Image Slider

Butter Chicken Masak Cara Fiza

Friday, August 18, 2017
Kau orang lunch apa tadi? Hari ni Fiza masak menu istimewa sikit disebabkan husband ada kat rumah masa lunch, jadi masak butter chicken untuk pertama kalinya. Ya, untuk pertama kalinya Fiza masak butter chicken. Entah kenapa rasa tiba-tiba nak mencuba masak butter chicken masak cara Fiza definitely. Setelah Fiza google dan scan resepi butter chicken yang mudah. Akhirnya menjadi menu chicken butter Fiza. Menu yang mudah dan ringkas.

Butter Chicken Masak Cara Fiza

Bahan bahan
Bahagian dada ayam ( dipotong²)
1-2 cubit garam
1 sudu besar gula
1 camca serbuk lada hitam
1 camca serbuk kari
1 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Butter ( potong dalam tebal 1 inci)
Beberapa potong cili padi- Ikut tahap kepedasan masing-masing
2 pelepah daun kari
200ml susu segar ( guna air kotak fresh milk dalam separuh lebih sikit-ikut kepekatan masing-masing)
2 keping cheese
Minyak masak

Cara Masak
1. Perap ayam bersama garam, gula, serbuk lada hitam, serbuk kari, tepung gandum dan telur selama 30minit.
2. Selepas 30 minit, goreng ayam sehingga masak. Lagi garing lagi sedap. * Gunakan non stick pan. Setelah masak, angkat dan toskan minyak. Ketepikan dahulu.
3. Dengan menggunakan kuali yang sama tapi keluarkan dulu minyak goreng ayam tadi. Panaskan butter dalam kuali, tumiskan cili dan daun kari sehingga naik bau. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan cheese.
4. Akhir sekali baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Masak cara Fiza, Fiza kurangkan penggunaan garam dan gula. Sebelum kau orang tutup api tu lebih baik rasa dulu. Jika kurang rasa, kau orang boleh tambah garam. Jika terpedas, tambah gula. Nak lagi sedap sikit boleh tambahkan serbuk lada hitam lagi. Ikut citarasa masing-masing ye.

Tapi Butter chicken ni tak boleh makan selalu sebab cepat muak dengan creamy ditambah dengan cheese tu. Tak sesuai untuk mereka yang mengamalkan diet. Sesekali teringin tu bolehlah layankan tekak ni.

Timeless Makeup

Thursday, August 17, 2017
Semacam berlumba-lumba sekarang manusia buat makeup live video di facebook tak kira lelaki perempuan. Antara hasil makeup yang Fiza suka daripada make up artist (MUA) lelaki sebab mereka makeup nampak natural dan ringkas. Lagipun sekarang agak trending makeup simple yang di katakan Timeless Makeup menjadi pilihan ratu sehari seperti Nora Danish, Juliana Evans, Siti Saleha dan terbaru YAM Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah binti Sultan Ibrahim.

Kredit foto : google

Sejak Nora Danish tampil dengan "No Makeup Look" masa hari pernikahannnya, ramai lah bakal pengantin yang buat permintaan nak makeup sama macam Nora Danish. Katanya nak makeup simple. Walaupun makeup simple dan natural look tapi bagi make up artist nak buat makeup sebegini bukan semudah yang disangka. Jangan tak tahu, makeup sebegini rupa, rupanya tak semurah yang difikirkan.  

Baru-baru ni perkahwinan YAM Tunku Tun Aminah menjadi perbualan hangat dengan perkawinan yang serba ringkas tapi mewah. Nampak ayu dan berseri-seri dengan  timeless makeup nampak fresh. Nampaknya makin melonjak trending timeless makeup & malar segar bakal popular menjadi pilihan bakal pengantin yang bakal berkahwin nanti. 

Makeup Timeless 

Makeup yang sesuai untuk ratu sehari kerana tak lapuk dek zaman. Potretnya tak jemu di tatap zaman berzaman. Makeup ringkas sebegini sebenarnya lebih menaikan seri pengantin dan tidak nampak over dengan makeup yang tebal. Make up yang sesuai juga di kenakan dengan apa jua tema persalinan/perkahwinan.
Seriously Fiza sangat suka dengan makeup sebegini dan Fiza gerenti yang kau orang pun suka dengan Timeless Makeup. Nak makeup macam ni lah juga nanti untuk photoshoot ke kan. Nak bersanding sekali lagi memang tak lah.  

Cara Makeup "Timeless Makeup" 


STEP #1 PREP SKIN

To make sure your skin is looking fresh and glowing, prep skin by misting or wiping a rose water soaked cotton pad over your skin to refresh and hydrate it.


STEP #2 CONCEAL

Don’t draw attention to your flaws by caking on makeup. Rather even out any redness or ruddiness using some concealer (ONLY on the problem area’s) and cover up dark circles with a corrector.


STEP #3 ADD POPS OF COLOR

Add little flush of pink to the cheeks or deepen your natural lip colour slightly. Subtle pops of color can make a huge difference to a face to brighten it up!

STEP #4 FINAL TOUCHES

You can keep the rest of your makeup routine very simple. A coat or two or mascara, and brush through your brows and you’re ready to go be the beautiful woman you are.

Belajar Buat Kuih Sopang Nismilan

Wednesday, August 16, 2017
Pertama kali makan kuih sopang mak mertua den buat. Kalau tak, lansung tak kenal kuih sopang. Orang nismilan a.k.a Negeri Sembilan sebut kuih sopang. Kalau di johor disebut kuih badak berendam. Mulanya fiza ingatkan kuih sopang dengan kuih badak berendam ni sama. Rupanya tak sama lansung cuma lebih kurang sama dari segi bahan bahan je. Jadinya tak boleh lah nak di katakan kuih sopang tu kuih badak berendam. Kan?

Disebabkan lama tak makan kuih sopang, teringin nak cuba buat. Kenapa gigih sangat nak buat? Sebab kuih favourite husband bakal merangkap kuih favourite Fiza juga sebab Fiza suka kuih badak berendam. Lagi satu sebabnya bila dah pandai buat boleh makan bila bila masa kau nak. Menyenangkan kerja juga di masa akan datang. Takdelah masa tu nanti baru nak belajar. Pendek kata, apa yang kau orang suka makan sila belajar masak mulai dari sekarang. Kalau tak menyesal di kemudian hari.

Yang fiza tahu, kuih sopang ni mudah nak buat jika ada bahan bahan secukupnya. Cara masak dengan hanya mengukus je. Nak rasa kuih sopang yang sedap, kena pastikan menggunakan bahan-bahan yang segar contohnya seperti santan segar dan inti kelapa daripada kelapa muda. Itu dari apa yang dapat fiza rumuskan setelah beberapa kali bereksprimen buat kuih sopang ni. Nak tambah lagi sedap dan bau aroma yang wangi, sila alaskan kuih sopang ni dengan daun pisang. Menambahkan lagi selera nak makan kuih sopang.


Tapi yang tak syoknya dan sentiasa failed bab kuah santan tu. Kejadiaanya tak berapa cantik. Tak pekat dan kurang sedapnya. But still masih sedap. Mungkin kena betul betul gunakan pati santan yang betul-betul pekat. Disebabkan di bandar ni kelapa mahal dan nak dapat kelapa parut pun payah, fiza buat mana yang cukup syarat je la. Janji ada rasa kuih sopang.

Nampaknya kena cuba lagi buat lepas ni sampai betul-betul jadi kuih sopang yang sebenar. Barulah terasa nikmatnya makan kuih sopang bersantan berlemak tu.

5 sebab kenapa pinggan viral menjadi rebutan

Sebut je pinggan viral mesti kakak-kakak, makcik-makcik dah terbayangkan pinggan yang cantik cantik tu. Dalam kepala ligat berkira-kira bajet nak memborong. Almaklumlah pinggan murah katanya kalau nak dibandingkan dengan kejadian pinggan tersebut. Kiranya masih dalam istilah berbaloi membeli menang menambah selera bila tengok hidangan terhidang dalam pinggan yang cantik.

Buat masa sekarang, Fiza belum terjebak lagi dengan sebarang pembelian pinggan viral. Kalau dekat lokasinya mungkin terjebak juga agaknya. Untung juga jauh, boleh berjimat duit. Tak gitu? Tapi demi pinggan viral jauh pun boleh jadi dekat. Nak membeli pinggan viral ni khabarnya bukan semudah yang disangka. Nama pun pinggan viral. Bila dah viral ramai berebut nak dapatkan pinggan viral. Bila permintaan tinggi, jadi sesak lah kedai pinggan tu sampai kena beratur panjang, stok banyak habis dan paling tak menarik bila di had kan pembelian. Betul ke?

5 sebab kenapa pinggan viral menjadi rebutan
Kredit foto : google

Well, masing masing ada sebab mereka sendiri kenapa mereka nak sangat dapatkan pinggan viral yang cantik lagi kan comel tu.

5 sebab kenapa pinggan viral menjadi rebutan

1. Rekaan Motif yang menarik

Dari pandangan mata Fiza, memang tak dinafikan rekaan motif corak corak pinggan viral sangat sangatlah memukau pandangan. Sekali tengok terus tergoda dan dan tu juga meronta-ronta hati ni nak pergi beli sekarang. Semua corak rekaan motif menarik, for sure rambang mata nak memilih. Kononnya berjanji nak beli 2 je, sampai sana nanti lebih dari dua agaknya pinggan yang di borong. Eh, mengaku je la mana yang dah terbeli tu.


2. Harga yang berpatutan

Nak kata harga murah, pada Fiza tak berapa nak murah sangat untuk mereka yang memikirkan bajet. Tapi kalau pencinta pinggan/penggemar pinggan bercorak sejati, tak berapa ada bajet pun silap silap bertingkat tingkat juga nanti koleksi pinggannya. Bagi mereka yang berbajet besar, mereka menganggap sebagai harga murah. So far boleh di katakan harga berpatutan dalam lingkungan RM2 dan ke atas. Siapa yang dah beli, tolong komen rate harga ye.


3. Pelbagai bentuk dan saiz

Bosan dengan bentuk pinggan yang bulat? Pinggan viral ada bermacam macam bentuk dan saiz untuk kau orang pilih. Saiz pun ada bermacam saiz. Nak pinggan lauk, pinggan nasi, pinggan kuih dan mangkuk pun ada.


4. Warna yang menarik

Ya, Selain corak pinggan viral yang menjadi pujaan. Warna warna pinggan viral memang tip top menarik. Siapalah yang tak tergoda tengok pinggan cantik macam tu. Nak makan pun jadi kenyang tengok pinggan cantik bewarna warni. Lagi-lagi di datangkan dengan warna vintage dan pastel.

5. Viral

Kalau pinggan ni tak di viralkan, mungkin tak ramai yang berebut nak beli. Inilah dia kuasa viral. Mana boleh kau sorang je nak ada. Semua pun nak juga kan untuk buat koleksi di rumah masing masing.

Okay cukup 5 sebab. Yang lain kau orang boleh tambah sendiri ikut sedap rasa sendiri. By the way, baru-baru ini di katakan pinggan bercorak begini boleh memudaratkan kesihatan. Cuba fahami petikan daripada mStar Online ni.
Pensyarah Kanan Jabatan Kimia Universiti Malaya, Dr Nor Asrina Sairi berkata kebanyakan pinggan mangkuk, piring atau gelas yang mempunyai warna dan kemasan cantik seperti ini mempunyai kandungan logam berat plumbum (lead) dalam penghasilannya.
Katanya, disebabkan sifatnya yang bertoksid, ia kurang sesuai digunakan untuk menghidangkan makanan atau minuman. Bahaya untuk jangka masa panjang terutama untuk kanak-kanak, wanita hamil dan bayi, tapi bahayanya itu bukanlah secara terus atau langsung. Ia lebih kepada kuantiti yang sedikit, tapi kalau kita kerap guna dan untuk jangka masa lama, ia akan beri kesan kepada kesihatan.
Kemasan ini mudah terhakis (leaching) apabila suhu panas atau bertindak balas dengan asid, menyebabkan plumbum akan masuk ke dalam badan manusia dengan cara meresap dalam darah, berkumpul dalam tisu dan seterusnya membawa kepada penyakit serius dalam jangka masa panjang.
Wallahu a'lam

Dengan itu, boleh elakkan untuk hidang makanan seharian kita. Gunakan untuk perhiasan rumah pun menarik juga. 

Auto Post Signature

Auto Post  Signature