Header Ads Widget

New Stories!

6/recent/ticker-posts

Cara Check Wang Tidak Dituntut (WTD) Secara Online

Dah tuntut ke belum WANG TAK DITUNTUT (WTD) di bank tu? Atau masih tak tahu lagi cara untuk check wang tak dintuntut (WTD) secara online? Cara check wang tak dituntut secara online lebih mudah berbanding pergi sendiri ke JANM (Jabatan Akauntan Negara Malaysia).

Yang dah check, bagus lah. Yang belum, boleh check sementara mudah nak check online ni.

CARA CHECK WANG TAK DITUNTUT ONLINE

Pergi ke portal sah semakan online Wang Tak Dituntut : https://egumis.anm.gov.my/

1. Klik pendaftaran pada sebelah atas kanan (anak panah merah tu)

Cara Check Wang Tidak Dituntut (WTD) Secara Online

2. Selepas klik pendaftaran akan keluar satu borang seperti di bawah. Isi maklumat lengkap. Tick saya mengakui.....dan tick capctha saya bukan robot tu. Kemudian tekan daftar.

Cara Check Wang Tidak Dituntut (WTD) Secara Online

3. Selepas pendaftaran berjaya, barulah boleh log in dengan nama pengguna dan kata laluan yang telah didaftarkan tadi. 

Bila dah login, akan terpapar lah rekod wang yang tidak dituntut (jika ada).  Mudah je cara tuntut wang yang tidak dituntut secara online tanpa perlu bersusah payah keluar ke JANM (Jabatan Akauntan Negara Malaysia). Cepat pun cepat.

Sebelum ni kalau ke jabatan akauntan kena bawa dokumen untuk pengesahan bagai. Check online tak perlu semua tu. Cara mudah seperti yang di atas.

Lagipun musim pandemik COVID-19 ni eloklah kita tak perlu keluar rumah kalau boleh buat online je. Mudah kerja gitu.

Jika ada, alhamdulillah. Boleh juga buat tambah tambah duit belanja. Jika tiada, anggap bukan rezeki walaupun rasa macam ada bukak bank account tapi tak aktif lalu dibiarkan terbengkalai. Jika tetap bukan rezeki kita, tetap bukan rezeki.

Berapa lama proses wang tak dituntut tu akan dapat, saya kurang pasti sebab saya check tak ada rekod pulak. Dulu pernah ada akaun affin bank tapi tak tutup pun. Pelik pulak tak ada dalam rekod. Dah dia kata tak ada, nak buat macamana kan.

Mungkin siapa yang pernah mohon boleh kongsikan berapa lama proses dapat wang yang tak dituntut tu. Anyone?

Nota : Had carian yang dibenarkan adalah 2 carian sehari. Boleh check 2 kali je sehari ye.

Post a Comment

10 Comments

  1. kakmim pernah dulu tp cek di kaunter.. x byk WTD so dpt terus cashnya.. hehe

    ReplyDelete
  2. Belum pernah try lagi. TQ for this usefull info. Jemput join GA saya untuk menang wallet free original brand F.timber & Nichi :) http://www.aimisyahirah.com/2021/01/wallet-giveaway-by-misya-2021.html

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah sudah tuntut. Dapat dalam sebulan masuk akaun.

    ReplyDelete
  4. owh boleh tuntut online ke sekarang. nak kena check ni.. nice sharing sis :)

    ReplyDelete
  5. bookmark post ni sbb nak register

    ReplyDelete
  6. dah pernah check.. tapi tatau nak claim macam mana..
    arwah ayah punya banyakkk.. tapi untuk yang dah meninggal kena uruskan di kaunter katanya..

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.