Jangan Jadi Jiran Macam Ni

Sunday, February 21, 2016

Hidup berjiran ni kenalah saling bertolak ansur. Dah nama hidup berjiran, kena faham setiap situasi jiran masing masing. Tapi jangan melampau sudah le. Biasanya kalau berjiran di bandar ni jarang kenal sesama jiran. Paling seronok berjiran kat kampung. Dah macam family pulak kan.

Tapi kita tak lari dari jiran yang pendengki dan pelampau. So janganlah kita jadi salah seorang darinya. Apa yang nak dikaitkan dari kedua dua sifat tersebut adalah dalam soal memberi dan menerima. Jangan tak ikhlas memberi dan jangan melampau dalam menerima. Agak agaklah kan.

Memberi biarlah ikhlas

Mengambil/Menerima biarlah berpada pada. Agak agaklah kan.


Sebenarnya situasi macam ni bukan dalam berjiran je. Dalam pelbagai situasi pun ada terjadi contohnya dalam tempat kerja, rumah sewa dan lain lain. Kadang kadang memang wujud orang sebegini. Jalan penyelesaiannya??? 


4 comments

  1. haha. sekali ambik byk terus... stok setahun kot...hihihi

    ReplyDelete
  2. jumpa satu video boleh lah nak relate dgn kisah ni
    https://www.youtube.com/watch?v=dW-LP5eIzNA

    orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa.
    org yg datang nak serai tuu, boleh la hulur pulut udang sikit kat jiran yang bagi serai tuu :D ;D ;D

    ReplyDelete
  3. haha, byk pulak si jiran tu ambik, mentang2 tuan rumah dah bagi =))

    ReplyDelete
  4. hahahahah comelnya komik ni..suasana kampung sangat love it!

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.