Image Slider

Berjaya Turunkan Bounce Rate Bawah 10%

Wednesday, June 28, 2017
Sejak bertukar template blog baru ni ada banyak perubahan positif yang Fiza dapat kecuali satu je yang negatif nya iaitu traffik blog melalui dashboard blogger berkurang. Yang lain setakat ni memberikan kesan yang bagus terutamanya dari google analytics. Sebelum bertukar template, bounce rate blog Fiza lebih kurang 80.++ %. Sangatlah tidak bagus untuk kualiti blog sebab kalau boleh kurangkan bawah 40% . Dan apa yang Fiza tahu bawah 10% lagi terbaik.

Semakin kecil nilai bounce rate, semakin bagus kualiti blog
Mungkin ada yang tertanya-tanya apakah bounce rate? Fiza pun bukan pakar untuk menjawab soalan tu. Apatah lagi nak bercakap panjang lebar pasal bounce rate. Setakat tahu beberapa maklumat penting hasil dari pembacaan dan berusaha untuk kecilkan nilai bounce rate. 

Apakah bounce rate?

Bounce rate adalah peratusan yang di kira dari pengunjung datang ke blog sehinggalah mereka keluar semula dari blog. Sebagai contoh, seorang pengunjung datang ke blog hanya membaca satu entry sahaja, selesai membaca terus tutup dan keluar dari blog tidak membaca entry yang lain yang terdapat dalam blog. 

Jika pengunjung suka dengan blog kita, dia akan baca entry yang menarik yang terdapat blog dan tidak hanya membaca satu entry. Dan bila keadaan ini berlaku, nilai peratusan bounce rate dapat dikecilkan dan sekaligus kualiti blog kita semakin bagus. Maksudnya orang suka baca apa yang kita tuliskan ataupun entry yang ditulis menarik perhatian pembaca.

Oleh sebab tu, ada beberapa cara untuk turunkan nilai bounce rate.
1. Letak related post/Link within di bawah setiap entry untuk menarik minat pembaca membaca entry yang berkaitan.
2. Letak Popular Posts di sidebar untuk menarik minat pembaca membaca entry yang popular.
3. Pilih template/design blog yang sesuai untuk pengunjung.
4. Loading blog laju lagilah pembaca suka. Kalau lambat loading, tiada pengunjung yang sanggup tunggu.
Ada cara lain juga untuk turunkan nilai bounce rate, tapi ini antara cara senang yang biasa blogger buat. Dalam masa yang sama, tingkatkan kualiti entry dan penulisan blog supaya pengunjung suka membaca dengan apa yang kita kongsikan/tuliskan. Jadi, bila mereka suka baca dah tentulah mereka akan membaca entry yang lain lain juga dalam blog kita. Ini juga adalah satu cara juga untuk turunkan nilai bounce rate. Semakin kecil nilainya bermakna pengunjung merasakan blog tersebut bermanfaat dan ia juga untuk mengetahui sejauh mana blog memberi kepuasan kepada pengunjung. Mesti kau orang nak pengunjung suka datang dan berpuas hati dengan blog kau orang. Betul tak?

Penting ke bounce rate untuk blog? Fiza dapati pendapat setiap blogger berbeza. Ada yang kata penting dan ada yang kata tidak. Apa yang dapat Fiza rumuskan, adalah :
  • Nilai bounce rate blog lebih penting daripada traffik blog.
  • Nilai bounce rate ini adalah data untuk mengetahui sejauh mana kualiti blog di mata pembaca/pengunjung blog. 

Kiraan Bounce Rate

Untuk mengetahui nilai bounce rate, kau orang boleh tengok melalui google analytics. Pastikan letak code google analytics dalam blog terlebih dahulu. Setelah itu, boleh lah semak prestasi blog melalui google analytics dan pantau nilai bounce rate blog masing-masing.

Alhamdulillah, nilai bounce rate terkecil yang pernah blog Fiza dapat setelah membuat beberapa perubahan dalam blog seperti yang Fiza dah beritahu tadi. Berjaya turunkan bounce rate bawah 10%. Kalau tak, punyalah susah nak turunkan daripada 80% sebelum ini. 

Dapatkan Template Blog Responsive dan Mesra SEO

Tuesday, June 27, 2017
Hai semua. Mood raya masih meriah untuk hari kedua ni. Tapi Fiza nak kongsikan cerita blog bukan cerita raya. Selepas hasil permerhatian Fiza, sekarang dah jadi trending blogger menggunakan template responsive dan mesra SEO download percuma atau beli dari internet. Kerja jadi mudah dengan hanya download dan install sahaja. Cuma perlu ada kerja sedikit untuk edit beberapa bahagian menggunakan coding dengan guide yang telah diberikan.

Apa yang nak Fiza kongsikan pada blogger semua adalah kau orang boleh dapatkan template blog responsive dan mesra SEO dengan harga yang murah seperti dalam gambar. Fiza pun dah berjaya beli satu. Sebelum ni Fiza mengalami masalah untuk beli template dari laman web tersebut disebabkan masalah akaun paypal dan masalah menggunakan kad kredit. Setelah berinteraksi dengan mereka yang terlibat di website tersebut, akhirnya Fiza berjaya buat pembelian template.

Kenapa Fiza kongsikan di sini, sebabnya sebelum ni ada beberapa blogger nak Fiza belikan dan edit untuk blog mereka tapi tak kesampaian atas masalah pembayaran yang Fiza cerita tadi. Jadi, bila Fiza dah boleh beli Fiza nak tawarkan kepada mereka yang berminat untuk membeli template responsive dan mesra SEO dengan harga murah berserta pakej install, edit dan simple header (Tulisan sahaja) boleh contact Fiza untuk berbincang lebih lanjut.



Harga template seperti yang ada dalam website. Harga tambahan akan di kenakan untuk editing dan design simple header. Untuk beli melalui etsy ni hanya menggunakan akaun paypal dan kad kredit. Jadi, untuk mereka yang tiada kedua-duanya boleh beli template tersebut melalui Fiza. Jika berminat boleh contact Fiza dan Fiza akan berikan link untuk kau orang pilih design dan proceed order. Tempahan akan di buka selepas cuti raya tapi kalau nak booking slot awal boleh je. Jadi, lepas balik cuti raya boleh terus buat. Fiza akan ambil tempahan sikit mungkin disebabkan lepas cuti raya mesti nak sambung beraya lagi kan. 
Template Blog Responsive bermaksud template yang dapat menyesuaikan tampilan blog secara automatik dengan baik samada melalui komputer atau smartphone. Atau erti kata yang lebih senang faham layout blog akan automatik selaras dengan lebar skrin.
SEO pula adalah merujuk kepada Search Engine Optimization.

Tengok TV Atau Pergi Beraya

Monday, June 26, 2017
Siapa yang tak teruja kalau sambut hari raya. Semua orang seronok nak sambut hari raya tak kira usia. Walaupun ada yang bersedih nak sambut hari raya tapi tetap ada rasa sekelumit rasa gembira menyambutnya. Betul tak? Hari raya mestilah disambut dengan gembira. Tiada yang baru tidak mengapa, yang penting sambutan kemenangan setelah berpuasa sebulan. Eh, lepas tu jangan lupa sambung puasa enam pula. Lagi bertambah pahala dan ganjarannya. Tak nak ke?

Bila raya tiba, tak semua orang seronok untuk pergi beraya kan. Ada yang suka duduk rumah tengok TV je. Almaklumlah banyak rancangan menarik musim raya ni. Hari-hari ada cerita best. Tapi dok ulang cerita yang sama dari tahun-tahun sudah. Pun bosan juga. Tapi kalau dah sejenis tak suka pergi beraya, tak kan nak paksa pula. Sebenarnya situasi macam ni bergantung pada usia kita sebenarnya.

Zaman Kanak-Kanak

Kita imbas kembali zaman beraya masa kanak-kanak. Mana pernah lekat duduk rumah tengok TV. Dari pagi sampailah ke petang. Beraya sakan satu kampung sambil mengumpul duit raya. Waktu malam baru ada masa nak tengok TV. Itupun kalau tak terlelap awal.

Zaman Remaja

Beraya zaman remaja masih lagi terasa kesoronokan beraya. Mana yang kawan-kawan ada kereta tu, konvoi ramai-ramai datang beraya. Memang meriah raya boleh sampai beraya rumah kawan yang jauh-jauh tu siap ada jadual beraya lagi sampailah nak habis raya. Kawan yang datang rumah ramai-ramai sampai kecoh satu rumah. Seronok bila teringat semula zaman ni.

Zaman Dewasa Bujang

Bila dah bekerja dan masih bujang, rasa macam dah kurang kawan sebab ada ramai kawan-kawan dah berkahwin tak boleh nak beraya ramai-ramai lagi macam zaman remaja. Masa ni lah rasa malas nak pergi beraya, rasa nak duduk di rumah sepanjang hari menunggu tetamu datang. Saudara mara datang pun rasa nak terperuk dalam bilik je. Tak sanggup nak menjawab soalan " Bila nak kahwin?". Tapi zaman ni takde lah tak beraya lansung. Masih beraya juga dengan kawan-kawan yang masih bujang tapi boleh di kira lah beraya berapa rumah je. Nak beraya dengan mereka yang dah berkahwin macam tak syok juga kan. Mereka juga ada rancangan raya masing-masing. Jadi, lebih banyak duduk rumah dan tengok TV je lah.



Zaman Berkahwin

Bila dah berkahwin lagilah seronok raya sebab ada 2 keluarga 2 kampung. Giliran kampung mana raya dulu, kena pandai-pandai bawa berbincang lah ye. Yang kampung dekat-dekat memang untunglah. Yang jauh tu, kena pandai merancang untuk balik kedua-dua kampung. Wajib lah balik dua-dua kampung. Kesian mak ayah tunggu di kampung menunggu kepulangan anak-anak mereka. Masa rayalah masa untuk berkumpul anak beranak.

Berbalik kepada topik, zaman berkahwin ni agak ligat pergi beraya. Nak tengok TV memang takde masa lansung lah kecuali masa berehat sebelum itu. Mana taknya, bila dah berkahwin lagi bertambah rumah saudara mara yang perlu pergi beraya bersama keluarga. Selain itu, bila dah berdua dah ada geng  barulah rajin juga pergi beraya di rumah kawan-kawan lain yang dah lama tak berjumpa. Cuma tak syoknya ada soalan " Belum ada anak lagi ke?".

Zaman Ada Anak-Anak

Yang ada anak-anak ni lagilah meriahnya raya. Seronok bawa anak-anak beraya sakan di rumah saudara mara dan kawan-kawan. Jaranglah kot ada masa nak tengok TV. Zaman ni Fiza belum lalui, jadi tak boleh explain lebih-lebih.

Setiap zaman, berbeza mood raya masing-masing kan. Kadang-kadang rajin nak pergi beraya, kadang-kadang malas yang amat memang nak duduk tengok TV di rumah je. Tapi ada juga sejenis manusia yang zaman mana pun mood dia tetap sama bila tiba hari raya. Mood malas nak beraya nak duduk rumah je.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature