Header Ads

Big Stage 2022 : Senarai Peserta, Lagu & Keputusan Konsert Mingguan

Big Stage 2022 musim ke empat (BS4) mula bersiaran Ahad, 6 Februari 2022 jam 9:00 malam selama 8 minggu secara lansung dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Masih mengekalkan pengacara yang sama iaitu Alif Satar dan Sherry Al Hadad.

Bagi pengacara Gempak TV, dihoskan oleh Isha Norsham untuk program kapsul Studio Big Stage. Manakala personaliti ERA, Muna Bella digandingan bersama  Haiqal dari Thinker Studios sebagai pengacara untuk program Big Stage Live Plus yang akan disiarkan secara serentak sewaktu berlangsungnya konsert mingguan di platform digital.

Big Stage 

Big Stage, sebuah program realiti hiburan menampilkan bakat muda generasi 'Budak Baru Nak Up' atau dikenali dengan gelaran 'BBNU'. Big Stage 2022 menampilkan persaingan bintang tempatan dan juga penyertaan dari negara luar iaitu Indonesia dan Brunei.

Big Stage 2022 kali ni disertai 11 peserta bakal bersaing bagi merebut gelaran juara. Pelanggan NJOI boleh menonton secara percuma konsert minggu pertama yang bakal disiarkan secara serentak di saluran Astro Prima (CH105).

Big Stage 2022

Progam : Big Stage 2022
Waktu Siaran : Ahad, jam 9:00 malam
Mula siaran : 6 Februari 2022
Siaran TV : Astro Ria(104) dan Ria HD (123)
Pengacara : Alif Satar & Sherry Al Hadad
Juri tetap : Dato' Sri Siti Nurhaliza & Ajai

Senarai Peserta Big Stage 2022 & Biodata

  • Megat Rahim

Tarikh Lahir : 28 April 2002
Umur : 20 tahun
Asal : Sungai Buloh

  • Aisha Retno

Tarikh Lahir : 1 Ogos 2000
Umur : 22 tahun
Asal : Kuala Lumpur

  • Lia Aziz

Tarikh Lahir : 27 Januari 2003
Umur : 19 tahun
Asal : Kuala Lumpur

  • Elica Paujin

Tarikh Lahir : 20 November 1999
Umur : 23 tahun
Asal : Tambunan, Sabah

  • Tuah Adzmi

Tarikh Lahir : 7 September 1998
Umur : 24 tahun
Asal : Ampang, Selangor

  • Sofia Marieylla (Mama Jerung)

Tarikh Lahir : 1 Ogos 2000
Umur : 22 tahun
Asal : Kuala Lumpur

  • Ajoi Zainal

Tarikh Lahir : 12 Mac 1998
Umur : 23 tahun
Asal : Sungai Udang, Klang

  • Yasmin Aziz

Tarikh Lahir : 10 Oktober 2001
Umur : 21 tahun
Asal : Kuala Lumpur

  • Danial Chuer

Tarikh Lahir : 3 April 2001
Umur : 21 tahun
Asal : Tawau

  • Tegar Septian (Indonesia)

Tarikh Lahir : 18 September 2001
Umur : 21 tahun
Asal : Jawa Barat, Indonesia

  • Syafiq Abdilah (Brunei)

Tarikh Lahir : 4 November 1999
Umur : 23 tahun
Asal : Brunei

  • Ahmad Iqbal Zulkeefli

Tarikh Lahir : 4 November 1999
Umur : 28 tahun
Asal : Pasir Mas, Kelantan


Barisan Juri Tetap Big Stage 2022

  • Dato' Sri Siti Nurhaliza
  • Ajai
Big Stage 2022 masih mengekalkan format asal penjurian yang terbahagi kepada dua bahagian iaitu pemarkahan oleh barisan panel juri dan juga undian peminat secara online.

Bahagian pertama, 100% keputusan akan ditentukan oleh pihak juri yang akan menilai para bintang berdasarkan kriteria yang telah ditetapkan sewaktu persembahan mingguan.

Tiga bintang yang memperolehi markah terendah akan melalui proses penjurian untuk bahagian kedua yang ditentukan berdasarkan undian peminat secara online menerusi laman rasmi di www.gempak.com/bigstage serta menerusi aplikasi SYOK. 

Bintang yang mendapat undian terendah akan disingkirkan.

Buat pertama kali juga, proses pemberian markah oleh panel juri akan dibuat secara langsung (live marking) dimana setiap pemarkahan akan tertera di skrin LED untuk tontonan umum.

Selain juri tetap, seorang juri jemputan juga diundang khas secara bergilir-gilir setiap minggu bagi untuk kerusi ‘Juri Pedas’ bagi mengadili persembahan peserta.

Senarai Konsert Big Stage 2022

Konsert Minggu 1 (6 Februari 2022)

Tema : Game On

Aisha Retno : Teman (Iman Troye)
Ajoi Zainal : Cinta Ini Membunuhku (D'Masiv)
Danial Chuer : Belum Siap Kehilangan (Stevan Pasaribu)
Elica Paujin : Samar Bayangan (Nicky Astria)
Iqbal Zulkifli : Bila Bulan Berbicara (Broery Marantika)
Lia Aziz : Kucu Kuca (Lia Aziz)
Megat Rahim : Sudahlah (Megat Rahim) - Dikecualikan
Sofia Marieylla : Akulah Jerung Merah (Sofia Marieylla)
Syafiq Abdilah: Bukan Cinta Biasa (Afgan)
Tegar Septian : Aku Yang Dulu Bukan Sekarang (Tegar Septian)
Tuah Adzmi : Insan Kau Cinta (Tuah Adzmi)
Yasmin Aziz : Sakit (Yonnyboii ft Zynakal)

Juri Jemputan : Aliff Aziz
Juri Pedas : Mas Idayu
Presiden Netizen : Dato Seri Vida
CUCKOO Paling Up : Sofia Marieylla
Tiga Terbawah : Megat Rahim, Iqbal Zulkifli & Syafiq Abdilah
Peserta Tersingkir : Tiada Penyingkiran

Konsert Minggu 2 (13 Februari 2022)

Tema : Hyperbeat

Aisha Retno : Lalisa (Lisa Blackpink)
Ajoi Zainal : Boneka (Ernie Zakri)
Danial Chuer : Gila (Kaka Azraff, Noki, Loca B)
Elica Paujin : Impikan (Dolla)
Iqbal Zulkifli : Ketahuan (Matta Band)
Lia Aziz : Tamparan Wanita (Elite)
Megat Rahim : Evo (Joe Flizzow, Sonaone)
Sofia Marieylla : Aca Aca Nehi Nehi (Dadido)
Syafiq Abdilah: Adakah Engkau Menungguku (Naim Daniel feat. Tuju)
Tegar Septian : Assalamualaikum (Faizal Tahir)
Tuah Adzmi : Luar Biasa (Ismail Izzani ft Alif)
Yasmin Aziz : Eh (Zizi Kirana)

Juara Juri : Aina Abdul
Juri Pedas : Mas Idayu
Presiden Netizen : Dato Seri Vida
CUCKOO Paling Up : Elica Paujin
Tiga Terbawah : Lia Aziz, Megat Rahim & Iqbal Zulkefli
Peserta Tersingkir : Iqbal Zulkifli

Konsert Minggu 3 (20 Februari 2022)

Tema : Playlist 2000

Aisha Retno : Kesetiaan (Siti Sarah)
Ajoi Zainal : Panglipur Lara (Hazama)
Danial Chuer : Cuba (Faizal Tahir)
Elica Paujin : Behind The Hazel Eyes (Kelly Clarkson)
Lia Aziz : Kisah Hati (Alyah)
Megat Rahim : Pencinta Wanita (Irwansyah)
Sofia Marieylla : Bicara Manis Menghiris Kalbu (Dato' Sri Siti Nurhaliza)
Syafiq Abdilah: Aku Skandal (Hujan)
Tegar Septian : Bahagiamu Deritaku (Hafiz Suip)
Tuah Adzmi : Cari Jodoh (Wali Band)
Yasmin Aziz : Set Fire to The Rain (Adele)

Juri Juara : Han Byul
Juri Pedas : Mas Idayu
CUCKOO Paling Up : Syafiq Abdillah
Presiden Netizen : Dato' Seri Vida
Tiga Terbawah : Lia Aziz, Sofiaa Marieylla & Megat Rahim
Peserta Tersingkir : Lia Aziz

Konsert Minggu 4 (27 Februari 2022)

Tema : Go Viral!

Aisha Retno : Lathi (Weird Genius ft. Sara Fajira)
Ajoi Zainal : Jangan Khianati Aku (Azlan & The Typewriter)
Danial Chuer : Gila (Kaka Azraff, Noki, Loca B)
Elica Paujin : Bagaimana Kalau Aku Tidak Baik-Baik Saja (Judika)
Megat Rahim : Surat Cinta Untuk Starla (Virgoun)
Sofia Marieylla : Gadis Dan Bunga (Rahimah Rahim)
Syafiq Abdilah: Cute, Stop Lah Being So Cute (Harith Zazman, MFMF, Loca B)
Tegar Septian : Penantian (Armada)
Tuah Adzmi : Malam Semakin Dingin (Tajul, Afieq Shazwan)
Yasmin Aziz : Mungkin Hari Ini Esok Atau Nanti (Anneth)

Juri Juara : Aliff Aziz
Juri Pedas : Datuk Syafinaz Selamat
CUCKOO Paling Up : Aisha Retno
Presiden Netizen : Dato' Seri Vida
Tiga Terbawah : Tegar Septian, Tuah Adzmi & Megat Rahim
Peserta Tersingkir : Tuah Adzmi

Konsert Minggu 5 (6 Mac 2022)

Tema : This is Siti Nurhaliza
Pengacara Jemputan: Elly Mazlein

Aisha Retno : Cindai (Album : Cindai)
Ajoi Zainal : Kesilapanku, Keegoanmu (Album : Siti Nurhaliza II)
Danial Chuer : Dialah di Hati (Album : Prasasti Seni)
Elica Paujin : Ku Milikmu (Album : E.M.A.S)
Megat Rahim : Aku Cinta Padamu (Album : Siti Nurhaliza II)
Sofia Marieylla : Ku Mahu (Album : Hadiah Daripada Hati)
Syafiq Abdilah: Anta Permana (Album : ManifestaSITI2020)
Tegar Septian : Purnama Merindu (Album : Adiwarna)
Yasmin Aziz : Bukan Cinta Biasa (Album : E.M.A.S)

Juri Juara : Aliff Aziz
Juri Pedas : Adlin Aman Ramlie
CUCKOO Paling Up: Danial Chuer
Presiden Netizen : Dato' Seri Vida
Tiga Terbawah : Tegar Septian, Sofiaa Marieylla & Yazmin Aziz
Peserta Tersingkir : Sofia Marieylla

Konsert Minggu 6 (13 Mac 2022)

Tema : Rotasi 36T

Aisha Retno : Bengawan Solo (Hetty Koes Endang)
Ajoi Zainal : Sorry, Sorry (Super Junior)
Danial Chuer : Hatinya Tak Tahan (Noraniza Idris)
Elica Paujin : Rindu (Hetty Koes Endang)
Megat Rahim : Kelentang Kelentong (Hael Husaini)
Syafiq Abdilah : Jeritan Batinku (Azlan & The Typewriter)
Tegar Septian : Gadis Jolobu (W.A.R.I.S ft. Dato' Hattan)
Yasmin Aziz : Bohemian Rhapsody (Queen)

Juri Juara : Aliff Aziz
Juri Pedas : Michael Ang
CUCKOO Paling Up : Aisha Retno
Presiden Netizen : Dato' Seri Vida
Tiga Terbawah : Elica Paujin, Syafiq Abdillah & Megat Rahim
Peserta Tersingkir : Syafiq Abdillah & Megat Rahim

Konsert Minggu 7- Separuh Akhir (20 Mac 2022)

Tema : Flex & Battle

Aisha Retno : Sumpah (Aina Abdul)
Ajoi Zainal : Setelah Kau Tiada (Cakra Khan)
Danial Chuer : It’s A Man’s Man’s Man’s World (Seal)
Elica Paujin : Anggapanmu (Ziana Zain)
Tegar Septian : Hal Hebat (Govinda)
Yasmin Aziz : Proud Mary (Tina Turner)
PesertaLagu Battle MashupPenyanyi AsalLagu Battle MashupPeserta
Ajoi ZainalDi Alam Fana CintaFotografExistsBuih Jadi PermaidaniTegar Septian
Danial ChuerRoman PicisanDewa 19Melly GoeslawDentingAisha Retno
Yazmin AzizHukum KarmaWingsSearchPelesit KotaElica Paujin
Juri Juara : Aliff Aziz
Juri Pedas : Adlin Aman Ramlie
CUCKOO Paling Up : Danial Chuer
Presiden Netizen : Dato' Seri Vida
Tiga Terbawah : Elica Paujin, Ajoi Zainal & Tegar Septian
Peserta Tersingkir : Ajoi Zainal

Konsert Minggu 8 - Akhir (27 Mac 2022)

Tema : Ultimatum Solo & Ultimatum Duet

Ultimatum Solo
Aisha Retno : Fallin' (Alicia Keys)
Danial Chuer : Hilang Naluri (Once)
Elica Paujin : Cinta (Marsha Milan)
Tegar Septian : It's Only Me (Kaleb J)
Yasmin Aziz : Seksis (Anita Sarawak)

Ultimatum Duet
Aisha Retno & Jaclyn Victor : Semua Jadi Satu (3 Diva)
Danial Chuer & Shila Amzah : Still Love You (Lee Hong-gi & Yoo Hwe-seung)
Elica Paujin & Hael Husaini : Believer (Imagine Dragons)
Tegar Septian & Sufi Rashid : Ada Gajah Dibalik Batu (Wali)
Yazmin Aziz & Syamel : Pawana (Search)

Juri Juara : Aliff Aziz
Juri Pedas : Elly Mazlein
Juri Jemputan : Aina Abdul
CUCKOO Paling Up :
Presiden Netizen : Dato' Seri Vida

Siapakah Juara Big Stage 2022 (BS4)

Juara Big Stage 2022 akan membawa pulang wang tunai bernilai RM100,000 beserta trofi sumbangan Astro. Tempat kedua dan ketiga masing-masing pula akan memenangi RM50,000 dan RM25,000 beserta trofi.  

Juara : Elica Paujin
Tempat kedua : Danial Chuer
Tempat ketiga : Aisha Retno
Tempat keempat : Yazmin Aziz
Tempat kelima : Tegar Septian

16 comments:

  1. tak berkesempatan lg tgk rancangan ni
    tp yg dulu tu ada jga tertengokk he hee

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. It's okay kaksha, bukan satu masalah tak tengok. Minat lain lain :)

      Delete
  3. Alaaaa....takde dari Korea.....eh Tuah Adzmi tu bukan memang penyanyi ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali ni takde Korea pulak. A ah penyanyi baru. Okaylah dapat masuk big stage, rezeki dia :)

      Delete
    2. ooooo program yg ari tu ada peserta korea tu ek.
      ok ok ok aida ingat.
      viral la sekejap kan.

      Delete
  4. sorang pun bbnu ni aida tak kenal!
    tak pernah jugak layan BS, fiza.

    ReplyDelete
  5. Sy kenal Tuah tu je.. Haha.. ok.. kalo rajin kita layann eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yang kurang familiar kan. Inilah masanya dorang nak up :)

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.