Header Ads Widget

New Stories!

6/recent/ticker-posts

Tutorial DIY Kad Kahwin Bertemakan Buku Latihan Sekolah

Zaman sekarang, kos perkahwinan makin meningkat dan makin mahal. Memang kena tengok bajet dulu sebelum merancang nak buat majlis perkahwinan. Dah tentu perlu penjimatan sebab selepas kahwin lebih banyak memerlukan duit untuk perbelanjaan rumah.

Ramai memilih untuk menjimatkan kos dengan buat sendiri (Do it Yourself-D.I.Y) je untuk mengurangkan kos. Antaranya yang boleh jimat dengan DIY Kad Kahwin. Siapa yang minat dengan DIY yang bertemakan buku latihan sekolah ni boleh cuba Tutorial buat Kad Kahwin Bertemakan Buku Latihan Sekolah Yang Fiza jumpa di Fanpage Sukan Star. So Fiza kongsikan dalam blog untuk bagi idea. Kotlah berguna untuk bakal pengantin yang rajin dan nak jimat tu. 

http://www.azhafizah.com/

Material :
1) A4 Craft Paper 90gsm.
2) Isi Buku Latihan Sekolah (ambil buku adik2 yg dah xguna atau buku latihan stok lama yang koperasi sekolah lelong. heheheh).
Tips :
1) Cover untuk kad ini anda boleh fotostat untuk hasil klasik + boleh jimat
2) Jika anda menggunakan isi buku latihan sekolah yg sebenar, anda mesti cetak menggunakan printer coz mesin fotostat sure "sangkut paper".
Selain dari buat kad kahwin, anda juga boleh buat buku program sekolah style ni jugak kan? Lain dari yang lain.
Step by step lihat gambar-gambar di bawah.
By : Projek BBM Harith & Damia

Tutorial buat Kad Kahwin Bertemakan Buku Latihan Sekolah

Craft Paper 90gsm saiz A4.
http://www.azhafizah.com/

Ambil buku latihan sekolah yang dah tak guna (recycle). Kalau takde, beli baru pun boleh.
http://www.azhafizah.com/

Buka dan keluarkan dari bahagian tengah buku. (bukak stapler buku)
http://www.azhafizah.com/

Ambil sehelai kertas A4 dan lipat 2 seperti dalam gambar.
http://www.azhafizah.com/

Letak kertas buku latihan di atas kerta A4 yang dilipat tadi.
http://www.azhafizah.com/

Gunting kertas buku latihan mengikut saiz lipatan kertas A4.
Untuk makluman, saiz buku sekolah adalah lebih lebar dari saiz A4 lipat 2.
http://www.azhafizah.com/

Letakkan kertas buku latihan seperti di dalam gambar untuk print.
Document & printer set A4 size.
http://www.azhafizah.com/

Bahagian isi kad siap di cetak
http://www.azhafizah.com/

Cover pon dah print. Boleh print both sidea atas kertas buku latihan tu.
Lipat cover di tengah-tengah.
http://www.azhafizah.com/

Letakkan kertas buku latihan sekolah di atas cover kad.
http://www.azhafizah.com/

Staple 2 tempat mengikut tempat asal staple buku latihan sekolah.
http://www.azhafizah.com/

Staple 2 tempat mengikut tempat asal staple buku latihan sekolah.
http://www.azhafizah.com/

Hasilnyaaa!!!
http://www.azhafizah.com/

Ok siap  Kad Kahwin Buku Latihan Sekolah

Page 1 : Pelan Pengantin Perempuan
http://www.azhafizah.com/

Isi dalam kad.
Page 2 : Walimatulurus pihak Perempuan
Page 3 : Walimatulurus pihak Lelaki
http://www.azhafizah.com/

Page 4 : Pelan Pengantin Lelaki
http://www.azhafizah.com/

Cover belakang boleh letak kalendar/doa/dll
http://www.azhafizah.com/

Sumber gambar dan tutorial dari Sukan Star

Mudah sangat kan? Kalau kira kos memang boleh jimat. Yang penting kreatif!

Post a Comment

3 Comments

  1. Nasib baik cx da kawen. Kalau tak dpt la jgk jimat2 lg huhu

    ReplyDelete
  2. yang penting jimat kan... sebab nanti orang buang juga kad2 kawin tu..

    ReplyDelete
  3. Time kawen..mana boleh jimat mmg nak jimat..serius!

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.