Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

leaderboard-07

afzalsukasuki

Pageviews Blog Sihatimerahjambu Dah Cecah 16 Juta


Pageviews Blog Sihatimerahjambu Dah Cecah 16 Juta


Kalau tak silap last update untuk pageviews blog sihatimerahjambu masa pageviews 11 juta ke 12 juta entah. Lepas tu tak menyempat nak tengok performance blog sendiri berapa banyak naik pageviews setiap bulan. Yang tahu, traffik agak merundum akhir-akhir ni gara-gara banyak menyepi seketika. Kejap ada entri kejap takde. Macam biskut chipsmore.

Alang-alang dah terperasan nampak nombor pageviews dah bertambah cecah 16 juta , terus print screen buat entri. Okaylah tu kan sesekali selit entri kehebatan blog sendiri. Semua blog hebat dari segi macam-macam. Setiap blogger ada aura masing-masing. Sila yakin dengan blog sendiri ye. Tak boleh nak update selalu entri macam ni nanti kena kecam. Biasalah kan lumrah dunia blogger. Ada yang membenci ada yang suka mencari kesalahan. Shuhhh..abaikan semua aura negatif tu. Malas kot Fiza nak fikir. Tetiba rasa rindu dengan dunia blogging zaman mula berblog dulu. Skang dunia blogger dah macam dunia artis. Wow! But still...Fiza masih lagi bekerja belakang tabir. That's me! Sesekali baru muncul.

Eh, terbebel banyak pulak kan. Sambung semula cerita pageviews ni. Fiza tak pasti berapa lama ambil masa untuk naik sampai 16 juta ni. Pelik juga walaupun traffik merundum. Mungkin ambil masa lebih sikit kot. 



Sangat berpuas hati bila pageviews makin bertambah banyak. Siapalah yang tak seronok kan. Walaupun ada yang kata "ala, setakat pageviews dari view blogspot je, bukan dari google analytics pun". Ermm..tak kisahlah dari mana sekalipun yang penting tetap happy dengan penambahan jumlah pageviews tu. Selain akan datang bertambah dapat job advertorial, dapat satu kepuasan untuk diri sendiri. Bertungkus lumus berusaha lagi lepas ni menulis entry ye semua. Semua blog pun boleh berjaya.

Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
0 Comments

Buat Keropok Lekor Sendiri Je Senang


Buat Keropok Lekor Sendiri Je Senang

Siapa suka keropok lekor angkat tangan. Jangan angkat kaki ye. Kalau suka, sila cuba buat keropok sendiri je lagi senang tak perlu bersusah payah nak pergi Terengganu beli keropok lekor sedap tu. Kat sana memang dah sah-sah lah sedap kan. Tapi boleh je buat sendiri keropok lekor sedap. Janji rasa keropok lekor sudah, jangan rasa keropok bawang sudah le. Eh, ade ke keropok bawang???

Fiza kongsikan cara nak buat keropok lekor sendiri yang terpaling senang Fiza rasa sebab bahan-bahan dia sangat sikit dan mudah je kalau tengok pada setiap gambar ni. Semua ni dikongsikan oleh 
Suaida Salehudin di facebook. Jadi, Fiza panjangkan perkongsian dalam blog. Ikut je langkah-langkah yang diberikan ni je. Gerenti jadi.

Bahan utama : ialah ikan selayang/ikan sardin

Gunakan tepung sagu. Kalau takde, boleh gunakan tepung ubi.

Basuh ikan sebersih-bersihnya dan asingkan tulang dengan isi.

Masukkan isi ikan dalam pengisar dan dikisar halus. Letakkan sedikit ketulan ais dan sesudu garam.


Campurkan isi ikan dengan tepung sagu. Uli dengan sehingga jadi boh sebegini.

Tabur sedikit tepung di atas papan pemotong dan uli doh memanjang.

Siap sudah keropok lekor

Sebelum goreng kena rebus dulu keropok lekor sampai masak. Keropok lekor yang dah maska akan timbul.

Siap sepenuhnya keropok lekor buatan sendiri. Boleh goreng terus.


Kan dah kata senang je, cuma rajin tak rajin je nak buat tu. Kalau terasa nak makan keropok lekor tu boleh try resepi yang sangat mudah ni. Selamat mencuba!

Kredit: Suaida Salehudin
Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
1 Comments

Dekorasi Bilik Ceria Warna Warni


Dekorasi Bilik Ceria Warna Warni

Tak sudah-sudah dengan entri deko-deko rumah ye Puan Fiza? Haruslah kan sebab semua orang nak duduk di rumah yang kemas, cantik, bersih dan selesa. Barulah home sweet home gitu. Tengok dekorasi rumah orang lain, secara tak lansung semangat sikit nak jadikan rumah sendiri cantik. Jadikan dekorasi rumah orang lain sebagai sumber inspirasi. Dekorasi ikut bajet masing-masing. Bukan ikut bajet orang tau.

Fiza ni pantang nampak dekorasi cantik, mesti nak simpan dan mana yang the best Fiza akan kongsikan kat blog. Senang nak buat rujukan kalau nak mendeko rumah nanti. Dah banyak-banyak jadi rambang mata pulak dah. Terpandang dekorasi bilik ceria warna warni ni nampak menarik sangat. Kalau tak tahu nak pilih tema warna apa untuk bilik, pilih je yang warna warni macam ni. Pun sedap mata memandang. 



Nampak ceria bila dekorasi bilik berwarna warni ni. Pada Fiza, kalau nak bilik ceria macam ni cat dinding mesti warna putih atau warna terang. Nampaklah ceria dan lebih luas. Contohnya macam dalam semua gambar ni. Dinding mesti warna terang.

Yang ada anak kecil tu boleh sediakan satu bilik untuk bermain dan belajar. Tentu seronok kalau ada bilik khas yang ceria macam ni. Mainan pun tak bersepah tempat lain. Kerja mengemas pun kat sini je. Senang kerja juga kan.
Kredit foto: syahida jaafar
Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
6 Comments

Konon Nak Cuba Mengecat Dengan Painting Roller Tray Sponge Set Kit


Konon Nak Cuba Mengecat Dengan Painting Roller Tray Sponge Set Kit

Punyalah excited nak mengecat rumah, kononnya nak cuba cat guna painting roller tray sponge set kit macam nampak senang je kerja mengecat tu. Tapi pengakhiran yang tak best, takde lah nak rasa menyesal sangat cumanya rasa macam rugi sikit je la sebab tak dapat guna sepenuhnya.

Fiza beli masa Lazada Revolution haritu sebab harga  nampak macam murah sikitlah dari biasa. Memandangkan nak cuba guna, jadi beli satu je dulu. Nama pun nak cuba dulu kan. Beli pun complete set kit. Manalah tahu kot kalau best guna ada la spare sponge tu.

Painting Roller Tray Sponge Set Kit
1x Storage Case
1x Big Brush With Sponge
1x Small Brush
1x Adapter
3x Sponge


Ini dia sponge untuk mengecat. Macam sponge cuci pinggan tu. Cuma berbentuk tirus di hujung dan nipis sikitlah. Bahagian hujung tu untuk memudahkan kerja mengecat bahagian penjuru dinding. Takde lah comot bila mengecat tu. Ye, memang tak comot pun masa mengecat tu dan takde dripping pun masa mengecat. Kiranya sangat bagus lah tak comot dan cat pun tak meleleh.Tak perlu nak alas paper kat lantai tu. Storage case dan adapter roller painting pun okay je untuk hadkan jumlah cat yang melekat kat sponge tu.

Yang tak bestnya bila mengecat guna sponge ni bila kita tekan ke dinding dengan kuat, lapisan cat sangat nipis. Bila lapisan cat nipis, kena mengecat banyak layer untuk nampak cat tu lebih sempurna dan cantik. Macam bertambah masa dan kerja pulak kan. Setakat nak touch up atau nak cat permukaan yang tak berapa besar so far Fiza rasa okay je. Disebabkan nak cepat siap, Fiza gunakan roller yang biasa tu je la. Yang jenis sponge ni boleh guna untuk touch up mana yang perlu je nanti.

Yang menariknya ada 2 pemegang sponge besar dan kecil. Yang besar ni boleh masukkan kayu untuk mengecat dinding yang tinggi atau nak mengecat siling tanpa menitis cat. Ringan pun ringan tak sakit tangan.


Pemegang untuk yang kecil ni pun sangat selesa di pegang ketika mengecat. Sesuai sangat untuk mengecat bahagian kecil yang susah nak cat tu.



Kalau tengok video memang mudah bila guna jenis macam ni tapi tu lah mungkin tak kena dengan jiwa atau mungkin kena tengok jenis cat ataupun tengok jenis permukaan dinding kot baru best mengecat. Tapi kalau nak cuba, boleh je. Boleh mengecat santai-santai je.


Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
4 Comments
DISCLAIMER
All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [May 30, 2015] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.
[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Follow @azhafizah.mdnor