Header Ads

Jalan Jalan Ke Street Art Seremban

Duduk je kat Seremban, tapi baru nak jejak jalan jalan ke Street Art / Lorong Seni/ Laman Seni Seremban ni. Alang-alang dah keluar rumah jalan jalan ke Rantau, tak nak kecewa sangat kita singgahlah ke Street Art kejap.

Pusing punya pusing cari kat mana dan cari parkir, akhirnya dapat parkir baik punya betul betul tepi jalan dekat Street Art. Haa senang macam tu. Tak payah nak menapak jauh.

Street Art/ Lorong Seni/ Laman Seni Seremban

Street Art/ Lorong Seni/ Laman Seni Seremban terletak di Jalan Dato’ Bandar Tunggal, Jalan Yam Tuan, Jalan Tuanku Munawir sehinggalah ke Benteng Walk Seremban.

Lorong Seni Seremban telah wujud sejak tahun 2019 lagi bermula di tiga buah lorong belakang di Jalan Dato’ Sheikh Ahmad sehingga Lorong Bazar Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS). Kemudian telah naik taraf yang baru siap sepenuhnya bulan November 2021. 

Lorong Seni Seremban sepanjang 250 meter memaparkan pelbagai mural yang menarik berkonsepkan pelbagai genre seperti 'graffiti, doodle, avant-garde, poster, lukisan warisan dan beberapa elemen lain lagi. Setiap mural dilukis terselit dengan kisahnya. Instagrammable hotspot di Seremban. 

Jom kita mulakan jelajah lorong seni Seremban!

Street Art Seremban

Dimulakan dengan kisah angkasawan Negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor

Street Art Seremban

Rupa Seremban di tahun 2121. Tak dapat nak bayangkan kalau akan datang macam ni punya pembangunan.

Street Art Seremban

4 Dara pinggitan berbeza kaum dan bangsa.

Street Art Seremban

Naga garang tapi comel.

Street Art Seremban

Orang utan dan anaknya.

Street Art Seremban

Lorong seni dari angle tengah jalanan

Street Art Seremban

Social media di zaman sekarang. 

Street Art Seremban

Poster dengan quotes

Street Art Seremban

Full quotes

Street Art Seremban

Sayang sangattttt. Tahun 2022, tahun ke-8 jadi orang Seremban. Hehe...

Street Art Seremban
Sambungan dari kartun di atas

Street Art Seremban


Street Art Seremban

Dua legend, arwah Dato' Sudirman bin Arshad, DSAP, JMN, AMN, AMP (25 May 1954 – 22 February 1992) dan Vokalis kumpulan Alleycats, Dato’ David Arumugam

Street Art Seremban

Tarian piring, tarian tradisional Negeri Sembilan.

Street Art Seremban

Dihujung lorong, petang petang ada pasar malam. Tapi tak membeli apa apa sebab peniaga baru nak open table.

Street Art Seremban

Okay last, gambar kenangan kat sini. Agak susah jugak nak ambil gambar elok elok tanpa manusia lain yang lalu lalang. Kejap kejap kena tunggu line clear. Dapat candid serupa ini pun bolehlah labuuu...

Street Art Seremban

Saya cuma jelajah satu lorong je lah. Tak sanggup pulak nak jalan jalan tengah panas. Untuk maklumat lanjut tentang laman seni Seremban boleh ke baca di Majlis Bandaraya Seremban versi pdf.

14 comments:

  1. ada rezeki nanti boleh bawa anak2 ke sini, terima kasih fiza sebab share

    ReplyDelete
  2. seremban pn dh ada street art juga dh skarang

    ReplyDelete
  3. Satu lorong pun macam macam kisah ada.
    Suka tengok art macam ni. Jeles juga dengan orang yang berseni tangan ni. Allah kurniakan mereka bakat special sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, setiap lukisan ada kisahnya. Cantik kan. Anugerah yang ada digunakan sebaiknya. Dari terbiar kosong gitu, okaylah kan Majlis daerah cari orang yang berseni buat mural.

      Delete
  4. Menarik tempatnya Fiza, kalau akak ke Seremban, bolehlah singgah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau terlalu tu bolehlah singgah kejap jalan jalan bergambar kat sini :)

      Delete
  5. Eh...area mana plak street art Seremban ni...macam x pernah nampak pun...hahahaha..aduhai..nama je org seremban akak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat belakang Eco area KFC tu kak yang ada pasar malam. Saya pergi situ. Ada lagi jalan lain. Ada masa nanti bolehlah jalan jalan explore banyak lagi street art. Itulah tu, kita dok Seremban ni lambat tahu. hihi...

      Delete
  6. Ralit jalan dan lihat lukisan. Kena pergi waktu pagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pergi tempat macam ni sedar sedar dah lama jalan jalan rupanya. Jauh berjalan pun tak rasa penat. Pergi pagi mungkin tak ramai orang sangat kot. Boleh berlamaan sikit ambil gambar.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.