Header Ads

Burger Banjir Tak Berapa Nak Banjir Sangat Dan Bebola Yang Tak Diketahui

Dah cuba burger banjir KFC? Burger banjir adalah menu baharu yang dikeluarkan oleh KFC bulan Julai yang lepas. Saya baru nak mencuba burger banjir KFC yang dikatakan sedap tu.

KFC Burger Banjir

Menampilkan Zinger Hot & Spicy signature dengan sos BBQ Salai. Dilengkapi dengan sos mayonaise, salad segar dan di apit dengan kepingan roti bijan menjadi burger smoky yang sempurna.

Burger Banjir KFC

Macam biasa, indah iklan dari rupa sebenar. Burger banjir tak berapa nak banjir sangat.  Hilang terus signature banjir. Mungkin boleh tukar nama Zinger Burger dengan sos BBQ Salai. 

Atau Zinger Burger dengan sos BBQ Salai leleh. Pun ngam jugak tu, kan? Pernah nampak blogger review, memang sos BBQ Salai nya tak banjir pun.

Syukurlah saya bukan jenis yang suka makan banjir banjir ni. Dapat sos BBQ Salai banjir pun saya okay je. Mana mana lah tak kisah.

Sos BBQ Salainya memang sedap, sesuai dengan isi ayam goreng rangup tu. Cukup rasa dan semestinya kenyang makan sebiji burger. Sos BBQ pun ala ala sos blackpepper tapi versi tak banyak black pepper. 

Ada rasa manis manis sikit jugak. Yang pastinya, sos BBQ salai tu sedap!

Harga bermula RM12.49 dan boleh dibeli dengan beberapa pilihan iaitu a la carte, kombo, Box Meal, dan Kombo Aneka yang mengandungi dua KFC Burger Banjir, 6 ketul nuget dan Cheezy Wedges.

Burger banjir boleh didapati di restoran KFC seluruh negara untuk waktu terhad dan sementara stok masih ada.

Kali ni beli tak guna perkhidmatan food delivery. Husband keluar dan beli sendiri sebab nak beli ayam juga. Kalau beli drive thru biasa dapat ayam kecik. Walk in dapat pilih bahagian ayam yang kita nak, kalau available lah.

Selain beli ayam, beli juga bebola. Konon nak cuba bebola pisang tu. Bebola durian dah tak ada kot. Tapi dua dua tak dapat. Dah habis katanya. Ada bebola inti dia warna hitam tapi tak pulak bagitahu perisa apa. 

Dalam resit pun tak tulis bebola apa sebab replacement item tak ada nama item yang betul. Mencari jugalah kat website, instagram dan facebook KFC. Tak ada pulak nampak bebola inti warna hitam ni dalam menu kfc malaysia. 

Ada siapa tahu? Atau ada yang pernah cuba?

Bebola KFC

Saya pun tak pasti rasa apa. Rasa dia manis, macam inti pulut hitam pun ada tapi tak ada rasa serpihan pulut pun. Macam makan kuih koci pun ada sebab tepung bebola ni kenyal kenyal. Cuma agak oily sikit sebab bebola ni digoreng.

42 comments:

  1. da sgt lama akak x beli burger kfc, fiza.
    pernah offer anak2, diorang opt for mcD jugak.
    standard la tu kan, indah kaba dari rupa.
    mesti frust dgn penampilan bila kita beli :) ha ha ha ha...
    tapi tetap akak nak try yg ni la, fiza.
    rinduuuu dgn burger kfc. anak2 x nak, akak beli sorang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau burger memang McD win, ayam KFC win. Biasalah tu kan, iklan lain dapat lain. Cuba kak, jangan tak cuba :)

      Delete
  2. rupa dia menggoda kan fiza! fiza, tahniah fiza jadi top commentator kat blog akak.

    https://www.syaznirahim.com/2021/08/topcommentjulai2021.html

    nanti fiza drop alamat dekat comment blog akak ya, akak tak display nanti ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang menggoda tengok rupanya.
      Alhamdulillah..Terima kasih banyak²

      done bagi alamat :)

      Delete
  3. Lama dah tak makan KFC
    Sejak buat sendiri goreng sendiri je dkt dapur

    ReplyDelete
  4. Indah kahbar dari rupanya... tapi sedap kan? Dah lama tak makan kfc sejak pkp ni. Saya duduk kampung tak dapat lah nak food delivery semua tu kfc paling dekat 20 minit perjalanan. Takpo lah haha

    Uniknya inti hiam tu. belum pernah makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah tu Ain. Iklan mestilah kena nampak menarik barulah tertarik orang nak beli. Ohh macam tu. Takpe Ain, ada rezeki nanti bolehlah merasa :)

      Delete
  5. Bebola tu belum pernah cuba lagi. Hari tu makan bebola pisang je. Memang burger kali ni unik. Walaupun tak banjir melimpah-ruah, tapi masih boleh diterima.

    Cuma tak puas hati part salad tu. Tak naik seri bila letak salad layu secoit macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, betul. masih boleh diterima. Bebola pisang tak de rezeki nak merasa. Habis pulak. Part salad terpaksa terima juga seciput camtu. huhu

      Delete
  6. Hehe KFC pun ikut McD perkenalkan resipi baru.
    Apabila Fiza tulis baru tahu ada menu baru. Haha tidak rasa hendak cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka memang selalu lawan melawan keluarkan menu baru.
      hihi..takpe. faham :)

      Delete
  7. Belum cuba lagi
    Lagi pun wak memang tak berapa minat berger

    ReplyDelete
  8. tak pastilah pulak bebola apa tu. hari tu makan kfc, dapat banana cheese ball. rasa agak kureng tapinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. mostly yang ball ni agak kureng kan. Baca review semua kata tak berapa sangat.

      Delete
  9. Dah rasa yang bebola pisang tu.. tekstur macam mochi. Cukuplah rasa sebiji je.. cekodok pisang lagi sesuai dengan tekak akak heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini bukan bebola pisang kak. Tak tahu apa intinya. Ya macam mochi. Cekodok pisang sudah pasti win :)

      Delete
  10. Perasan juga iklan burger ni.. Nampak macam sedap je.

    ReplyDelete
  11. Kenapaaaa lah menu KFC ini beda2 tiap negara 🤣. Tak da lah menu cam nih di KfC Indonesia. Tau tak kak Fiza, ada 1 menu KFC Malaysia, yang saya sukaaaaaa sangat sangaaaat, dan itu tak dijual di KfC Indonesia hahahaha. Cheesy wedges laaah., Gooosh, miss soooo much that menu ❤️❤️. Everytime saya transit di KLIA, yang saya tuju pertamakali pasti KFC, dan cuma beli cheesy wedges hahahaha. Pernah juga pas nak balik Indonesia, transit di KLIA, dah laah saya beli dulu 5 boxes cheesy wedges, untuk dibawa ke Jakarta :D. Tuhlaah karena sukaa nyaa 😄. Pokoknya tiap ke Malaysia harus ada nak makan at least sekali cheesy wedges :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berbeda ikut citarasa rakyat negara masing masing. Cheezy Wedges ngak ada di sana ya? Baru tahu. Betul betul suka KFC Wedges beli banyak bawak balik Indonesia. Sudah jadi favourite Fanny. Tunggu datang Malaysia lagi, boleh makan puas puas :)

      Delete
  12. lama juga tak beli kfc sejak2 duduk dekat kg, asyik makan masakn rumah, jrg snagat makan makanan luar, tapi kan hehehe bebola inti hitam tu nampak pelik la. harap rasa tak sepelik warna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okaylah tu jarang makan luar. Lagi sedap masakan kat rumah. Sesekali je ni beli KFC. Nak cuba menu baru. Memang pelik inti hitam ni. Rasa tak pelik cuma susah nak teka rasa apa entah.

      Delete
  13. Aish.. masa pantang semua benda nampak sedap! last preggy memang selalu makan nasi lemak KFC . Lain tak pandang dah. Haha

    ReplyDelete
  14. yg sy tau bebola pisang tp kenapa bleh jd hitam tu? hmmm��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang inti tu hitam. Replacement bebola pisang yang dah habis. Tapi itulah tak tahu apa intinya tu. Perisa baru tapi tak ada lagi iklannya.

      Delete
  15. lama tak mkn burger kfc, xtau ada burger baru ni. bila2 boleh dicuba.

    ReplyDelete
  16. Teringin nak cuba tapi bila sampai KFC order benda yang sama je. Hehe.
    Setuju sangat kalau order drive thru selalu dapat yang kecil. Better beli kat kaunter boleh tengok dan pilih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..faham faham. Maknanya betul rasa nak cuba benda baru lagi. Ya, walk in dalam dapat apa yang kita nak.

      Delete
  17. jarang beli burger kfc. dap ek?
    and for the bebola tu...apa tu? ari tu beli kfc, dpt bebola gak..tapi inti pisang..emmmm....ok la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap juga sebab saya suka sos bbq salai tu. Tak tahulah bebola inti apa. Haritu tak ada pisang, dia gantikan yang inti hitam katanya.

      Delete
  18. tq fiza for sharing. lama mama x makan kfc ni. lain macam menu dia skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama², Dah macam macam menu sekarang. Latest ada chicken skin. huhu

      Delete
  19. Lma pulk xmkn kepsi ni, rsa kna mkn nih takut teringin time berpntang, mau riaw sbb xdapat, hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. kalau boleh makan okaylah CikTimm. Tak dapat makan sekarang boleh makan lepas berpantang nanti 😊

      Delete
  20. Biasa dah tu kak fiza, indah khabar dari rupa. Illustration punya gempak, sekali yang sampai depan mata hampeh aje. Tapi terpaksalah makan sebab dah beli kannnnn. Kannn, bebola tu macam kenyal, macam saya beli bebola banana haritu, rasa kenyal jugakkk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa dah tu tertipu dengan iklan. Iklan haruslah main peranan untuk orang membeli. hihi..memang kenyal pun.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.