Nasi goreng, menu paling mudah dan cepat disediakan. Kalau pening nak masak apa, masak nasi goreng je senang tak perlu nak fikir nak masak apa. Tapi kalau nasi goreng biasa setiap hari macam jemu juga tekak ni kan. Sesekali tu kena ubah citarasa sikit. Macam Fiza suka dengan nasi goreng sardin. Seminggu menu nasi goreng sardin untuk breakfast dan lunch pun takpe. Tapi malam kena menu lain pula. Kalau seminggu pagi petang malam hadap nasi goreng sardin jadi jemu nanti. Cukup menu untuk breakfast dan lunch je.


Biasa Fiza beli sardin tin sederhana besar. Dalam dia kadang ada 4 ekor sardin dan kadang ada 5 ekor sardin. Kalau ada 5 ekor tu cukuplah untuk 5 hari menu nasi goreng sardin. Sebab apa masak nasi goreng sebab mudah kerja nak sediakan menu breakfast merangkap bekalan kerja untuk suami. Sebab suami pun lebih suka bekal yang simple je, senang nak makan katanya dan juga tak nak menyusahkan isteri nak menyediakan lauk pauk bagai. 

Alhamdulillah. Jadi lebih mudah suami jenis tak cerewet. Dah boleh jimat masa, jimat belanja dan jimat tenaga kat situ. Okay berbalik kepada sardin tu. Fiza keluarkan dan asingkan seekor-seekor dalam bekas tupperware kecil dan simpan dalam peti ais. Sos sardin tu bahagikan sama rata dalam setiap bekas sardin yang diasingkan. Bila nak masak ambil satu bekas je. Kiranya sekali masak, seekor sardin lah macam tu. Janji ada rasa sardin sebab kalau letak seekor pun rasa sardin tu taklah kuat sangat. 

Resepi Nasi Goreng Sardin Masak Cara Fiza


Bahan-bahan
Nasi ( Biasa masak 1 1/2 cup untuk 4 hidangan)
Cili Api
4 biji bawang merah rose (kalau bawang besar guna separuh cukup dah)
2 ulas bawang putih
Ikan bilis sikit je cukup
4 sudu minyak masak
garam suku camca je
1 ekor sardin bersama sos sardin sikit
1 biji telur

Cara  Masak
1. Blend  cili api, bawang merah, bawang putih dan ikan bilis. Nak lagi sedap, tumbuk guna lesung batu tumbuk kasar je.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan blend sampai naik bau dan sedikit garing. 
3. Kemudian masukkan sardin bersama sos sardin. Hancur-hancurkan isi sardin tu ye. Kalau nak hancur-hancur kan sebelum masuk dalam kuali pun boleh. Biar masak kejap.
4. Pecahkan telur dan kacau.
5. Masukkan garam dan kacau rata. Akhir sekali baru masukkan nasi dan kacau lah sampai semua bahan tumis mesra dengan nasi tu. Siap!

Sama je masak macam nasi goreng biasa cuma tambah sardin tu je lah. Sesekali ubah rasa sikit. Kalau tak nak sardin, nak rasa ikan yang mild je guna tuna flakes tu. Tambah dengan salted egg lagilah sedap. Tak perlu tambah garam dah sebab dah masin. Sumpah sedap! Cubalah kalau nak rasa. Ini resepi untuk orang yang makan sardin je. Yang tak makan sardin mesti cakap tak sedap punya. Kan!

Yang pening nak masak apa untuk breakfast atau sediakan bekal hari hari tu bolehlah cuba menu nasi goreng sardin ni ha. Mudah, cepat dan sedap! 

Bangun pagi dapat sedut minty aroma memang terasa segar dan hilang rasa mengantok tu. Sejak dah terjebak dengan essential oil ni terasa berubah sikit lifestyle. Mood tu lebih baik dengan adanya aromaterapi. Dah terjebak barulah tahu ianya sangat membantu. Ingatkan minyak semata-mata. Tak kenal maka tak cinta. Sekarang memang dah jatuh cinta. Untuk minty aroma, Fiza suka dengan Young Living Essential Oil (YLEOPeppermint & Spearmint.


Young Living Essential Oil (YLEO) Peppermint

Fiza percaya, semua orang memang suka dengan minty aroma. Rasa berangin sejuk dan segar ya amat. EO Peppermint antara essential oil yang paling laris dan must have essential oil untuk kegunaan setiap hari. Sebab apa terlajak laris? Sebab manfaat YLEO Peppermint ni dapat membantu masalah pencernaan, rasa mual, kembung perut, sakit kepala, melegakan pernafasan, batuk dan menghilangkan bau yang kurang sedap. Sebenarnya banyak lagi kegunaan YLEO Peppermint ni. 


Kalau nak lebih fokus dan lebih segar buat kerja. Awal-awal pagi sebelum mula nak buat kerja design atau writing tu, Fiza diffuse je EO Peppermint ni. Kalau tak diffuse EO Peppermint, Fiza akan gunakan kaedah inhale terus dengan cara titiskan pada tapak tangan, gosok arah/lawan arah jam kemudian tekup pada hidung dan sedut bau EO perlahan dalam-dalam. Dia punya segar balik tu memang membantu sangat. Lega penafasan juga. 

Itu sebabnya lebih fokus dan relaks nak buat kerja. Pendek kata boleh mandatangkan mood positif. Kalau rasa kurang bertenaga atau stress sapu je EO Peppermint pada belakang leher. Tapi kalau nak sapu pada anak-anak kecil tu kena dilute EO Peppermint ni dengan carrier oil dulu. Carrier oil ni boleh guna organic oil macam coconut oil, olive oil atau seed oil.  Nisbah campuran tu boleh rujuk dalam gambar bawah ni.


EO Peppermint juga  boleh tambahkan dalam shampoo untuk rasa dingin kulit kepala. Lagi satu penggunaan EO Peppermint ni boleh titiskan dalam botol kaca spray untuk menghalau serangga. Masa musim banyak lalat tu, Fiza lapkan dengan kain basah campur setitis EO Peppermint terus lalat tak hinggap dah. Terus rasa macam 'wow' sangat. Dahlah EO ni tak mengandungi chemical. Rasa lebih puas hati guna EO 100% pure pati semulajadi ni. Rasa selamat kalau nak spray spray untuk pembersihan ni.

baca juga : Young Living Essential Oil Lavender
                  Young Living Essential Oil Lemon


Young Living Essential Oil (YLEO) Spearmint

EO Spearmint sama je dengan peppermint tapi dia punya kandungan menthol kurang daripada peppermint. Minty aroma dia lebih ringan sebab kandungan menthol dia lebih renda. Jadi, spearmint lebih sesuai untuk kegunaan anak-anak atau mereka yang lebih sesuai dengan minty aroma yang lebih ringan. Itulah perbezaan EO Peppermint dan Spearmint ni. Yang lain fungsi dan sifatnya lebih kurang je.


Fiza lebih suka dengan EO Peppermint sebab bau dia lebih kuat. Yang selalu rasa pening, mual, lesu tu boleh cuba guna EO Peppermint atau Spearmint ni. Letak siap-siap dalam handbag untuk memudahkan penggunaan di mana-mana. Kalau nak rasa fresh air dengan minty aroma, diffuse je EO dua-dua ni. Serius cakap, memang best gila kot dengan YLEO ni. Nak cuba, boleh je beli dengan Fiza.

Young Living Trusted Distributor N9
YL ID : 19148280

Broken link atau pautan rosak dalam blog ni kalau dibiarkan lama memang bersarang jawabnya.  Selalu lah check dan rajin membuang broken link sekerap mungkin. Walaupun sekali check dah buang habis senarai broken link tu tapi tetap masih ada broken link yang tinggal. Jadi memang kena kerap check dan buang. Kenapa?

Punca Broken Link

Broken link/Pautan rosak terjadi bila ada link didalam blog yang dah tak berfungsi, di delete, bertukar kepada link lain atau tidak wujud lagi dalam database enjin cariaan google. Biasanya broken link dalam blog ni seperti "Page Not Found" atau "Error 404 Not Found". Paling banyak broken link dalam entri giveaway sebab ada antara link blogger yang tidak aktif lagi ataupun entry yang telah didraftkan/delete.

Cara Semak Dan Buang Broken Link

Caranya mudah je dengan menggunakan Broken Link Checker Tool. Masukkan url blog dan click find broken links. Lepas tu masukkan security code dan tunggu sehingga checker tool habis semak. cara nak tahu link mana yang broken tu, click url atau src. 


Kalau link macam dalam gambar ni adalah link profile blogger yang tak aktif. Senang nak delete. Halakan cursor pada link profile komentator dan perhatikan link yang keluar pada bawah kiri monitor. Kalau link sama dengan senarai broken link tu boleh klik delete terus. Yang ni leceh sikit sebab kena check satu-satu link komentator daripada url broken link tu.

contoh check broken link profile blogger.com

Kalau broken link dalam entri blog, perlu tekan src. Dalam new tab tu akan tunjukkan lokasi broken link samada link dalam text atau pada gambar. Setakat ni broken link dalam blog Fiza makin susut lah. Tak macam dulu sampai beratus broken link nak kena buang. 

Kenapa perlu buang broken link ni? Jawapannya adalah broken link/pautan rosak ni akan menjejaskan prestasi SEO blog kau orang sendiri. Faham-faham lah bila dah terjejas tu. Nak tak nak kena buang jugalah broken ni. Siapa yang tak frust kalau google lepas tu masuk page not found pula kan. 

Benda ni dah lama dikongsikan oleh otai-otai blogger, cuma sajalah buat entri untuk ingatkan kau orang juga sebab kita ni mudah lupa. Note to myself juga lah. Sesekali nak juga blog hebat sikit. Bosanlah cakap blog biasa-biasa je. Siapa lagi nak membangunkan blog sendiri kalau bukan diri sendiri. Haa tepuk!

Rasanya Fiza dah beberapa kali give up nak tanam pokok dalam pasu. Yang hidup pun hanya pokok kaktus je lah untuk hiasan. Sudahnya Fiza buat tanaman dalam air je untuk buat hiasan dalam rumah. Fiza guna 3 tanaman dalam air untuk hiasan dalam rumah yang berfungsi untuk bersihkan udara dalam rumah. Bukan saja-saja buat perhiasan ye. Tapi ada fungsinya.


Kebetulan 3 tanaman yang ada boleh hidup dalam air. So Fiza pindahkan dari pasu ke dalam balang kaca. Risau pula dibiarkan dalam pasu lepas ambil dari kampung tu. Takut mati lagi sia-sia bawa dari kampung tu. 

3 TANAMAN DALAM AIR UNTUK HIASAN DALAM RUMAH


1. Devil's Ivy

Kalau bahasa melayunya dipanggil sirih gading. Pokok ni memang mudah hidup dalam tanah ataupun dalam air dan susah nak mati. Sejenis pokok yang membesar cepat bila cahaya dan air cukup kalau tanam dalam tanah. Letak dalam air lagi mudah jaga sebab hanya perlu letak di tempat yang cukup cahaya dah okay dah. 


2. Snake plant


Snake plant ni ada banyak jenis. Orang kita panggil pokok lidah mertua atau pokok lidah jin. Dengar nama tu jadi takut dan rasa berbisa je kalau terkena pokok tu. Tapi pokok ni memang sangat bagus tau jadikan hiasan dalam rumah sebab boleh menyerap racun karbondioksida, benzene dan lain-lain lagi. Lagi satu, dia boleh menghilangkan bau yang tak sedap dalam ruang bilik. Sejauh mana keberkesanan tu, kena lah cuba letak dalam ruang rumah. 


3. Spider Plant

Spider plant ni salah satu pokok favourite Fiza sebab suka tengok rimbunan daun macam labah-labah tu. Sedap mata memandang. Fungsi dia sama macam pokok sirih gading dan snake plant tu. Akar dia jenis macam ubi, unik sikit. Boleh hidup dalam air dan nampak menarik pula tengok akar-akar ubi tu kan.


Fiza rasa penjagaan pokok tanaman dalam air ni lebih mudah dijaga. Hanya perlukan cahaya yang cukup dan tambah air bila perlu ditambah je. Tak perlu beria nak siram sehari dua kali atau 2 hari sekali ni. Senang. Tapi, kena pastikan tukar air dan tiada jentik-jentik okay! Itu memang kena rajin. Jangan malas-malas. Tunggu apa lagi? Carilah pokok-pokok ni boleh jadikan hiasan di meja kerja kau orang tu. Tengok tumbuhan hijau satu terapi juga. 

Tips : Untuk makanan pokok tanaman dalam air ni, boleh rendam kulit telur yang dihancurkan dalam botol selama 4-5 hari. Kemudian masukkan air rendaman kulit telur tu beberapa sudu dalam bekas air pokok ni. Ada orang letak separuh air biasa dan separuh lagi air rendaman kulit telur tu. Tapi Fiza letak sikit je air kulit telur tu sebab tak nak air keruh. Cukup letak sikit dah memadailah kot untuk makanan pokok tu. Nak tahu lebih lanjut boleh cuba tengok kat youtube