Korean Drama Backstreet Rookie

Friday, January 15, 2021

Masih mood K-Drama ye. Satu lagi Korean Drama Backstreet Rookie @Convenience Store Saet-byul yang best dibintangi  Ji Chang-wook, Kim Yoo-jung, Han Sun-hwa dan Do Sang-woo. 

Pelakon pelakon Backstreet Rookie pernah menjadi tetamu dalam show Running Man episod 507.  Backstreet Rookie adalah adaptasi dari webtoon Convenience Store Saet-byul.

Drama ini mengisahkan kisah cinta seorang pelajar sambilan yang nakal dengan seorang pengurus kedai runcit lelaki. Bersiaran di SBS TV dan boleh ditonton di iQIYI dengan sarikata pelbagai bahasa.

Backstreet Rookie merupakan drama originals iQIYI yang juga drama Korea pertama yang dilaburkan oleh salural global Lifetime dan dihasilkan oleh Taewon Entertainment.

Korean Drama Backstreet Rookie

Drama : Backstreet Rookie @Convenience Store Saet
Revised romanization : Pyeonuijeom Saetbyeoli
Mula tayangan/ release date : 19 Jun 2020
Tamat tayangan : 8 Ogos 2021
Jumlah episod : 16
Pengarah : Lee Myung-Woo
Penulis skrip : Hwalhwasan (webcomic), Geumsagong (webcomic) dan Son Geun-Joo

baca juga : backstreet rookie watch online

BACKSTREET ROOKIE CAST /PELAKON BACKSTREET ROOKIE

Pelakon Utama

Ji Chang Wook sebagai Choi Dae Hyun
Kim Yoo Jung sebagai Jung Saet Byul
Han Sun Hwa sebagai Yoo Yeon Joo
Do Sang Woo sebagai Jo Seung Joon
Sol Bin sebagai Jung Eun Byul
Kim Min Kyu sebagai Kang Ji Wook
 

Pelakon Pembantu

Kim Sun Young sebagai Kong Boon Hee
Lee Byung Joon sebagai Choi Yong Pil
Eum Moon Suk sebagai Han Dal Shik
Woo Hyun sebagai Kwon Eui Chu
Lee Yoon Hee sebagai Cha Gi Bok
Bae Gi Beom sebagai Go Kwang Tae
Kyeon Mi Ri sebagai Kim Hye Ja
Seo Ye Hwa sebagai Hwang Geum Bi
Yoon Soo sebagai Cha Eun Jo
Heo Jae Ho sebagai Manager Bae
Ji Chan sebagai Kang Sung Tae
Yoon Seul sebagai So Jung Hwa
Lee Ju Ha sebagai Oh Hyun Ji
Kim Ji Hyun sebagai Choi Da Soon
Gil Yong Woo Ysebagai oo Myung Ki
Shin Yoon Jung sebagai Kim Jung Ha
Kim Ga Hwa sebagai Nancy
Yoo Min Joo sebagai [Bully]


BACKSTREET ROOKIE SYPNOPSIS /SINOPSIS BACKSTREET ROOKIE

Choi Dae-hyun (Ji Chang-wook) telah bertemu dengan sekumpulan pelajar perempuan sekolah menengah termasuk Jung Saet-byul (Kim Yoo-jung) yang nakal. Saet-byul menyuruh Dae-hyun membelikannya rokok dari kedai serbaneka.

Akan tetapi Dae-hyun membelikan Saet-byul gula-gula dan memberikan Saet-byul nombor telefonnya. Saet-byul tak pernah lansung telefon Dae-hyun.

Selepas 3 tahun, Dae-hyun tidak lagi mengusahakan kedai serbaneka milik keluarganya. Dia mahu mencari pekerja sambilan untuk bekerja di kedai serbaneka pada shif malam. Saet-byul memohon kerja di situ dan mula bekerja.


11 comments

  1. Oh ada dalam saluran One, tengok iklan. Nampak Saetbyul lindungi Daehyun.

    ReplyDelete
  2. ada tengok drama ni, tengok sekerat je..hehe

    ReplyDelete
  3. lama suda nda layan korean drama. busy layan anime ja haha

    ReplyDelete
  4. Whoaa.. adakah cinta berputik setelah tiga tahun?? Jodohhhh gituu. hehehe

    ReplyDelete
  5. wahhh ji chang wook!! housemate akak suka dia! hahaha

    ReplyDelete
  6. sepanjang PKP layan muka mamat korea ni jelah.

    ReplyDelete
  7. kakmim tgk kdrama mst tgk genre jugak... hehehe... kalau genre mcm ni kureng sikit.. bkn kdrama tegar kan?

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.