Tips Blogging : Masa Yang Sesuai Dan Tidak Sesuai Update Blog

Thursday, February 04, 2016

Fiza nak share sikit tips blogging Masa Yang Sesuai Dan Tidak Sesuai Update Blog. Tips ini akan di applikasikan oleh Fiza sendiri memandangkan lepas ni Fiza akan update entry 2-3 entry sahaja sehari. Walaupun ada yang kata kualiti lebih penting dari kuantiti tapi dari segi penulisan blog, masing masing ada cara tersendiri dan pendapat masing masing. Ianya subjektif!. Yang penting kepuasan berblog tu ada. barulah seronok berblog.

http://www.azhafizah.com/

Fiza tulis dari pembacaan dari beberapa blog yang berkongsikan tentang masa yang sesuai dan tidak sesuai update blog. Fiza gabungkan dan beri pendapat sendiri. Mungkin ada yang setuju dan mungkin tidak. Ikut mana yang mampu buat ye. Kalau tak kisah tentang masa nak update blog ikut suka bila bila, so boleh abaikan tips ni. 

Masa yang Sesuai Update blog

Pukul 10:00am - 12:00pm
Dikatakan masa ini adalah masa paling bagus untuk update entry di mana bagi mereka yang bekerja mungkin ada masa untuk online sementara menunggu masa lunch.

Pukul 9:00pm - 12:00am
Masa ini juga paling sesuai untuk update entry sebab masa ni selalunya masa rehat sebelum masa tidur. Ramai yang online pada masa ni. Untuk naikkan traffik, kena rajin rajinkan diri ping entry di laman laman ping atau di facebook.

Masa yang Tidak Sesuai Update blog

Pukul 2:00am- 8:00am
Masa ni masa tidur, memang trafik sangat perlahan. Trafik ada pun sebab mungkin ada beberapa orang je yang selalu tidur lewat rajin online. Dan masa awal pagi masing masing sibuk nak buat persiapan pergi kerja atau ke kelas. Masa pagi, masing masing sibuk dengan kerja. So memang tak de masa nak online.

Pukul 7:00pm- 8:00pm
Masa ni memang sangat tak sesuai. Masa ni adalah masa rehat (mandi, makan) dan masa menunaikan kewajipan solat maghrib.

Masa yang Agak sesuai Update blog dan Traffik Sederhana 

Pukul 12.00pm - 2:00pm
Masa ni macam sesuai tak sesuai macam tu. Ada 2 kemungkinan iaitu samada ramai yang keluar makan atau ada yang masih di tempat kerja yang boleh online. So macam ada tak ada lah kiranya.

Pukul 2.00pm - 6:00pm
Masa ni selepas masa rehat bekerja, sure masing masing sibuk sambung kerja masing masing selepas lunch. Traffik agak sederhana, tapi untuk blog Fiza masa ni antara masa subur trafik blog Fiza berdasarkan blog stats Nuffnang. Kira mas ayang sesuai jugak ni sebenarnya.

Pukul 12:00am - 1:00am
Dalam range masa ni mungkin masih ramai yang online sementara nak tidur tu. Berkemungkinan kalau ping di facebook akan menarik minat mereka untuk membaca.

Update Masa Hujung Minggu (Weekend)

Kalau untuk blog Fiza, dah jadi kebiasaan trafik memang agak rendah pada hujung minggu. Hari minggu biasanya tak ramai yang hadap blog. So untuk hujung minggu boleh update entry berunsurkan SEO untuk naikkan trafik blog atau entry santai yang menarik minat pembaca macam entry resepi, tempat menarik dan sebagainya.

Update Masa Hari Hari Biasa (Weekdays)

Boleh update entry personal atau entry produk review. Pastikan update pada masa yang sesuai.

Selain update dalam masa yang sesuai, pilihlah topik yang menarik untuk dikongsikan. Bila dah tahu masa yang sesuai untuk update blog, senanglah kita nak jadualkan entry kita kan. Macam Fiza memang dah jadi kebiasaan buat entry autopublish je. Lebih memudahkan kerja Fiza kalau tak sempat update.

Lepas ni Fiza akan buat 2-3 entry mengikut jadual. Memandangkan lepas ni perlukan berehat lebih banyak. So buat mana termampu je la nampaknya. Harap tak membosankan.

Ini hanya pendapat Fiza, kalau korang ada pendapat lain tentang masa yang sesuai untuk update blog ni boleh tinggalkan di kotak komen bawah ni.



20 comments

  1. saya selalunya start dalam jam 8.30 pg..
    start dengan update entry then trs BW!
    pastu baru update barang jualan di Facebook pula...

    ReplyDelete
  2. Terima kasih. Entri yang sangat membantu. Lepas ni dah tau dah waktu yang sesuai untuk update blog :D

    ReplyDelete
  3. nice info :) sy selalu tak ambik berat pasal ni hoho main update ja

    ReplyDelete
  4. a good tips untuk blogger yang tak berapa nak pro macam ct ni.hihi! thankss dear!

    ReplyDelete
  5. ha'ah lah kan...kalau weekends, sllunye sunyi sepi je.. hihi

    ReplyDelete
  6. wa. nice share a'a :)
    boleh mempraktikkannya nanti :D

    ReplyDelete
  7. ok..tq fiza..br lps update blog..setelah sekian lama :\

    ReplyDelete
  8. Biasa update tengah malam. hehe baru ada idea nak tulis. hehe - adarain.com

    ReplyDelete
  9. tips berguna ni.. yui pun skg sehari 2 entry jee.. pyh benor nak berblog.

    ReplyDelete
  10. ok..baru tau ni...kena ikutlah schedule ni

    ReplyDelete
  11. wahh, semangat saya nak menulis lagi ikut jadual, hehe~

    thanks ye....

    ReplyDelete
  12. yes... mmg ikut jadual ni pun untuk update blog...

    ReplyDelete
  13. terima kasih tips yang amat berguna...

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.