Header Ads

Baby Siew Pak Choy Tumis

Jarang sekali dapat keluar beli barang dengan encik suami. Biasanya dia akan pergi sorang. Sejak COVID-19 ni memang malas nak keluar. 

Sekali dapat keluar, dapatlah belek-belek apa yang jarang dibeli. Kalau suami keluar, dia beli apa yang kita tulis je lah kannn.

Nampak sayur baby siew pak choy fresh terus ambil je. Suka jenis sayur hijau segar bagai baru dipetik dari kebun. 

Suka jugak jenis sayur mini mini ni. Dia lebih fresh dan rangup. Baby cabbage, baby kailan, baby romaine itu antara sayur favourite.

Tapi yang jenis baby ni susah jugak nak dapat. Itu yang kalau jumpa terus beli. Resepi baby siew pak choy ni tumis dengan bawang putih dan bawang merah tambah sos tiram pun dah sedap.  

Tak perlu ikan bilis dan tambah garam dah. Simple je masaknya pun.

Ikut chinese style, tumis guna bawang putih je paling simple dan mudah. Ada juga jenis rebus dulu, kemudian buat sosnya tumis bawang putih banyak dan sos tiram kemudian curahkan je atas sayur dah siap rebus tu. 

Banyak cara dan semuanya sedap sedap.

Baby Siew Pak Choy Tumis

Tersilap pulak letak dalam pinggan besar. Patut letak dalam piring. Ini kalau kat rumah mak dah kena bebel dah guna pinggan tak sesuai dengan isinya seciput. Hehe...

Sambil tu sempat lagi ambil gambar baby siew pak choy ni. Comel pulak namanya kan. Siew pak choy in malay ada yang panggil sawi bunga, ada yang sebut sawi putih. Adakah sama dengan bok choy? Mana satu yang betul pun tak tahulah. 

Baby Siew Pak Choy

Daunnya cukup hijau dan segar. Tak nampak daun yang layu atau lecur. Elok je.

Baby Siew Pak Choy

Harga baby siew pak choy RM2.29/100gram.

Baby Siew Pak Choy

40 comments:

  1. mmg baby lagi sayr ni...comel je. slalu ammi beli yg dah "remaja".

    kalau kat rumah bila tanya kyra nak sayur apa mesti jawapan dia siew pak choy..hari2 pun dia boleh makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baby sangat ni Ammi. Yang remaja pun sedap jugak.
      Ohh kyra peminat siew pak choy. Baguslah hari hari boleh makan, senang kerja Ammi masak sayur ni je :)

      Delete
  2. Comelnya…macam tak pernah perasan pulak ada jual.
    Lepas ni kena membelek lebih sikit lah akak 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarang ada kak, terjumpa tu yang terus beli tu. Kena belek lebih rak sayur :)

      Delete
  3. Aini pun suka sayur yang metot ni..sedap fresh and crunchy..
    Cantik gambar.. hijau je tengok..

    ReplyDelete
  4. Pak Zain memang selalu beli baby Pak Choy ni...suka masak sos tiram, goreng bawang putih atau goreng ikan masin..sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak sos tiram paling sedap kan. Goreng bawang putih pun sedap, tambah ikan masin pun sedap. Eh..semua sedaplah cerita dia :)

      Delete
  5. antara sayur paling mudah di masak bagi akak

    ReplyDelete
  6. suka jugak sayur ni. kalau rasa rajin sikit akan kukus supaya kurang layur berbanding rebus dan masih rangup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukus pun sedap jugak. Tapi tulah, kena tunggu rajin baru mengukus.

      Delete
  7. Agaknya masa nak masak nampak banyak, tu yg ready pinggan besar, hehehe.

    Akak pun suka sayur yg baby2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..pastu lupa pulak kan sayur dah goreng layu, jadik sikit.
      Yang baby memang sedap :)

      Delete
  8. sebenarnya kita lagi tertarik tengok pinggan dengan prop yang fiza guna untuk ambil gambar..haha

    btw nampak sedap sayur fiza masak ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee.berkenan kat benda lain pulak ye. Terima kasih :)

      Delete
  9. Dap nyeee baby pak choy ni.. goreng ke stim ke.. mmg sodappp

    ReplyDelete
  10. Sha pun suka sayur ini.. Baby ataupun remaja.. kikiki..
    Tapi yg baby tu susah nak dapat.. Kalau terjumpa memang boronglah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua dua pun sedap. A ah, yang baby jarang nampak. Yang remaja selalu ada.
      Tu yang beli terus tu bila jumpa baby.

      Delete
    2. sha ha ha ha ha...
      ada ke sayur remaja ?

      Delete
    3. hihi..kita buat jadi ada. Kira sedang sedang lah gitu :)

      Delete
  11. Sedap ni baby siew pak choy makan panas-panas. Kak Amie suka ratah begitu saja. Nak masaknya pun senang kan Fizah, tak banyak songel bubuh banyak bahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun makan ratah je. Tak gaul dengan nasi. Kadang je makan dengan nasi. Ye, senang betul tak banyak songeh :)

      Delete
  12. Ai tak pernah beli baby ni sebab kecik nau. Tak cukup. Huhuhu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..sekali goreng je habis kan. Sesekali nak makan tu bolehlah :)

      Delete
    2. tu la tu.
      aida biasa beli 3 pek, aisya & fiza.
      baru muai skit makan sekeluarga :)

      Delete
    3. Beli banyak puas hati sikit dapat makan banyak kan kak Aida :)

      Delete
  13. Akak pun suka tapi jarang dapat makan. Dahulu selalu beli dengan kacang ketip (snow peas)
    Haha nama betul tidak pasti bagaimana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah nak jumpa jenis baby ni kak. Kacang ketip tu macam kacang peas campur sayur campur tu ye? Sedap jugak kacang tu.

      Delete
  14. Sayur macam ni memang selalu masak macam ni je sedap. Buat ratah pun sedap atau makan dengan bubur nasi kosong pun sedap. Naniey biasanya celur sayur tu buat kuah asing lepas tu siram je kuah tu atas sayur.. Siap. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, cara masakannnya simple je. Ratah atau makan dengan nasi atau bubur pun sdap. Ohh style naniey macam tu. Mana mana cara pun sedap.

      Delete
  15. Dulu mak saya tak pernah beli atau masak sayur ni.1st time saya makan tahun 90-an masa bulan puasa beli kat Bazar Ramadhan BTR..Dimasak sambal udang kering disiram atas sayur sepokok2 tanpa potong Rasa sedap sangtmat Sampai kerang teringat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap jugak style masak siram sambal udang kering. Memang sedap sayur ni di olah macam macam cara masakan pun sedap. Dia tak sepahit sawi :)

      Delete
  16. Nampak segar ranggup tu. Betul dengan bawang putih je tumisnya pun dah sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang segar dan rangup baby siew pak choy ni. Yep, tumis bawang putih pun sedap :)

      Delete
  17. aida sgt suka baby pak choy ni, fiza.
    baby kailan pun sama. sedap buat tumis tumis gini.
    then makan dgn nasi panas2, sedap.
    tak payah dah lauk lain :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayur yang seangkatan dengannya memang sedap tumis macam ni. Ratah pun sedap.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.