Header Ads

Pagi Pagi Pekena Bihun Soto

Entah kenapa pagi semalam rasa macam penat lain macam. Raya tak kemana kot. Apa yang dipenatnya pun tak tahu. Tak kan effect cucuk vaksin pulak tiba-tiba. Penat campur mengantok. 

Lepas tu kurang selera rasa nak makan pagi. Husband tanya nak makan apa pun saya tak tahu nak makan apa. Husband keluar beli sarapan pagi. Saya pesan nasi kerabu je. 

Kalau tak ada, nasi lemak pun boleh. Tapi dua dua pun takde. Husband belikan bihun soto untuk saya sebab kat kedai husband pergi tu ada jual soto. Rezeki dapat makan bihun soto sebab macam teringin juga nak makan soto. Cuma tak tahu nak beli kat mana.

Kira rezeki saya lah dapat makan soto. Walaupun bukan soto nasi impit, dapat bihun soto pun saya okay je. Jadilah buat lepas teringin nak makan soto masa raya.

Bihun Soto

Sebagai bangsa Johor, haruslah jadi penggemar makan soto. Tak kiralah soto apapun. Bihun soto ayam ke, bihun soto begedil ke, soto nasi impit ke, mi soto ke, semua layan je. 

Bihun soto ayam ni kuahnya kaya dengan segala rempah. Tengok rupa pun dah tahu kan. Ikut selera saya, saya prefer kuah sup yang kurang penggunaan rempah. 

Boleh cakap bihun soto ni lengkap dengan segala rencahnya. Ada begedil, isi ayam, kacang, taugeh dan daun sup. Sedap makan soto yang semuanya ada. Cuma kurang feel sebab kuah supnya kuat rasa rempah dan sedikit tawar. 

Tapi takpa, ada sambal kicap settle masalah tu. Auto sedap terus rasa semangkuk bihun soto. Lupa pulak nak letak sambal kicap kat tepi. So sambal kicap tak ada dalam gambar. 

Siapa suka soto? Kita geng!

41 comments:

  1. sedapnya teringin la pula nak buat.

    ReplyDelete
  2. Bila dah tak tahu masak apa, soto pun sedap sangat. bukan bangsa Johor pun dah kenan dah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..dah jadi favourite ramai ni. Saya beli je Aien. Tak masak pun :)

      Delete
  3. lama tk mkn..wajib ada begedil br yummyyy

    ReplyDelete
  4. yummy...dulu kalau order soto memang mintak taknak taugeh...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heha..faham faham..tak suka taugeh. Saya pulak sejenis kena ada taugeh :)

      Delete
  5. suka jgk mkn soto tp lame dh xmkn..
    dulu kalo pegi beraya umh org dpt la merasa soto raya.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musim PKP serba serbi semua makanan susah nak dapat. Syukur kalau ada jual online.

      Delete
  6. Susah jumpa soto ada bergedil. Selalu sama sahaja rupa bihun soto dengan bihun sup.
    Oh akak suka kuat rempah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju jugak tu kak. lebih kurang je kadang tu tak dapat beza. Ohh lain taste kita :)

      Delete
  7. saya pon bangsa johor gak.. kite geng suke soto... hahah

    ReplyDelete
  8. Kita geng ye Fizah. Geng soto hehehehe.

    ReplyDelete
  9. Saya peminat soto.. tapi kalau takda sambal.. hmm.. kureng sikitlah minatnya . hahaha... Btw, gmbr cantik tu buat sy teringin plak nak soto sekarang ni. muahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada sambalnya. cuma lupa nak letak seperti yang saya dah terangkan dalam entry. hihi
      Alhamdulillah..terima kasih Nona. silakan buat kalau rajin. Tak rajin, order saje :)

      Delete
  10. Akak penggemar soto. Suka kuahnya yang berempah, cili kicap dan bergedel kena lebih 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai sukakan kuaha roto berempah. Ya, cili kicap dan begedil kena ada baru nikmat makan soto.

      Delete
  11. favourite ni soto... kena dgn kicap pedas dan bergedil mabeles.. aduyai.. sup kena panas²

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama favourite kita. Harus ada sambal kicap, begedil dan kena panas. baru meletop makan :)

      Delete
  12. Saya suka soto nasi impit.pastu taruk bergedil. Yumm.. Lamanya tak makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya..suka jugak soto nasi. Itulah kan Sal. Susah nak jumpa soto nasi impit yang sedap.

      Delete
  13. sedapnya soto, fav jugak ni, dan2 teringin pulak,hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, sedap Ciktimm...kalau mengidam kena order cepat tu :)

      Delete
  14. Replies
    1. Soto susah nak jumpa. Mungkin jarang orang jual soto. Kalau ada dapat yang sedap tu rezeki.

      Delete
  15. Sedapppnyaaaaa, dah lama takk makann, kalau saya makan, confirm tak de taugeh sebab takk makan >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh bukan geng taugeh eh..takpe, taugeh bagi saya :)

      Delete
  16. Sukaaaaa sangaaaat :D kalo di Indonesia soto bermacam2 jenis. Di Sumatra, soto cendrung pakai santan kuahnya. Jadi lebih gurih. Tapi kalo di Jawa, soto mostly tak pakai santan, kecuali untuk daerah Jakarta. Soto tak bersantan ini lebih segar karena kuahnya bening tapi enak.

    Kalo aku disuruh pilih, tak bisalah kak. 2-2 nya sama enaaaaak hahahaha.

    Foto soto di atas, nampak sedaaaaap lah :D. Kan jadi teringin masak soto hari ini :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh tak pernah lagi jumpa soto berkuah santan. Agak menarik juga tu. Disini semuanya kuah bening saja.

      Selamat menikmati soto :)

      Delete
  17. dulu g pasar mlm soto sy cr dulu tp x semua boleh buat sup yg sedap... ada yg pekat. ada yg cair...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pergi pasar malam boleh gak cari soto yang mana sedap kan. Rindu pasar malam. macam macam makanan adaaaa

      Delete
  18. sama...kita pun suka soto, perah limau kasturi banyak2 baru ada kick

    ReplyDelete
    Replies
    1. geng soto kita. Saya pulak tak suka perah limau kasturi..hihi

      Delete
  19. Sedapnya bihun soto.. tetibe teringin pula.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..tengok makanan kita pun jadi teringin terus :) harap ada rezeki KakSha juga dapat bihun soto

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.