Filem Rumah Belanda

Rumah Belanda, sebuah filem Indonesia yang telah ditayangkan pada tahun 2018. Ulang tayang pada 27 Ogos 2021 di tonton cinema. Filem bergenre kan seram arahan Hedy Suryawan lakonan Agung Udijana, Kelly Tandiono, Aida Nurmala dan ramai lagi.

Filem Rumah Belanda Tonton Cinema

Filem : Rumah Belanda
Waktu Tayangan : 27 Ogos 2021
Siaran TV : tonton cinema @ aplikasi tonton
Penulis skrip : Laode Muhammad Farhan
Pengarah : Hedy Suryawan
Genre : Seram

SINOPSIS RUMAH BELANDA

Filem ini mengisahkan tentang seorang penulis bernama Raya (Kelly Tandiono) yang mendapat satu tugasan daripada seorang jutawan bernama Hilda (Aida Nurmala) untuk menulis biografi mengenai Aline. 

Suaminya menghantar Raya dan juga dua orang anaknya ke sebuah Rumah Belanda yang pernah diduduki oleh Aline semasa kecil atas permintaan Hilda supaya Raya dapat lebih fokus dengan tugasan yang diberikan. Namun, Raya dan anak-anaknya mula diganggu oleh makhluk halus. 

Ternyata rumah tersebut mempunyai kisah silam yang penuh misteri. Raya berusaha untuk merungkai misteri di Rumah Belanda itu.

PELAKON FILEM RUMAH BELANDA

Agung Udijana sebagai Dani
Kelly Tandiono sebagai Raya
Aida Nurmala sebagai Hilda
Grace Salsabila sebagai Rina
Atiyah Shahab sebagai Icha
Linda Nuwuire
J Dania Michelle
Агунг Удиджана

38 Comments

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

  1. alamak citer antu... cecepat kita scroll ke bawah... takut tgk gmbr tu ahhaha

    ReplyDelete
  2. Lihat posternya pun seram tak berani pulak nak tonton..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poster memainkan peranan gitu. Jangan tonton kalau tak berani kak 😊

      Delete
  3. Biasa rumah lama tidak diduduki adalah jin yang menumpang.

    ReplyDelete
  4. Seram pulakk tengok mata budak dalam poster tuuu, jangan terbayang masa nak tidur nanti sudahlah hahaha. Macam serammmm, tapi biasanya kalau cerita genre seram dari Indonesia memang seram sungguhhhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang seram tengok poster tu. cerita hantu dari sana confirm seram lain macam

      Delete
    2. Haah, cerita seram dari negara indonesia memang lain macammmm, kebanyakan hantu dia memang nampak real gituuuu.

      Delete
    3. Kann..hantu dia kadang boleh masuk mimpi

      Delete
  5. Teringat pulak pada senuah rumah Belanda yang dijadikan muzium terletak di Bandar Hilir.. Orang-orang dulu panggil rumah tu The Haunted House of The Nun.. Dikatakan ada seorang biarawati telah mati dan ditanam pada dinding bangunan tersebut.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamakkkkk seram! Rumah belanda mana satu tu? The nun tu seram cerita dia. Tapi muzium mana mana pun mesti seram kan.

      Delete
  6. Dulu genre seram memang suka sangat. Sekarang dah kurang sikit. Dulu tengok malam relax je. Makin remaja bangka ni jadi seram pula nak tengok malam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa macam tu jugak naniey. Tengok pun kena standy by bantal tutup muka bila scene seram tu

      Delete
  7. menarik! boleh tonton ni..tq sharing fiza!

    ReplyDelete
  8. Tengok poster pun dah seram . Apa la agak kejadian misteri yang terjadi dalam rumah belanda itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poster dia memang seram. Nak tahu kena tengok ceritanya 😊

      Delete
  9. Fuhhh.. syerammmm... takda plak apps ni.. best best jugak eh rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah tu, cerita macam seram. Kalau tonton cinema kena langgan nona.

      Delete
  10. perghh..seram tengok poster...jarang layan citer hantu..

    ReplyDelete
  11. Poster macam menyeramkan. Takut pulak nak tengok sebab tido sorang. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena ada teman kalau nak tengok cerita hantu memalam ni Sal. Hehe

      Delete
  12. Alamak....tgok poster tu macam seram laaa..akak kalau citer macam ni mmg x ikut..sebab akak penakut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah tu. dari poster memang nampak seram. Kalau takut jangan tengok kak :)

      Delete
  13. Menarik kisahnya ni. Kak Amie suka cerita begini sebab ada kaitan dengan kisah kolonal Belanda, tapi rasa seramlah pulak nak tonton!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poster dan jalan cerita dia seiring seram dia kak Amie.

      Delete
  14. tak berani la nak tengok filem seram dari indonesia. dulu ada juga tengok sebab member ajak sekarang memang tak nak la tengok sorang2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita hantu indo sama level seram dengan cerita hantu Thai. Tak boleh tengok sorang² kena berteman jugak kan. Seram lain macam

      Delete
  15. Dah tua-tua ni makin kurang tengok cerita seram. Takut copot jantung sebab terkejut. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..itulah tu. Seram sangat pun tak berani jugak nak tengok.

      Delete
  16. busyra penah tngok.. tp separuh je x habis.. hahahha

    ReplyDelete
Previous Post Next Post

نموذج الاتصال