Header Ads Widget

New Stories!

6/recent/ticker-posts

Tempat Menarik Di Selangor

Banyaknya tempat tempat menarik di selangor untuk di jelajahi bagi mengisi masa cuti ni. Sesiapa yang merancang percutian ke selangor ni kenalah pandai manage masa supaya dapat explore semua tempat tempat menarik ni. Kadang kadang yang stay kat selangor pun belum explore habis lagi kan.

Mana tahu ada masa terluang tu bolehlah ajak family atau kawan² pergi ke salah satu tempat yang menarik di Selangor. Memandangkan di Selangor ni banyak tempat best, so ada sebahagiannya Fiza kongsikan nama tempat sahaja tanpa gambar. Info selanjutnya boleh menggunakan perkhidmatan google ye.

Seri Kembangan

Farm In The City Petting Zoo

Artsphere at The Atmosphere seri kembangan (3D Murals)

Shah Alam

I-City

I-City atau I-City Selangor (dahulunya dikenali sebagai Bandar Sumur) ialah sebuah perbandaran baru yang terletak di dalam kawasan Lembah Klang, Selangor, Malaysia. Lebih tepat lagi pekan baru ini terletak di Seksyen 7 Shah Alam berdekatan Sungai Rasau yang terletak di antara Bandar Baru Klang, Klang dan Shah Alam. Jaringan jalan raya dari/ke I-City dihubungkan ke Lebuhraya Persekutuan.
Pekan baru ini dahulunya merupakan tapak bagi pusat pameran "Pengembaraan Angkasa Lepas Bandar Sumur" (bahasa Inggeris: Sumur City Aerospace Adventure) yang berlangsung pada tahun 1995. Kini, pekan ini dipenuhi pokok-pokok tiruan yang dipasang lampu berwarna-warni.-wikipedia

Taman Botani Shah Alam/ Taman Pertanian Malaysia/ Taman Bukit Cahaya Seri Alam

Wet World Shah Alam

Laman Seni 7 Street Art

Perpustakaan Raja Tun Uda 

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Masjid Negeri Selangor Darul Ehsan yang dinamakan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah kini menjadi lambang keagungan dan kedaulatan agama Islam di negeri ini. Perasmiannya oleh Sultan Selangor Darul Ehsan pada 11 Mac 1988 bersamaan 23 Rejab 1408 hijrah.
Sebagai ketua agama Islam Negeri Selangor, baginda telah mengikuti tradisi yang diamalkan oleh pemimpin besar, Nabi Muhammad s.a.w. dengan membina sebuah masjid yang tidak ada tolok bandingnya di merata dunia.
Masjid ini adalah masjid terbesar kedua di Asia Tenggara setelah Masjid Istiqlal di Jakarta, Indonesia.-wikipedia

Muzium Sultan Alam Shah

Taman Tasik Shah Alam

High 5 Bread Town

Uptown Shah Alam

Putrajaya

IOI City Mall

District 21 IOI City Mall

Petaling Jaya/Damansara

Taman Bandaran Kelana Jaya
Taman Jaya
Taman Aman .
Taman Rimba Riang

IKEA Damansara

http://www.azhafizah.com/

The Curve

One Utama

The Curve

Kidzania

Banting/ Sepang

Gold Coast Morib Resort
Tadom Hill
Bukit Jugra
Bagan Lalang
Pantai Kelanang
Golden Palm Tree Resort

Hulu Langat

Sungai Gabai
Air Terjun Perdik
Sungai Tekala
Sungai Congkak
Taman Rimba Ampang
Zoo Negara

Ostrich Farm 

Kolam Air Panas

Klang

GM Klang
Tanjung Harapan 
Pulau Carey 
Pulau Ketam 
Istana Alam Shah
Tugu Kris.
Stesen Keretapi Klang.
Jalan Tengku Kelana - Little India.
Taman Pengkalan Batu 
Kota Raja Mahadi 
Gedung raja Abdullah - muzium.

Subang Jaya

Sunway Lagoon

Semenyih

Bukit Broga

Rawang/ Selayang/Gombak

Hutan Lipur Templer Park
Templer Park RainForest Retreat
Air Terjun Sungai Kancing
Air Terjun Komanwel
Air Terjun Serendah
Kolam Air Panas Selayang
Taman Metropolitan
Batu Caves
Royal Selangor Pewter.
Hutan Lipur Sungai Tua 
Kampung Orang Asli, Batu 12, Gombak.
Muzium Orang Asli 
Sungai Rumput, Batu 12, Gombak.
Kawasan perkhemahan Alang Sedayu, Batu 12, Gombak.
Air terjun Genting Hidayat, Batu 18, Gombak

Hulu Selangor

Sg Inki, Kalumpang 
Air Terjun Semangkuk 
Santuari Ikan Kelah, Sg Chiling
Kawasan Rekreasi Sg Kedondong, Batang Kali 
Air Terjun Sungai Sendat, Ulu Yam 
Hutan Lipur Sungai Kedondong 
Kolam Air Panas Hulu Tamu, Batang Kali 
Air Terjun Serendah 
Kolam Air Panas Kerling 
Taman Milenium, Kuala Kubu Baru 
Tapak Sukan Lasak, Kalumpang 
Rumah Rehat Gap 
Rest House Seri Berkat

Kuala Selangor

Kelip-Kelip Kampung Kuantan
Bukit Melawati.
Makam Diraja.
Meriam Penggawa.
Telaga Beracun.
Makam Anak Dara.
Tangga Seratus.
Telaga Tujuh.
Batu Hampar.
Busut Melawati.
Tempat Melihat Anak Bulan.
Bukit Belanda.
 Pantai Remis Kuala Selangor.
Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor.
Kota Melawati.

Sabak Bernam


Kelong Paradise Waterfront Resort.
Muzium Sabak Bernam.
Masjid Jin.
Ladang Mangga.
Lubuk Pusing.
Sabak Waterfront - Pusat kraf & batik.

Okay, nanti Fiza update lagi ye. Rasanya masih banyak belum masukkan ni.

Sumber gambar dan maklumat  dari google, wikipedia dan blog

Post a Comment

5 Comments

  1. Banyak rupanya tempat menarik..
    Huhuu tapi yg sempat pegi stakat ni icity je..huuu

    ReplyDelete
  2. haaaaa tudia banyak sungguh.. hehe nak kena buat checklist da terjah ke belom =D

    ReplyDelete
  3. kebetula tgh cari tmpt bercuti ni..boleh try pi ni. tq fiza :)

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.