Baru baru ni kecoh dengan cerita seram. Kisah misteri ketuk pintu tengah malam di Sabak Bernam tu. Kita yang jauh pun turut rasa terkesan dengan misteri tu. Mula dah terbayang kalau tiba tiba ada bunyi ketukan pintu di tengah malam.

tuk! tuk! tuk! Heeiii..seram tau kalau terdengar. 

Telefilem Malaysia pun taknak kalah. Nak juga tayangkan cerita seram. Telefilem Tersimpang Ke Alam Bunian akan ditayangkan pada 28 November 2020 di Astro Citra dan Citra HD Lakonan Farid Kamil, Amerul Affendi dan ramai lagi.

Peminat cerita seram, bolehlah layan cerita ni malam esok.

Telefilem Tersimpang Ke Alam Bunian

Telefilem : Tersimpang Ke Alam Bunian
Waktu Siaran : 28 November 2020, jam 9:00 malam
Siaran TV : Astro Citra & Citra HD
Penulis Skrip : Naza Manas
Pengarah : Osman Ali
Produksi : Nuansa Sdn Bhd

Pelakon Tersimpang ke alam bunian

Farid Kamil
Amerul Affendi
Shahidan Izwan
Zack Zabhas
Hana Ameera
Sri Idrina
Naza Manas


Sinopsis Tersimpang Ke Alam Bunian

Duan dan Isa bekerja sebagai badut dan penghibur telah memenuhi jemputan persembahan yang jauh dari kotaraya Kuala Lumpur. Dengan ditemani rakan mereka Lan , mereka yang sedang dihantui satu roh yang tidak tenang telah tersesat dan termasuk ke satu dimensi yang aneh dan bertemu dengan Seroja. 

Persoalannya, dapatkah mereka pulang ke alam biasa?
Bagi seorang Fiza, kalau makanan tak pedas. Tak laju nak menghabiskan makanan. Rasa 'dull' sungguh makanan kalau tak pedas. Orang Johor kan! Dah terbiasa makan pedas dari kecil. Lepas tu kahwin dengan orang negeri sembilan yang memang kuat pedas. Double pedas gitu!

Tahap Pedas O-Meter Mengikut Negeri di Malaysia
kredit : google

Tahap pedas-o-meter mengikut negeri di Malaysia

  1. Negeri Sembilan
  2. Melaka
  3. Johor
  4. Perlis
  5. Penang
  6. Selangor
  7. Kedah
  8. Perak
  9. Sabah
  10. Sarawak
  11. Pahang
  12. Terengganu
  13. Kelantan

Betul ke tahap pedas kau orang mengikut kenegerian ni? Ini cerita dari zaman dulu lah kot kan. Generasi sekarang kebanyakkannya kurang makan pedas. Betul ke? Ada juga orang johor tak makan pedas. Begitu juga sebaliknya di negeri lain yang kurang pedas.

Ada yang kata makan pedas ni bagus untuk meningkatkan tahap metabolisma badan. Kandungan capsaicin dalam cili dikatakan mampu membakar kalori sehingga 30 minit selepas memakannya. Capsaicin juga merupakan kompoun bahan kimia yang terdapat dalam semua jenis cili memberikan rasa Pedas.

Mahu tak terbakar makan cili. Menjejes peluh keluar. Tak semua orang boleh tahan pedas. Jadi jika memudaratkan lebih baik lupakan saja makan pedas. Makan pedas kenalah ikut kesesuaian tahap pedas masing-masing.

Cili yang popular ditanam di Malaysia

  • Cili Besar (Capsicum annum)
  • Cili Bengala (C. annum)
  • Cili Padi (Capsicum frutescens)
Kepedasan cili di ukur dengan unit SHU (Scoville Heat Unit) untuk peringkat antarabangsa. Kaedah pengukuran kepedasan tahap cili ini di cipta oleh Wilbur L Scoville pada tahun 1912. Ianya melibatkan beberapa orang yang berani menjadi penilai ukuran kepedasan cili. 

Hasil dari kajian saintis di Chile mendapati :

  • Jenis cili atau capsaicin yang paling pedas di dunia adalah dari veriety Red Savina (Guiness World Record) dari negara Chile
  • Bagaimana pun kini telah pun terdapat jenis cili baru yang didakwa mempunyai 2 kali ganda kepedasan iaitu Naga Morich (Didakwa mempunyai capsaicin mencapai 970,000 SHU).
  • Red Savina Habanero mempunyai kepedasan pada 577,000 Scoville Heat Unit antara jenis cili yang terpedas didunia yang dikaji secara saintifik. 
  • Di India pula terdapat jenis Naga Jolokia atau Tezpur yang didakwa mempunyai tahap kepedasan sehingga hampir menyamai Red Savinaa. 
Bayangkan lah tahap kepedasan yang melebihi tahap kepedasan normal 16,000 SHU sahaja. Tak sanggup nak telan pedas tahap pedas terlampau tu. 

Tahap kepedasan capsaicin yang telah dibuat kajian saintifik:

  • C. chinensis - 970,000 SHU
  • C. frutecens - 150,000 SHU (Ini jenis cili padi)
  • C. annum - 100,000 SHU ( macam jenis Cili Kulai)
  • C. pubecens - 50,000 SHU
  • C. baccatum - 30,000 SHU
Suka makan pedas masakan tradisional. Tapi yang ramen pedas tu memang tak boleh tahan lansung tahap pedas dia. Berapi mulut!

kredit info : http://animhosnan.blogspot.com/2010/05/capsaicin-yang-pedas.html
سلام جمعة
Pernah dengar tak ayat seperti tajuk di atas? atau ayat penuhnya “Masuk rumah orang jadi buta, keluar daripadanya jadi bisu “. Ayat bermaksud tentang 'adab' sebagai tetamu. Adab berkunjung ke rumah orang ini juga boleh digunakan sebagai adab ketika beraya dan juga sebagai adab menumpang rumah orang.

Tak kisahlah jiran ke, kawan-kawan ke atau saudara sendiri, mesti kena ada adab.

Masuk Rumah Orang Dalam Keadaan Buta
kredit pencetus Ummah Rahmat Ikhsan

Masuk menjadi buta : Apabila kita menziarahi rumah seseorang dan ketika itu sedang berada di dalam rumah. Hendaklah kita menjaga penglihatan kita. Pelihara mata daripada melihat barangan yang ada di dalam rumah tersebut. 

Keluar menjadi bisu : Bila keluar dari rumah seseorang yang kita ziarah, tidak perlu lah bercerita tentang keadaan rumah/isi rumah yang telah kita ziarahi kepada orang lain. Itu adalah privasi tuan rumah dan kita juga perlu hormat privasi orang lain dalam menjaga perhubungan sesama manusia. Aib orang jangan dibuka!

Setiap rumah, cara hidup adalah berbeza. Sedangkan timeline kita juga tak sama. Janganlah kerana kita tak suka cara orang, kita boleh jaja cerita tu pada orang lain. 

Pantang sungguh la kalau orang berkunjung ke rumah kita dan membawa cerita buruk tentang kita. Ia secara tak lansung boleh mengubah persepsi orang lain terhadap kita. Tak pasal-pasal kita di cop dengan perkataan yang tak elok. نعوذ بالله من ذلك

Terutamanya hal dalam sebuah keluarga ni. Biarlah hanya keluarga sahaja tahu. Bila dah melibatkan saudara mara, lagi jauh perginya cerita tu kan. Itu yang biasa berlaku selalunya. 

Mulut pun perlu dijaga supaya kita tak terus mengamalkan mengumpat, menfitnah dan sebagainya. Bab ni kadang kadang terrr..Jadi, kalau dah tersedar sila tukar topik lain. Lebih baik jangan buka cerita yang mencetuskan pengumpatan berlaku. 

Drama komedi 'Isteri Misteri' Lakonan Sharnaaz Ahmad, Azira Syafinaz, Tiz Zaqyah, Azar Azmi dan Sharifah Sakinah mula bersiaran semalam, 25 November 2020. Drama Isteri Misteri ditayangkan pada setiap hari Rabu hingga Khamis pukul 6 petang di TV3. Pukul 7malam pula di viu.

Drama Isteri Misteri adalah hasil kerjasama Viu Malaysia dan Media Prima Berhad. Gandingan pelakon yang hebat-hebat ni. Jarang Sharnaaz Ahmad dan Tiz Zaqyah pelakon senior yang terjebak dalam drama komedi ni. Masih dalam mood PKPB ni bolehlah layan drama komedi macam ni.

Drama Isteri Misteri Episod1-10 (Akhir)

Tonton Online Drama Misteri Isteri

Misteri Isteri Episod 1
Misteri Isteri Episod 2


Drama : Isteri Misteri
Jumlah Episod : 10
Mula Tayangan : 25 November 2020
Waktu Siaran : Rabu-Khamis, 6:00 petang
Siaran TV : TV3
Pengarah : Faisal Ishak & Esham Shahlin
Produksi : Primeworks Studios & VIU

Pelakon Drama Isteri Misteri

Sharnaaz Ahmad sebagai Rizal
Tiz Zaqyah sebagai Emma
Sharifah Sakinah sebagai Yatie
Azira Shafinaz sebagai Lisa
Azar Azmi sebagai Jun

Sinopsis Isteri Misteri

Drama isteri misteri mengisahkan tentang seorang lelaki yang bernama Rizal. Seorang kaki perempuan yang menerima ramalan seorang dukun bahawa isterinya ingin membunuhnya. Dengan bantuan pembantunya (Jun), dia perlu menyelamatkan dirinya serta menghalang rancangan isterinya. Namun, masalah utamanya adalah dia mempunyai tiga orang isteri!

Sejak wujudnya aplikasi foodpanda dalam handphone, rajin juga order makanan dari A&W. Setiap kali order, mesti beli 2L Pitcher Root Beer A&W. Root beer A&W like no other. Kalau beli air A&W selain francais A&W rasa dia tersangat lah lain. Jauh beza!

Root beer original dari A&W je yang boleh diterima tekak. Air gas lain jangan harap mesra di tekak. Sejenis yang tak boleh minum air gas sebab nanti sakit perut. A&W je okay untuk Fiza. Pelik tapi benar. Tapi tak lah minum selalu pun. Sesekali kalau teringin. 

Root Beer A&W

Root beer A&W rasa dia memang manis sikit dan kurang gas. Ala ala coke letak vanilla. Tapi kalau dine in di A&W haruslah order Root Beer float tu. Lagilah sedap dengan aiskrim vanilla. 

Semalam tak order via foodpanda atau grabfood. On the way balik rumah husband singgah A&W sebab dia pula yang teringin nak minum Root Beer A&W.

Alang-alang dah singgah, beli sekali lah untuk dinner. 3pcs spicy aroma chicken, Curly Rings, Chicken Sandwich burger dan 2 cups root beer float.

Curly Rings & Chicken Sandwich A&W

Curly yang disaluti dengan crispy batter masih sedap walaupun agak dah sejuk sikit. Sandwich chicken rasa dia tak berubah. Chicken breast yang diperap, lettuce dan mayonnaise sahaja. Sesuai untuk dewasa dan kanak-kanak. Nak pedas boleh letak sos.

So far burger dan sides dish A&W okay je. Cuma ayam Fiza kurang sikitlah sebab salutan tepung tu terlalu keras kot. Prefer yang crispy tapi tak terlalu keras. Sakit pula gigi nak mengunyah part salutan tepung keras tu.

Spicy Aroma Chicken A&W

Next time kalau beli tak nak dah ambil package combo yang ada ayam. Kecewa berkali kali. Nak makan ayam, sila order KFC. Ayam goreng KFC so far tak pernah kalah lagi. 

Well, kalau nak lebih jimat sikit kenalah beli sendiri. Guna foodpanda atau grabfood haruslah ada extra charge dan juga delivery charge. Tapi kalau ada voucher jimatlah juga, kan.


Ikutkan hati, nak je tanam semua jenis jenis pokok herba yang mudah ditanam yang biasa digunakan untuk memasak. Tanam letak kat tingkap dapur. Senang nanti nak masak tinggal petik je. Lagi sedap kot kan dapat guna herba yang fresh dari pokok.

Tapi itu hanyalah angan angan je. Pernah cuba nak tanam pokok herba pudina dan rosemary tapi tak lama lepas tu dia menunjukkan tanda tanda yang tidak sihat dan mati juga akhirnya. 

Setakat ni yang bertahan cuma bayam brazil je yang hidup di tepian tingkap dapur. Tinggal satu pasu yang comel lepas tuaian pertama dapat buat bayam brazil celup tepung bestari.

Sekarang macam bercita cita nak buat tanaman herba yang boleh hidup dalam air. Lagi senang tak perlu gunakan medium tanah untuk hidup.

Tanaman herba yang boleh hidup dalam air adalah :

  • Mint
  • Oregano
  • Sage
  • Basil
  • Thyme
  • Rosemary

kredit : @reducewaterwater

Bagi yang tak suka menanam boleh gunakan cara begini. Bila cakap bercucuk tanam janganlah dok fikir nak kena mencangkul tanah bagai. Mulakan tanaman yang mudah ditanam.

Lagipun duduk di bandar ni tak ada laman yang luas. Jadi, bagi mereka yang suka menanam tu boleh guna kaedah tanaman dalam air. Tak perlu beli tanah dan boleh berjimat membeli. Nak guna petik je. Kan seronok macam tu.

Sebab kalau membeli herba ni sekali jual punyalah banyak. Kadang simpan sampai tak terguna. Nak guna sikit je pun.

Tanaman herba di dapur bukan hanya kegunaan untuk memasak. Sejuk juga mata memandang melihat tumbuhan hijau di dapur. Boleh juga dijadikan sebagai perhiasan.

Herba herba yang mengeluarkan bau jua bakal jadi pewangi semulajadi di dapur. Nice kan bau herba kat dapur. Feel like berada kat ladang herba kaedahnya.

Satu kepuasan dapat tanam pokok dan membesar dengan sihat. Orang yang suka bercucuk tanam je faham perasaan itu. Masalahnya sekarang nak mencari benih pokok herba ni.

Kalau beli kat nursery dah tentu lah kena beli sepasu yang dah sedia banyak. Mostly tanaman herba ni dijual dengan harga RM10 dan ke atas. Kalau menjadi tanam kat rumah, takde hal lah. Tapi disebabkan dah berkali beli beli tapi mati juga, kena  ada cara lain dengan tanam dalam air.

Ada yang dah pernah cuba ke tanam pokok herba dalam air? Atau ada yang lebih berpengalaman. Boleh share dalam kotak komen di bawah. Terima kasih.

Lelaki Lingkungan Cinta Episod 13 (Akhir) | Adib pingsan lalu dimasukkan je hospital. Esya berkeras tak nak melawat Adib. 

Di situasi lain di kolej, seorang pelajar lelaki tak sengaja tertumpahkan air ketika bertembung dengan Salina. Marah betul Salina dan terus masuk ke toilet.

Dalam toilet, Salina mendengar bunyi tangisan bayi. Dia membuka pintu toilet satu persatu. Pelik, dia tak jumpa dari mana datangnya bunyi tangisan bayi tu.

Handphone Salina berbunyi. Satu message daripada uknown dibaca lebih kurang begini “ Janin kau cari kau.” Salina ketakutan.

Apa yang berlaku sebenarnya dalam kisah hidup Salina? Mungkin ada kisah hitam yang pernah terjadi membuatkan Salina jadi begitu liar dan sangat pendendam dengan Adib selain kisah dulu Adib yang suka ejek Salina masa zaman sekolah.

Di hospital, doktor beritahu kakak Adib yang Adib ada apendiks dan lebih teruk lagi apendiks Adib telah pecah dan perlu buat pembedahan segera. 

Esya datang ke hospital juga akhirnya dengan Arip. Kakak Adib marah betul dengan Esya sebab Esya datang ke hospital hanya kerana simpati dan bukan kerana cinta.

Esya masih mempertahankan ego masih menyalahkan Adib yang pernah menuduh Esya yang bukan bukan. Terutamanya tentang arwah mak Esya. 

Haaaa sambung lah tonton episod akhir lelaki lingkungan cinta. Link seperti di bawah.

Tonton Online Lelaki Lingkungan Cinta Episod 13 (Akhir)

Tonton Online Drama Lelaki Lingkungan Cinta

SENARAI PELAKON DRAMA LELAKI LINGKUNGAN CINTA

Naim Daniel sebagai Adib
Shasha Abedul sebagai Esya
Ismail Izzani sebagai Zambri
Shalma Eliana sebagai Salina
Cik B sebagai Maria
Imran Aqil sebagai Hardy
Aniq Suhair sebagai Arep
Aresya Rania sebagai Esya

PELAKON TAMBAHAN : Rozita Che Wan, Ruhainies, Syazuwan Hassan, Izzrin Irfan, Asha Merican, Aisar Khaled, Chemat Raja Lawak, Nazeera Sardi, Mas Anizan, Aresya Rania, Ummar Dzariff

Slot Lestary TV3, Pukul 9 malam setiap hari rabu hingga jumaat.
Dah masak tengahari ke tu? Mood PKPB ni kecelaruan sungguh la. Tak macam PKP awal-awal dulu. Dia punya stress tahap next level. Nak masak pun tak ada mood. Selera pun turut terkesan bila PKPB ni. 

Datang mood rajin, tu diaaa.. masak rendang, masak mee kari. Tapi bila mood malas. Nak makan pun jadi malas. Sebelum tu rezeki mak bagi lauk ayam gulai. Semalam, husband balik bawa bomboloni kawan bagi.

Alhamdulillah. rezeki dapat bomboloni yang dah lama tak makan. Macam tahu tahu je tengah craving donut big apple. Dapat bomboloni pun syukur. Mujur belum order big apple lagi. Dalam satu pack ada 3 biji bomboloni perisa kiwi, chocolate dan orange. 

Pertama kali rasa inti kiwi dan orange. Before this pernah makan inti chocolate, strawberry dan nutella je. Waktu mula mula Bomboloni viral, Terlajak laris betul. Mahal pun laku teruk. Siapa je yang tak tergoda dengan bomboloni gebu gebas ni. Tengok pun dah terliur dah.

Bomboloni Gebu Gebas Kiwi Coklat Orange

Bomboloni

Bomboloni adalah sejenis donut berinti yang berasal dari Itali. Perkataan bomboloni berkaitan dengan perkataan Itali iaitu 'bombe' yang maksudnya bom. Disebabkan bentuk donut bulat dan berinti seolah olah bom yang sedang menanti masa untuk meletop, jadi dinamakan lah bomboloni. 

Bomboloni sering dijadikan hidangan pencuci mulut atau hidangan makanan ringan waktu petang. Intinya telah dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.

  • Bomboloni nutella
  • Bomboloni chocolate
  • Bomboloni kastard
  • Bomboloni strawberry
  • Bomboloni orange
  • Bomboloni kiwi
  • Bomboloni cream cheese
  • Bomboloni oreo
  • Bomboloni pandan
  • Bomboloni milo tabur
  • Bomboloni peanut butter
  • Bomboloni red velvet
  • Bomboloni blueberry

Dan banyak lagilah flavours bomboloni yang ada. Yang popular dah tentulah chocolate dan nutella. Bomboloni vs donut? Mana satu jadi pilihan. Fiza pilih dua-dua! Tamak kan. Tapi tak rugi sebab dapat dua dua sekali. 

Cara membuat bombolini mudah boleh lah cuba resepi bomboloni khairulaming yang pernah dikongsikan di instagram beliau.

Resepi bomboloni Khairulaming 

Bahan²/Ingredients:
1 cawan susu segar suam (1 cup warm fresh milk)
1 sudu gula (1 tbsp sugar)
1 sudu yeast (1 tbsp yeast)
5 cawan tepung gandum (5 cups wheat flour)
1/4 cawan gula (1/4 cup sugar)
2 biji telur (2 eggs)
2 sudu mentega dicairkan (2 tbsp butter - melted)
1 sudu kecil esen vanila (1 tsp vanilla essence)
Nutella
Icing sugar

Cara buat bomboloni boleh tengok dalam video perkongsian Khairulaming di bawah


kredit : khairulaming

Fuhh..dengar nama Bunga Plumbago Imperial Blue (Biru Terang) ni macam bunga mewah je gaya dia. Sebenarnya agak teruja jugalah dengar nama bunga Bunga Plumbago Imperial Blue ni sebenarnya. Nama bunga ni bunga plumbago. Imperial blue jenis warna bunga tu.

Bunga Plumbago Imperial Blue

Plumbago

Dikenali juga dengan nama Plumbago auriculata, cape leadwort, blue plumbago, Cape plumbago dan bunga langit. Plumbago merupakan spesies tanaman berbunga dalam keluarga Plumbaginaceae. Tumbuhan ni dikatakan berasal dari Afrika Selatan.

Pokok Chelaka/ Derhaka Mertua/Derhaka Mentua

Nak tahu tak? Bunga plumbago juga digelar pokok Chelaka atau Derhaka Mertua/Mentua. Haaa terkejut kan? Pokok yang cantik tapi ada nama panggilan yang macam jauh beza dari rupanya. Sejarah nama tu tidaklah diketahui. Kena tanya pakar pokok bunga.

Selain warna imperial blue, plumbago juga ada yang berwarna biru (biru yang kurang pekat dari imperial blue) dan juga putih. Tapi kat kampung ada satu jenis je pokok bunga plumbago, iaitu warna imperial blue.  

Pokok plumbago ni tumbuh renek berdaun lebat macam semak. Bunga plumbago tumbuh sejambak sejambak macam dalam gambar. Bunganya sangat cantik, begitu juga dengan warnanya.

Cara Penjagaan

Plumbago sejenis pokok bunga yang cepat pertumbuhannya. Saiz pertumbuhan bergantung pada pasu. Jika ditanam terus dalam tanah lagi cepatlah membesarnya. Kalau ditanam dalam pasu, pertumbuhan dia agak terhad.

Untuk membuatkan pokok bunga plumbago tumbuh dengan lagi cepat selepas berbunga, perlu buat pemangkasan juga supaya pokok tetap subur. 

Memerlukan sinaran matahari yang cukup ataupun separa teduh. Mak Fiza tanam terus dalam tanah sebab tu nampak rimbun betul pokok plumbago ni. Pokok macam ni tak banyak karenah kalau tanam dalam tanah terus. Boleh hidup subur lagi lagi di kampung atau tanah yang luas. 

Bawa balik bandar tanam dalam pasu, dibelenggu kemurungan terus pokok tu. Kannn...kecewa betul. Suasana persekitaran kat taman tak sesuai pula. Jadi, lupakan saja kalau nak bawa balik rumah walaupun cantik. 

Hari-hari hujan sangat mengundang kelaparan betul lah. Habis tu dah makan semakan makannya boleh naik lemak dibuatnya. Nak bersenam? Dah tentu lah banyak alasan. Well, masih mempertahankan sikap malas. Lepas tu bila dah naik berat badan sikit salahkan makanan. Padahal...sendiri mahu ingatlah!

Selain tu, bila berat badan dah mula naik. Paha pun ikut sama naik juga. Kan? Kadang beli seluar, pinggang dah okay dah tapi tang paha. Ya ampunnnn..tak muat! Siapa pernah merasainya?
Kamus Bahasa Melayu
[pa.ha] | ڤها
Definisi : bahagian kaki yg menghubungkan punggung dgn lutut. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Fiza ada jumpa satu cara kecilkan paha dengan mudah. Jomlah kita merajinkan diri buat senaman kecilkan paha sebelum tidur. Senaman kecilkan paha yang boleh dikatakan paling mudah juga kalau rajin. Kalau malas tak kemanalah paha besar tu.

Senaman kecilkan paha cara Ayu Tinie ni hanya perlu effort yang sedikit tapi hasilnya sangat berkesan. Dengan syarat kenalah jadilah sebagai rutin harian.

kredit : ayu_tinie


“Wall sit” exercise ni nampak mudah. Sedangkan nak buat plank pun nampak mudah. Sedangkan azab juga tu. Apakata cuba dulu baru tahu kesan dia. Antara kesan yang kau orang akan dapat bila buat wall sit, akan membantu :⁣

1. Firmkan otot di perut⁣
2. Kuatkan otot betis dan paha⁣
3. Melatih keseimbangan tubuh⁣
4. Melenturkan tubuh⁣
5. Melatih fokus atau konsentrasi
6. Kurangkan stress
7. Tidur lebih lena disebabkan paha dan kaki dah rasa kejung

Untuk permulaan, dinasihatkan 30 saat dah memadai. Dapat buat 2-3 round pun dah okay dah tu. Bila dah lama dan terbiasa, baru buat wall sit 1 minit untuk kecilkan paha. Boleh cuba untuk buat senaman kecilkan paha sebelum tidur malam ni. 

Selamat mengecilkan paha dan selamat tidur lena. Rasa macam sesuai sangat untuk mereka yang susah nak lelap tidur malam tu kan. Bila badan dah penat, senang nak tidur mungkin. Boleh cuba okay.


Drama bersiri Romantika 4 Hari 3 Malam lakonan Sean Lee dan Amelia Henderson akan ditayangkan di slot Lestary TV3. Drama Romantika 4 Hari 3 Malam sebanyak 13 episod merupakan adaptasi novel 'Romantika 4 Hari 3 Malam' karya Wizana Emilia yang diarahkan oleh Nizam Zakarian dan diterbitkan oleh Wiranusa Corporation.
Drama Romantika 4 Hari 3 Malam Episod 1-13 ( Akhir) Lakonan Sean Lee Dan Amelia Henderson
kredit : @lagendanovel


Drama : Romantika 4 Hari 3 Malam
Jumlah Episod : 13
Mula Tayangan : akan dikemaskini
Waktu Siaran : Rabu-Jumaat, jam 9:00 malam
Siaran TV : Slot Lestary TV3
Penulis Skrip : Wizana Emilia
Pengarah : Nizam Zakaria
Produksi : Wiranusa Corporation Sdn Bhd

Pelakon Romantika 4 Hari 3 Malam

Amelia Henderson sebagai Lana Analia
Sean Lee sebagai Amar
Syafi Tee sebagai Hisham
Oshin Ahmad sebagai Nia Erlina
Nynaa Harizal sebagai Aida Safia
Daniesh Suffian sebagai Baim
Dottie sebagai Zeti
Wafariena sebagai Raina
Izzendra sebagai Azlinda
Jesse Lim sebagai Encik Masri
Aida Aris sebagai Cik Norsira
Lisdawati sebagai Mak Salmah
Sahronizam Noor sebagai Dato' Zahid
Zila Bakarin

Sinopsis Romantika 4 Hari 3 Malam

Lana Analia memang menjadi impiannya untuk menjadi seorang wartawan yang hebat. Dia ditugaskan untuk menulis rencana untuk ruangan Blind Date. Janji temu demi janji temu diatur. Setiap kali itu, dia berharap agar dipertemukan dengan lelaki sempurna. 

Namun entah apa malangnya, lelaki-lelaki yang ditemuinya ada sahaja yang tidak kena. Playboy, cakap besar, anak manja, sombong, selekeh, pengotor dan macam-macam lagi. Psiko pun ada! Menerusi artikelnya disampaikan setiap kekecewaan itu. Terus-terusan pula rencananya mendapat pujian dan semakin diminati sehingga namanya dikenali ramai.

Tanpa diduga, hadiah percutian eksklusif 4 hari 3 malam di Pulau Impian yang dimenanginya mencipta pertemuan tanpa dirancang. Seorang lelaki yang dianggapnya panas baran telah berjaya mencuri hati dan jiwanya. Segala-galanya cukup indah sepanjang 4 hari 3 malam di pulau itu.

Namun, kata cinta tidak sempat dilafaz. Salah faham menyebabkan Amar pulang lebih awal. Lana kehairanan kerana ditinggalkan tanpa pesan. Berkali-kali cuba dihubungi lelaki itu, tapi Amar seolah-olah hilang begitu sahaja. Lana putus harap. Dia cuba meneruskan hidupnya seperti biasa, namun percutian itu telah mengubah dirinya. Rindu dan cintanya terlalu dalam buat Amar. Kenangan demi kenangan begitu payah dilupakan.

Lana penat dan hampir berputus asa. Satu demi satu berlaku. Kisah cinta yang tidak kesampaian, konflik, tragedi serta pembunuhan kejam. Juga kisah tentang lelaki misteri yang menghantar warkah-warkah biru yang cukup menakutkan. Dia mengambil keputusan untuk meletakkan jawatannya. Percutian indahnya bersama Amar dijadikan bahan coretan terakhirnya dalam ruangan Blind Date. Sempatkah lafaz cinta yang tertangguh diucapkan? Mampukah kenangan indah di Pulau Impian diulang kembali?

Baca Novel Online Romantika 4 Hari 3 Malam Bab 1- Bab 10

Bab 1 : https://www.wattpad.com/782902252-romantika-4-hari-3-malam-wizana-emilia-romantik-4
Bab 2 : https://www.wattpad.com/782902411-romantika-4-hari-3-malam-wizana-emilia-romantik-4
Bab 3 : https://www.wattpad.com/782902505-romantika-4-hari-3-malam-wizana-emilia-romantik-4
Bab 4 : https://www.wattpad.com/782902596-romantika-4-hari-3-malam-wizana-emilia-romantik-4
Bab 5 : https://www.wattpad.com/782902702-romantika-4-hari-3-malam-wizana-emilia-romantik-4
Bab 6 : https://www.wattpad.com/782902769-romantika-4-hari-3-malam-wizana-emilia-romantik-4
Bab 7 : https://www.wattpad.com/782902836-romantika-4-hari-3-malam-wizana-emilia-romantik-4
Bab 8 : https://www.wattpad.com/782902925-romantika-4-hari-3-malam-wizana-emilia-romantik-4
Bab 9 : https://www.wattpad.com/782904123-romantika-4-hari-3-malam-wizana-emilia-romantik-4
Bab 10 : https://www.wattpad.com/782904272-romantika-4-hari-3-malam-wizana-emilia-romantik-4

Drama Bersiri Tercipta Satu Ikatan Lakonan Aeril Zafrel dan Hannah Delisha bakal ditayangkan di slot Mega Drama Astro Ria. Drama Tercipta Satu Ikatan ni adalah adaptasi novel hasil karya penulisan Laydee Amarfi dibawah arahan Pali Yahya dan diterbitkan oleh Suhan Movies & Trading Sdn Bhd.

Drama Tercipta Satu Ikatan Episod 1-20 (Akhir) Lakonan Aeril Zafrel dan Hannah Delisha

Drama : Tercipta Satu Ikatan
Jumlah Episod : 20
Mula Tayangan : 2020/2021
Waktu Tayangan : Isnin-Khamis, jam 10:00 malam
Siaran TV : Slot MegaDrama (Astro Ria)
Penulis Skrip : Syed Mohamad Taufik
Penulis Novel : Laydee Amarfi
Pengarah : Pali Yahya
Penerbit : Suhan Movies & Trading Sdn Bhd

Pelakon Tercipta Satu Ikatan

Aeril Zafrel sebagai Daniyal
Hannah Delisha sebagai Leanna
Sophia Barakbah sebagai Risa
Nadhir Nasar sebagai Sirhan
Fyda sebagai Qish
Izzue Islam
Fyda
Nadiyah Shahab
Esma Daniel

Sinopsis Tercipta Satu Ikatan

Kematian Jeffery telah membongkar satu persatu hal yang sebelum ini tidak pernah diketahui oleh Leanna tentang bapanya. Hubungan perkahwinan yang sudah lama dibina bersama Daniyal juga tiba-tiba menjadi mangsa curiga.

Kenapa you kahwin dengan I? - Leanna

Tetapi bila persoalan itu sudah terjawab, hati Leanna tetap tidak sepenuhnya dapat menerima. Masih ada perkara yang tergantung tidak selesai. Layanan Daniyal yang lebih baik dari sebelumnya juga sesekali menimbulkan rasa pelik di hati. Mengapa sikap suaminya berubah?

Because I love you - Daniyal

Walaupun berulang kali menyebut cinta, Daniyal tahu semua itu tidak akan selamanya mampu menutup rahsia yang sudah bertahun disimpan di dalam kamus hidupnya. Kepulangan Risa dalam keadaan dia sedang berusaha membina bahagia menegangkan semula keadaan. Wanita itu tidak akan berhenti mengejar selagi apa yang diinginkan tidak tercapai.

Lepas you dah sayangkan dia, you terus lupa pada I! Lupa pada sebab asal kita mulakan semua ni! - Risa

Don't do this, Risa. I don't want to fight with my own sister. - Daniyal

Adakah cinta Daniyal memang benar telus lahir dari hati? Atau sebenarnya kerana ada rasa bersalah yang sedang menggunung tinggi? Leanna pula sekali lagi tersepit di dalam dilema. Antara percayakan suami yang dicinta, atau terus mempertahankan bapa yang sudah tiada.

Apa yang berlaku semuanya tidak pernah melibatkan Leanna. Tapi kenapa di akhirnya dia juga yang terpaksa menanggung semua sengsara?

Lagu Tema/OST Tercipta Satu Ikatan

Kesempatan bagimu- Adira
Komposer : Ikhwan Fatanna & Wan Saleh
Lirik : Ikhwan Fatanna & Arisz
Masih tak dapat balik kampung ni, makanya kita membelek lagilah gambar-gambar yang pernah di ambil masa balik kampung. Pokok rerama hijau ni, salah satu pokok yang jarang orang tanam dan jarang dijumpai.

Tapi selepas tahu khasiat daun rerama ni, mulalah ramai yang mencari dan tanam pokok rerama. Mak Fiza pun terjebak lah sekali menanam. Entah mak guna ke tidak atau saja tanam tak tahu lah. 

Tak pula nak bertanya sebab mak memang suka tanam pokok. Tak pernah pula nampak mak petik dan merebus daun rerama ni.

Pokok Rerama

Pokok rerama/rama rama atau nama santifiknya Mariposa christia vespertilioni, habitat asalnya di rantau Asia. Pokok rerama in english dipanggil Butterfly Wing. 

Terdapat pelbagai warna pokok rerama akan tetapi hanya pokok rerama hijau sahaja digunakan untuk penyelidikan bagi tujuan perubatan.

Pokok Rerama Hijau Yang Banyak Khasiat

Jenis dan warna daun rerama

  • Pokok rerama berdaun hijau
  • Pokok rerama berdaun ungu
  • Pokok rerama berdaun hijau belang tua dan muda
  • Pokok rerama berdaun merah
  • Pokok rerama berdaun hijau belang ungu

Cara tanam pokok rerama

Kaedah 1 :  Menggunakan biji benih yang boleh didapati pada pokok rerama itu sendiri
Kaedah 2 :  Tanam dengan menggunakan keratan batang dengan syarat pokok mencapai tahap kematangan.

Pertumbuhan melalui kaedah 2 iaitu keratan batang lebih cepat berbanding menggunakan biji benih.

Khasiat Pokok Rerama

Ada kajian mengatakan pokok rerama hijau mempunyai ciri-ciri anti keradangan dan anti barah. Beberapa produk butterfly tea dikomersial kan satu masa dulu. Kalau tak silap, pernah jadi satu fenomena juga pokok rerama ni. Sejauh mana keberkesanan tu tak pastilah. 

Ada juga menggunakan kaedah tradisional dengan mendapatkan khasiat air rebusan daun rerama dengan cara merebus daun rerama. Apapun jika ada penyakit yang berbahaya sebaiknya jumpa doktor dulu. Jangan pandai-pandai, takut memudaratkan.

Pokoknya ada satu tu je lah. Mak tanam dalam pasu. Entah ada lagi ke tidak tak tahu lah. Pokok rerama ni daun dia unik. Buat pokok perhiasan pun cantik. Cuma batangnya macam terlalu fragile. Kalau ditiup angin kuat atau terlanggar, macam boleh patah je ni.



Sedang berfikir fikir nak masak apa untuk malam ni dan whatsapp husband nak makan apa malam ni. Husband bagitau mak (baca : mak mentua) ada bagi lauk ayam gulai. Macam biasa mak kalau masak gulai mesti banyak sebab uwan suka makan gulai ayam.

Kebetulan harini mak dan uwan puasa. Rezeki kami berdua jugalah dapat bekalan gulai ayam dari mak. Gulai ayam fresh from kuali mak dari kampung. Dah lama juga tak makan gulai ayam mak masak. Salah satu lauk favourite. Lain rasa dia kalau masak sendiri kan.

Gulai Ayam Fresh From Kuali Mak

Mangga tu tak tahu lah mangga apa. First time rasa mangga yang tak berapa manis. Tak tahulah mangga apa entah. Alhamdulillah rezeki untuk malam ni. Tak payah masak lauk. Tinggal masak nasi je lah jawabnya.

Jangan tanya kenapa gulai tak ada kuah. Mak masak kering sikit sebab tu tak berapa nak ada kuah dia. Dah dipanggil gulai ayam, kita pun sebut gulai ayam lah juga. Gulai ayam ni sedap kalau guna cili api kampung. Meletop rasa dia!


Drama bersiri "Tak Sempurna Mencintaimu" bakal ditayangkan di slot Akasia TV3 selepas tamatnya Drama Cinta Sekali Lagi yang sedang trending. Drama Tak Sempurna Mencintaimu menampilkan lakonan Redza Rosli, Inta Najuwa dan Fendy Bakry. Ala, Mr Grey yang pernah popular dulu tu.

Drama Tak Sempurna mencintaimu ni juga adaptasi daripada novel karya Rehan Makhtar yang juga bertajuk sama Tak Sempurna Mencintaimu.

Drama Tak Sempurna Mencintaimu Episod 1-28 (Akhir)
kredit : info malaya
Tajuk : Tak Sempurna Mencintaimu
Jumlah Episod : 28
Mula Tayangan : November/Disember 2020
Waktu Siaran : Isnin-Jumaat, jam 7:00 malam
Siaran TV : Slot Akasia TV3
Penulis Skrip : Eja Lorena, Marr Mohamad dan Lynnda Sharuddin
Pengarah : Emi Suffian
Produksi : Zeel Production Sdn Bhd

Pelakon Drama Tak Sempurna Mencintaimu

Redza Rosli sebagai Mustaqim
Intan Najuwa sebagai Siratul
Fendy Bakry sebagai Epul
Rita Nadira sebagai Melissa
Nafiez Zaidi sebagai Fiqri
Aniq Suhair sebagai Safwan
Azza Elite sebagai Kak Siti
Ali Reza sebagai Kyle
Shah Khan sebagai Kuca
Scha Elinnea sebagai Mawardah
Naim Shamshol sebagai Rudy
Wan Maimunah
Lydia Saimon

Sinopsis Tak Sempurna Mencintaimu

Pertemuan antara mata redup dan mata kuyu itu tidak indah. Ia menyakitkan. Hinggakan si mata redup mahu lupakan segalanya dan tidak mahu terhutang apa-apa. Sebaliknya pula pada pemilik mata kuyu itu. Selagi gadis bernama Siratul itu belum selesaikan hutangnya, dia tak akan biarkan gadis itu begitu sahaja. Ya, katalah dia kejam. Kenyataannya, memang dunia ini kejam! Dia juga pernah menjadi mangsa.

"Kau sindir aku lagi, kan?" -MUSTAQIM
"Tak... kalau betul koyak, saya nak tolong jahitkan" -SIRATUL

Wajah, lirik mata dan kata-kata Siratul kedengaran begitu jengkel pada pendengaran Mustaqim. Tapi entah mengapa... Yang jengkel itulah yang dia mahu pandang, yang mahu dia tatap dan mahu dia dengar.

"Aku buat kau gila dekat aku. Baru kau tahu..." -MUSTAQIM
"Memang dasar orang gila!" -SIRATUL

Hingga satu hari, bila Siratul mula membuka hati... Lelaki itu berdusta dengannya. Dia marah kerana rasa sayang yang mula bercambah.

"Kau beli adik aku dengan duit dan kau jangan ingat, kau mampu beli aku dengan duit kau!" -SIRATUL
"Bukan niat aku nak sakiti kau, Siratul..." -MUSTAQIM

Mustaqim bingung. Tak... Dia merancang yang indah sebenarnya. Kerana dihalau pergi, dia berlalu bersama cinta yang wujud buat pertama kali dalam hati.

Akhirnya, Siratul mengerti tentang apa yang telah Mustaqim lalui sepuluh tahun dulu hingga meninggalkan parut dalam angkara cinta yang dusta yang memaksa dia menjadi yatim piatu sebelum waktu. Cinta dusta yang menghantui hingga kini.

"Kalau dia tu, pedang yang menghunus... saya akan jadi perisai yang bantu awak bertahan." -SIRATUL

Tapi, benarlah. Merancang itu percuma tapi ketentuan boleh jadi berbeza. Mustaqim sekali lagi bertarung dengan ujian bila antara dia, Siratul dan Melisa... Hanya dipisahkan oleh satu garisan halus bernama kematian.

"You pergi dulu, Taqim. I akan menyusul..." -MELISA
"Tak bahagia di dunia, kau akan bahagia di syurga..." -SIRATUL
"Maafkan aku sebab dah bawa cinta tak sempurna dalam hidup kau..." -MUSTAQIM

Nyawa mereka berdua bagai di hujung helaan. Mustaqim bangkit bersama sisa-sisa nafas yang ada demi Siratul. Namum adakah dia masih gagah untuk menghayun pedang melawan ujian itu bula perisainya tumbang? Dia sendiri tak pasti.

Baca Online Novel Tak Sempurna Mencintaimu Bab 1-Bab 15

Bab 1 : https://www.wattpad.com/563299357-tak-sempurna-mencintaimu-bab-1
Bab 2 : https://www.wattpad.com/563299691-tak-sempurna-mencintaimu-bab-2
Bab 3 : https://www.wattpad.com/563299778-tak-sempurna-mencintaimu-bab-3
Bab 4 : https://www.wattpad.com/563300262-tak-sempurna-mencintaimu-bab-4
Bab 5 : https://www.wattpad.com/563300377-tak-sempurna-mencintaimu-bab-5
Bab 6 : https://www.wattpad.com/565132962-tak-sempurna-mencintaimu-bab-6
Bab 7 : https://www.wattpad.com/565133278-tak-sempurna-mencintaimu-bab-7
Bab 8 : https://www.wattpad.com/565133430-tak-sempurna-mencintaimu-bab-8
Bab 9 : https://www.wattpad.com/565133532-tak-sempurna-mencintaimu-bab-9
Bab 10 : https://www.wattpad.com/565133608-tak-sempurna-mencintaimu-bab-10
Bab 11 : https://www.wattpad.com/592775628-tak-sempurna-mencintaimu-bab-11
Bab 12 : https://www.wattpad.com/592776720-tak-sempurna-mencintaimu-bab-12
Bab 13 : https://www.wattpad.com/592776806-tak-sempurna-mencintaimu-bab-13
Bab 14 : https://www.wattpad.com/592776911-tak-sempurna-mencintaimu-bab-14
Bab 15 : https://www.wattpad.com/592777026-tak-sempurna-mencintaimu-bab-15

Lagu Tema/OST Tak Sempurna Mencintaimu 

Lirik Lagu Durja- Khai Bahar

Terlakar awan di langit
Raut wajah mu
Menghiasi seluruh
Ruang hati ku

Tidak terlafaz di bibir
Kasih sayang ku
Terhanyut di buai fantasi

Setiap indah cinta
Pasti ada peritnya
Di akhirnya sempurna

Di dalam mekar ku
Sembunyi pilu mu
Di tiap langkah ku
Tersirat kasih rindu
Dengarkan bisik ku
Sambutlah tangan ku
Sebelum kau luka

Setiap indah cinta
Pasti ada peritnya
Di akhirnya sempurna

Di dalam mekar ku
Sembunyi pilu mu
Di tiap langkah ku
Tersirat kasih rindu
Dengarkan bisik ku
Sambutlah tangan ku

Di dalam mekar ku
Sembunyi pilu mu
Di tiap langkah ku
Tersirat kasih rindu
Dengarkan bisik ku
Sambut lah tangan ku
Sebelum kau luka

Jangan kau terhanyut dalam gelap gelita
Sesungguhnya kita akan bersama

Di dalam mekar ku
Sembunyi pilu mu
Di tiap langkah ku
Tersirat kasih rindu
Dengarkan bisik ku
Sambutlah tangan ku

Di dalam mekar ku
Sembunyi pilu mu
Di tiap langkah ku
Tersirat kasih rindu
Dengarkan bisik ku
Sambutlah tangan ku
Sebelum kau luka

Semalam bukanlah hari menggantung kuali sangat pun. Masih kena gunakan kuali untuk panaskan rendang ayam dan mee kari. Nak panaskan guna microwave tak berapa nak feel sangat kepanasan dia. Kejap je dah sejuk nanti. Untuk lauk lebih tahan lama, haruslah dipanaskan atas dapur menggunakan kuali. Gunakan kuali non-stick lebih bagus.

Settle dah habiskan lauk rendang ayam. Cuaca semalam kejap panas keja mendung lepas tu hujan. Rasa macam nak makan something sejuk dan ais macam cendol. Mulanya nak order coolblog sebab dekat. Tapi husband kata lebih berbaloi beli cendol. Lagipun dah lama tak makan cendol kan.

Cendol pilihan dah tentunya cendol Haji Shariff yang popular kat Seremban selain cendol songkok tinggi. Pernah rasa cendol songkok tinggi tu. Pun sedap juga tapi Cendol Haji Shariff ni dekat sikitlah nak pergi pun.

Pada Fiza, cendol Haji Shariff ni menepati citarasa. Tak terlalu manis. Cendol pun sedang sedang je kuantiti dia. Tak suka sangat terlebih cendol pun. Beli sebungkus besar RM5. Penuh 1 jug! Puas hati.

Cendol Haji Shariff

Alang alang dah membeli cendol, haruslah kena beli rojak sekali. Rasanya dekat setahun gak tak pergi membeli cendol dan rojak kat Haji Shariff Cendol ni. 

Almaklumlah sejak PKP dan sebelum PKP pun tak kesana. Last year lah minum cendol dan makan rojak Haji Shariff ni.

Untuk Fiza rojak mee, favourite rojak! RM4.50. Portion dia banyak gila. Macam ni makan untuk dua orang pun kenyang tau!

Rojak Mee Haji Shariff Cendol

Husband punya, rojak kuih sebab dia tak makan sangat rojak mee. Tak sesuai katanya makan dengan mee. Untuk rojak berbeza citarasa.

Rojak kuih pun banyak. Kuih goreng dia terasa lah udang dia. Rojak kuih pun RM4.50 juga. Timun dan sengkuang dia banyak juga tu. Jenuh nak menghabiskan. 

Rojak Kuih Haji Shariff Cendol

Tapi kan, kuah rojak dia Fiza kurang sikit lah. Rasanya bukan kuah kacang. Takpun letak kacang sikit atau dia blend halus terus. Macam kuah sambal pekat. Tak tahu pula nak describe kuah kacang ni. 

Lebih prefer sambal kuah kacang sebenarnya. Tapi sambal dia sedap juga lah. Habis juga makan. Banyak kuah dia. Untuk 2 bungkus rojak ni buka sebungkus kuah rojak pun dah cukup.

Kuah Rojak Haji Shariff Cendol

Total untuk sebungkus cendol, 2 bungkus rojak RM14 je. Murah sangat dan mengenyangkan. Patutlah cendol dan rojak Haji Shariff popular. Murah, sedap dan berbaloi.

Kalau bukan waktu PKP, ramai orang sentiasa kedai ni. Parking pun sentiasa penuh. Kalau nak pergi memang pergi naik motor je. Senang nak menyelit kalau parking motor. 

Kalau singgah ke Seremban, silalah cuba cendol dan rojak Haji Shariff.

Address: 44, Jalan Yam Tuan, Bandar Seremban, 70000 Seremban, Negeri Sembilan
Hours: 10:30AM
Phone: 06-762 8505

Drama bersiri 'Hatimu Sedingin Salju' akan ditayangkan di slot Akasia TV3. Gandingan pelakon Hisyam Hamid, Apreena Manrose, Hafeez Mikail dan Bella Dowanna.

Drama bersiri sebanyak 28 episod tu dibawah arahan Bahri Uma dan diterbitkan oleh Orangetree Production. 

Drama Hatimu Sedingin Salju Episod 1-28 (Akhir) Lakonan Hisyam Hamid dan Apreena Manrose

Drama : Hatimu Sedingin Salju
Jumlah Episod : 28
Mula Tayangan : Akan dikemaskini
Waktu Siaran : Akan dikemaskini
Siaran TV : TV3
Pengarah : Bahri Uma
Produksi : Orangetree Production

Pelakon Hatimu Sedingin Salju

Hisyam Hamid sebagai Arman
Apreena Manrose sebagai Rania
Hafeez Mikail sebagai Nabil
Bella Dowanna sebagai Syena
Mustafa Kamal sebagai Dato Jamal
Zila Bakarin sebagai Puan Noraini
Maria Farida sebagai Datin Mimi
Rahim Jailani sebagai Mahfuz
Scha Eliana sebagai Melissa
Fadlan Hazim
Khaty Azian
Idzham Ismail
Malek Mccrone
Ziema Din
Hilman Alef

Sinopsis Hatimu Sedingin Salju

Mengisahkan 3 Jejaka yang mendambakan cinta seorang gadis. Drama yang menyentuh perasaan melibatkan Cinta, Persahabatan, dan Keluarga.


Drama bertajuk "Shah Alam 40k" akan ditayangkan di TV3 dalam slot Akasia. Bakal menampilkan pelakon lama yang hebat seperti Rita Rudaini, Umie Aida, Arash Mohd dan beberapa penampilan baru Anna Jobling, Jabir Meftah (Hero Remaja) dan ramai lagi. 

Drama Shah Alam 40k Episod 1-28 (Akhir)

Drama bersiri Shah Alam 40k, 28 episod ini diterbitkan oleh Global Station Sdn Bhd, dibawah arahan Isma Yusoof.

Drama : Shah Alam 40k
Jumlah Episod : 28
Tarikh Tayangan : -
Waktu Tayangan : Isnin-Jumaat, 7:00 malam
Siaran TV : Slot Akasia TV3
Penulis Skrip : MF Kencana
Pengarah : Isma Yusoof
Produksi : Global Station Sdn Bhd

Pelakon Drama Shah Alam 40k

Rita Rudaini sebagai Datin Rose
Umie Aida sebagai Datin Azalina
Anna Jobling sebagai Shafinaz
Arash Mohd
Shah Rezza
Jabir Meftah sebagai Akiff
Danish Iskandar sebagai Fatah
Zailin Aqeesha sebagai Arisa
Fadlan Hazim
Aedy Ashraf
Yusry Abdul Halim
Qistina Khaled

Sinopsis Shah Alam 40k

Akan dikemaskini
Selamat berhujung minggu. Baru baru ni satu kisah misteri viral. Misteri ketukan pintu rumah dari pukul 11-3pagi di sabak bernam. Ada ketukan slow, ada ketukan kuat macam nak roboh pintu dibuatnya. Yang membuatkan ianya bertambah misteri bila pintu dibuka tak ada orang. Seram tak?

Misteri Ketukan Pintu Rumah DiTengah Malam
Gambar sekadar hiasan ihsan dari pakcik google


Beberapa kampung telah diganggu dengan ketukan misteri tu. Dari kampung ke kampung dia kacau seperti yang telah viral. Fiza pun bertanyakan pada anak buah yang duduk sana. Dia pun cakap dia baru je kena semalam masa tidur rumah embah (atok). Tapi dia malas nak layan, tutup telinga dengan bantal katanya.

Tapi dia ketuk slow je katanya. Kawan kawan dia siap rakam lagi ketukan yang mengganggu rumah mereka. Heyyy seram tahu tak!

Pelbagai andaian lah yang orang kampung buat. Ada yang kata saka mencari tuan baru sebab tuannya meninggal. Sebab benda ni pernah berlaku di kampung dia dulu, salah satu komen yang Fiza baca di facebook page I love Kuala Selangor.

Ada juga yang kata cik pon. Ada juga yang kongsikan gambar cik pon samar samar dalam gelap. Kononnya dia nampak cik pon lepas buka pintu tu. Seram betul! Berani ye buka pintu. Ada juga yang pesan jangan buka pintu. 

Kalau buka pintu maksudnya kita mengizinkan ‘benda’ tu masuk rumah dan kita bakal jadi tuan baru dia. Meremang oiii dengar cerita macam ni.

Andai kata kerja budak budak nakal, memang tak patutlah kacau orang macam tu kan. Buat orang takut je. Lagi lagi orang kampung yang dah berusia tu duduk sorang sorang. Risau juga kalau ini taktik manusia yang nak buat jahat untuk merompak. 

نعوذ بالله من ذلك



Dengan kes covid-19 yang semakin merisaukan buat orang stress, tambah lagi dengan cerita misteri yang menyeramkan ni. Lagi bertambah takut dan stress dibuatnya. Selepas kampung, menganggu taman-taman pula. Banyak aduan polis telah dibuat.

Polis pun dah ambil tindakan dengan membuat ronda secara kerap. Siapa je yang tak seram bila dengar ketukan misteri pintu rumah. Semoga Allah lindungi kita semua. Aaminnn...

Berita misteri ketukan pintu rumah : https://www.sinarharian.com.my/article/111096/EDISI/Selangor-KL/Misteri-ketukan-pintu-hantui-penduduk

Drama bersiri 'Mummy Oja' telah bersiaran sejak 16 November 2020 di Awesome TV Saluran 112, MYTV. Drama Mummy Oja menampilkan beberapa pelakon lama Fauziah Nawi, Azhan Rani, Tasha Shilla, Ali puteh dan ramau lagi.

Drama Mummy Oja bersiaran setiap hari isnin sehingga rabu, jam 10:00 malam.

drama-mummy-oja-awesome-tv-saluran-112
kredit : aweome TV



Drama : Mummy Oja
Jumlah Episod : 26 
Mula Tayangan : 16 November 2020
Waktu Siaran : Isnin-Khamis, jam 10:00 malam
Siaran TV : Awesome TV (MYTV 112)
Pengarah : Wan Saiful Shahrizan

Pelakon Mummy Oja

Fauziah Naawi sebagai Seroja
Azhan Rani sebagai Anaqi 
Tasha Shilla sebagai Jannah 
Shiqin Kamal sebagai Aneesa
Ali Puteh sebagai Anwar 
Shatirah Amanda sebagai Anita 
Harun Hashim sebagai Khalid
Zainab Othman sebagai Maria
Hannah Qiassatina Herman as Kiki 
Luth Herman sebagai Amer 
Taufik Hidayat
Fakhrush Syakirin
Farid Faizullah
Naim Shamshol Nahar
Kee Syuhadah Emran
Emma Alvarez
Hamizah Mohd Yusof
Nur Hazirah Zulkifli

Sinopsis Mummy Oja

Seorang ibu yang penyayang, bergaya tetapi rimas berdepan dengan ragam dan kerenah anak-anak serta menantunya yang sentiasa ingin mengawal kehidupannya. Apa yang sebenarnya berlaku adalah anak-anaknya hanya mahu memastikan kebahagiaan hidup ibu mereka.

Lagu Tema Drama Mommy Oja

Royal City Teacher - Louva
Sambil melayan qualifying Moto GP, sambil tu menaip untuk entri santai santai di malam minggu ni. Tak sempat nak update awal, harini serba sibuk sebab terajin punya pasal kan. Tengahari dah sibuk kat dapur masak rendang ayam. 

Inilah rupa rendang ayam, kuah pekat dan likat. Berbaloi menunggu lama sikit. Tunggu ayam kecut sikit, baru letak air dan santan. Air pun tak letak banyak sangat. Guna sekotak santan rasaku pun dah cukup dah. 


Rendang Ayam

Sambil masak rendang, masak sekali mee kari untuk hidangan petang dan malam kononnya. Tapi disebabkan kenyang makan rendang ayam tu, petang masih kenyang. Makanya, mee kari buat untuk makan malam je. Alhamdulillah...

Mee Kari


Rencah terlampau banyak sangat kat atas, mee pun tersorok kat bawah tu. Kerang besar yang beli tadi pun fresh semuanya. Tak ada satu pun yang tak elok. Tapi nak mengunyah dia tu ambil masa jugalah. Kenyal betul!

Esok akan jadi hari yang malas. Kedua dua hidangan ni kita repeat untuk esok dan perlu dihabiskan esok juga. Simpan lama-lama nanti rasa dia akan berubah. Lagipun memang buat stok untuk 2 hari je. Jadi, esok boleh lah buat kerja mengemas rumah apa yang patut.

Sesekali je lah kita buat hidangan special sikit dari biasa bila datang mood rajin. 
Hari sabtu, hari rajin seorang Fiza. Tiba-tiba hari ni macam rajin nak masak ayam rendang. Tapi kerisik pula tak ada. Minta tolong husband belikan kerisik. Alang-alang tu beli sekali bahan-bahan nak buat mee kari sebab teringin makan mee kari juga. Bolehlah buat untuk minum petang dan dinner nanti.

Senang sekali masak dua hidangan bila dah duduk dapur tu. Siap siap tulis dalam list beli kerang. Kerang ni bukan selalu ada. Sejenis seafood terlajak laris. Kalau dapat tu kira rezeki lah.

Balik-balik husband bawa barang ke dapur. "Kerang je dah RM30 lebih", husband cakap. Kenapa mahal sangat? Kerang  besar. Sekali buka plastik, mak aihhh besarnya kerang!

Pertama kali beli kerang besar macam ni. Agak jakun jugalah tengok kerang besar. Patutlah pun harga mahal sebab saiz kerang besar. 1.890 kilogram dengan harga RM31.94.

Kerang Besar

Saiz lebih kurang 5-6cm macam tu. Dapat kerang besar ni mudah juga kerja memasak dan mengopek kulit kerang tu. Nak mencuci kerang pun mudah, guna berus putih terus kerang ni.

Kerang Besar

Masak kerang cara Fiza lepas basuh, masukkan kerang dalam kuali dengan hirisan halia. Tutup kuali dan biarkan kulit kerang terbuka. Itu tandanya kerang dah masak. Letak halia nak bagi kurangkan bau hanyir kerang. Nak letak serai ketuk sekali pun boleh. Sayang serai, malas nak letak. Letak halia je pun boleh.

Bila kerang dah terbuka senanglah kerja keluarkan isi kerang. Isi kerang pun tak melekat pada kulit kerang. Kalau rajin, lepas masak dan nak isi kerang nampak fresh rendam dalam ais. 

Sambil keluarkan isi kerang, sambil tu masuk mulut juga nak merasa kerang besar ni. Sedap rasa kerang besar ni tapi ambil masa juga mengunyah sebab isi kerang agak kental. Mujurlah isi kerang ni berbaloi dengan harga.

Settle masak kerang, masukkan isi dalam bekas untuk rencah mee kari nanti. Sekian hari rajin seorang Fiza. Petang ni hujan lagi, sedang elok panaskan kuah mee kari yang dah siap dan hidangkan untuk minum petang.

Kisah Seram Hospital. Siapa je yang tak seram bila dengar kisah seram ni. Tambah lagi kisah seram hospital yang macam-macam versi ada. Kalau kau orang peminat kisah seram hospital, mungkin suka dengan Telefilem Kisah Seram Hospital yang dah ditayangkan di Astro Citra & Citra HD.

Kisah Seram Hospital ditayangkan sejak 3 Oktober 2020 dilakonkan oleh Fattah Amin, Fatin Afeefa dan Shahrul Kamal. Pelakon hebat-hebat semuanya. Lama juga Fattah Amin dah tak berlakon ye.

Kisah Seram Hospital

Telefilem : Kisah Seram Hospital
Waktu Siaran : 3 Oktober 2020 (Sabtu), jam 9:00 malam
Siaran TV : Astro Citra & Citra HD
Penulis Skrip : Amalina Yusoff, Seri Dewi, Hafeez Amin
Pengarah : Feroz Kader

Pelakon Kisah Seram Hospital

Fattah Amin
Fatin Afeefa
Sharul Kamal
Deyana Desa

Sinopsis Kisah Seram Hospital

Adam mengalami kemalangan dan ditempatkan dalam sebuah wad. Perkenalan dengan Faizal membuatkan mereka berkongsi cerita seram yang pernah mereka dengar. Namun kehadiran Nurse Sarah mengubah persepsi Adam pada Hantu!
Belek belek album lama dalam handphone terperasan gambar satu pokok ni. Pokok renek macam pokok cekur macam tu tapi bukan dia. Rupa bunga macam bunga kunyit. Kekeliruan di situ. Itulah dia, ambil gambar je tahu, lupa nak tanya mak nama pokok tu.

Inilah dia pokok tu. Siapa tahu, silalah kemukakan jawapan dalam kotak komen ye. Selepas lama mencari dengan bantuan pakcik google, rasa macam yakin je yang pokok ni namanya pokok setawar halia merah.

Pokok Setawar Halia Merah

Bunga dia baru nak kembang berwarna merah dan hujung dia warna oren kuning. Bentuk bunga sama macam bunga kunyit. Tergolong dalam tumbuhan herba juga kan kalau dah namanya pokok setawar halia merah.

Sejenis pokok yang boleh dimakan seperti bunga kunyit yang dijadikan sebagai ulam-ulaman. Apa yang lagi menariknya, Fiza baca juga rasanya boleh berubah-ubah mengikut masa bunga tu dipetik.

pagi : rasa masam masam manis (manis madu bunga)
Tengahari : rasa bertukar menjadi masam

Unik pula pokok setawar halia merah ni kan. Pokok herba ni dah tentulah ada banyak khasiatnya. Orang dulu-dulu bab pokok dan tumbuh-tumbuhan ni memang arif. 

Flora Helicornia spp.
Nama saintifik: Costus speciosus
Nama lain : Costus woodsonii, Red Button Ginger, Ornamental Costus speciosa, Setawar Halia
Famili: Costaceae
Asal-usul: Kawasan sub-tropika Asia, afrika dan Amerika

Ia dianggap juga sebagai tanaman eksotik kerana berbentuk unik seperti berbentuk kon dan mempunyai susunan seperti nenas dan menghasilkan warna yang terang. Difahamkan setawar mempunyai lebih daripada 120 species.

Costus woodsonii merupakan sejenis tanaman hiasan yang juga popular di Malaysia kerana keunikkan bunganya. Warna bunganya yang berwarna merah seakan nenas menyerlahkan lagi kecantikan pokok yang juga digelar “Red Button Ginger”.

Kalau nak tahu lagi, pokok setawar halia merah berbunga sepanjang tahun dan tahan lama. Boleh tumbuh membesar sehingga mencapai ketinggian 4 kaki. Batangnya seperti buluh dan tidak bercabang.

Sesuai ditanam di kawasan yang redup dan juga kawasan terbuka. Memerlukan penjagaan rapi yang perlu disiram selalu.

kredit : http://fazlisyam.com/costus-woodsonii

Drama Sang Pewaris, siri drama televisyen Malaysia 2020 akan mula ditayangkan di slot Lestary TV3 bermula 26 November 2020 menggantikan drama Lelaki Lingkungan Cinta yang berakhir hari rabu minggu depan. 

Drama Sang Pewaris TV3 adalah adaptasi novel 'Sang Pewaris' 2019 hasil karya Fizziany. Gandingan lakonan Ben Amir dan  Amyra Rosli. Siri drama Sang Pewaris diarahkan oleh Eyra Rahman di bawah terbitan Global Station Sdn Bhd. 

Drama Sang Pewaris Episod 1-13 (Akhir) Lakonan Ben Amir Dan Amyra Rosli

Drama : Sang Pewaris
Jumlah Episod : 13
Mula Tayangan : 26 November 2020
Waktu Tayangan  : Rabu-Jumaat, jam 9:00 malam
Siaran TV : Slot Lestary TV3
Penulis Skrip : Eenaz Mokhtar, Farah Alya Asari
Pengarah : Eyra Rahman
Produksi : Global Station Sdn Bhd

Tonton Online Sang Pewaris

Sang Pewaris Episod 1
Sang Pewaris Episod 2
Sang Pewaris Episod 3
Sang Pewaris Episod 4
Sang Pewaris Episod 5
Sang Pewaris Episod 6
Sang Pewaris Episod 7
Sang Pewaris Episod 8
Sang Pewaris Episod 9
Sang Pewaris Episod 10
Sang Pewaris Episod 11
Sang Pewaris Episod 12
Sang Pewaris Episod 13 (Akhir)

Pelakon Drama Sang Pewaris TV3 Slot Lestary

Ben Amir sebagai Megat Amer / Megat Dali / Kudin
Amyra Rosli sebagai Zara Aireena
Zarynn Min sebagai Puan Sri Kamariah
Fizz Fairuz sebagai Dr. Mahfuz
Zamarul Hisham sebagai Mahmud
Ieda Moin sebagai Chesom
Acong Sweetchild sebagai Pak Kadir
Sheila Mambo sebagai Mak Bedah 
Zaefrul Nordin sebagai Tan Sri Megat Khairuddin
Harun Hashim sebagai Pak Samad
Wan Sharmila sebagai Malina
Fad Anuar sebagai Jamal
Mimi Ernida sebagai Zizi
Zaefrul Nordin


Sinopsis Sang Pewaris

Dalam satu hari sahaja, Ali dikejutkan dengan beberapa fakta tentang dirinya;

1) Dia bukan Ali bin Ahmad, tetapi rupanya Tunku Ali Khairudin ibni Tunku Ahmad!
2) Fakta kedua, dia mempunyai seorang abang kembar!
3) Fakta ketiga, sangkanya dia cuma anak pungut, tetapi rupanya dia pernah diculik!
4) Keluarga kandung sedang mencari dan menanti kepulangannya demi kelangsungan warisan keluarga.

Takut dengan kenyataan yang mendadak di depan mata, Ali enggan pulang meskipun puas dipujuk. Tetapi, sekeping gambar telah melunturkan pendiriannya. Dia pulang juga akhirnya.

Di saat majlis meraikan kepulangannya diatur, Ali menukar fikiran. Dia menghilangkan diri. Ali mengubah rupa dan menyamar sebagai tukang kebun lalu menyusup masuk ke dalam rumah keluarga kandungnya. Di situ, dia mula mengenali beberapa nama.

Tuan Haji Mahmud: Pengurus keluarga diraja yang terlalu setia sehingga menimbulkan curiga.

Tunku Kamariah: Sang Bonda yang suka menyendiri. Sikapnya terkadang bagai orang gila.

Tunku Ameer: Lelaki misteri yang sukar ditafsir budi pekerti.

Doktor Mahfuz: Doktor peribadi keluarga yang prihatin meski senyumnya dingin.

Che Som dan Pak Kadir: Tukang masak dan pemandu rasmi keluarga yang memiliki semua cerita tentang keluarga tersebut di dalam poket mereka.

Zara Aireena: Manis. Lembut. Jelita. Bergaya. Ops, itu luaran sahaja! Tetapi rupanya dia boleh tahan gila. Kalau tidak, takkan dikejarnya Ali dengan parang semata-mata marahkan Ali terpotong pokok bunga kesayangannya.

Konflik muncul satu demi satu. Misteri lama terurai perlahan-lahan. Luka lama kembali berdarah. Namun, tiada luka yang dapat menandingi luka di hati Ali bila terpaksa akur bahawa hatinya mula mencintai Zara Aireena, tetapi gadis itu pula merupakan tunang abang kembarnya!

kredit : https://www.goodreads.com/book/show/43620769-sang-pewaris

Hujan on off semalam. Perut bagai meminta sesuatu untuk di isi. Padahal baru lepas lunch. Kononnya nak order pizza by foodpanda atau grabfood lepas hujan reda. Kesian juga kalau mereka kena hantar makanan musim hujan. 

Kalau rider grabfood yang guna kereta tak lah berapa kisah kan. Tapi kalau rider foodpanda dan grabfood naik motor tak sampai hati nak suruh mereka redah hujan walaupun dah tugas mereka hantar makanan.

Hujan dah agak sedikit reda, carilah deal atau promo pizza yang menarik sikit. Lama tak order pizza hut sebab pizza hut delivery tak cover delivery sampai sini. Mengharapkan foodpanda dan grabfood je lah. Sebab tu selalu order dominos pizza je.

Bila lama tak order pizza hut, rasa macam teringin nak makan pizza hut. Sebenarnya teringin nak makan mushroom soup dengan garlic bread cerita dia. Musim hujan dapat pula mushroom panas dan garlic bread memang terbaik lah.

Tak kan nak order dua tu je kan, alang-alang order pizza sekali untuk makan malam. Belek punya belek, deal kat foodpanda tak semenarik di website. Maka, husband pun keluarlah membeli sendiri dan pilih deal "Takeaway Combo 2".

Takeaway Combo 2 : RM15

1 Regular Pizza + 2 side dishes ( Mushroom soup & Garlic bread).

Beli 2 set, RM30. 1 lagi pilihan side dish adalah onion rings. Tapi dua dua set pilih mushroom soup dan garlic bread. 



Pan Pizza Hawaiian Chicken

With tomato sauce, chicken meat, pineapples and mozzarella cheese.

Hawaiian Chicken Pizza Hut

Pan Pizza Chicken Sensation

With spicy sweet sour sauce, chicken meat, pineapples, onions, mozzarella cheese.

Chicken Sensation Pizza Hut

Bila dah lama tak rasa pizza hut, rasa sedap pula. Mungkin dah jemu hadap dominos pizza je kot. Order dominos sebab suka order fabulous four tu dan juga pizza thin crust.

Pizza hut ni dia punya roti tebal dan sangat mengenyangkan. Untuk dinner makan 1 box je. 1 box lagi simpan untuk breakfast. Harga pun sangat berbaloi.

Dominos agak mahal sikit tapi sedap. Kedua dua pizza ni ada kesedapan tersendiri. Ikut selera masing-masing lah nak makan pizza yang mana satu. 

By the way, hari ni terbaca berita di bernama mengatakan amaran ribut petir di beberapa kawasan seluruh negara sehingga jam 11 malam.

Negeri yang dijangka terlibat adalah Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Pahang, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Putrajaya, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Sarawak, Sabah dan Labuan.

Rasa macam seluruh negara terlibat tu. Apapun berhati-hati walau dimana berada terutamanya jika memandu ketika hujan lebat.

Kehadapan instagrammer sekalian, sudah tahu ke terma baru instagram yang akan berkuatkuasa 20 Disember 2020 ni. Pagi pagi lagi buka instagram guna dekstop ada notification baru instagram. Baca dan baca lagi, ada bagusnya juga lah terma baru ni.

Lebih selamat untuk pengguna dan supaya pengguna tak menyalahgunakan laman sosial ni sesuka hati.  Terma baru instagram secara terperinci, boleh baca di : https://help.instagram.com/1215086795543252?helpref=page_content

Terma Baru Instagram Bermula 20 Disember 2020
kredit : google
Ini apa yang menarik untuk dikongsikan, sejenis Fiza yang  malas nak translate. Guna google translate kacau bilau nak susun semula ayat bagi faham. So paste terus kat sini je lah ye.

Siapa Yang Boleh Menggunakan Instagram

Untuk mengekalkan perkhidmatan instagram ni lebih selamat, terjamin, dan sesuai dengan undang-undang. Oleh itu, beberapa terma baru akan berkuatkuasa mulai 20 Disember 2020 untuk komuniti Instagram.
  • You must be at least 13 years old or the minimum legal age in your country to use Instagram.
  • You must not be prohibited from receiving any aspect of our Service under applicable laws or engaging in payments related Services if you are on an applicable denied party listing.
  • We must not have previously disabled your account for violation of law or any of our policies.
  • You must not be a convicted s** offender.

Apa Yang Tidak Boleh Dalam Menggunakan Instagram

  • You can't impersonate others or provide inaccurate information : You don't have to disclose your identity on Instagram, but you must provide us with accurate and up to date information (including registration information), which may include providing personal data. Also, you may not impersonate someone or something you aren't, and you can't create an account for someone else unless you have their express permission.
  • You can't do anything unlawful, misleading, or fraudulent or for an illegal or unauthorized purpose.
  • You can't violate (or help or encourage others to violate) these Terms or our policies, including in particular the Instagram Community Guidelines, Facebook Platform Terms and Developer Policies, and Music Guidelines. : If you post branded content, you must comply with our Branded Content Policies, which require you to use our branded content tool. Learn how to report conduct or content in our Help Center.
  • You can't do anything to interfere with or impair the intended operation of the Service. : This includes misusing any reporting, dispute, or appeals channel, such as by making fraudulent or groundless reports or appeals.
  • You can't attempt to create accounts or access or collect information in unauthorized ways. : This includes creating accounts or collecting information in an automated way without our express permission.
  • You can’t sell, license, or purchase any account or data obtained from us or our Service. : This includes attempts to buy, sell, or transfer any aspect of your account (including your username); solicit, collect, or use login credentials or badges of other users; or request or collect Instagram usernames, passwords, or misappropriate access tokens.
  • You can't post someone else’s private or confidential information without permission or do anything that violates someone else's rights, including intellectual property rights (e.g., copyright infringement, trademark infringement, counterfeit, or pirated goods). : You may use someone else's works under exceptions or limitations to copyright and related rights under applicable law. You represent you own or have obtained all necessary rights to the content you post or share. Learn more, including how to report content that you think infringes your intellectual property rights, here.
  • You can’t modify, translate, create derivative works of, or reverse engineer our products or their components.
  • You can't use a domain name or URL in your username without our prior written consent.

Jadi, sila hadam lah apa di highlight kan mana yang tak boleh tu. 
سلام جمعة
Sampai lah kita di hari jumaat yang indah. Jumaat penghulu segala hari yang penuh barakah. Sejuk bangun subuh pagi ni. Adakah hujan masih turun sejak semalam? Semalam cuaca tak menentu, lama juga hujan lebat turun. 

Mendung tu dah tentulah.

Hari Jumaat ni, marilah kita ulangkaji dan tambah ilmu sikit Rahsia disebalik bacaan antara 2 sujud yang juga merupakan doa yang perlu kita hayati dan fahami. 

Sekadar menyebut hanya dibibir pun tidak cukup jika tidak tersentuh di hati kita. Perbaiki dan lebih menghayati bacaan dalam solat.

Disebalik Bacaan Antara 2 Sujud Dalam Solat
Kredit : Lia


Dengan penuh rasa rendah hati kita sebagai hamba Allah SWT, mohonlah keampuan dari-Nya.

Bacaan Duduk Diantara Dua Sujud dalam arab dan rumi serta maksudnya:


رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَارْحَمْنِيْ وَاجْبُرْنِيْ وَارفَعْنِيْ وَارْزُقْنِيْ وَاهْدِنِيْ وَعَافِنِيْ وَاعْفُ عَنِّيْ

Rabbighfirlii warhamnii wajburnii warfa’nii warzuqnii wahdinii wa ‘aafinii wa’fu ‘annii

Maksudnya:
“Ya Tuhanku, ampunilah dosaku, sayangilah aku, tutupilah kekuranganku, tinggikanlah darjatku, berilah aku rezeki, Berilah aku petunjuk, berilah aku kesihatan dan maafkanlah aku.”

Rahsia Disebalik Bacaan Duduk Antara Dua Sujud


Rabbighfirlii / رَبِّ اغْفِرْ لِيْ : Ya tuhanku, ampunilah dosaku

Ia mengingatkan kita pada dosa yang telah dilakukan.dosa adalah beban yang menyebabkan kita berat melangkah menuju redha Allah SWT. dosa adalah kotoran hati yang membuat hati kelam sehingga hati kita merasa berat untuk melakukan kebaikan.

Warhamnii / وَارْحَمْنِيْ : Sayangilah aku

Ia mengingatkan hanya mengharapkan kasih sayang Allah berbanding cinta pada manusia.Jika kita disayangi Allah SWT, hidup akan terasa nyaman. Kerana dengan kasih sayang Allah SWT akan dapat dicapai semua cita-cita baik didunia mahupun akhirat.

Wajburnii / وَاجْبُرْنِيْ : Tutupilah kekuranganku

Ia mengingatkan banyak sekali kekurangan yang kita ada seperti kurang bersyukur, kurang sabar, mudah marah, pendendam dan sebagainya. Kekurangan ini sebenarnya hanya mampu ditutup/diperbaiki oleh Allah SWT, yang menjadikan kita dilihat seperti ‘insan sempurna’dimata manusia.

Warfa’nii / وَارفَعْنِيْ : Tinggikanlah darjatku

Meskipun kita mempunyai banyak dosa dan kekurangan, namun tetap mengharapkan agar Allah SWT dapat meninggikan darjat kita.

Warzuqnii / وَارْزُقْنِيْ : Berilah aku rezeki

Sebagai hamba, kita mengharapkan agar dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah. Sesungguhnya hanya Allah SWT mampu mendatang kan rezeki dari arah yang tak terduga dari pelbagai cabang dan bentuk.

Wahdinii / وَاهْدِنِيْ :Berilah aku petunjuk/bimbinglah aku ke jalan kebahagiaan

Pengharapan agar diberikan jalan petunjuk dan keredhaan menuju jalan Allah. Diberi jalan keluar,penyelesaian dan kekuatan jiwa diatas segala kesukaran dan masalah yang dihadapi.

Wa ‘aafinii / وَعَافِنِيْ : Berilah aku kesihatan

Pengharapan kesihatan yang baik agar dapat memberi kebaikan dan manfa’at serta tidak menjadi beban orang lain. “Health is not everything, but without health everything is nothing.”

Wa’fu ‘annii / وَاعْفُ عَنِّيْ : Aku mohon maafkanlah segala kesalahan ku

Permulaan dan pengakhiran bacaan doa disertai pengharapan pengampunan kepada Allah. Meskipun sering lalai dalam melakukan pelbagai dosa dan kesilapan, tetap mengharapkan keampunan dariNya dan mengharapkan agar doa diperkenankan.

Betapa besar maksud dan rahsia disebalik bacaan antara 2 sujud dalam solat ni. Renung-renungkan lah dan selamat beramal.

Sumber : https://www.satkoba.bbn.my/2019/10/rahsia-disebalik-bacaan-duduk-antara-dua-sujud/
Lelaki Lingkungan Cinta Episod 12 | Esya dah tak tahan lagi untuk hidup dengan Adib dan meminta Adib untuk menceraikannnya.

Adib tak sanggup untuk menceraikan Esya, perempuan yang Adib sayang. Dia buntu macamana untuk jelaskan pda Esya.

Dalam masa yang sama, opah Adib meninggal dunia...

Tonton Online Lelaki Lingkungan Cinta Episod 12

Tonton Online Drama Lelaki Lingkungan Cinta

SENARAI PELAKON DRAMA LELAKI LINGKUNGAN CINTA

Naim Daniel sebagai Adib
Shasha Abedul sebagai Esya
Ismail Izzani sebagai Zambri
Shalma Eliana sebagai Salina
Cik B sebagai Maria
Imran Aqil sebagai Hardy
Aniq Suhair sebagai Arep
Aresya Rania sebagai Esya

PELAKON TAMBAHAN : Rozita Che Wan, Ruhainies, Syazuwan Hassan, Izzrin Irfan, Asha Merican, Aisar Khaled, Chemat Raja Lawak, Nazeera Sardi, Mas Anizan, Aresya Rania, Ummar Dzariff

Slot Lestary TV3, Pukul 9 malam setiap hari rabu hingga jumaat.
Untuk peminat filem komedi seram, satu lagi filem baru bertajuk " Mulut Masin" akan ditayangkan di pawagam rumah anda (Astro First) saluran 480 hari ni, 19 November 2020. 

Filem Mulut masin diarahkan oleh Razaisyam Rashid yang juga pengarah filem pusaka, 2019.

Menampilkan penyanyi As’ad Motawh dan pelakon kanak-kanak Jazy Nazif, Danish Hazriq, Muzayyin Mahyuddin dan Cassia Iman.

Pelakon pembantu pula menampilkan Lan Pet Pet, Maria Farida dan  Farah Dhiya turut membantu menjayakan filem Mulut Masin ni. Yang ada astro, silalah langgan okay. 

Tajuk : Mulut Masin Waktu Tayangan : 19 November 2020-17 Februari 2021 Siaran TV : Astro First saluran 480 (RM15/2 hari) Pengarah : Razaisyam Rashid Produksi : Astro Shaw Sdn Bhd

Pelakon Utama Mulut Masin

Jazy Nazif
As’ad Motawh
Danish Hazriq
Muzayyin Mahyuddin
Cassia Iman

Pelakon pembantu

Lan Pet Pet
Maria Farida
Farah Dhiya

Sinopsis Mulut Masin

Lima orang sepupu merasakan diri mereka telah disumpah dengan sumpahan mulut masin arwah nenek kerana telah menghilangkan surat wasiat nenek. Mereka berusaha untuk membatalkan sumpahan tersebut dengan mencari semula wasiat yang telah hilang sebelum sumpahan itu memecah-belahkan keluarga mereka.
Morning! Dua tiga hari ni mendung setiap pagi. Kalau tidak, cuaca bahang panas tak boleh bawa bincang. Buat kerja sikit dah berpeluh, nak ke dapur lagilah malas di buatnya. Jangan tak tahu, perempuan ni kalau dah sampai masa malas dia, mahu seharian malas buat kerja. Kan kan? Mengaku je lah.

Well, pagi ni nak update pasal pokok bunga mak datin. Kau orang kenal ke pokok bunga mak datin? Fiza tahu pun sebab mak kirim pokok mak datin masa balik kampung sebelum PKPB haritu. Puas lah suruh mak explain pokok mak datin tu macamana.

Sudahnya mengoogle lah kita macamana rupa pokok mak datin tu. Lahh pokok ni ke? Bukan pokok ni dah ada ke kat rumah mak? Mak cakap nak warna merah ke putih ke, sebab kat rumah ada warna ala-ala oren macam tu.

Ye lah, lalu mencarilah pokok bunga mak datin ni kat nursery bunga. Yang ada cuma saiz pasu kecil je. RM15. Mak aihhh mahal juga pokok ni ye. Nama pun pokok mak datin, mahal le gamaknya.

Kenapa Nama Pokok Bunga Mak Datin

Tak tahu lah mana datang nama pokok mak datin ni. Apakah kaitannya dengan mak datin. Adakah kerana bunganya? Batangnya? Daunnya? Atau pokok bunga ni nampak mewah macam mak datin. Cuba cerita sikit. Nak tahu juga.

Atau pokok ni ditanam oleh mak datin, lalu melekat nama mak datin macam sejarah pokok janda kaya tu.

Pokok Bunga Mak Datin

Tak tahu lah kot ada nama lain untuk pokok mak datin ni. Pokok dia jenis berduri. Mengoogle juga maklumat pokok mak datin ni tapi tak jumpa maklumat yang tepat. 

Mostly yang Fiza jumpa, pokok mak datin ni disamakan dengan pereskia sacharosa/saecnarosafamili cataceae.

Bila search nama tu macam lain pula pokoknya. Tapi lebih kurang. Pokok mak datin ni daun dia sedikit keras dan batangnya macam cactus dan berduri.

Mitos Pokok Bunga Mak Datin

Ada juga terbaca kisah mitos pokok mak datin ni. Orang dulu tanam pokok mak datin ni keliling rumah sebab nak elakkan syaitan masuk rumah terutamanya bila ada perempuan tengah berpantang bersalin. Kiranya hantu penanggal ni takut lah kalau kalau isi perut dia tersangkut pada duri pokok mak datin ni. 

Macam-macam kan kepercayaan orang dulu-dulu. Dengar boleh percaya jangan. Duri dia dahlah keras, tajam pula tu. Kalau terkena memang sakit lah. Mahu tak takut hantu penanggal nak lalu. 

Pokok Tahan Lasak Dan Mudah Ditanam

Pokok mak datin ni tahan lasak tak manja macam pokok lain. Lebih kurang lasak macam pokok cactus lah jenis tak perlu penjagaan rapi sangat. Mudah dijaga dan mudah ditanam juga. Hanya guna keratan batang dan cucuk dalam tanah untuk pembiakkan pokok.

Siapa ada maklumat lagi tentang pokok mak datin ni, boleh lah share dalam kotak komen bawah ni. Terima kasih.