Image Slider

Segmen Suai Kenal Bloggers Seluruh Malaysia

Monday, September 25, 2017
Agak lama rasanya tak sertai segmen daripada mana-mana blogger sejak akhir-akhir ni. Bukan sombong tak nak join tapi masa tu tengah buat kemas kini blog untuk apply google adsense. Bila dah lulus, dah boleh sertai segmen dah. Untuk permulaan ni, Fiza sertai SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA anjuran sofinahlamudin.com. Segmen ini bertujuan untuk kita semua saling mengenali dan bertukar ilmu melalui pembacaan di dalam blog masing-masing. 

segmen-suai-kenal-blogger-seluruh-malaysia

KENALI SIHATIMERAHJAMBU

Sihatimerahjambu adalah nama pena pilihan Fiza disebabkan Fiza suka warna merah jambu! Mula terjebak dalam dunia blog sejak tahun 2009 dengan link blog sihatimerahjambu.blogspot.com dan bertukar domain pada tahun 2011 dengan link azhafizah.com. Lapan tahun lamanya dah bertapak dan masih kekal dalam dunia blog. Dan masih setia dengan blogspot. Masih belum terbuka hati nak bertukar kepada wordpress.
Pada mulanya berblog hanya sekadar untuk berkongsi cerita dan mengisi masa yang ada. Tapi lama-lama berblog itu ada banyak tujuan bukan hanya sekadar menulis dalam blog. Banyak rupanya faedah daripada berblog dan boleh jana pendapatan melalui blog. Kalau mereka kata berblog itu merugikan. Mereka silap!
Masa bujang dan berkerja dulu agak slow berblogging sebab agak sibuk dengan kerja dan balik kerja of course penat sampai takde masa nak hadap blog. Selepas berkahwin, jadi full time blogger terus. Sambil tu usahakan bisnes sendiri di rumah buat freelance graphic design. Benda yang paling Fiza suka buat dan menggunakan bakat yang ada. Itu je lah kot benda basic yang orang boleh kenal Fiza. Apapun paling utama sebab blogging adalah kerana passion dan seronok berblogging. Paling best sebab dapat kenal lebih ramai kawan melalui segmen sebegini. 
Jom kongsikan tentang diri masing-masing dalam segmen ini. Kau orang semua berpeluang untuk memenangi beberapa hadiah yang menarik jika menepati syarat-syarat yang telah ditetapkan.

Hadiah Segmen Suai Kenal Bloggers Seluruh Malaysia

PERTAMA- KAMERA AKSI

Informasi Kamera Aksi
Liquid Crystal Display (LCD): 2.0LTPS
Lens: 140°A+ HD wide-angle lens, 6G lens
Language Options:
English / French / Spanish / Italian / Portuguese / Chinese Traditional / Chinese Simplified / Japanese / Russian
Resolution of Videos Recorded: 1080P
Video Format: AVI
Compressed Format of Videos: H.264
Storage: Micro SD (not included)
Loop recording: Support
Frequency of Optical Source: 50Hz / 60Hz
USB Interface: USB2.0
Power Source Interface: 5V1000mA
Battery Capacity: 3.7V Li-ion Battery 900mAh 3.33Wh
Power Dissipation: 400mA@4.2V
Recording Time: 1080P/ About 70 minutes
Charging Time: About 3.5 hours
Operating System: Windows XP/VistaorAbove/Win7/Mac os
Dimension: 59.27*41.13*29.28 mm

Pakej Termasuk
1 X Sports DV
1 X Carry Bag
1 X Waterproof Case
2 X Battery
1 X Bicycle Stand
1 X Mount 1
1 X Mount 2
1 X Clip
1 X Helmet Mount
4 X Bandage
1 X USB Cable

HADIAH KEDUA- HEADSET

HADIAH KETIGA-MP3 WITH USB



Untuk menyertai Segmen ini,

5 Jenis Instagram Grid Layouts Yang Menarik

Instagram bukanlah sesuatu yang baru dalam dunia internet. Instagram merupakan aplikasi media sosial yang semakin popular di gunakan selain facebook. Facebook pun dah makin agak suram selepas instagram makin digunakan dalam tujuan personal dan juga bisnes. 

Buat masa sekarang, instagram adalah platform terbaik untuk tujuan marketing atau promotion sesuatu produk. Sebab tu ramai yang berniaga lebih banyak menggunakan instagram daripada facebook. Semua orang tahu yang instagram ni untuk kita upload bermacam jenis gambar dan video. Ada yang suka upload gambar selfie, gambar produk, gambar kucing kesayangan, gambar permandangan, gambar cuti-cuti dan sebagainya lah. Memang penuh dengan gambar je lah.

Jadi, boleh di katakan instagram ni adalah galeri gambar yang kita upload. Galeri gambar di instagram ber grid 3 lajur  yang pada muka depannya ber grid 3x3. Ada sesetengah instagrammer menggunakannnya kreativiti mereka menyusun galeri mengikut tema yang mereka suka supaya lebih nampak unik, tersusun dan menarik. Ada identical lah kira nya! Mesti nak nampak lain daripada yang lain. Ada juga jenis yang tidak ambil kisah, upload gambar ikut suka tanpa sebarang tema. Ikut masing-masing lah. 

Bagi kau orang yang kisah tentang instagram feed grid layouts ni, kau orang boleh cuba gunakan beberapa idea ni untuk instagram masing-masing. 

5 Jenis Instagram Grid Layouts Yang Menarik

1. Susunan Gambar Mengikut Lajur



Agak lama juga Fiza dah terjebak menyusun gambar instagram dengan cara mengikut lajur ke bawah ni. Nampak lebih tersusun dan lebih menarik bila tengok. Tema Fiza Quotes, Makanan dan aktiviti. Ini antara feed planner yang mudah untuk Fiza jadualkan setiap hari.

2. Susunan Gambar Mengikut Baris

Susunan gambar mengikut baris juga menarik seperti membaca buku ataupun majalah. Sangat menarik. Kalau nak lebih kreatif, buat jalan cerita lagilah menarik.

3. Susunan Gambar Tiles

Susunan gambar jenis tiles ni memerlukan perancangan yang betul untuk menyusun gambar instagram feed menjadi susunan tiles yang menarik.

4.  Pepenjuru


Menyusun gambar yang sama secara pepenjuru ni agak menyusahkan tapi bila menjadi tema pepenjuru ni memang nampak cantik.

5. Ikut Suka



Rata-rata instagrammer lebih selesa menggunakan kaedah ikut suka nak upload gambar apa tanpa tema. Takde masa nak ikut tema bagai. Janji dapat upload gambar. Pun cantik juga! Jangan kata tak cantik sebab setiap gambar tu ada nilainya tersendiri. Betul tak kawan-kawan?

Kau orang yang rajin tu, sila lah menggunakan idea yang ada ni sebagai sumber inspirasi. Pilih tema yang mana boleh ikut dan suka nak buat. Pada mulanya memang macam leceh nak edit gambar bagai dan perlu upload ikut masa. Tapi bila dah biasa, of courselah lebih mudah. Kalau rasa nak upload gambar banyak sehari, upload sekali habiskan satu baris kemudian baru mulakan tema baru pada baris yang baru.

Kelebihan Menyusun Gambar Galeri Instagram 

1. Galeri gambar akan nampak lebih kemas, tersusun dan cantik. Secara tidak lansung akan lebih menarik perhatian instagrammer yang lain untuk follow atau melihat update terkini gambar anda. Jika anda seorang prefessional atau menjual produk, of courselah akan menarik perhatian lebih ramai followers. 
2. Kau orang akan jadi lebih rajin untuk upload gambar mengikut masa yang sesuai.
3. Mudah nak upload gambar kalau mengikut tema.

Contohnya boleh tengok kat instagram Fiza @azhafizah.mdnor. Alang-alang dah singgah instagram tu, silalah follow terus.

Kredit : thepreviewapp

Berbaloi Ke Beli Kek Viral RM1?

Selamat hari isnin. Seronok bercuti hujung minggu yang lama? Of courselah seronok! Part yang tak seronoknya bila dah masuk hari isnin dan bermulah episod kerja. Okay, tajuk entri takde kena mengena dengan soal kerja. Mesti kau orang familiar dengan kek viral RM1 yang agak lama viral sejak tahun lepas kalau tak silap Fiza.

Sehingga sekarang masih ada yang bertahan menjalankan bisnes kek viral RM1. Boleh di katakan setiap negeri mesti ada satu cawangan jualan kek viral RM1 ni. Dulu masa mula-mula viral agak tak percaya juga. Ye lah kan, tak kan orang nak jual RM1 je. Mana nak untung? Macam tipu je. Bila dah ramai yang beli, baru lah percaya. Berbaloi ke beli kek viral RM1 ni? sedap ke?

Teringin nak cuba beli dan rasa tapi tak berkesempatan sebab tak tahu kat mana nak beli. Akhirnya dapat juga beli kek viral RM1 kat Banting Baru. Peniaganya jual kek viral RM1 depan rumah je. Takde kedai. Agak susah nak mencari. Kebetulan ada anak buah yang tahu, jadi mudah lah nak pergi beli. Akhirnya dapat juga merasa.

Tiramisu, Blueberry, Pandan Snow Cheese, Buah-buahan
Tak cukup beli 4 slice je, Fiza beli 2 biji kek oreo dan snow cheese. Untuk 1 biji kek ni dapat 8 potong kek. Sepatutnya RM8 tapi peniaga charge RM10 untuk sebiji kek sebab alas kek dan kotak. Ceh! Kiranya kena bayar lebih RM2 tapi dapat 8 potong kek yang sepatutnya berharga RM8 sahaja. Maksudnya perlu bayar harga alas kek dan kotak yang berharga RM1 setiap satu. Rugi RM2 yang boleh dapat 2 potong kek lagi. 

Agak terkejut masa nak bayar tu sebab ikut kira-kira ada 20 potong kek sahaja dan perlu bayar RM20 tapi peniaga kira RM24. Bila di tanya, itu lah jawapan dia. Nak tak nak bayar je lah RM24 sebab dia dah siap bungkus dah. Orang berniaga kan. Patut kena letak papan tanda kat situ. Mungkin ada tapi tak perasan atau mungkin takde lansung. Entah lah. lupakan saja dan berlalu pergi. Lepas ni kalau pergi lagi, tak payah beli sebiji terus. Baik beli yang dah siap potong satu-satu yang terang-terang harganya RM1 tanpa sebarang harga tersembunyi. 


Jadi, berbaloi ke tidak membeli? Berbaloi lah kalau untuk makan ramai-ramai. Rasanya pun boleh tahan sedap. Tak sedap pun jadi sedap dan meriah bila makan beramai-ramai ni. Boleh pulak kami orang makan style makan nasi ambeng. Sudu sorang satu dan sudukan aje kek ke mulut masing-masing tanpa pinggan. Berebut masing-masing makan. Seronok pulak makan! Sekali hadap je boleh habis cuma tinggal sepotong je la.

Alang-alang dah beli kek tu, sambut sekali birthday anak buah Fiza awal sikit yang sepatutnya minggu depan. Dah berkumpul ramai-ramai tu sekalikan je pun boleh. Bila lagi?

Ambil angin petang di Pantai Cahaya Negeri Port Dickson

Sunday, September 24, 2017
Lepas minum petang di Cendol Bakar di Telok Kemang, terus menuju ke Pantai Cahaya Negeri ambil angin pantai dan menikmati panorama pantai yang cantik tu. Sebelum ni pernah datang sini masa hari biasa yang suasana nya agak sunyi sebab pengunjung tak ramai. Tapi bila datang hujung minggu ni suasana dia lain macam meriah dengan pengunjung yang ramai.

Ada yang berkelah pasang khemah, bermandi manda, berjalan-jalan ambil angin pantai, photoshoot perkahwinan, naik water jet ski, naik banana boat dan macam-macam lagi aktiviti yang boleh dibuat di Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson ni. Sangat sesuai untuk aktiviti keluarga dan kawan-kawan. No wonder lah kat sini sangat meriah bila hujung minggu ataupun hari cuti. Parking pun percuma je.

Selain jalan-jalan ambil angin petang tepi pantai ni, ada tujuan lain juga sebenarnya. Masa Fiza datang sini sebelum ni pernah terjadi gambar dalam Gopro corrupted. Tak banyak gambar. Jadi, kali ni nak ambil gambar lebih sikit, lagi-lagi kat Pulau Burung. Nak pergi ke pulau burung ni, ada disediakan jambatan. Sepanjang merentasi jambatan ni, rasa macam sepanjang jalan nak bergambar. Panorama laut yang sangat cantik oi! Mana mungkin nak lepaskan peluang bergambar sakan.

Photo by Ayien
Kat Pulau Burung ni memang seekor burung pun takde. Paling menarik permandangan kat sini dengan Pokok bakau dan landskap yang sejuk mata memandang. Satu lagi pemandangan yang cantik untuk bergambar. Berapa banyak kau nak bergambar daaa?


Boleh lah nak acah-acah photographer handalan kat sini. 
Photo by Ayien


Dah sampai hujung-hujung Pulau Burung ni, jangan lupa ambil peluang turun tepi pantai ni untuk bergambar sekali lagi dan lagi sementara bateri phone tengah full. Subhanallah, cantik sungguh keindahan yang Allah berikan ini untuk dinikmati oleh pandangan mata. Rasa nak pacak rumah tepi pantai ni dapat tengok permandangan indah hari-hari.




Walaupun tak dapat tengok burung tapi lebih kepada kepuasan bergambar bagi pengunjung yang datang ke sini. Kalau buat photoshoot memang cantik sangat. Lighting yang superb dan permandangan yang semulajadi cantik. Itu je lah nak cakap. Jangan kata takde apa-apa kat sini ye.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature