Header Ads Widget

New Stories!

6/recent/ticker-posts

Tempat Menarik Di Penang

Walaupun Negeri Pulau Pinang ni tak besar tapi Pulau Pinang mempunyai tempat tempat yang menarik yang merupakan salah satu destinasi perlancongan yang popular di Malaysia. Kebanyakkannya tarikan utama adalah di bahagian sebelah Pulau. Kalau ke Pulau Pinang wajib singgah ke seberang Pulau ye.

Untuk ke seberang pulau, akan melalui Jambatan Pulau Pinang.

atau boleh menaiki Feri bersama dengan kereta sekali. Jika menaiki Feri nak ke Pulau seberang akan dikenakan tambang manakala percuma jika naik dari Pulau. Untuk penjimatan, adalah lebih baik pergi ke pulau melalui jambatan dan perjalanan balik rasai pengalaman naik feri bersama kereta dengan percuma. Dapatlah menikmati permandangan laut dan merehatkan diri sebentar setelah drive berjam² tu.


Pengalaman melalui jambatan dan naik feri tu benda wajib kalau sampai Pulau Pinang ni. Kalau tak, macam bukan sampai kat Pulau Pinang lah kan. Okay, lepas tu boleh plan nak ke tempat tempat menarik di Pulau Pinang @ Penang ni.

Jambatan Pulau Pinang Kedua--Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah


Masjid Kapitan Keling

Masjid Terapung Tanjung Bungah

Pantai/Pulau di Pulau Pinang

Batu Ferringhi 

Pantai Monyet /Monkey Beach/Teluk Duyung

Pantai Kerachut 

Tanjung Bungah (Tanjong Bunga) 

Pantai Bersih 

Pantai Seagate 

Pulau Aman

Taman Semulajadi/ Perlancongan

Bukit Bendera/Penang Hill 

Taman Botani Penang 

Taman Negara Pulau Pinang 

Tropical Spice Garden 

Empangan Mengkuang

Taman Haiwan

Taman Rama-Rama

Taman Burung Penang

Countryside Stables Penang  

Saanen Dairy Goat Farm

Tokong Ular

Taman Hiburan & Rekreasi/ Studio/Street

Taman Belia/Bandaraya/Youth Park/municipal park

Escape Theme Park Penang 

Toy Museum Heritage Garden

Made in Penang Interactive Museum 

Amazing World Studio 

Penang 3D Trick Art Museum 

Adventure Zone 

Taman Rekreasi Pantai Robina

Taman Bandar Ampang Jajar 

Hutan Lipur

Hutan Lipur Bukit Panchor

Hutan Lipur Cherok To'Kun

Sungai Kerian

Hutan Pelajaran Air Itam Dalam

Tempat Bersejarah di Pulau Pinang

Rumah Kelahiran P. Ramlee

Padang Kota Lama (Forst Cornwallis)

Muzium Penang Peranakan

Muzium Perang

Muzium Kamera

Penang Time Tunnel 

Rumah Agam Cheong Fatt Tze 

Menara Jam Peringatan Victoria 

Keretapi Bukit Bendera 

Muzium Burung Hantu 

Muzium Perang Batu Maung 

Muzium Permainan 

Muzium Negeri Pulau Pinang 

Bangunan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (City Hall) 

Bangunan Dewan Bandaran

Meriam Seri Rambai 

Bangunan Jabatan Imegresen Georgetown.

Tempat membeli belah/Tempat Makan menarik di Penang

Pasar Malam Batu Feringgi

Bazar Chowrasta 

Pasar Pagi Stadium Negeri/Pasar Rope Walk/Pasar Karat

Feringghi Walk

Gurney Drive (Persiaran Gurney) 

Tropical Fruit Farm/Kebun buah-buahan tropika 

Queen Street (Lebuh Queen)

Menara Komtar /Perangin Mall

Queensbay Mall 

Kedai jeruk madu Pak Ali

Okay, setakat ini dulu. Kalau ada tempat yang menarik lagi akan di update kemudian. Selama study kat UiTM Penang pun Fiza tak habis explore lagi. Nak ke Penang selalu jauh pulak. Ada masa, ada rezeki kalau datang ke Penang lagi haruslah pergi ke tempat tempat menarik di atas yang belum pergi lagi. Paling best makanan kat Penang sedap²!

Post a Comment

4 Comments

  1. Banyaknya tempat menarik kat pineng.. Awat tak tau dlu time study..

    ReplyDelete
  2. Ada tempat yang tak best dah atas sebab pembangunan...

    ReplyDelete
  3. Teringin nk ke peneng. Ikutkan xla jauh dr prak. Sampai ke sudah xsmpai2 pun.

    ReplyDelete
  4. angpa kalau p penang p la makan rojak kat gurney....leh menari2 ooooo

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.