Header Ads

Bermulalah Bulan Ogos

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan Ogos/August, bulan kelapan. 4 bulan lagi kita akan jejak tahun baru pulak. Kejap je kan? 

Selagi masih hidup dengan musuh kita si COVID-19 tu, selagi itulah kita tak boleh nak merancang apa-apa. Kena ingat, perancangan Allah tu maha hebat dari segalaNya.

Semoga Allah berikan kita sesuatu yang lebih baik selepas apa yang berlaku selama hampir 2 tahun ni. Aaminn...

Penutup tirai Julai semalam, Malaysia menang 1st medal Sukan Olimpik Tokyo 2020 dalam acara badminton beregu lelaki. Tahniah Aaron Chia dan Soh Wooi Yik berjaya bawa balik medal gangsa untuk Negara. 

Berdebar betul tengok game malam tadi. Barulah Malaysia, bersatu sokong negara. United by emotion. Bukan macam perhimpunan baju hitam tu. Aduhaii..Bagi habis lawan COVID dulu boleh tak?

Pencapaian blog bulan Julai agak bagus jugalah walaupun ada yang tak mencapai target. Takpe, yang penting ada usaha. Adalah hasilnya nanti. Kalau menunggu je tanpa usaha, tak jadi apa lah kan.

Bulan Ogos

Ogos merupakan bulan kelapan dalam sebuah tahun dalam kalendar Gregory. Bulan Ogos adalah salah satu bulan yang mempunyai 31 hari.

Dinamakan "Ogos" sempena nama tokoh Augustus Caesar dan mempunyai 31 hari supaya sama dengan bulan Julai. Sebelumnya bulan Ogos dipanggil Sextilis, yang bermaksud "keenam" dalam bahasa Latin.

Keistimewaan bulan Ogos

31 Ogos, merupakan Hari Kebangsaan negara Malaysia. Bulan Ogos dikenali sebagai bulan kemerdekaan. Bulan dimana jalur gemilang dikibarkan, lagu patriotik berkumandang dan filem kemerdekaan juga diulang tayang.

Tahun 2021, merupakan Hari Kemerdekaan Malaysia ke-64.

23 Ogos, Hari ulangtahun perkahwinan kami ke-8. Alhamdulillah...

August Month

Me     : I have a goal that will always make me want to
            jump out of my bed in the morning.
Hope  : What is it?
Me     : I want to be the sunshine of someone's day and the
            moonlight of their nights

Ada beberapa perkara penting bermula 1st of August, antaranya :
  • Arab saudi buka semula sempadan, Vaksin Sinovac dah diiktiraf oleh Arab Saudi
  • Walk in vaccine Malaysia, boleh walk in vaksin dan semoga cepat capai herd immunity
  • Dewan Rakyat mengesahkan darurat tidak akan disambung
  • Bayaran i-Sinar bulan Ogos dipercepatkan bulan Julai, ada yang dah dapat ke?
  • Sesi PdPR dilanjutkan sehingga 31 Ogos 2021

Cuti Umum Bulan Ogos 2021/ August Holidays

10 Ogos (Selasa) : Awal Muharram (Semua Negeri)
24 Ogos (Selasa) :  Harijadi Yang di-Pertua Negeri Melaka (Melaka)
31 Ogos (Selasa) :  Hari Kebangsaan (Semua Negeri)

August Month

You are never too old
to be young.

When the raindrops come tumbling,
Remember you are the one
who can fill the world
with sunshine
-Snow white-

Get well soon Malaysia. Tak sabar nak hidup normal kembali dan bebas kemana saja. Tanpa mask, tanpa sop, tanpa rasa bersalah yang pastinya.

Doa memohon perlindungan daripada wabak COVID-19

‎بِسْمِ اللَّهِ الذي لَا يَضُرُّ مع اسْمِهِ شَيْءٌ في الأرض ولا في السَّمَاءِ وهو السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
“Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang di bumi dan yang dilangit (selagi) bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”
(Hadith Riwayat Abu Daud, Tirmidzi)


‎اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْبَرَصِ وَالْجُنُونِ وَالْجُذَامِ وَمِنْ سَيِّئِ الأَسْقَامِ
“Ya Allah aku berlindung denganMu daripada penyakit sopak, penyakit gila, penyakit kusta dan daripada segala penyakit berbahaya yang lain.”
(Hadith Riwayat Abu Daud)

46 comments:

  1. Eh,dah masuk bulan Ogos dah...Cepatnya masa bergerak & berlalu.

    ReplyDelete
  2. Sekejap dah Ogos kan.. pejam celik nanti dah Disember, hurmmmm
    Moga cepatlah wabak virus ni pergi.. boleh kita hidup secara normal macam dulu-dulu...aamiinnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu takpe. Tahu tahu dah december nanti.
      Aamiin ya rabbal’alamin

      Delete
  3. Bulan Ogos, bulan Kemerdekaan negara... Nampak seperti Melaka banyak cuti bulan ni. Hihi.

    ReplyDelete
  4. cantiknya calender tuu.. moga dijauhkan virus virus jahat ni. ameen

    ReplyDelete
  5. Tu la x sabar nak back to normal life kan.. Tak tau la sampai bila kan..

    ReplyDelete
  6. Sedar-sedar sudah bulan Ogos. Harap ada sinar dan kemudahan pada masa akan datang. Insya Allah.

    Tengok Olimpik, tengok teknologi baru macam ada ukuran kelajuan dan degupan jantung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin ya rabbal’alamin..

      Best tengok Olimpik walaupun dalam pandemik. Tetap meriah.

      Delete
  7. Selamat datang Ogos. Paling diingati pada bulan Ogos sudah tentulah tarikh kemerdekaan Tanah Melayu 31 Ogos 1957. Dah berapa tahun kita merdeka ya.

    ReplyDelete
  8. Sedar tak sedar dah masuk bulan ogos ya . Harap2 bulan ogos lebih baik dari bulan sebelumnya .

    ReplyDelete
  9. Semoga bulan ni & bulan2 yang mendatang lebih baik dari bulan2 yang sebelum ni. Harap sangat Covid boleh berlalu macam mana bulan-bulan ni berlalu pergi.Wah, ayat!!Hi3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin ya rabbal’alamin...Semoga Allah makbulkan doa kita.

      Delete
  10. Bila masuk bulan ogos selalunya sibuk dengan sambutan kemerdekaan.
    Time kobit ni mungkin tak ada sambutan agaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul tu wak. Tahun ni macam tahun lepas jugak rasanya. Masih tak ada sambutan selagi ada kobit ni haa

      Delete
  11. Saya tak ada nak tengok live mana-mana sukan sebab selalu berdebar lebih.. nanti terlebih excited lepas tu anak lelaki bising sebab ibu jerit-jerit. Jadi baik ibu tonton filem Tamil je haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..faham faham..Kita penonton selalu terlebih excited. Terus layan filem tamil je eh :)

      Delete
  12. nasib baik ada olimpik, boleh jugak buat hilang kerisauan dan kebosanan. nak layan drama ahli politik memang tak lalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal. Tak boleh hadam layan drama politik sal.

      Delete
    2. ha ha ha ha...
      sal, dgr kabo nyer pembangkang berkumpul depan parlimen pagi td.
      ntah pe citer, aida pun malas nak layan.
      last week memang aida folo drama parlimen.
      sebab niat di hati sebenarnya nak dgr perbahasan tentang PPN.
      tapi tu la, lain jadik nya :) ha ha ha ha kelakar!

      Delete
    3. Tak tahu nak kata dah. Ada lagi perhimpunan masa tengah covid ni. huhu

      Delete
  13. takutnya bulan ni, hihi, semoga cepat2 covid abis, letih dah kan asyik memeruk dlm rumah jer, nk kluar dgn mask lagi, adoi rimaih sungguh lar, huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah sampai due bersalin kan. Semoga dipermudahkan urusan CikTimm. Aaminnn..
      InshaAllah tak lama lagi kita akan bebas dan hidup normal kembali.

      Delete
  14. Sedih pula rasa sebab dah masuk bulan ke lapan tahun 2021 tapi macam tak de achieve apa apa sangat. Duk rumah je..
    Harapan semoga Covid ni cepatlah berakhir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada hikmahnya, semoga tahun depan dah berakhir covid ni. Aaminnn...

      Delete
    2. tu la kan. feeling aida sama mcm naniey.
      2020 dan 2021. lebih kurang sama :(
      yes, fiza, moga thn depan cerah utk kita semua. in shaa Allah.

      Delete
    3. Aaminnn... Mudah mudahan tahun 2022 lebih baik untuk kita semua.

      Delete
  15. Aaamiiin ... Semoga negara2 nih semua bisa lepas dari covid secepatnya ya ... Saya pun dah rinduuuuu sangat traveling :( .

    Tak berasa tau-tau dah ogos. Kayak lari waktu nih.. saya kalo ingat hari kebangsaan Malaysia, langsung ingat Ama owner rumah tempat saya stayed zaman kuliah. Orangnya dah tua, Chinese tapi baaaaik sangaaaat. Karena dulu college saya di kawasan Chinese area, makanya saya sewa kamar dengan orang Chinese, dekat collage. Uncle nih ramah, dan tiap hari kebangsaan Malaysia, saya ingat dia selalu menyanyikan lagunya keras2 di rumah :). Suka sangat liatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentu rindu travelling dan kenangan di Malaysia kan. Semoga cepat berakhir pandemik covid, boleh datang kembali ke Ama Owner. Untung dapat kenal orang yang baik baik di sini. Betul betul semangat patriotik dia. Orang lama pastinya lebih bersemangat sambut merdeka sebab mereka pernah merasai kesusahan zaman penjajah.

      Delete
  16. August..bulan yang akak akan bakal sibuk...dari esok sampai 9hb...August please be nice to me

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga dipermudahkan urusan kerja akak. Aaminn...
      Take care kak.

      Delete
  17. sama la tarikh anniversary kita, fiza!
    23 ogos.
    thn ni akak yg ke 18 tahun in shaa Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh eh sama ye. Wahhh lebih 10 dari saya. Happy anniversary untuk akak dan husband :)

      Delete
  18. welcome august...
    menanti emas olimpik pertama bg menyerikan hari kebangsaan akan dtg��

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, tak sabar nak tengok. Harap dapatlah Dato' Azizulhasni Awang bawa emas nanti. Aaminnn

      Delete
  19. Aamiin.. waktu cepat berlalu, semoga pandemik juga cepat usai.. Semoga sihat dan selalu dalam lindungan Allah bagi kak Fiza dan semua teman-teman di Malaysia. Aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin ya rabbal'alamin... Terima kasih atas doanya Naia. Semoga Allah membalas dengan segala kebaikan dan Allah lindungi kalian semua di Indonesia juga.

      Delete
  20. Betul kak fiza, tahu tahu dah bulan ogos dah. Nanti tahu tahu dah masuk 2022. Hmmmm, tak tahu sampai bila akan macam ni selagi covid belum berakhir kann :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi 4 bulan je lagi nak masuk tahu baru dah kan. kejap masa berlalu. Harap tahun depan covid tak ada dah.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.