Header Ads

Kek Baldu Merah Pujaan Hati

Selamat pagi ahad. Pagi pagi menjamu mata dengan kek baldu merah pujaan hati saya ni. Rasa janggal pulak sebut kek baldu merah. Dah biasa dengan nama red velvet cake. Apa juga makanan perisa red velvet saya suka.

Cookies oreo red velvet, aiskrim magnum red velvet, red velvet oreo brownies antara jenis makanan berperisa red velvet yang sedap. Baru-baru ni saya perasan ada kuih semperit red velvet. Tapi yang tu belum sempat rasa lagi lah.

Kek baldu merah pujaan hati ni bukan sempena apa-apa pun. Birthday pun tidak, anniversary pun tidak. Saja nak makan kek. Ye lah nak buat kek tak pandai walaupun resepi kek baldu merah bersepah dalam internet.

Beli jelah. Nak makan pun sikit je makan berdua je kan.

Mulanya nak beli kek marble butter tok wan kat Kerepek Paroi. Sekali kek marble tak ada daaa...Kedai baru bukak lepas cuti raya. Belum ada orang hantar lagi. Makanya, husband pergi ke Bakers Cottage. Kot kot ada kek marble.

Dah tu alang-alang mencari kek marble. Dia beli jugak kek baldu merah ni sepotong dua. Rezeki saya juga dapat rasa kek  red velvet sekali. Rezeki berganda berganda. Rezeki jangan ditolak. 

Bolehlah buat modal gambar untuk entri di blog, pinterest dan instagram. Sendu media sosial saya. Dipenuhi dengan gambar makanan je lah.

Kek Baldu Merah Baker's Cottage

Soft moist Red Velvet Cake filled with layers of rich tangy cream cheese and sour cream frosting

Saya perasan saiz 1 slice kek red velvet Baker's Cottage ni tak besar mana. Harga di label bungkusan kek 1 slice RM7.50. Husband beli 2 slices sebab katanya sekarang ada promo 2 slices RM9.90. Kiranya berbaloi lah beli dengan harga promo. 

First time sebenarnya rasa kek red velvet Baker's Cottage ni. Rasa dia lebih kurang rasa kek red velvet Secret Recipe cuma Baker's Cottage punya ni versi kurang cream cheese. Cream cheese hanya pada lapisan kek dan topping dia dari cebisan kek.

Sesuailah untuk mereka yang yang tak suka cream banyak-banyak. Just nice lah rasa dia. Moist dan sedap! Manis pun tak manis sangat. Tapi kalau awak suka yang banyak cream cheese saya suggest beli red velvet cake family mart. Memang padu teruk disaluti cream cheese yang super tebal.

54 comments:

  1. wah nampak sedap. teringin pulak nak makan kek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kalau Nad suka kek red velvet. Next birthday boleh cuba Red Velvet Baker's Cottage pulak

      Delete
  2. Rasanya akak akan pilih yang kurang krim. Hehe sebenarnya rasa macam sekali makan. Itupun macam tidak ingat macam mana rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pilih Red Velvet Baker's Cottage macam tu sbb dia jenis light tak dipenuhi cream cheese sangat. Ada rezeki boleh cuba lagi kak

      Delete
  3. Ops..Baker's Cottage ada promo kek velvet yer...Boleh usha2 ni...Nampak sedap tu...
    Lately ni macam suka pula kek...Hihihi

    ReplyDelete
  4. red velvet memang sedap! mkn gtu xde cream cheese pon dh sedap.. mcm tepung kek red velet kedai eco tu.. haha..

    satu slice rm7.50.. aduhduh.. nasib baik ade offer utk 2slices.. berbaloi la beli 2slices..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye Ezy. Sedap kalau peminat RV. itulah, kalau satu slice agak tak berbaloi. Ada promo berbaloi membeli.

      Delete
  5. Lain orang lain citarasa kan. Saya pulak kurang sikit kalau red velvet. Anyway, enjoy your cake, Fizah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, betul tu. Lain orang lain selera. masing masing ada favourite flavour :)
      Baik, Sal.

      Delete
  6. Wah gambar tu memang superb, dreamy entah ke mana, musim sejuk pun ada, Alhamdulillah rezeki dapat makan kek baldu, baru tahu family martnya krim tebal teruk, mesti nyum sangat tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..Terima kasih kak. hihi..tak tahulah tema apa gambarnya. Asal sedap mata memandang. A ah, krimnya tebal sikit.

      Delete
  7. rajinya, un kalau buat, letak`atas je, tak buat double layer .. hehe malas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, bukan saya buat. Ada terangkan dalam entri, saya beli je. Tak pandai nak buat pun. huhuhu

      Delete
  8. Suka kek ni.Kalau letak cream cheese lebih...dapnyer
    Syu jarang beli RV kt BCottage. Selalu beli dekat Harolds jer😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka cheese lebih kena beli kat Family Mart or Secret Recipe. Harols tak pernah cuba lagi Syu. Next time :)

      Delete
  9. OK, kalau tak brp manis...boleh cuba..

    ReplyDelete
  10. Sedapnya red velvet cake! Huuu... :D

    ReplyDelete
  11. Sedappp tuu kalau seakan sama dengan Secret Recipe punyaaaa walaupun kurang cream cheese. Tengok kak fiza makan ni, rasa nak makan pulakk padahal baru je makann last week >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang rasanya dengan SR. Kurang cream cheese pun still ok. Hehe. Boleh membeli lagi Atiqah

      Delete
  12. menyesal pulak tak beli red velvet kat baker cottage semalm. patut la orang kata biar menyesal beli, jangan menyesal tak beli...hahaha

    ReplyDelete
  13. Duh sedap kayaknya nih, apalagi manisnya juga tidak manis sangat ya.
    Saya paling suka cake yang manisnya pas begini.
    Dimakan bersama secangkir teh hijau, rasanya makin enak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, rasanya ngak manis. Sedap digandingkan dengan teh hijau yang kelat kelat tu :)

      Delete
  14. favourite red velvet cake! Tapi kena cari yang sedang-sedang manisnya sebab kadang-kadang terlalu manis..hehe

    ReplyDelete
  15. Kalau tak banyak creame bolehlah sha beli.. Sha dan anak-anak memang tak berapa suka cream..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, tak banyak pun cream cheese nya.

      Delete
    2. sedap, sha. wajib try ni.
      just nice. ringan aje kek nya.
      tak cepat muak :)

      Delete
  16. Akak kurang sikit dengan red velvet. Kalau ada tu makanlah, tapi kalau teringin makan kek, ni bukan kek pilihan utama 😊 Oh, tapi red velvet family mart akak pernah rasa. Memang sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh faham faham..bukan peminat RV..yaa, FM punya memang sedap!

      Delete
  17. fiza ni sama dgn iman peminat RV.. akak kalau RV ni mengenangkan anaknya suka mkn je lah.. sendiri x brp minat.. hehehe

    ReplyDelete
  18. sedapnyaaaa.. warna dia pun menggodaaaa..

    ReplyDelete
  19. lamanya tak makan red velvet kek , bila nampak gambar ni terus teringin , lagi sedap kalau moist

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba beberapa RV yang ada saya kongsikan dalam entry :)

      Delete
  20. Fuh! lama xmakan kek red velvet ni fiza!

    ReplyDelete
  21. Tak pernah try gak kek kek kat Bakers Cottage... Tapi memang dorang bagi offer harga gitu.. Murohh.. Family mart punya pun x pernah try... Ok.. boleh try kalau teringin makan kek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, beli masa promo lagi best. boleh beli extra dengan harga murah. Pasni boleh cuba Baker's Cottage dan Family Mart punya kek.

      Delete
  22. anak2 aida suka red velvet BC ni.
    kerap beli. lelebih harga promosi kan.
    biasanya aida terus beli 4 slice.
    then, egg tart nyer. wajib juga beli 4, sekotak.
    memang now dah jadi pelanggan tetap BC la, fiza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka jugak ye RV BC. Sedap kan. Egg tart tu selalu beli gak. Memang beli yang harga promo lagi berbaloi :)

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.