Image Slider

Asam Keping Buat Sendiri

Friday, July 21, 2017
Tanpa asam keping tak lengkap masakan seharian yang memerlukan asam keping selain asam jawa. Penggunaan asam keping lebih ringkas berbanding asam jawa. Asam jawa perlu dicampurkan dengan air dan ditapis sebab hanya perlukan air asam sahaja untuk masakan. Tapi dengan adanya asam keping sebagai pengganti lebih mudah kerja memasak. Tapi ada juga masakan yang tertentu hanya menggunakan asam keping sahaja ataupun lebih sedap menggunakan asam jawa. Bergantung kepada selera masing-masing sebab kedua-duanya memberikan rasa masam yang leih kurang sama dalam masakan. Betul ke tidak?

Cara masak Fiza, dah tentu Fiza pilih menggunakan asam keping lebih mudah. Tak perlu nak menyiapkan air asam jawa. Tak kiralah masak lemak cili api, goreng berlada, sambal tumis nasi lemak dan sebagainya.  Mesti letak asam keping untuk penambah rasa masam atau nak elakkan masakan berbau hanyir. Aroma masakan pun lebih membangkitkan selera. Kadang-kadang cuci ikan pun boleh menggunakan asam keping.

Biasanya stok asam keping di rumah bekalan dari mak mertua buat sendiri di kampung. Kebetulan ada pokok asam gelugur belakang rumah. Jadi, mak mertua buat sendiri je asam keping. Itupun kena ikut musim buah asam gelugur juga. Kalau takde buah, takdelah stok asam keping nya. 


Pokok asam gelugur ni serbaguna juga. Daun, bunga dan buah boleh di campurkan dalam makanan. Daripada sumber wikipedia pula, asam gelugur dapat menurunkan darah tinggi, merawat kencing manis, berat badan berlebihan, tidak selera makan dan sakit jantung. Buah, bunga dan pucukmya boleh bertindak sebagai antioksidan dan awet muda

Cara nak buat asam keping sendiri

1. Pilih buah asam gelugur yang dah masak berwarna kuning.
2. Basuh dan keringkan sebelum potong nipis.
3. Hiris nipis-nipis untuk lebih cepat kering.
4. Letakkan hirisan asam gelugur di dalam dulang besar dan susun jarak-jarak supaya lebih cepat kering.
5. Jemur di bawah cahaya matahari sehingga cukup kering.
6. Simpan di dalam bekas bertutup dan letakkan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.

Kalau rumah kau orang ada pokok asam gelugur, apakata buat sendiri je. Nak buat pun mudah je. Cuma ambil masa untuk proses pengeringan tu je la.

Cat Luar Rumah Warna Grey Blue, White & Black

Thursday, July 20, 2017
2 minggu lepas lama Fiza menyepi lansung tak update instagram dan facebook. Cuma sempat lah juga update beberapa entri di kala masa tengah ada idea. Sibuk dengan kerja design dan juga sibuk siapkan mengecat luar rumah. Ku sangkakan sekejap je cat luar rumah. Kononnya mula hari sabtu dan siap hari ahad. Tapi tak! Mula mengecat hari sabtu dan siap hari selasa.

Dia punya penat mengecat jangan cakaplah. Barai! Kalau mengecat dalam rumah tak penat sangat memandangkan dalam rumah tak panas. Mengecat luar rumah kena hadap cuaca panas matahari memang mencabar sungguh. Demi menyiapkan proses mengecat, kena gigih jugalah menyiapkan kerja mengecat dengan husband.

Gara-gara cat dinding lama dah mengelupas teruk dari hari ke hari. Kena juga mengecat baru. Dah alang-alang mengecat biar mengecat habis luar rumah. Kalau tak, entah bila ada masa nak mengecat kalau mengecat sikit-sikit. Pening juga nak memilih warna cat luar rumah ni. Macam biasa gunakan perkhidmatan google warna apa yang sesuai untuk digabungkan. Pada mulanya Fiza dan husband pilih warna minty breeze untuk digabungkan dengan grey. Bila dah tengok banyak warna jadi rambang mata pula dan akhirnya Fiza pilih warna river bank (Jotun) jenis matte untuk cat luar rumah. Beli 5 Liter dengan harga RM119. Kemudian kena tambah lagi 5 Liter sebab cat tak cukup. Cat putih pula guna dalam 10 liter juga. Cat putih jenis matte 7 Liter RM3+.

Tips Sebelum Mengecat Rumah

1. Cat masa cuaca panas supaya cat cepat kering dan lebih elok.
1. Bersihkan dinding daripada  habuk dan kikis bahagian yang rosak megelupas dan kikis juga pada bahagian dinding yang mempunyai bintil-bintil lebihan simen.
2. Jika ada lubang atau retakan, tutupkan dengan filler dinding terlebih dahulu dan biarkan kering.
3. Setelah filler dinding kering, baru mulakan dengan mengecat dasar dengan cat warna putih terlebih dahulu pada semua dinding yang nak di cat.
4. Bila dinding semua dah di cat dasar dengan warna putih dan kering, barulah mula mengecat dengan laspisan akhir cat (top coat). Barulah nampak warna sebenar cat dan cat lebih tahan lama. Pada proses ni biasanya akan buat 2 lapisan cat. Lapisan pertama cat nipis dan kali kedua tebalkan lapisan baru nampak cantik. Kalau tidak, masih nampak cat dasar warna putih tu. Kiranya 3 lapisan la termasuk cat dasar bermakna 3 kali kerja.
Itu baru kerja mengecat dinding, belum lagi kerja mengecat grill sliding door dan pintu pagar. Untuk grill dan pintu pagar, Fiza dan husband pilih warna black onyx (Nippon Paint). Warna black onyx ni dia macam warna hitam ala dark grey sikit. Cat jenis glossy, first gred mirror effect katanya. Cat yang sama juga Fiza gunakan cat pintu kayu dalam rumah sebab cat ni untuk kayu dan juga besi. Alang-alang boleh cat besi, Fiza cat sekali nombor dan frame peti surat ni.

Tema cat luar rumah ni gabungan warna grey blue, putih dan juga hitam. Dinding warna river bank (grey blue), tiang dan frame tingkap warna putih (idea husband) dan grill/gate warna black onyx. Dari dekat river bank ni macam warna soft grey.


Kalau cuaca terang dari luar nampak macam warna grey blue kan? Entahlah nak di sebut warna apa pun tak tahu, janji cantik dan sedap sejuk mata memandang. Settle kerja mengecat, lepas tu misi susun atur pokok bunga pula.

Calathea Lutea Plant Serikan Laman Rumah

Wednesday, July 19, 2017
Akhir-akhir ni asyik ternampak pokok hijau tinggi berdaun macam pokok pisang dalam drama TV yang rumahnya cantik-cantik tu. Eh, macam cantik pulak pokok ni. Biasanya nampak ditanam atas tanah dalam halaman rumah. Kalau tak nampak kat TV, ternampak dalam gambar halaman rumah orang dalam instagram. Bila dah asyik ternampak je nampak macam cantik je pula kalau di tanam di halaman sendiri juga kan.

Tak tahu nama sebenar pokok tersebut, lansung pergi Seremban Lanscape & Nursery pergi cari pokok yang di idamkan. Jenuh juga mencari pokok tu. Ada ternampak pokok seakan-akan sama tapi di tanam di dalam tanah bukan polybag. Tokey kata pokok tanam dalam tanah tak jual dan dia sebutkan nama pokok tu "Heliconia"dan katanya ada stok di luar lanskap dia orang. Menujulah kami berdua pergi mencari. 

Yes, finally jumpa juga pokoknya seperti yang kami orang nampak tadi tu. Berdekatan dengan pokok heliconia tu ada beberapa pokok lain yang lebih kurang sama dan Fiza ternampak pokok yang Fiza nak tu dan bukannya pokok heliconia. Pokok heliconia tu berdaun macam daun pisang juga tapi tak lebar dan ada bunga macam paruh burung enggang. Pokok yang Fiza nak berdaun lebar, batang kecil dan tidak berbunga. Terperasan macam pokok kunyit pun ada. Tapi versi besar.

Akhirnya, misi mencari pokok yang di cari jumpa juga. Lupa nak tanya tokey nama pokok tu. Balik rumah Fiza google dengan nama Heliconia kemudian ada keluar gambar pokok yang Fiza beli tadi. Setelah di siasat, barulah di ketahui pokok ni spesis Calathea. Spesis Calathea ni ada bermacam jenis dan macam spesis pokok keladi pun ada juga. Entahlah nak, tak tahu nama sebenarnya pokok ini.


Pening nak hadam maklumat sebenar. Selain ada banyak jenis calathea dan pokok ni termasuk dalam Calathea Lutea. Dan Calathea Lutea pula ada beberapa jenis lagi. Aduhhh. pening sudah. Cukup setakat situ je lah maklumat yang Fiza cari. Tak mampu nak hadam lagi. Setakat tahu nama dah cukup. Selain Calathea Lutea, dikenali juga dengan nama Havana/Habana Cigar Plant

Inilah Calathea Lutea Plant yang berjaya di cari dan bakal menyerikan laman rumah Fiza. Buat masa ni beli 2 pokok je dulu. Beli 2 pokok RM15. Tanam dalam pasu dulu memandangkan rumah takde tanah. Bila dah berdaun banyak nanti, baru jalankan projek lanskap buat tembok rendah sikit letak tanah dan tanam pokok sebaris. Bila dah merimbun dia akan jadi cantik macam dalam gambar bawah ni. 

Gambar ihsan dari google

Selain menyerikan laman rumah, boleh di jadikan pagar sempadan kalau takde pagar atau tembok. Pokok ni juga sedap mata memandang warna hijau dan redup sebab daun dia lebar-lebar kan. Calathea Lutea Plant sesuai kalau tanam untuk lanskap taman. Lagipun pokok ni tak nampak semak sebab batang dia halus. Jadi pangkalnya pun tak nampak semak dan senang dibersihkan. Yang bercita-cita nak buat lanskap tepi rumah ke depan rumah ke, boleh cuba tambahkan seri halaman rumah kau orang dengan tanam Calathea Lutea Plant



Auto Post Signature

Auto Post  Signature