Elakkan Tragedi Escalator Berlaku

Wednesday, February 17, 2016


Dah banyak kita dengar dan kita nampak di media sosial kisah bermacam macam kes tragedi escalator. Ada yang jatuh, ada yang tersepit. Memang menakutkan je. Kebanyakkan kes tragedi escalator mangsanya adalah kanak². Kenapa? Kanak kanak mungkin leka dan masih tidak tahu bahaya di sekitarnya. Kekadang juga terjadi disebabkan kecuaian ibu bapa dalam memantau anak anak.

Selepas banyak berlaku tragedi escalator ni, Fiza sendiri seram nak naik escalator ni. Takut tersangkut kain ke, kaki ke, atau escalator rosak ke kan. Mintak mintak dijauhkan dari perkara perkara yang tidak di ingini berlaku. 

Selepas kejadian itu juga, ramai dah ambil iktibar dari apa yang terjadi dengan mengambil langkah keselamatan yang sepatutnya. Sebelum naik escalator tu pastikan dulu butang kecemasan jika berlaku sebarang kejadian buruk di escalator.

Selain tu, untuk elakkan tragedi escalator berlaku. Sila alert dengan caution ini.

Orang kata malang tidak berbau kan. Kalau nak jadi, jadi juga tapi kita kena doa dan tawakal supaya kita sentiasa di lindungi oleh Allah. Dalam masa yang sama, kita berusaha mengambil langkah berjaga jaga juga. 

5 comments

  1. Memang patut berhati-hati dan kena berhati-hati bila dah banyak sangat kejadian...

    ReplyDelete
  2. betull. tgk byk dah org post escalator makan kaki. ngerinyaaaa even kasut je tapi still auch

    ReplyDelete
  3. kena lebih berhati2...kalau rasa nak selamat & sihat, guna je tangga

    ReplyDelete
  4. Hana selalu rasa seriau bila bawak bujang tu naik escalator. fuh!

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.