Morning! Haa, tenggelam timbul tuan blog. Sibuk tak boleh bawa bincang dah sekarang ni. Kejap ada kejap tak ada je ni. Permulaan bulan januari tahun baru yang tak berapa nak indah. Sibuk dan tak cukup rehat lansung. Adududu..Bertabahlah hadapi dugaan hidup ye. Hari ni ada masa sikit bolehlah update dan blogwalking kejap. Berapa hari je lagi nak masuk Tahun Baru Cina. Dalam kepala masing-masing dok fikir cuti. Tapi sebab Tahun Baru Cina/ Chinese New Year ni jatuh pada hari sabtu, maka tak berapa nak rasa cuti sangatlah kan.

Kau orang suka makan buah Mandarin Orange/Limau Mandarin tak? Kalau dapat yang manis tu, makan satu pun tak cukup. Tapi sejak terbaca beberapa fakta tentang limau mandarin ni yang kurang elok, terus kurang makan. Yang pernah Fiza alami adalah sakit tekak dan sakit perut. Bukan nak cakap limau tu tak elok dimakan lansung. Jangan silap faham ye. Sebenarnya ada cara makan limau mandarin yang betul dan selamat dimakan.


CARA MAKAN LIMAU MANDARIN DENGAN BETUL

Cara paling mudah, lepas kupas kulit tu kena basuh tangan sebelum pegang isi limau dan makan. Jangan sesekali tangan yang kupas limau tu pegang isi limau dan masuk dalam mulut sebab kulit limau mandarin ni masih lagi ada kesan racun/bahan kimia untuk elak dirosakkan serangga bagi membolehkan limau lebih tahan lama dan manis. Atau nak lagi selamat, rendam dulu limau tu dengan air garam untuk buang kesan racun pada kulit limau.

Ohh, patutlah selama ni makan sakit perut cirit birit dan makan sikit pun dah sakit tekak. Begitu kisahnya. Ada juga sesetengah buah limau mandarin yang di import tidak menjaga kualiti limau sebabnya haritu ada beli sekotak limau mandarin. Dalam sekotak tu, 8 biji je elok. Yang lain berkulat. Entah bila punya packaging pun tak tahu. Terus tak beli dah dan bila benda tu terjadi, rasa hilang rasa nak makan limau mandarin dah.

Ada juga dengar cerita orang kat Cina basuh limau lepas petik tu dia campak kat sungai je dan kutip semula buah-buah tu kat hujung sungai. Kira macam kaedah membasuh limau. Haa, jangan memain bukan calang-calang dia basuh limau tu. Entah betul ke tidak tak tahu lah cerita tu. Jangan kau orang percaya dan terima bulat-bulat. Mungkin juga hanya cerita dongengan atau buat-buat cerita je. Itu sebabnya kena basuh betul-betul baru selamat untuk dimakan. Itu yang nak ditekankan sebenarnya.

KHASIAT LIMAU MANDARIN

Sedia maklum kita tahu yang limau memang kaya dengan vitamin C untuk kesihatan dan kecantikan. Mujarab juga sebagai ubat sembelit. Makan buah limau atau buah-buah yang tertentu dapat membantu proses penghadaman lebih baik. Dua hari dah Fiza makan limau, makan berak makan berak je ni. Ini tak tahu salah cara makan atau memang betul betul hadam sampai tak bagi peluang menternak lemak. Kempislah perut camni. Hahaha, jangan claim pulak makan limau kempiskan perut ye.

JENIS LIMAU MANDARIN

Limau mandarin pun ada pelbagai jenis dan nama. Ponkan, mikan, lokam antara jenis yang popular. Nak tahu lebih lanjut, sila google okay. Dan nak tahu jenis limau mahal dan murah tu, boleh bezakan melalui bungkusan limau. Yang dibungkus dengan plastik transparent tu lebih mahal daripada yang dibungkus dengan plastik merah. Itu apa yang Fiza baca lah. Kalau ada yang silap, sila betulkan diruangan komen. Dalam gambar tu, company husband bagi. Manis dan sedap. Patutlah  masuk kategori mahal sikit.

Moralnya disini, makan limau tu biar berpada-pada dan jangan over limit. Makan sikit-sikit je sudah dan kebersihan diutamakan untuk kesihatan terjamin. Lagi-lagi sekarang cuaca tak menentu dan bermacam-macam penyakit ada disebabkan pemakanan. Influenza A pun masih belum reda lagi. Itu lagi bahaya sebab boleh dijangkiti melalui penafasan dan sentuhan. Kalau demam, selsema dalam tempoh yang lama kena cepat-cepat jumpa doktor. Orang kata, mencegah lebih baik daripada merawat.

Cakk! Lama menyepi tuan blog ni. Sibuk teruk dengan segala urusan sampai blog terabai. Nak update media sosial pun hilang mood. Alhamdulillah dah semakin reda segala urusan, barulah ada masa nak update sikit. On the way balik Segamat dari Hospital Sultan Ismail JB bawa abah appointment doktor, macam biasa singgah Ayer Hitam nak shopping apa yang patut. Tempat wajib singgah kalau balik.

Kalau singgah mesti beli nanas dan kerepek-kerepek nak bawa balik. Terpandang pulak crispy crab yang nampak macam sedap. Sebelum ni pernah nampak ada orang buat sendiri cuma diri sendiri nak buat tu belum cukup rajin lagi. Bila dah nampak depan mata tu, terus beli lah. Nak tunggu apa lagi kan?


Crispy crab ni dijual dalam balang besar dan harga RM20. Berbaloi lah kot harga dengan kuantiti yang dijual tu. Fillet ketam tu pun dah sedap apatah lagi bila dijadikan kerepek. Memang sedap! Tambah pulak digoreng dengan daun kari. Cuma kurang rasa kari, lagi sedap kalau selepas goreng tu ditabur dengan flavour spicy ataupun kari. Mesti lagi sedap.

Nak tambah segala flavour tu kenalah buat sendiri kan. Tunggu mood rajin tu entah bila nak buat sebab bila dah sibuk dan penat, kerajinan tu mulalah senyap senyap menghilang. Mujur tak hilang terus. Nak buat crispy crab ni pun hanya perlu koyak-koyakkan fillet ketam campurkan dengan serbuk cukup rasa, serbuk kari, white pepper.

Kemudian goreng dalam minyak yang panas sampai garing dengan daun kari. Dah siap, angkat dan toskan. Siap dah boleh dimakan. Cuma itulah, kalau nak buat sendiri ni kena rajin. Kalau tak, beli je lebih senang. Tak gitu?

Balik kampung tak sah kalau tak membelek-belek segala pokok-pokok bunga mak. Sedap mata memandang tengok hasil tanaman mak menjadi je semuanya. Pokok bunga pun seronok je hidup kat kampung. Tanah luas dan hidup pun lebih bahagia daripada duduk dalam pasu je. Kat bandar ni faham sendiri lah laman rumah yang tak berapa nak luas dan tak berapa nak ada tanah. Tanam pun tetap kena dalam pasu. 

Bila dah membelek tu, tak sah juga tak berkenan. Ada je berkenan dan mana yang mudah nak ambil benih tu siap-siap minta kat mak. Mak pun siap suruh bawa pasu sekali. Haa, sekali pakej pasu mak bagi tu. Itu kalau ada extra bunga dalam pasu lain. Terperasan ada satu spesis pokok keladi tu dah berbunga. Bunga pun satu je. Namanya White Anthurium. Cantik bukan?


Sempatlah shoot white anthuriuam tengah mekar kembang ni. Kalau berbunga banyak lagilah cantik. Pokok bunga spesis keladi ni memang cantik-cantik kan tapi macam susah jaga je. Kena letak tempat yang redup je. Tak boleh letak tempat panas yang terus kena cahaya matahari.

Agak leceh juga nak jaga pokok ni. Tapi spesis anthurium ni boleh juga letak dalam balang air kalau malas nak tanam guna tanah. Nak cuba jugalah cari yang jenis renek dan warna merah letak dalam balang kaca pun cantik buat indoor plant sebagai dekorasi dalam rumah. Okay juga idea ni kan?
Sekarang musim orang tanam bayam brazil agaknya kot. Dah tu, tak kan tak tengok saja. Baru nak terjebak tanam bayam brazil ni. Sebenarnya dah lama berhajat nak tanam bayam brazil sejak trending baru-baru ni. Entah dari mana mula viral dan trendingnya tak tahu lah. Tak pasal nama bayam brazil menjadi pujaan ramai ye. Disebabkan Fiza ni pencinta sayur, jadi memang kena dapatkan lah bayam brazil ni. Selain dimasak, sedap juga dibuat ulam kalau ikut kata-kata netizen lah. Entah iye entah tidak.

Oleh kerana masih memegang title pencinta sayur. Pulun lah pergi cari kat nursery bunga tu. Anak benih pokok habis katanya. Yang benih untuk ditanam pun habis juga. Okay, fine! Tak putus asa, cari kat shopee yang berakhir tanpa checkout. Duduk senyap dalam cart je lah. Kejap nak kejap tak nak, macam tu lah perasaan dia. Lebih senang terus beli dan dapat kalau beli tanaman ni. 


Balik kampung Segamat, saja cuba jengah nursery yang terdekat. Finally, dapat juga beli bayam brazil ni ha. Rezeki balik kampung juga ni. Stok pun tak banyak ada beberapa je dan inilah je lah yang Fiza rasa macam elok sikit. Nak buat makan pun kena tunggu generasi kedua lah itupun kalau tumbuh elok. Tapi katanya bayam brazil ni cucuk gitu dalam tanah pun senang hidup. Kita tengoklah macam mana kejadiaan dia selepas ni.

Fiza beli kat SK Nursery Jalan Pemuda Segamat. RM5 sepasu. Kira murahlah ni walaupun kat shopee ada lagi murah bawah RM5 tapi kalau termasuk pos jadi mahal semula lah. Pulak tu kos pos lebih mahal dari pokok. Tapi kalau semata-mata nak beli pokok nan sebatang tu baik tak payah check out. Beli kat kedai je terus senang.

Apa rasa bayam brazil ni? Sama je ke rasa bayam biasa atau yang merah tu? Macam dah bertahun dah Fiza tak makan bayam. Bayam ni biasa orang masak tumis air je. Atau ada yang panggil masak bening. Harap ada rezeki lah merasa bayam brazil. Nak masak tumis dan nak cuba buat ulam makan begitu saja. 

Sebut tempe je mesti ingat jawa je kan? Asal tempe je jawa, Asal jawa je tempe. Eh, tak jawa pun suka sangat makan tempe. Salah seorang peminat tempe tu Fiza lah. Kau orang minat tempe tak? Tempe masak apa dan campur dalam apa apa menu pun sodap! Peminat tempe mana boleh kata tak sedap. Buat lauk boleh buat hidangan petang tempe goreng cicah sambal kicap lagilah sedap. Johor style kalau cicah sambal kicap ni. #doneclaim.

Selain tempe goreng yang sedap tu, kalau dibuat lauk kebiasaannya akan masak sambal tempe dengan ikan bilis dan kacang tanah tu. Style orang jawa pulak macam biasalah sambal tempe jawa. Resepi Fiza masak ikut suka, memang derhaka dengan resepi original javanese people. Suka juga masak sambal tempe jawa ni kalau ada stok tempe. 


Hidangan ni sangat sesuai dimasak ketika sedang malas nak masak lauk lain. Lauk yang satu ni je pun dah cukup untuk hidangan kami berdua suami isteri. Kadang tu buat ratah lauk je. Tapi dalam malas-malas pun kira rajin juga lah nak menyediakan sepinggan lauk sambal tempe jawa ni. Nampak mudah tapi leceh sebenarnya nak sediakan bahan-bahannya.

Nak kena goreng tempe dan ikan bilis dulu. Kemudian barulah boleh menumis dan satukan semua bahan-bahan. Nak menunggu tempe tu masak dan ikan bilis garing pun ambil masa juga tu. Seleceh-leceh nak menyiapkan hidangan, dapat sediakan lauk favourite terus lupa segala kelecehan. Kiranya lauk malas-malas rajin namanya. 

Harini macam malas nak kongsi resepi sebab tak tahu resepi original dia macamana kan. Takut salah resepi original, marah orang jawa kang. Hihi..gurau je. Yang sebenarnya malas nak menaip resepi. Google je dah boleh dapat pelbagai jenis cara masak sambal tempe jawa ni.

Happy Twenty Twenty sekalian. Okay dah boleh mula menulis date 1 January 2020. Tak boleh dah tulis 1.1.20 ye. Kena tulis 1.1.2020. Kalau tulis belakang tu 20 je boleh ditambah angka nanti. So hati-hati menulis tarikh tu mulai hari ni untuk tahun ni je. Apa azam tahun baru? Bosanlah soalan cliche tu. Balik balik azam nak kurus yang tak mengurus tu. By the way, ada nampak kereta terbang? Pasal kereta terbang pun dah boleh move on juga. Bawa kereta atas jalan raya pun tak berhemah, inikan nak bawa kereta terbang. Lambatttt lagi!

Well, happy twenty twenty! Tepat jam 12 hanya kedengaran beberapa je das tembakan bunyi bunga api. Lepas tu senyap sepi. Agaknya kurang meriah kot kat sini. Duduk rumah memang tak merasa lah kemeriahan bunga api. Kalau sambut tahun baru kat luar pergi dataran mana-mana yang ada event countings tahun baru tu barulah suasana meriah kot. Meriah atau tidak, masih sama.



CUTI BULAN JANUARY 2020

Eh, hari pertama dah tengok cuti kan. Banyak juga ye cuti bulan January ni. Boleh merancang cuti awal ni. Ke dah siap-siap merancang dari tahun lepas? Kau orang memang hebatlah dalam bab bab cuti ni. January ni ada majlis besar dalam family, anak buah nak kahwin dalam salah satu tarikh cuti ni. 

1 Jan- Tahun Baru Semua Negeri kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu
14 Jan- Hari Keputeraan YDPB N. Sembilan N. Sembilan
25 Jan- Tahun Baru Cina Semua Negeri
26 Jan- Tahun Baru Cina Hari Kedua Semua Negeri
27 Jan- Cuti Tahun Baru Cina Semua Negeri kecuali Johor & Kedah

Rasanya January ni pun dah mula sale sempena Tahun Baru Cina. Haiyaa, makin menyusut duit awal tahun ni. Yang mana nak siapkan persekolahan anak-anak lagi, persiapan raya lagi kan. Tapi takpa, rezeki bonus kan ada. Tahun ni ada lagi ke BSH tu? Ke dah tak nampak batang hidung dah. Tak ada kecoh kecoh khabar berita pun. Menantikan yang baik baik je lah untuk 2020 yang lebih mencabar ni.