Rose Pandan

Saturday, December 26, 2020

Geram pula tengok pokok pandan rimbun kat kampung tu. Macam mini kebun pokok pandan. Ting! Sekali datang idea nak buat rose pandan leaf/pandan flower. Rose pandan wangi ni salah satu idea pandan leaves decoration.

2 in 1, dekorasi dan dapat sekali aroma bau daun pandan yang wangi itu. Idea buat bunga rose dari daun pandan ni sangat menarik. Buat banyak banyak dan jadikan satu jambangan bunga rose pandan. Letak dalam pasu dan jadikan decoration. Good idea!

Tak tahu nak buat rose pandan? Cari je dalam youtube ada banyak. Siaplah 4 kuntum rose pandan ni. Tapi nampak macam 2 je sebab 2 lagi side sebelah lagi yang tak nampak. 


Dah siap, gigih pula ambil gambar. Inilah jadinya bila kurang kerja kat kampung. Lepas tu letak dalam kereta. Harum semerbak bau daun pandan. 

Okaylah short entry pagi ni. Nak kena catch up rutin blogwalking. Penat menguasai diri sekarang ni. Kena rest kejap on weekend.

10 comments

  1. Cantik je rose pandan tu. Selain sebagai hiasan, juga menjadi pewangi..

    ReplyDelete
  2. Good idea ni Fiza. Rumah mak akak banyak jugak daun pandan. Nanti akak try buat. Hehe.

    Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  3. Kalo kt umh mak suka jugak letak daun pandan dlm toilet.. dlm keta bapak mmg selalu je bau pandan 🤭🤭 kalau nk jadikan umh wangi semerbak bau pandan, kakmim rebus je air dgn daun pandan sampai menggelegak.. 1 rumah wangi bau pandan 😂😂

    ReplyDelete
  4. hehe wak ingtkn btol2 bunga ros kaler ijo tadi.. 😅😅😅

    ReplyDelete
  5. Betul tu, mmg sedap bau bila letak pandan dlm kereta - segar, natural & jimat kos.

    ReplyDelete
  6. tiap hari BW pun letih juga tapi klu tak buat daily.. nanti bykkkk yg teringgal kan

    ReplyDelete
  7. Ros warna hijau. Kena pandai simpul ya.

    ReplyDelete
  8. rajinnya buat.. pokok pandan kt rumah ni tanam utk masakan.

    ReplyDelete
  9. cantiknya..tak tau pulak bole buat gini..tak pernah jumpa, sebab tu lerr..

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.