Header Ads


Filem C144

C144 - Human x Nature, sebuah filem bertaraf antarabangsa karya anak tempatan bakal ditayangkan pada 17 Februari 2022 nanti diseluruh Malaysia.

Filem C144 juga akan ditayangkan juga di 20 buah negara antaranya AS, China, Kanada, Hong Kong, Australia, England, Taiwan, Sepanyol, Thailand, Vietnam, Singapura dan Indonesia.

Dikatakan filem C144 menjurus kepada kisah benar berkaitan dengan kehilangan pesawat Amerika Syarikat (AS) di hutan Malaysia semasa Perang Dunia Kedua.

Filem C144 Full Movie

Filem : C144
Tarikh Tayangan : 17 Februari 2022
Pengarah : Jack Wong
Penulis skrip : Aaron Lim
Terbitan : Redboy PicturesGenre : Seram

PELAKON C144

Jackson Lee
Nor Mikhail
Shaun Liew
Ibrahim Edward
Jasmine Kaar
DyVianna James
Koey Har
Adery Chin


SINOPSIS C144

2 ahli perkhemahan amatur, Jason & Kamal terjumpa apa yang kelihatan seperti tinggalan pesawat C-47B yang digunakan oleh tentera Amerika untuk menghantar makanan kepada rakan mereka yang telah terhempas di Malaysia pada 1945 semasa Perang Dunia Kedua.

Kedua-duanya memandang antara satu sama lain, wajah mereka yang disinari matahari dari matahari pukul 3 berseri-seri kegembiraan. Penemuan akan membuat mereka berputar dengan cepat. Akan ada ekspedisi "Eksklusif" ke tapak nahas untuk pengembara dengan poket yang lebih dalam daripada rasa ingin tahu mereka.

Kumpulan 10 yang mendaftar untuk ekspedisi itu terdiri daripada warga Singapura, China, Thailand dan United Kingdom. Selepas 16 jam keluar dari landasan, dua 4WD membawa kumpulan 10 itu ke salah satu bahagian paling dalam dalam hutan tropika.

Tanpa kerlipan cahaya matahari pada jam 15:00, kumpulan itu tidak lama kemudian mendapati mereka sesat. Seperti biasa permainan menyalahkan bermula. Ketegangan dan cadangan yang bercanggah menyebabkan kumpulan itu menjadi 2.

Mereka masing-masing akan mencari jalan sendiri. Dalam 144 jam akan datang, apakah misteri yang menanti mereka di dalam hutan? 

Bolehkah mereka mencari jalan ke tapak ranap?


14 comments:

  1. Jalan cerita menarik dah. Excecution kita tengok dulu jadi ke tidak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai pelakon yang tak kenal ni. Kena tengok excecution macam mana nanti.

      Delete
  2. Tengok poster macam best je la citer ni...

    ReplyDelete
  3. Menarik ni…macam jarang ada cerita Malaysia berlatarkan suasana hutan. Teringin nak menontonnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, lagi satu berdasarkan kisah yang pernah terjadi. Boleh tengok nanti kak.

      Delete
  4. Nampak menarik! Sebab macam cerita history gituuu, poster pun not bad. Nanti boleh try lah tengok best ke tidak :D

    ReplyDelete
  5. poster dia cantik, tak nampak macam local movie. harap jalan cerita bestla..

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.