Korean Drama Start-Up

Saturday, January 23, 2021

Start-Up @Seutateueop South Korean TV series juga trending ni saluran Netflix. Start-Up kdrama dibintangi oleh  Bae Suzy, Nam Joo-hyuk, Kim Seon-ho dan Kang Han-na.

Start Up Nextflix dan juga tvN telah bersiaran bermula 17 Oktober 2010 dan tamat pada 6 Disember 2020.

Siri ini berkisar pada wanita yang mempunyai impian untuk menjadi usahawan seperti Steve Jobs, seorang lelaki yang secara rahsia menjadi cinta pertamanya, dan seorang lelaki lain yang berpura-pura menjadi cinta pertamanya.

Korean Drama Start-Up
sumber : google


Korean Drama : Start-Up
Jumlah episod : 16
Mula tayangan : 17 Oktober 2020
Tamat tayangan : 6 Disember 2020
Pengarah : Oh Choong-hwan
Produser : Hwang Ki Young
Produksi : HiSTORY D&C
Pengedar : tvN dan Netflix
Penulis skrip : Park Hye-ryun
Durasi : 72-85 minit
Genre : Romantik

START UP KOREAN DRAMA CAST /PELAKON DRAMA START UP

Bae Suzy sebagai Seo Dal-mi
Heo Jung-eun sebagaiyoung Seo Dal-mi
Nam Joo-hyuk sebagai Nam Do-san
Kim Kang-hoon sebagai young Nam Do-san
Kim Seon-ho sebagai Han Ji-pyeong
Nam Da-reum sebagai young Han Ji-pyeong muda
Kang Han-na sebagai Won In-jae/Seo In-jae
Lee Re sebagai Won In-jaeWon muda

Pelakon Pembantu

Keluarga Seo Dal-mi dan Won In-jae
Kim Hae-sook sebagai Choi Won-deok
Song Seon-mi sebagai Cha Ah-hyun
Kim Joo-hun sebagai Seo Chung-myung
Eom Hyo-seop sebagai Won Doo-jung
Moon Dong-hyeok sebagaiWon Sang-soo
Yoo Su-bin sebagai Lee Chul-san
Kim Do-wan sebagai Kim Yong-san
Stephanie Lee sebagai Jeong Sa-haA

Keluarga Nam Do-san
Kim Hee-jung sebagai Park Geum-jung
Kim Won-hae sebagai Nam Sung-hwan
Jang Se-hyun sebagai Nam Chun-ho
Seo Yi-sook sebagaiYoon Seon-hak
Kim Min-seok sebagai Park Dong-cheon
Yeo Jin-goo sebagai Jang Young-shil

Pelakon Sampingan

Jasper Cho sebagai Alex Kwon

Penampilan Istimewa

Lee Bo-young sebagai seorang perempuan di kelab (Ep. 10)
Moon Se-yoon as security guard
Park Chan-ho sebagai peminat Nam Do-san
Bae Hae-sun sebagai Lee Hye-won

START-UP KOREAN DRAMA SYNOPSIS | SINOPSIS DRAMA START-UP

Kisah berlaku di South Korea's fictional Silicon Valley yang dikenali dengan nama Sandbox. Mengisahkan tentang mereka yang baru nak mulakan perniagaan. 

Seo Dal-mi (Bae Suzy) seorang wanita muda yang bercita-cita tinggi ingin menjadi CEO. Seo Dal-telah terpisah dari ibu dan kakaknya sejak kecil lagi. Seo Dal-mi memerlukan duit untuk membuka perniagaannya sendiri. 

Seo Dal-mi berhenti belajar dari Universiti dan buat kerja sambilan untuk mencapai cita-citanya menjadi seperti Steve Jobs.

Dia menerima surat palsu dari Han Ji-pyeong (Kim Seon-ho) yang membuatkan Seo Dal-mi bahagia ketika dia hilang segalanya. Tapi dia tidak menggunakan nama sebenar. Sebaliknya dia menggunakan  Nam Do-san.

Nam Do-san (Nam Joo-hyuk) adalah pengasas Samsan Tech yang sangat bijak dalam kira-kira, bersama dengan dua sahabat baiknya iaitu Lee Chul-san dan Kim Yong-san. Syarikat tersebut tidak berjalan dengan bagus.

Dal-mi dan Do-san bertemu buat pertama kalinya dan merancang untuk menjadi rakan niaga. Dal-mi tak tahu yang Do-san bukanlah orang di sebalik surat-surat itu.

Tapi Nam Do-San adalah cinta pertama Seo Dal-Mi. 

16 comments

  1. Trending jgk ni kan? Nk tgu TUC abis dlu lah.. sbb skrg tgh nk habiskan BLACK jugak 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah kakmim. Saya pun baru tengok sikit sikit je. tengok sebab ada suzy dgn Hanna :)

      Delete
  2. Ada tempat rekaan Silicon Valley di Korea Selatan. Tapi tengok sejarah Silicon Valley memang untuk orang-orang macam Seo Dal-mi

    ReplyDelete
  3. fiza da tengok belum drama ni? akak tengok sampai episod 6 aje..skang stop kejap, layan drama lain pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru tengok sikit. Lepas tu tutup dulu, buat kerja. bila nak habis tak tahu

      Delete
  4. Bestnya drama-drama Korea! Sekali terjebak...jenuh nak habiskan tonton semua episod.

    ReplyDelete
  5. last layan drma korea masa dlm wad tunggu nak bersalin bulan syawal hari tu.. nak layan balik mmg payah sbb bila malam je mengantuk tak boleh bawak bincang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..faham faham. takpe, ada masa santai boleh layan. ikut masa dan keinginan masing masing :)

      Delete
  6. ramai ckp cita ni best.. tapi just now my language to hear haahah

    ReplyDelete
  7. belum tgk lg.. banyak sgt drama korea skrg ni

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.