Sepanjang stay dekat Bayfront Hotel, Port Dickson yang sehari cuma tu. Tak kemana pun kamiorang pergi. Cuma pergi makan ikan bakar dekat Kampung Pasir Panjang tu je. Kalau turun bawah pun jalan-jalan di tepian pantai laluan jalan kaki tu je.

Bayfront hotel ni lokasi dia dekat dengan PD (Port Dickson) Waterfront je. PD Waterfront, salah satu tempat menarik di Port Dickson yang boleh lepak-lepak menikmati keindahan pantai. Tapi tak boleh mandi lah kat sini. 



Nak mandi manda kena pergi pantai Teluk Kemang yang sentiasa meriah dipenuhi ramai orang sebab ada banyak aktiviti kat pantai Teluk Kemang. Itu yang orang ramai suka pergi.

Tapi jenis Fiza tak suka bersesak sangat. Jalan-jalan tepi pantai tengok pantai tak boleh manda manda pun takpe. Dah besar ni tak ada dah lah nak mandi manda tepi pantai. 

Suka tengok pantai tapi tak suka mandi laut sebab dulu kononnya takut kulit gelap. Nak putihkan kulit kemain susah, nak gelapkan sekejap nau. 

Suka mandi air terjun sejuk tapi fikirkan bahaya batu licin tu tak jadi lah. Mandi kat swimming pool atau berendam dalam bathtub je lah gitu.

Sebenarnya macam tak pernah tahu pun sebenarnya kewujudan PD Waterfront ni celah mana. Kalau tak stay dekat Bayfront Hotel ni memang tak pernah tahu dan tak pergi PD Waterfront ni. 

Padahal rajin juga ke Port Dickson ni. Asyik pergi tempat yang sama Pantai Cahaya dengan Pulau Burung tu mana nak sampainya kat tempat lain kan. So now dah boleh blue tick PD Waterfront dalam senarai tempat menarik di Port Dickson yang dah pernah pergi.


PD Waterfront ni berdepan dengan McD dan Starbucks. Kalau lepak kat Starbucks atau McD pun best juga lah sesambil tengok kebiruan laut yang cantik ni. 

Ada juga mural kartun lat yang comel ni ha. Tetiba ada pulak sensorang kat sini dengan gambar cupcake. Fiza tak ambil pulak gambar cupcake tu.



Lagi satu ada lukisan puntung rokok. Sebenarnya Paip PVC ni. Bagus juga idea buat lukisan puntung rokok ni untuk peringatan para perokok jangan buang puntung rokok merata-rata. Kalau tak perasan juga tak tahu lah nak kata. 

Pembuang puntung rokok memang tak ada tapi pembuang sampah kat mana-mana pun ada. Masih ada yang tak sedar lagi nak jaga kebersihan alam sekitar. 

Sampah plastik merata-rata. Kalau ye pun nak berkelah tepi pantai, jangan buang sampah merata-rata. Aduhaiii..penat lah nak ingatkan. Kalau ada signboard pun bukan baca pun.



Nice sangat permandangan laut kat PD Waterfront ni. Ini kalau rumah dekat tepi laut, memang Fiza duduk tepi laut je buat kerja. Mesti banyak idea keluar mencurah-curah mengalir. Haha..kemain sangat kan.



Di tepian pantai, sempat jugalah snap pokok bunga seri pagi a.k.a morning glory. Cantik pulak dia kembang di waktu pagi. Rasa nak ambil je nak tanam kat rumah. Tapi taklah nak ambil pun. Ambil gambar pun jadi lah buat kenangan dan simpan buat koleksi gambar.




Aglaonema, berbelit lidah nak menyebutya pun. Apa entah nama dia dalam bahasa melayu. Dikenali juga dengan nama Chinese Evergreen Varieties kalau tak silap lah. Ke salah? Dah google pun tak ada jawapannya. Ada sesiapa tahu? Anglaonema species identification ni memang agak failed lah. Banyak betul spesis dia.

Masa PKP haritu ada tengok video pokok-pokok bunga mak yang Fiza rakam masa last balik kampung sebelum PKP. Dah tengok video baru sedar yang banyak rupanya pokok-pokok bunga mak yang cantik-cantik terutamanya spesis aglaonema varieties ni.

Kalau pokok cantik-cantik tu mak dah ada, tak payah susah payah pergi pergi nursery lagi kannnn. Kita bodek mak sikit mesti dapat punya. Silap-silap boleh bawak balik pasu sekali.

Ye, betul! Kadang tu bermacam-macam bunga dia suruh ambil. Kita pulak tak berkenan. Ambil mana yang berkenan je. Yang tengah viral dan cantik tu memang laju je ambil siap-siap ketepikan. Takut lupa nak bawa balik. haha..perangai betul kan.


Aglaonema Berdaun Bujur Yang Cantik

Aglaonema sejenis tanaman hiasan rumah yang mempunyai bermacam-macam jenis corak daun yang berbeza-beza. Tanaman aglaonema ni berasal dari hutan tropika dengan memerlukan cahaya yang kurang dan kelembapan yang tinggi.

Jenis-jenis aglaonema yang ada kat rumah mak kat kampung tu agak banyak jugalah. Fiza ambil gambar mana yang nampak cantik je. Ambil gambar je tak ambil bawa balik sebab rasa macam kurang berkenan pulak dengan aglaonema ni.

Suka tengok corak dan warna daun dia yang pelbagai. Lagipun rumah kita dah banyak pokok sangat awak. Tak tahu mana nak letak dah sebab laman pun tak berapa nak luas.

Aglaonema Donna Carmen

Perasan tak aglaonema donna carmen ni macam daun pokok puding yang dulu-dulu banyak di tanam di kampung-kampung tu. Corak dia berbintik-bintik warna kuning dan latar belakang daun warna hijau. Batang daun di tengah berwarna seakan-akan warna pink.


Aglaonema Golden Bay

Spesis golden bay ni seakan-akan silver bay. Kadang confuse nak bezakan antara dua ni. Cuma kalau golden bay dia punya alur batang tengah daun warna putih, warna silver yang lebar dan daun hijau gelap.



Aglaonema Silver Bay

Aglaonema silver bay ni pulak dia tak ada alur batang putih di tengah. Warna dia seakan-akan sama warna dengan corak silver tu. Betul tak?


Aglaonema Spring Snow

Okay, spesis spring snow ni sangat mudah nak kenal sebab nampak je dot dot splash putih ni dah boleh kenal spring snow. Rupa macam taburan snow macam tu.


Unknown Aglaonema

Nama dia bukan unknown ye tapi spesis dia belum dikenalpasti lagi. Kotlah ada yang tahu, boleh share dalam ruangan komen. Dalam semua spesis koleksi mak, yang unkown ni je Fiza bawa balik. Tapi taklah ambil sepasu terus sebab ada 1 pasu je pun.

Cara nak tanam dia, cabut je dengan akar sekali anak dia tu. Lepas tu tanam je dalam pasu. Dah seminggu lebih kat rumah ni tengok macam dah layu sikit. Cuaca panas mungkin. Aglaonema ni tak sensitif nau tak boleh panas sangat.



Kalau musim panas kena siram 2 kali sehari. Samalah macam kita pun kan. Kalau musim panas tu kalau boleh nak berkali kali mandi sejukkan badan. Rabak juga poket kalau bil melambung tinggi asyik on air cond je. Dah lah tengah isu bil elektrik banyak musim PKP ni. 

Dalam semua Aglaonema ni kau orang suka yang mana satu? Pada Fiza semua cantik-cantik. Spesis tumbuhan hutan tropika ni mudah ditanam dan corak dia nampak rare sikit.



Percutian 2 hari 1 malam di Bayfront Hotel, Port Dickson tanpa dirancang. Bayfront Hotel, Port Dickson hotel near beach antara hotel murah Port Dickson. Port dickson recommended hotel untuk kau orang yang suka menikmati keindahan tepi pantai yang cantik.

Memanglah Grand Lexis Port Dickson, Avillion Port Dickson lebih dekat dengan laut tapi ikut bajet sendiri belum ke tahap tu lagi. Kalau ada orang sponsor lain cerita dia. Nak booking port dickson chalet Fiza lebih prefer hotel.

Memang teringin sangat nak bercuti selepas terperap lama stay home. Nak rancang awal-awal haritu masih lagi PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dan PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat). Memang tak boleh buat apa, stay home je lah.

Sejak PKPP (Pergerakan Kawalan Pergerakan Pemulihan) ni banyak perubahan normal baharu yang boleh kita buat dan kenalah mengikut SOP yang ditetapkan. Syukur angka pertambahan kes baru makin lama makin kurang. Bila angka zero, barulah kita boleh tarik nafas lega sikit dan banyak benda kita boleh buat ke sana ke sini.

Bila tahu PKPP ni boleh bercuti, terus rasa macam nak bercuti nak release stress bila dah berbulan-bulan stay home je. Kebetulan Birthday husband 30 June, sekali bercuti untuk celebrate birthday husband. Kiranya masa sedang elok untuk pergi bercuti.

Gigih cari hotel semua. Dah decide barulah cakap dekat husband. Tak surprise pun lah sebab husband yang akan booking via agoda. Fiza cuma cari dan bayar je lah. Birthday treat kan. Survey punya survey hotel, berkenan betul dengan Bayfront Hotel ni sebab ada balcony menghadap permandangan laut yang cantik! 

seaview from balcony

Fiza ni pantang nampak laut, terus rasa macam release terus segala stress. Siapa suka laut, kita geng! Fiza pilih Port Dickson sebab Port Dickson beach semua view dia cantik. Dekat pun dekat dengan rumah. Seremban je kot. Lebih kurang setengah jam dah sampai. Kalau tak jammed lah.

Bayfront Hotel, Port Dickson Hotel Near Beach.

Bayfront Hotel ni tak besar mana dan tak tinggi mana. Setingkat je pun. Mula tu macam tak best juga stay Hotel yang hanya setingkat cuma. Tak privacy lah kalau lepak dekat balcony tu kan. Tapi disebabkan this hotel near beach terus rasa macam best dah Bayfront Hotel ni.

Frontview Bayfront Hotel

Nearest Essentials

Selain berdepan dengan pantai, banyak kemudahan lain yang berdekatan. Dekat dengan Starbucks, McD, tealive, 7 Eleven, Mykori, Maybank,, Pasaraya TF dan banyak lagi. Turun bawah jalan kaki je senang. Tak jauh mana.

Signboard Bayfront Hotel


Entrance lobby Bayfront Hotel

Hotel Lobby

Check in start pukul 2 petang tapi sebab lambat sampai. Lebih kurang pukul 3 lebih baru sampai dan check in. Urusan check in kejap je lebih kurang 5 minit macam tu. Kamiorang je pun yang check in masa tu. Bercuti pada weekdays tak ramai orang dan mungkin masih PKPP ni belum ramai yang bercuti lagi. 

Memang suka pilih cuti weekdays sebab tak ramai orang. Elok juga tak bersesak dalam tempoh PKPP ni. Suka tengok dekorasi hotel lobby Bayfront Hotel ni. Nampak tu ada garisan tu. Kalau ramai kena lah beratur dan ikut SOP. Cuti cuti juga, SOP jangan dilupakan.

Hotel Lobby
Macam biasalah dalam bilik disediakan air, mug, sudu, cerek elektrik dan juga teh uncang. Bolehlah mengeteh ke mengopi malam-malam dan untuk breakfast.


Bilik Luas dan Bersih

Masuk masuk je, sebelah kiri open wardrobe, table top dan bilik air. Ada beberapa hanger yang tak boleh ditanggalkan. Orang tak berapa tinggi macam Fiza memang strunggle lah nak menggantung baju. Husband lah jadi mangsa tukang gantung baju. Hihi

Open wardrobe, table top and bathroom

Kalau stay mana-mana hotel, kebersihan tu paling penting. Sebab kalau bilik tak bersih memang spoil mood bercuti. Betul tak? Sangat puas hati dengan kebersihan bilik Bayfront Hotel ni. Bau bilik pun wangi. Tak ada bau-bau yang kurang menyenangkan. So far kebersihan masih di tahap yang bagus.





Kau orang tengok bilik ni luas ke tidak? Untuk kami berdua kira luas dah ni. Makeup table pun ada tapi nak makeup tu kurang yakin dengan pengcahayaan lampu kuning ni. Kena juga make up dekat sliding door baru puas hati. Siap-siaplah bawa cermin sendiri ye.


Sambil berehat dalam bilik bolehlah layan TV. Husband je yang sempat layan TV. Fiza dok layan view kat luar tu je. Tak berminat tengok TV. Kat rumah pun jarang tengok TV apatah lagi bercuti. Itu bukan Fiza lah. Lebih baik layan view laut kat luar tu.



King size bed
Sumpah suka gila dengan permandangan laut bila lepak dekat balcony ni ha. Duduk lama sambil menikmati permandangan laut lama lama pun tak pe. Tak ada hal lah. Sepanjang stay Bayfront Hotel ni, tak kemana-mana pun kamiorang. Hanya lepak kat bilik dan balcony je. Keluar pun turun bawah pergi 7 Eleven, tealive dan jalan jalan tepi pantai je.



Oh ya, kat bawah pun ada kedai kek King's. Tak perlu susah payah nak beli kek untuk husband. Beli je kat bawah. Fiza beli slice je lah. Nak makan pun berdua je kan. Beli Red Velvet Cake dengan Salted Caramel Cake. Dua-dua sedap!


Kononnya nak tunggu malam baru celebrate birthday. Tapi tak sempat ke malam, tempting dengan kek Red Velvet ni. So husband kata makan dulu lah. Lagipun tak ada peti ais nak simpan kek pun. Fiza pun ON je lah. Bab makan jangan ditolak. Tak sabar juga nak tunggu malam makan kek. Dahlah Red Velvet tu paling favourite.

Ni siapa punya birthday ni? Beli kek ikut taste sendiri. Alah, husband pun suka Red Velvet juga. Takyah gaduh-gaduh. Citarasa sama! Petang-petang sebelum maghrib kononnya nak tengok sunset view. Sekali non hado sunset. Tak ada rezeki lah kan.


Seronok dapat lepak kat balcony sambil menikmati angin sepoi sepoi bahasa tepi pantai dan menikmati keindahan laut. Walaupun tak ada pantai berpasir ada tambak batu. Kira okay dah tu kan. Ikutkan nak je lepak tepi pantai dengan walking trail tu. Ramai je lepak-lepak kat situ. 

  
Malas nak turun, why not lepak dekat balcony je. Sambil lepak sambil berangan. Kalau ada rumah tepi pantai macam ni tentu seronok kan! Tak salah berangan. Berangan kan percuma.


Malam tak keluar mana, lepak lagi dekat balcony enjoy view malam pulak walaupun tak nampak pantai. Haha..ini baru baru menikmati cuti dan rehat. Esoknya before pukul 12pm check out. Pagi tu tak keluar mana, sarapan roti je beli kat 7 Eleven. Sayang betul nak tinggalkan bilik dan view laut tu.

Ikutkan nak je extend cuti. Survey juga hotel yang lain kononnnya nak extend cuti. Tapi cuti pun masih kena fikirkan kerja yang masih pending tu kan. Marilah pulang ke rumah. So far sangat puas hati stay di Bayfront Hotel Port Dickson ni.


Sesuailah untuk bercuti honeymoon ke atau bercuti dengan family dan kawan-kawan. Bilik luas dan bersih. Harga pun semalam RM116 macam tu sekali tax dan tolak points agoda. Masih okay lah kan harganya untuk bilik seaview ni. Bilik hotel yang seaview ni selalu rate dia lebih dari seratus lebih. Ke?

Happy dapat bercuti setelah terperap lama. Ikut plan, masa birthday Fiza bulan February haritu nak bercuti. Tapi ye lah kan, belum sempat plan lagi masa tu dah pandemik dah mula merebak dan lepas tu baru PKP bermula. Kita hanya merancang, Allah yang menentukan. 

Kalau kau orang suka pantai dan nak bercuti di Port Dickson tu boleh lah cuba menginap di Bayfront Hotel. Recommended! Thank you Bayfront Hotel for your service.

Bayfront Hotel

1-1-3A Persiaran Waterfront, PD Waterfront Port Dickson, 71000 Port Dickson, Port Dickson Waterfront, Port Dickson, Malaysia, 71000 

Popular Landmarks

Alive 3D Art Gallery
Kota Lukut
Army Museum
Teluk Kemang Beach
Upside Down Art Gallery
Blue Lagoon Beach
Cape Rachado Lighthouse

Balik kampung haritu perasan ada pokok baru kat rumah mak. Mak kata cikgu depan rumah bagi. Sebelum ni mak tanam tak hidup, kebetulan dia nak pindah rumah pula. Bagi lah mak dengan pasu-pasunya sekali. Rezeki mak lah dapat pokok orang bagi. Elok dah tumbuh besar pokoknya.

Tapi...gambar pokok lupa nak ambil sebab dok sibuk fokus dengan ambil gambar close up daun asparagus fern ni. Daun dia unik macam jarum kecil. Nak kata daun macam tak rupa daun, nak kata batang macam bukan juga. Dah tu, apa nak panggil entah.

Dalam bahasa melayu di panggil pakis asparagus mungkin? Dah nama pun pakis, itulah daun itulah batangnya kan? Kecelaruan pulak nak faham pokok pakis asparagus ni. Nanti balik kampung lagi sekali baru ambil gambar penuh sepokok pakis asparagus ni.



Walaupun nama dia asparagus tapi jangan bayangkan asparagus yang boleh makan tu ye. Ini pokok hiasan. Kalau boleh makan, tak tahu lah tu. Pokok pakis ni batang dia berduri. 

Haritu nak tolong mak pindahkan pokok ke pasu besar pun kena alas dengan kain nak pegang batang dia tu. Sarung tangan entah mana-mana letaknya. Nak pindahkan pun kena berhati-hati takut terkena duri dan risau juga batang dia patah. Batang dia halus benar.

Pakis asparagus ni pembiakan dia tumbuh dengan cepat. Ada yang kata, pokok pakis asparagus ni sejenis tanaman liar. Jarang juga nampak di jual di nursery. Kalau ada, mungkin harga nya macam mahal sikit lah kot. 

Pokok pakis asparagus ni akan nampak cantik bila dia tumbuh rimbun tu. Warna hijau dia menawan hati betul. Walaupun sejenis yang tak suka warna hijau. Tapi warna tumbuhan hijau memang cantik dan sedap mata memandang.

Pakis asparagus ni sangat sesuai untuk tanaman hiasan. Cantik digantung mahupun tanam dalam pasu besar. Tapi bahayanya sebab pakis asparagus ni jenis pokok berduri. 
Haluuuu..lama nau tuan blog tak update blog ye. Cerita mana satu nak dimulakan dulu ni? Sejak balik kampung, sepi terus tanpa update lansung. Tahu tahu update blog dah masuk bulan Julai dah. Julai datang lagi! Eh eh dah macam tora datang lagi.

Julai in english is July. Julai da 31 Hari dan merupakan bulan ketujuh. Haa..jangan ada yang tak tahu pula. Sejak PKP bulan Mac haritu dah ramai yang mula lupa tarikh, hari dan masa. Malam ke siang semua tak ambil peduli dah. Kau orang macam tu tak?

Sumpah sibuk dalam masa tak update blog. Ke sana ke mari setllekan urusan satu persatu. Letih dia jangan cakaplah. Walaupun jadi co driver je tak drive tapi dia punya penat tak boleh bawa bincang. Penat dia sampai tak lalu makan makan. Lepas solat isya' terus tidur.

Kalau tidak, nak dapat tidur malam yang berkualiti tu memang payah benar. Lagi-lagi sejak PKP lansung tak kisah tidur malam tak cukup. Ada hikmahnya sibuk dan penat tu kan. At least dapatlah waktu tidur yang normal dalam normal baharu ni.


Doubt your doubts before you doubt yourself.
Life is too short to spend it at war with youself.

Okay, julai dah datang! Nak plan apa ye untuk bulan Julai ni? Tak de plan apa lagi tapi tak sabar nak tunggu bulan August sebab wedding anniversary. Bulan Julai ni berharap ekonomi kembali stabil. Oh ya, 31 Julai raya haji. Harap-harap dapat balik kampung beraya. Tebus balik tak dapat balik beraya hari raya puasa haritu kan.

Dah ke sana kemari, duit keluar bak air mengalir. Bulan ni kena kerja kuat lagi lah nak menabung kembali di kala ekonomi masih belum stabil sepenuhnya lagi. Usaha sekali mampu dan semoga rezeki berpanjangan. 

Aaminn... jom aminkan sama-sama semoga semua orang dilimpahkan rezeki yang berkat dan berpanjangan.


The first to apologise is the breavest.
The first to forgive is the strongest.
The first to fogert is the happinest.
People will normally be criticized
by someone who is doing less,
not by who is doing more.
By the way, harini budak-budak tadika dah mula kembali bersekolah. Semalam jumlah pertambahan kes paling sikit. 2 kes baharu je kalau tak silap. Harap-harap lepas ni tak ada lah pertambahan kes yang banyak bila dah mula sessi persekolahan  nanti. Risau tu masih ada. Apapun amalkan SOP yang telah ditetapkan.

Stay safe everyone!

Nanas goreng??? Macam pelik dan tak pernah dibuat orang goreng nanas. Pisang goreng, keledek goreng, sukun goreng dah biasa dengar dah. Tapi nanas goreng? Hari tu dengan tak sengaja, tertengok berita TV3. Kan ada selingan sikit tu kan. 

Ada lah satu slot tu usahawan di Bandar Pasir Puteh, Kelantan jual nanas goreng. Dah setahun berniaga tapi baru-baru ni lah baru viral katanya. Dah keluar televisyen, mesti pergi jauh lagi viral dia. Ke belum lagi?

Nanas ni sejenis buah yang berair sedap di makan begitu saja. Sedap ke dibuat goreng? Yang Fiza tahu makanan berasaskan nanas ni sedap dimasak pajeri nanas. Sedap oiii! Tapi tak pandai masak pajeri nanas.

Nanas masak lemak pun sedap juga. Selain tu buat jus nanas pun sedap. Kalau nanas potong kecil-kecil yang masak campur gula dan air tu orang panggil ape ye? Yang macam dalam tin tu. Air nanas ke? Buat macam tu pun sedap juga.

Masak dalam seperiuk lepas tu simpan dalam bekas letak dalam peti ais. Minum sejuk sejuk sedap betul.

Tapi!

Nanas goreng tu memang unik betul. Seperti apa yang Fiza tengok haritu, dia guna nanas madu sejenis nanas yang manis dan kurang berair. Kiranya nanas paling sesuai lah untuk dibuat goreng macam pisang goreng tu.

"SAYA halalkan jika ada peniaga lain membuat nanas goreng, saya anggap rezeki masing-masing," kata peniaga yang tular dengan menu nanas goreng yang dijual di Kampung Panggung Rama, Pasir Puteh.
Noor Hidayah Abdullah, 32, mencetuskan fenomena baru apabila makanan unik dijualnya tular di laman sosial.
Ibu kepada tiga cahaya mata itu sudah menjual nanas goreng sejak setahun lalu di belakang Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Puteh namun hanya tular beberapa hari lalu.
Nor Hidayah berkata, dia mula berniaga nanas goreng dengan suaminya, Suzaimi Awang, 52, bermula dengan sepuluh nanas dan kini mampu menjual 200 hingga 250 kilogram nanas setiap hari.
"Pada mulanya ada yang menganggap menu itu pelik tapi mula menyukai keserasian gandingan rasa manis nanas dan kerangupan salutan tepung.
"Lagipun saya masih menjaga rasa asli nanas dan zat di dalam buah itu dengan hanya mencelup nipis salutan tepung dan menggoreng sekejap saja sekitar dua ke tiga minit sekadar tepung masak bagi mengelakkan nanas terlalu berminyak dan kecut," katanya ketika ditemui di gerainya hari ini.
Nor Hidayah berkata, dia juga hanya menggunakan nanas madu bagi mengelak buah itu terlalu berair dan merosakkan adunan tepung.
Nanas dipotong kecil dan dicelup adunan tepung sebelum digoreng seperti biasa, tujuan dipotong kecil supaya mudah sejuk dan kurang berair.

Katanya, dia juga menggunakan adunan tepung berasingan untuk nanas iaitu adunan lebih pekat selain turut menyediakan dua kuali khas untuk menggoreng buahan itu dan menu goreng lain.
"Sejak tular, pelanggan lebih ramai malah ada yang datang dari Sabah dan Pahang yang minta saya kongsikan resipi untuk mereka jual di gerai masing-masing.
"Saya dan suami tak marah sebaliknya rasa terharu kerana ramai yang datang memuji keenakan nanas goreng yang dijual selain menarik orang makan buah," katanya.
Nor Hidayah berkata, jika boleh dia ingin berjumpa semula dengan wanita usia 40-an yang pertama kali mengajarnya memasak nanas goreng yang akhirnya membuka rezeki buatnya.
"Wanita itu mendakwa dia buat nanas goreng supaya anak dan cucunya gemar makan buah dan menyarankan saya menjual nanas goreng yang hingga kini mendapat permintaan tinggi pelanggan, kalau boleh saya nak jumpa dia dan ucap terima kasih," katanya.
Nor Hidayah berkata, dia kini turut menjual nanas goreng keju dan buah sukun goreng bagi merancakkan lagi jualan makanan di gerainya yang dibuka setiap hari bermula 9 pagi hingga 6 petang.
Credit: Harian Metro

Resepi Nanas Goreng

Resepi nanas goreng ni Fiza rasa macam sama je adunan tepung goreng dia untuk goreng pisang. Kalau nak cuba rasa, paling mudah beli je tepung segera untuk goreng pisang tu. Mudah bukan? Kalau nak sedap lagi, mungkin boleh cuba resepi dalam video ni.


Macam menarik gabungan rasa nanas manis, ada masam sikit dan rangup bersalut tepung tu. Ada yang cuba? Atau baru je tahu? Kata viral. Biasa benda viral cepat je orang tahu.

credit : The Asian Kitchen
Selamat pagi sabtu semua orang. Esok last day raya. Fiza baru dapat feel mood nak balik beraya di kampung. Bukan Raya 2.0 dah. Ni raya penghujung Syawal nama dia. 

Cerita kuih raya sudah. Kita cerita kad raya pulak lah. Macam biasa setiap tahun mesti dapat kiriman kad raya dari blogger Shida ni sejak tahun 2016. Ke sebelum tu lagi tak pasti. Lupa!

Kalau tak silap, kad raya ni Fiza dapat seminggu yang lepas. Bila nampak sampul putih macam ni, kalau tak kad jemputan kahwin mesti kad raya. Tengok cop Ipoh pada sampul, dah boleh agak dah siapa penghantarnya. Siapa lagi kalau bukan Shida Radzuan.


Rajin betul dia setiap tahun hantar kad raya. Kad raya satu-satunya Fiza dapat tahun ni. Mostly yang Fiza dapat tu adalah hasil kerja design Fiza. Fiza design je dan Shida print sendiri sebab Shida ada buat bisnes printing kad raya juga setiap tahun. 

Kiranya setiap tahun Fiza collaborate dengan Shida juga lah bisnes design dan printing ni. Nak jugak guna perkataan collaborate tu. Nampak macam hebat lah gitu projek juta-juta. 


Seronoklah kan dapat kad raya yang kita design sendiri. Boleh juga buat simpanan hasil kerja yang ada dalam bentuk hard copy. Tak surprise tak apa. Simpan buat kenangan gitu.

Kau orang mesti dah kenal dengan blogger Shida kalau kau orang seorang blogger sejak 2010. Shida menyepi kejap. Sekarang baru muncul semula. Nak kenal? Terjah lah blog duniashida.com.

Terima kasih shida atas kiriman kad raya dan Terima kasih juga sudi tempah design.
Selamat pagi! Salam jumaat. Harini dah 27 Syawal. Tinggal dua hari je lagi nak merayakan Syawal. Sempatlah raya di kampung sehari hujung Syawal ni. Hari ni dah berkuatkuasa juga boleh sembahyang jumaat di masjid. Tapi tak semua tempat. Ada yang kena apply kedatangan melalui online. Walk in pun boleh kalau belum cukup had.

Pagi ni nak share cerita house plant lah. Rasa macam tak ada idea nak update apa dalam blog ni. Cerita apa yang best nak dikongsikan kat blog ye?. Nak update resepi, asyik masak menu yang sama je. Tak kan nak update resepi yang sama.

Baru-baru ni ada terbaca pokok viral which is pokok lidah mertua tu membahayakan kesihatan jika ditanam di dalam rumah. Kalau kau orang jenis baca tajuk je memang kau orang akan set terus dalam kepala pokok lidah mertua tu bahaya ditanam. 

Sila cari fakta dan rajinkan membaca. Jangan salah anggap. Biasalah letak tajuk nak gempak. Tajuk gempak tapi orang tak baca content tak bagus juga. Lain kali baca dulu

Ini apa yang Fiza baca daripada buzzkini.com
Seorang ahli Kimia, Dr Fatimah Salim yang juga Fello Penyelidik di Institut Penyelidikan Sebatian Semulajadi Atta-ur-Rahman (AuRIns), Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Puncak Alam, Selangor itu, meluahkan rasa bimbangnya dengan trend semasa yang menyimpan pokok dengan nama saintifik Sansevieria Trifasciata ini di dalam rumah lebih-lebih lagi didalam pasu berisi tanah kerana boleh membiakkan mikroorganisma.
Menurutnya ini kerana tanah merupakan lokasi kondusif untuk mikroorganisma bermandiri kerana kandungan bahan organik, inorganik dan mineral yang tinggi.
“Setiap jenis tanah didiami mikroorganisma yang berbeza seperti bakteria, alga, kulat, protozoa, actinomycetes dan ciliata. Setiap satu gram tanah yang subur mengandungi 10 bilion sel mikroorganisma terutama berdekatan dengan akar pokok (rhizosphere).
“Sebab itu tanah tidak sepatutnya di simpan dalam rumah, apa lagi untuk individu yang lemah sistem imuniti kerana akan mudah terkesan dengan kehadiran mikroorganisma ini,” jelasnya
Namun menurut Dr Fatimah, terdapat alternatif lain bagi menggantikan tanah jika ingin menyimpan pokok itu di dalam rumah seperti tanah liat yang dikembangkan atau Leca, sabut kelapa, sekam padi, ‘perlite’ iaitu sejenis mineral hasil letusan gunung atau menggunakan kaedah hidroponik.
“Antaranya tanah liat yang dikembangkan atau Leca, sabut kelapa, sekam padi, ‘perlite’ iaitu sejenis mineral hasil letusan gunung atau menggunakan kaedah hidroponik.
“Boleh juga gunakan air sahaja namun harus rajin menukarnya untuk elak nyamuk bertelur dan mengurangkan mikoorganisma bermandiri,” katanya.

Jadi, faham dah kan. Yang tanam di luar tu tak ada masalah. Cuma yang tanam dalam rumah tu kena ambil peduli sikit. 

Kebanyakkannya indoor plants Fiza guna kaedah letak dalam air atau guna crystal gel je. Cuma ada beberapa je guna tanah. Itupun tanah jenis yang kurang serap air macam sabut kelapa tu lah. Trend trend juga tapi  kena tahu juga tu mana boleh mana tidak.

Well, dah boleh move on dengan pokok lidah mertua tu. Nak share pokok mini parlour palm, satu lagi indoor plant yang menarik. Biasa orang panggil pokok buluh ke ek? Tak pastilah parlour palm ni sama ke tidak dengan areca palm.

Pokok-pokok ni bukan ada satu nama. Bermacam-macam nama ada kan. Itu yang  buat confuse tu. Pokok ni tak ada dalam senarai houseplant yang Fiza suka cuma entah kenapa masa pergi IKEA awal tahun hari tu sebelum PKP, tertarik pulak dengan Pokok Parlour Palm ni.

Mungkin sebab tengok harga dia macam murah sikit kot. Tu yang beli tu. Golden pothos ikea yang Fiza beli berjaya hidup bertahun-tahun sampai repot banyak pasu dah. Dracaena ikea kecundang tak panjang umur. Tak tahu sebab apa.

Kalau beli pokok kat IKEA tak tahu lah kenapa umur dia tak panjang. So far beli ikea palms ni okay pulak dia dah berbulan elok hidupnya letak dalam rumah. Fiza beli yang mini je lah nak cuba tanam kat rumah sesuai ke tidak. Yang large parlour palm tu rasa macam harga tak termasuk dalam bajet. So lupakan je yang large tu.


CHAMAEDOREA ELEGANS

Chamaedorea elegans, the neanthe bella palm or parlour palm, is a species of small palm tree native to the rainforests in Southern Mexico and Guatemala.The parlor palm is one of the most heavily sold houseplant palms in the world.-wikipedia



Harga untuk mini Parlour Palm ni RM8.90. Kira murah jugalah untuk sepasu pokok yang cantik ni. Dengar kata banyak pokok sold out kat IKEA. Betul ke? Penangan hobi baru rakyat Malaysia. Semua habis pakat beli pokok.

Elok jugalah rajin menanam pokok ni. Tenang sikit mata memandang pepokok hijau. Kat bandar ni kalau orang tak tanam pokok, tak dapatlah tengok hutan hijau. Hutan batu je banyak. Lagipun okaylah tanam pokok ni boleh produce more oksigen. Hidup kita kan saling berkait dan memerlukan. Tak gitu?

Parlour Palm Care

Perlu di siram dengan secara sederhana. Tak lebih dan tak kurang air. Sesuai untuk hiasan dalam rumah dan diletakkan pada tempat yang mempunyai cahaya. Elakkan letak di tempat yang direct sunlight.

Macam Fiza, letak je dalam bekas kaca berisi crystal gel ni. Air letak sikit je. Agak-agak crystal gel dah mengecil. Tambah air bagi kembang dan kurangkan air. Mudah je macam ni. Tak perlu nak siram hari hari.



Okay jugalah beli pokok yang boleh tanam dalam tanah dan secara hydroponik. Untuk tak pakar menanam guna tanah ni, boleh lah tiru kaedah hydroponik ni. Sesuai lah kot untuk newbie macam Fiza. Dulu heran orang suka tanam pokok. Now, dah terjebak baru faham feeling dia macamana.



Mendung je pagi ni disusuli dengan hujan bila hampir tengahari ni. Ikutkan hati nak je tarik selimut, on air cond. Wahh ala-ala duduk oversea musim sejuk gitu. Tapi terpaksa lah lupakan hasrat nak sambung tidur. Banyak kerja oii!

Awal pagi dah siapkan menu nasi lemak untuk menu sarapan dan makan tengahari. Kalau ada lebih buat minum petang. Senang tak payah bersusah payah nak masak tengahari dan buat minum petang. Tapi untuk makan malam memang tak lah. 

Masak nasi lemak kot! Nasi bersantan tu kurang tahan kalau nak sampai ke malam pun. Silap-silap petang nanti kalau tak elok-elok simpan dah boleh basi dah. Dua tiga hari ni dah tak tahu nak masak apa dah sebenarnya. Jemu makan masakan sendiri. Pernah rasa tak macam tu? 


Harga Biskut Red Velvet Murah Semasa Raya

Bila dah jemu nak makan masakan sendiri. Kita makan mana yang kita berselera nak makan. Mujur juga ada biskut red velvet beli haritu  sekali dengan biskut semperit kastard. sebab harga biskut red velvet boleh tahan murah juga kat Mydin tu. 

Harga pasaran sebelum raya tak pastilah berapa harganya. Murah tu memang murah RM14.15 untuk satu bekas. Tapi kann... Lepas rasa biskut red velvet ni, mengubah balik persepsi Fiza terhadap kuih raya beli yang kurang sedap. Sebagai penggemar tegar red velvet. Kecewa sikitlah tak dapat yang betul-betul sedap.


Jangan kecam pulak ye atau pengaruh kau orang supaya tidak membeli biskut red velvet. Cuma berkongsi apa yang dirasa. Mungkin pada kau orang sedap. Tapi tidak bagi Fiza. Tekstur dia kurang crunchy dan macam biskut lemau macam tu. Mungkin juga style biskut ni macam ni kot. Entah! Tak ada jawapan.

Bila rasa dia kurang sikit, lambat lagi lah nak habis. Slow sikit nak makan. Kuih semperit kastard kemain laju habis makan. Teringin nak buat sendiri tapi bab buat kuih ni tak berapa nak pandai sangatlah. Tapi ada lah beberapa resepi yang nampak macam senang je nak buat.

Mungkin boleh gunakan resepi biskut red velvet azlina ina atau resepi red velvet che nom. Ada jugak resepi red velvet cookies resepi seminit. Perghh seminit je membuatnya. Hebat betul! Atau mungkin juga boleh cuba guna tepung segera biskut red velvet. Gerenti jadi agaknya kot.

Kita rindu awak biskut oreo red velvet. Cepatlah muncul!

Ingat lagi masa mula-mula pandemik COVID-19 mula menular bulan March yang lepas. Masa tu, segala jenis topeng muka laris macam pisang goreng panas. Pantang letak, semua habis. Laku dipasaran. Dan disaat-saat semua orang memerlukan topeng muka, muncullah manusia yang mengambil kesempatan atas kesempitan orang lain.

Ramailah peniaga yang ambil kesempatan jual topeng muka dengan harga mahal. Masa ni, mahal macamana pun orang sanggup beli juga. Itu belum ada yang tertipu, kononnya jual topeng muka murah tapi yang dapatnya topeng muka buat sendiri. Bertabahlah siapa yang pernah menjadi mangsa tu.

Syukur alhamdulillah stok topeng muka pun dah mudah dapat di pasaran. Sekarang pun dah banyak surgical mask (topeng bedah) dijual di farmasi dan pasaraya. Tak risau dah nak dapatkan surgical mask. 

Jenis-jenis topeng muka

1. Topeng Bedah (Surgical mask)

Surgical mask adalah topeng muka yang paling sesuai digunakan semasa pandemik COVID-19 ni. Topeng jenis ini mampu menghalang virus daripada masuk ke rongga hidung dan mulut. Dalam masa yang sama fungsi dia menghalang air liur/bahan kumuhan pemakai yang bergejala terkeluar daripada lapisan topeng. 

Sekiranya pakai dengan betul, ia dapat menghalang penyebaran virus berlaku melalui titisan, semburan atau penyebaran cecair yang mengandungi virus. Sebab tu kena beringat supaya tak sesuka hati pegang topeng muka semasa pakai atau nak tanggalkan topeng muka. 

Sebaiknya basuh tangan sebelum dan selepas atau ketika terpegang topeng muka. Lagi satu, jangan sesekali berkongsi topeng muka dengan orang lain. Pakai sekali dan buang.

2. Topeng N95

Topeng jenis N95 ni biasa dipakai  kalau musim jerebu sebab lapisan topeng ni boleh manghalang zarah atau habuk. Digunakan juga ketika kecemasan.  Direka khas dengan bentuk yang jenis betul-betul melekap pada bahagian muka.

Tapi tak sesuai untuk mereka yang ada mempunyai masalah pernafasan dan sewaktu dengannya. Fiza pernah pakai, memang terasa lemas walaupun pakai sekejap. Topeng N95 pun jenis pakai buang dan tak boleh berkongsi juga.

Masih sesuai lagilah kalau nak guna masa musim COVID-19 ni. 

3. Topeng muka kain

Kalau dulu topeng muka kain lebih fokus pada fesyen. Tapi sejak pandemik COVID-19 berlaku ni dah ramai yang menjual topeng muka kain yang mempunyai ciri-ciri yang selamat digunakan bukan hanya fesyen semata-mata. Biasanya artis Korea yang suka style pakai face mask ni.

Topeng muka jenis kain memang cantik. Ada pelbagai jenis corak, jenis kain dan bentuk. Tapi kalau hanya diperbuat daripada kain semata-mata untuk fesyen ia tidak mampu menghalang virus masuk ke rongga hidung dan mulut. 

Sebab tu kena pilih topeng muka jenis kain yang telah direka untuk keselamatan. Kiranya ada filter atau tempat untuk letak filter tu. Topeng muka jenis kain ni bukan tak boleh dipakai lansung. Sekurang-kurangnya kita masih ada pilihan jika tak ada surgical mask tu. 

Dah ramai juga pereka fesyen dan owner butik yang menjual topeng muka kain ni kan. Bermacam jenama ada di pasaran sampai kau tak tahu nak beli yang mana satu entah. Tapi tahu tak kau orang yang cara pakai topeng muka kain ni dengan betul? 

Tak tahu? Sila rujuk gambar di bawah yang dikongsikan oleh World Health Organization. 


CARA MEMAKAI TOPENG MUKA KAIN DENGAN BETUL

  • Bersihkan tangan sebelum memegang topeng muka
  • Periksa topeng muka samada rosak atau kotor
  • Pastikan topeng muka sesuai dengan bentuk muka tanpa ada sebarang ruang. Kiranya kau orang pakai mask tu kena ngam-ngam dengan bentuk muka. Kalau longgar sila jangan pakai.
  • Topeng muka mestilah menutup mulut, hidung dan dagu.
  • Elakkan memegang topeng muka
  • Bersihkan tangan sebelum menanggalkan topeng muka
  • Tanggalkan topeng muka dengan memegang tali
  • Tarik dan jauhkan topeng muka daripada muka
  • Simpan topeng muka dalam plastik yang bersih, beg bertutup jika masih bersih atau tak basah dan bercadang untuk menggunakannya semula.
  • Keluarkan topeng muka daripada beg dengan cara memegang tali 
  • Bersihkan topeng muka dengan sabun atau bahan pencuci dengan air panas sekurang-kurangnya sekali sehari.
  • Bersihkan tangan selepas memegang/menanggalkan topeng muka


JANGAN LAKUKAN PERKARA-PERKARA BERIKUT JIKA MENGGUNAKAN TOPENG MUKA KAIN


  • Jangan gunakan mask yang telah rosak. Contohnya koyak.
  • Jangan pakai topeng muka yang longgar
  • Jangan pakai topeng muka di bawah hidung
  • Jangan tanggalkan topeng muka tanpa jarak 1 meter dengan orang lain
  • Jangan gunakan topeng muka yang boleh menyebabkan susah bernafas
  • Jangan pakai topeng muka yang kotor atau basah
  • Jangan berkongsi topeng muka dengan orang lain

Okay jadi faham dah kan? Pastikan pakai dengan betul dan jangan sesekali buat apa yang tak boleh tu. Preventation better than cure. Jadi, jagalah keselamatan masing. Walaupun sedikit confuse dulu tak perlu pakai mask jika tiada gejala. Tapi kalau keluar pakai mask tu kira double protection lah.

Kadang orang bergejala senang hati je keluar tanpa pakai mask. Jadi, kita lah yang kena jaga diri kita sendiri. Selagi risau masih ada dan selagi pandemik COVID-19 belum berakhir. Lagipun sekarang kalau keluar dah wajib pakai mask dah kan?


Credit photo : World Of Organization
Kuih Semperit kastard ni bukan Fiza buat. Bagitau sesiap, nanti kang ada yang komen pandai Fiza buat kuih semperit. Kalau ada yang komen gitu nampak sangat tak membacanya pun. Haha..berhati-hati jangan sampai kantoi. Hahaha...

Boleh tak nak cakap, baru tahu ada kuih semperit kastard. Betapa noob je alahaii. Berapa tahun dah beraya baru tahu ada kuih semperit kastard? Ke selama ni pernah makan tapi tak tahu. Iyelah kan, beraya rumah orang mana ada label nama-nama kuih. 


Kalau ada, memang rare lah tuan rumah label nama kuih dekat bekas kuih raya. Melainkan dia hidang guna packaging asal siap berlabel (kalau beli). Fiza baru tahu sebab baru tahun ni lah terjebak beli kuih raya (jenis biskut) sendiri. Sumpah tak tipu!

Selama ni jenis tak berapa buat kuih raya sangat. Buat kerepek pisang dan cookies mana yang mudah macam cornflakes cookies, cornflakes madu, popiah nestum tu je. Itupun kuantiti sedikit. Tak buat banyak sebab raya balik kampung dan weekend pun jarang ada rumah pergi beraya atau balik kampung.

So bila orang nak datang, tak ada orang kat rumah macam tu. Kuih yang buat tu pun bawa balik kampung. Cuma tinggal sikit untuk kat rumah sendiri. Kot kot ada tetamu datang tetiba kan. 

Sesungguhnya Fiza tak pernah cuba buat kuih semperit. Kuih semperit kastard apatah lagi. Jenis orang boleh masak lauk pauk je. Kuih muih masih di tahap membimbangkan. Risau betul kalau buat nanti termasuk dalam kategori 'masak apa tak jadi harini'.

Dia punya fobia nak membuat kuih dan kek-kek tu masih terasa lagi. Ajak husband pergi Mydin nak beli kuih raya. Sebenarnya nak cari tart nanas. Dia punya teringin tak boleh bawak bincang. 

Dah masuk Mydin, mata sibuk mencari kuih tart. Berakhir dengan kehampaan sebab kuih tart yang dicari satu pun tak ada! Siapalah yang memborang kuih tart entah.

Takpe! Cari kuih lain. Nampak kuih semperit. Kuih favourite juga ni sebab suka jenis semperit rangup. Beli lah kuih semperit. Masa tu tak baca label lagi. Ni jenis main ambik je. Musim PKP kan, kena cepat membeli grab apa yang depan mata walaupun masuk Mydin tak ada had waktu boleh masuk berapa lama. 


Mungkin sebab kamiorang pergi masa sejam lebih lagi nak tutup. Tak ada orang sangat. Tapi Mydin nak tutup dah kot. Nak berlama-lama kenapa pulak kan.

Cerita dia, balik rumah nak makan baru baca label 'Kuih Semperit Kastard'. Kastard? Sejak bila semperit ada kastard? Nasib kau lah Fiza oii tak tahu nama kuih ni dah upgrade taraf kluster kayangan kastard.

Sekali rasa, sedap oiiii! Hilang terus persepsi Fiza terhadap kuih beli tunjuk-tunjuk ni. Dulu selalu fikir kuih beli-beli kat luar ni macam kurang sedap sebab buat dari kilang kan. Yang homemade lagi sedap. Itu memang tak dapat dinafikan lah.

Rupanya sedap juga kuih beli ni. Mungkin tak semua lah. Kira boleh recommend lah untuk kau orang beli kuih Semperit Kastard kat Mydin tu. Kira sedap lah ikut citarasa Fiza. Kuih lain tak pasti sedap ke tidak.

Boleh je nak beli kalau nak cuba rasa. Harga pun tak mahal sangat. Seingat Fiza RM14.15 untuk sebekas macam ni. Kira berbaloi jugalah. Mungkin juga sebab lepas raya dia jual murah.


Dah tahu ada kuih semperit kastard, terus google resepi semperit kastard. Tengok dekat youtube buat orang lapo. Lahhh, senang je rupanya nak buat pun!

Resepi Biskut Semperit | Semperit Dahlia

Bahan-Bahan  
250gm Mentega
150gm Gula Aising
1 Telur Kuning
1 sk Esen Vanila
250gm Tepung Cookies
150gm Tepung Kastad
30gm Tepung Jagung Hiasan
Gula
Urai Coklat
Urai Ceri
Ingredients  
250gm Butter 
150gm Icing Sugar 
1 Egg Yolk 
1 tsp Vanilla Essence 
250gm Cookies Flour 
150gm Custard Flour 
30gm Corn Flour

Decoration :
Sprinkles
Chocolate Rice
Cherry


Nak lebih mudah membuatnya, boleh tengok video resepi biskut semperit dari youtube buat orang lapo. Bila tengok resepi ni rasa macam nak cuba buat. Cari bahan-bahan dululah ye. Selamat mencuba.

Credit : Buat Orang Lapo

Selamat berhujung minggu. Ada yang masih di kampung ke tu? Dengar kata jumaat lepas jammed teruk. Mungkin sebab orang ramai balik kampung. Hari ni sah sah lah jammed juga sebab orang nak balik bandar. Esok kan kerja.

Fiza belum balik kampung lagi. InshaAllah minggu depan lah baru balik segamat, sekali nak hantar abah appoinment di Hospital kat Johor Bahru nanti. Semoga urusan dipermudahkan oleh Allah. Aaminn...

Alhamdulillah puasa 6 pun dah settle. Raya 2.0 baru nak bermula. Tapi belum balik kampung. Feel raya baru separa on. aci tak? Orang lain dah sakan beraya kau baru lah nak terhengeh hegeh kan.

Golden Oreo Edisi Raya

Anyway, Fiza baru je tahu kewujudan golden oreo edisi raya lepas baca blog Kak Sha. Jenis mudah terpengaruh, bila husband keluar beli barang. Kirim sekali lah beli Oreo Golden ni. Kena beli cepat-cepat sebab limited edition sempena raya katanya lah.

Sampai bila Oreo Golden ni akan ada dekat pasaran tak pastilah. Nak rasa, silalah membeli dengan kadar segera.  Nama je golden. Tapi dia tak letak emas tau untuk buat biskut oreo ni. Mungkin sebab warnanya kuning keemasan kot kan?

Rasa Golden Oreo. Just Nice!

Kalau kau orang makan golden oreo ni. Dia buat kau lupa rasa oreo sebab biskut dia sejenis biskut yang klasik dengan rasa original. Tapi rasa biskut dia rangup dan rapuh. Filling dia pulak perisa vanilla dan tak manis sangat. 

Cookies yang sedap dan filling yang tak manis sangat berbeza dengan oreo yang biasanya manis gila tu. Oreo original hitam dengan vanilla filling tu memang Fiza kurang suka makan. Golden Oreo ni just nice rasa dia. Sedap!

Tapi!

Red Velvet Oreo Tetap nombor satu di hati. Rasa dia tak boleh lawan oreo-oreo yang lain. Mungkin sebab peminat Red Velvet. Itu yang tak boleh move on dengan Red Velvet Oreo. Tapi...dah habis edisi Red Velvet Oreo tu. 

Kalaulah ada setiap masa dipasaran kan bagus. Boleh lah nak makan anytime pun. 
"Putar, Jilat dan Celup"

Ingredients

Wheat Flour, Sugar, Palm Oil, Glucose-Fructose Syrup, Wheat Starch, Salt, Raising Agents (Sodium Hydrogen Carbonate, Ammonium Hydrogen Carbonate), Flavourings, Emulsifiers (Soya Lecithin, Sunflower Lecithin) -Oreo website



Biskut oreo ni sedap celup dengan air susu. Tapi yang golden oreo sedap lagi dicelup dengan air susu coklat. Mungkin lagi sedap sebab golden oreo ni tak berapa nak manis sangat kan. Sebab tu lagi sedap celup dengan air susu coklat.

Tak ada air susu coklat. Susu segar full cream pun sedap juga. Ikut lah citarasa masing-masing. Tapi ada orang tak suka makan oreo sebab manis katanya. Jadi, yang tak suka manis sangat tu bolehlah cuba rasa golden oreo.

Harga lebih kurang RM3.++ satu pek di 7 Eleven. Boleh juga beli di mana-mana pasaraya yang berdekatan. Kalau tak ada, maknanya dah habis lah tu. Biasalah kalau limited edition ni dia cepat habis. Lagi-lagi kalau ramai suka.


Harap tak jemu lah ye sembang pasal pokok je dalam blog ni. Dah macam salah bidang pulak masuk dalam bab pertanian. Dia ikut musim, kejap entry resepi kejap entri pepokok. Dah habis modal dengan pepokok, Fiza tukar makanan pulak. Haa gitu

Sekarang pun kan tengah musim pokok viral dan musim bercucuk tanam. Haruslah into the scene juga. Nanti kata tak cakna pulak. Selain pokok viral lidah mertua tu, pokok monstera kira dah jatuh nombor dua dah. Ke masih lagi viral pokok monstera ni? Dulu orang sibuk mencari monstera je, termasuk lah yang bercakap ni.

Monstera ni keunikan dan kecantikan dia adalah koyakkan pada daun tu. Lagi banyak koyak lagi mahal, percaya tak? Dari pemerhatian Fiza macam tu lah. Kalau salah mahap lah ye. Selain tu corak dan warna pada daun pun mempengaruhi harga pokok monstera.


Salah satu pokok monstera yang Fiza suka, Monstera Deliciosa. Suka dengan daun yang lebar dan terkoyak pada bahagian tepi tu. Pertama kali dulu beli pokok monstera deliciosa ni, umur dia tak panjang. Tak pandai jaga masa tu. Orang nak tanam pokok, kau pun nak tanam pokok jugak Sudahnya mati dan kecewa. Tengah trend monstera kan masa tu.

Dah cantik dan semakin banyak daun pokok monstera deliciosa yang Fiza letak kat luar rumah. Tak boleh letak dalam rumah sebab tak muat ruang. Nak letak dalam rumah punya pasal, Fiza gigih lah cari mini monstera (gambar di atas) masa pergi Nursery haritu.

Yeay! Finally dapat jugak pokok idaman versi mini. So bolehlah jadikan indoor plant. Daun pun banyak rimbun tu dan ada tunas baru tumbuh. Harap hidup sihatlah duduk dalam rumah. Pokok monstera ni ada bermacam-macam jenis. 

Kalau kau orang nak tahu pokok monstera delicosa variegata tu jenis yang have have. Golongan bangsawan dia ni. Harga bukan puluhan, ratusan dah! Kalau ada yang bertompok-tompok pun harga dia mahal juga. 

Fikir banyak kali kalau nak membeli tu. Pokok Fiza beli semua bawah RM20. Pokok monstera murah murah je lah mampu pun. Lebih daripada harga tu, sila abaikan. Kalau ada orang nak hadiahkan lagi syok. Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan awak!

Jenis-Jenis Pokok Monstera.

1. Monstera deliciosa ‘borsigiana albo variegata’
2. Monstera. dubia (juvenile)
3. Monstera standleyana
4. Monstera subpinnata
5. Monstera sp. peru
6. Monstera obliqua
7. Monstera deliciosa (mature)
8. Monstera adansonii var. adansonii (juvenile)
9. Monstera adansonii var. adansonii (mature)
10. Monstera epipremnoides (mature)
11. Monstera adansonii var. laniata
12. Monstera siltepecana (juvenile)
13. Monstera pinnatipartita (mature)

Mana satu pilihan kau orang? Kalau Fiza, jawapan macam biasalah. Pilih semua.
Sambung cerita pasal pokok lagi boleh? Boleh tak boleh, kita bolehkan je lah. Blog sendiri kan. Tak ada siapa yang larang. Dah lama rasanya kot berhajat dan dapatkan pokok string of pearls. Dah beli baru tahu rupanya String of Pearls tergolong dalam kumpulan succulent plant.


Laaa, baru tahu. Itulah kan, tak cinta maka tak kenal. Eh bukan tak kenal maka tak cinta ke? Ini kes lain, dia terbalik.

Senecio Rowleyanus "String of Pearls"


Tertarik dengan rupa bentuk yang bulat dan bertali tu. Itu yang membuatkan string of peals ni sejenis succulent plant unik dan menarik untuk dijadikan pokok hiasan jenis gantung.


Sejenis tumbuhan sukulen yang mudah dijaga. Membesar dengan cepat tanpa perlu bersusah payah. Tapi memerlukan cara penyiraman yang betul supaya tidak mudah mati.

Cara Penyiraman

String of pearls sangat sensitif dalam penyiraman  berbanding dengan succulent plants yang lain. Kaedah terbaik siram succulent plant adalah dengan menggunakan kaedah 'rendam dan kering'.

 Apa yang Fiza faham kaedah ni pastikan tanah basah sepenuhnya dan Hanya perlu siram semula selepas keseluruhan tanah betul-betul kering. 

Siapa yang lebih pakar dengan kaedah siraman ni, boleh tinggalkan komen di dalam kotak komen bawah ni ye. Kotlah Fiza silap faham. Sila perbetulkan.

String of Pearls Propagation 

Apa yang Fiza baca, cara pembiakan dia sangat mudah. Hanya perlu potong batang dan biarkan kering lebih kurang 1-2 hari. Kemudian barulah cucuk dalam tanah dan hanya siram bila tanah betul-betul kering. Rujuk balik cara penyiraman yang Fiza dah kongsikan kat atas tu.

Tapi...

Jika ada anak yang masih kecil atau haiwan peliharaan sebaiknya jangan memilih string of pearls. Jika nak juga buat hiasan dalam rumah, boleh digantung supaya tidak mudah di capai oleh anak atau haiwan peliharaan.

Harga String of Pearls

Fiza lupa harga sebenar tapi lebih kurang sekitar RM5-RM8 macam tu. Kebiasaanya harga succulent plants ni dia murah sebab saiz pun comel-comel je kan. Yang mahal tu kalau jenis rare lah kot.

Boleh cari di Nursery berdekatan atau malas keluar beli online je awak.

Terkejut tau dapat komen yang luar dari biasa kat instagram. Katanya suruh check inbox. Cepat-cepat lah check inbox. Rupanya nak jemput Fiza jadi tetamu dalam sebuah rancangan TV pada hari sekian sekian.

Apa yang mengejutkan lagi jemput Fiza sebagai tetamu untuk bercakap pasal buat DIY pokok hiasan viral. Aduh, DIY macam mana tu? Fiza sendiri confused samada layak ke tidak nak bercakap pasal pokok viral yang tengah trend sekarang ni?

Padahal bukan pakar pun bab pepokok ni semua. Kalau nak kata pasal pokok viral tu, yang Fiza tahu cara tanam dia mudah macam yang pernah dikongsikan sebelum ni. Nak sembang lebih memang tak tahu nak kata apa.


Fiza bukan seseorang yang selayaknya nak bercakap pasal pokok. Kita pun budak baru belajar awak! Rasa macam kelakar pun ada. Bukan nak menolak rezeki masuk TV. Tapi itulah, tak tahu nak cakap macamana entah.

Ramai yang support suruh pergi juga jadi tetamu tu. Tapi...

Apa apa pun terima kasih semua atas sokongan. Penangan pokok viral sampai Fiza pun rasa terviral sekali. 

Ini kalilah tumpang popular pokok viral kejap. Eh! Nak juga menumpang popular orang. Ala, jadi lah sekejap je. Masuk TV ke tidak belum tahu..rasa macam tak je! 

Okaylah short and quick entry je pagi ni.