Header Ads

Bab 9 : September 2023


BAB 9 : SEPTEMBER 2023

Sampai je bulan September pasti teringat tajuk lagu "Wake Me Up When September Ends". Bukan sebab kisahnya tapi sebab ada perkataan September. Bulan Oktober, lagu Tragedi Oktober. Bulan November, lagu November Rain. Begitulah...

Tibanya pula September, 4 bulan lagi baki tahun 2023. Cuti sekolah pun akan berakhir sabtu dan ahad ni. 

16 September, Hari Malaysia 2023

Bulan September masih lagi dalam bulan Kemerdekaan sehingga 16 September 2023 iaitu Hari Malaysia. Tuan Rumah Hari Malaysia 2023 peringkat Kebangsaan akan berlansung di Stadium Perpaduan, Petra Jaya, Kuching, Sarawak.

Maulidur Rasul 

28 September 2023 bersamaan 12 Rabiulawal 1445H kita akan menyambut Maulidur Rasul, Hari Keputeraan Nabi Muhammad SAW. Ada dua cuti umum dalam bulan September 2023. 

Bab 9 September 2023

Page 213/365
Everybody needs a little break.
Days are lovely when your only
problem is either tea of coffee.

SEPTEMBER 2023

Cuti umum/ Public holidays September 2023

16 September (Sabtu) – Hari Malaysia (Cuti Umum)
17 September (Ahad) – Cuti Hari Malaysia (Kelantan & Terengganu)
28 September (Khamis) – Maulidur Rasul (Cuti Umum)

Sambutan pada bulan September
Ahad Terakhir September – Sambutan Hari Sungai Sedunia (World River Day)
5 September (Selasa) – Sambutan Hari Kerja Amal Antarabangsa (International Day of Charity)
10 September (Ahad) – Sambutan Hari Pencegahan Bunuh Diri Antarabangsa (World Suicide Prevention Day)
11 September (Isnin) – Sambutan Hari Patriot (Patriot Day)
15 September (Jumaat) – Sambutan Hari Demokrasi Antarabangsa (International Day of Democracy)
16 September (Sabtu) – Sambutan Hari Malaysia (Malaysia Day
16 September (Sabtu) – Sambutan Hari Tindakan Lapisan Ozon Antarabangsa (International Day for the Preservation of the Ozone Layer)
21 September (Khamis) – Sambutan Hari Tanpa Pencemaran Bahan Api (Zero Emission Day)
21 September (Khamis) – Sambutan Hari Keamanan Antarabangsa (International Day of Peace)
22 September (Jumaat) – Sambutan Hari Tanpa Kereta (Car Free Day)
26 September (Selasa) – Sambutan Hari Kawalan Kehamilan Sedunia (World Contraception Day)
27 September (Rabu) – Sambutan Hari Pelancongan Sedunia (World Tourism Day)
28 September (Khamis) – Sambutan Hari Penyakit Anjing Gila Sedunia (World Rabies Day)
29 September (Jumaat) – Sambutan Hari Kopi Antarabangsa (International Coffee Day)
29 September (Jumaat) – Sambutan Hari Jantung Sedunia (World Heart Day)

10 comments:

  1. Waw, lengkaaap jadwalnya kak Fiza ๐Ÿ˜„๐Ÿ‘๐Ÿ‘. Saya malah jadi tahu akan ada hari rabies sedunia ๐Ÿ˜ฎ. Tgl ultah anak saya pun ternyata merupakan hari zero emision day ๐Ÿ˜….

    Semoga September ini jadi bulan yg baik buat kita semua ya kak ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, banyak sambutannya kan. Ada macam-macam hari. Setahun sekali sambutannya.

      Semoga semuanya akan baik baik sahaja. Aamiin...

      Delete
  2. September be nice with me gitu hahaa.. Lagu tu teringat zaman belajar dulu.. When September End..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, begitulah. Saya tahu tajuk lagu dia je lah. hihi...

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.