Kerja memasak ni boleh jadi lambat masak disebabkan menunggu barang dapur/bahan-bahan basah beku macam daging, ayam dan ikan cair selepas keluarkan dari dalam peti ais. Betul tak? Tak semena-mena boleh jadi timbul sifat kemalasan sebab malas nak menunggu.

Kalau boleh nak kerja masak tu jadi senang, barulah rajin nak memasak kat dapur tu. Ini tidak, sejam sebelum masak kena siap-siap defrost dulu. Sempat lah buat kerja apa yang patut dulu. 
Defrost/thawing/nyahbeku
Nak masak udang atau sotong tak perlu nak defrost beria sebab dua dua tu mudah dan cepat defrost. 

3 Cara defrost yang biasa lakukan di rumah

1. Biarkan tanpa letak air.

Keluarkan bahan mentah basah dari dalam peti ais. Letak kat sinki dan biarkan je sampai cair. Effortless method lah orang kata. Cara nyahbeku ayam paling mudah. Berapa lama defrost ayam dengan cara begini lebih kurang dalam 1 jam lebih.

2. Rendam dalam air

Keluarkan bahan mentah, buka penutup bekas dan masukkan air dan biarkan terendam. Tukarkan air rendaman selepas 30 minit. Cara defrost rendam air ambil masa kurang lebih 1 jam. 

3. Microwave

Keluarkan bahan mentah basah, buka penutup bekas dan masukkan dalam microwave. Pilih menu defrost dan defrost selama 5-10 minit. 

Cara defrost ayam beku microwave, cara yang biasa Fiza buatlah kalau nak masak ayam. Stok daging memang tak ada kat rumah sebab bukan pemakan daging sangat. Makan daging bila raya atau kenduri je. Bukan pilihan utama di rumah.

Cara defrost daging guna noxxa tu boleh digunakan jika kat rumah kau orang ada periuk mahal noxxa tu. Cara cepat defrost ikan pun boleh gunakan kaedah menggunakan microwave juga. Tak ambil masa lama.

Nak masak santai-santai tak rushing tu boleh lah guna kaedah biarkan saja dalam sinki dengan bekas-bekas tu tanpa letak air. Atau letakkan air dalam bekas dan biarkan terendam.

Bila nak cepat masak, malas nak menunggu boleh gunakan microwave je terus. Cara cepat defrost ayam!. Tapi yang tak syoknya bila microwave berbau tu. Nak tak nak kena rajin membersih baru terjaga kebersihan dan tak bercampur bau.

Cara defrost daging, ayam dan ikan cepat dan mudah.

Sekarang dah ada cara baru untuk defrost bahan mentah basah dengan mudah dan jimat tanpa tenaga elektrik pun. Bukan baru, rasanya lama dah. Cuma baru pada Fiza sebab baru nak mencuba gunakan teknologi. 

Sesekali kita kena seiring dengan zaman teknologi ni. Asyik tertinggal keretapi je kan. Up to date lah sikit kononnya. Sebab apa baru terjebak? Sebab benda ni bila dah lama sikit dia akan jadi murah. Masa murah ni lah baru berbaloi beli. 

Bagus tak membeli cara Fiza ni. Tapi kemunduran sikitlah. Orang dah mencuba kita baru hegeh-hegeh nak mencuba.

Jadi, macamana cara yang mudah tu? 

cara-defrost-daging-ayam-dan-ikan-cepat

Ini dia dipanggil defrost tray/ defrost board/ thawing board/thawing tray. Gajet terbaru dan paling best untuk mak-mak di dapur. Tak payah rendam air dah!

Rupa dia macam papan pemotong. Tapi bukan dia! Jangan sesekali dibuat papan pemotong sebab tray ni diperbuat daripada aluminium. Tercalar atau rosak akan mengakibatkan tray ni kurang berfungsi dengan baik atau tidak selamat digunakan.

Defrost ni bukan sejenis pakai buang. Boleh digunakan berkali kali sebab boleh dicuci macam cuci pinggan. Kena cuci gunakan span lembut je untuk elakkan tray tercalar atau rosak.

Berapa lama defrost menggunakan defrost express tray

Setakat ni Fiza baru gunakan untuk ikan dan ayam. Untuk ikan tu lebih kurang dari setengah jam. Ayam pula dalam 30 minit macam tu lah. Masa tu dapat dikurangkan lagilah kalau guna kaedah biasa.

Cara Defrost Daging, Ayam Dan Ikan Cepat Dan Mudah

Memang guna mircowave lagi cepat. Tapi kaedah guna defrost ni lagi energy saving dan mesra alam orang kata. Lagipun tak semua rumah ada microwave. Jadi bolehlah gunakan kaedah defrost tray untuk defrost daging, ikan, ayam dan sewaktu dengannya.

Sebab harga dia mampu beli!


Harga Defrost Tray

Harga defrost ni boleh kira mampu milik semua orang. Bermacam-macam harga ada kat shopee tu. Boleh survey ikut bajet yang kau orang ada. Harga juga mengikut jenis saiz defrost tray juga. Yang Fiza beli RM17.70, saiz M (29x20.5x0.2cm)

Berbaloi lah juga melabur membeli defrost tray ni. Sangat-sangat membantu sebenarnya walaupun dia bukan sepantas seminit dua. Janji berkesan dan masa defrost tu dapat dikurangkan.

Cara guna defrost tray

Cara guna dia sangat mudah. Keluarkan barang bahan mentah dan letakkan atas tray. Bila dah terlerai sikit, susun bagi bahan tu terkena semua pada tray. Biarkan sampai sedia untuk dimasak. Pastikan ditutup untuk elakkan lalat bertelur.

Cara defrost ayam yang betul

Tahu tak yang kalau kita defrost dengan cara yang salah akan membuatkan kuman dan bakteria membiak bila bahan tersebut dibiarkan terdedah selepas dikeluarkan dari dalam peti ais.

Bila bakteria dah mula membiak akan menyebabkan keracunan makanan pula. 

Cara yang betul boleh digunapakai boleh ikut cara-cara :
  • Letakkan di bahagian bawah peti sejuk (alihkan dari tempat sejukbeku ke bahagian sejuk biasa)
  • Rendam dalam air yang bersih
  • Guna fungsi defrost jika gunakan microwave
  • Guna periuk tekanan tinggi


Cara defrost yang salah

  • Letak diluar seharian
  • Rendam dalam air panas
  • Gunakan slow cooker
Sumber : Public Health Malaysia

Begitulah ceritanya. Boleh lah mula survey kat shopee sekarang. Mungkin ada yang kata macam tak okay. Tapi pada Fiza so far okay lah membantu juga. Lebih cepat sikit dari kaedah biasa dan jimat penggunakan elektrik juga bila mana tak perlu gunakan microwave dah.

Kau orang masukkan je keyword defrost tray, gerenti jumpa. Better cari yang local seller lah cepat sikit dapat compare dengan oversea memang ada yang murah sikit. Tapi buat masa sekarang, masa itu emas. Tak kuasa nak tunggu lama. 

Kalau jenis tak kisah tunggu lama dan nak murah, boleh beli dari seller oversea. Faham ada yang memang nak berjimat. Ikut cara masing-masing okay.


Jom ngopi! Jom ngeteh! Orang kampung dulu-dulu kalau mengajak minum kopi macam tu lah sebutannya. Orang kampung dan lepak di kopi dah sebati dalam jiwa dah. Sambil main dam haji yang berapa kali turun naik haji.

Di segamat ada cafe yang dinamakan Ngeteh Port. Selalu jugalah lepak situ kalau balik kampung. Tapi tak pernah lah mengopi kat situ. Jadi tak tahu lah style kopi dia macam mana. Nama je ngeteh port tapi ada banyak menu. Menu western dia terbaik sedap! 

Kopi Ala Kopitiam yang dimaksudkan adalah lebih kurang macam Kopi Manshor yang popular tu. Kopi yang dihidangkan dalam cawan kedai kopi bercorak dan ala ala vintage macam tu. Tapi kopi Manshor tu bukan rasa kopi. Lebih kepada rasa koko coklat macam tu. Itu je lah sekali pernah rasa.

Kopitiam Meaning...

Kopitiam atau kopi tiam adalah kedai kopi dan sarapan tradisional yang terdapat di Malaysia dan Singapura. Perkataan "kopitiam" merupakan gabungan perkataan "kopi" dari bahasa Melayu dengan perkataan bahasa Hokkien bagi kedai (店; POJ: tiàm). 

Dalam erti kata lain, "kopitiam" bermaksud "kedai kopi". Sajian kopitiam biasanya terdiri daripada satu tawaran yang ringkas: beraneka pilihan makanan yang mengandungi telur, roti bakar dan kaya, serta minuman seperti kopi, teh, Milo dan Horlicks.


kopi-ala-kopitiam-kedai-kopi


Sedap tahu kalau mengopi ala kopitiam ni. Teringat pula teh tarik dan roti bun majerin kaya masa minum pagi di Kluang Rail Coffee masa ke Kluang dulu. Dia punya roti bun majerin kaya tu sedap amat sampai menapau sekali lagi sebelum balik rumah.

Best mengopi ala kedai kopi kan.

Cawan Ala Kopitiam

Kat rumah mak ada juga cawan ala kopitiam. Kita pun nak juga gigih lah mencari dalam shopee. Ramai rupanya orang jual cawan ala kopitiam ni. 

Cantik-cantik dan cantik juga harganya. Mostly banyak yang jual loose, set sepasang macam tu. One set pun ada juga tak banyak lah. Kena pandai survey jenis, harga dan juga kena baca review juga.

Cawan Kopitiam Murah Tapi...

Fiza beli one set ada 6pcs dengan harga RM40. Berjaya cari yang murah. Tapi sayangnya corak dia samar-samar dan ada yang terkerat coraknya. Adakah itu dikatakan selari dengan harga?

Nasib baik ada yang okay juga coraknya. Bolehlah dijadikan props juga selain guna untuk kegunaan harian. Motif utama membeli sebab nak buat props. 

Jadi, kena cari corak vintage yang cantik. Samar samar tu memang macam vintage juga tapi corak tu nak juga nampak clear sikit.

Bila beli online inilah risiko dia. tak boleh nak membelek yang mana okay. Reda je apa yang dapat. Haritu masa balik segamat masuk pasaraya Cowboy, terperasan ada cawan kopitiam ni. 

Balik nanti macam kena pergi semula ni. Bolehlah membelek cari mana yang okay. Sekarang ni suka mencari barang barang lama vintage, rustic, legend, oldschool dan sewaktu dengannya.

Ada barang lama tak guna tu bolehlah jual kat Fiza. Jual harga murah murah boleh lah. Mahal mahal takmo beli, bagitau sesiap. Kalau nak sedekah pun boleh. Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan...


Kejap je dah hari sabtu. Sekarang tak boleh kemana-mana bila hujung minggu tiba. Tiada lagi keterujaan bila hujung minggu. Duduk je lah diam-diam kat rumah kalau tak ada urusan penting.

Zaman kanak-kanak dulu, balik sekolah hari jumaat tu dah riang ria dah sebab esok cuti. Kemain seronok sebab boleh berlamaan main tak perlu fikir kerja sekolah semua tu.

Teringat zaman kanak-kanak ni, mengingatkan juga biskut butang warna warni yang menarik. Asal warna warni ni memang budak-budak sukalah.

Biskut Butang

Biskut butang dikenali juga dengan nama biskut aiskrim, biskut gula icing dan biskut warna warni. Ada nama panggilan yang lain lagi tak?

Bahagian bawah dia biskut berbentuk sedikit lonjong. Topping atas tu gula icing keras yang pelbagai warna. Ada warna pink, putih, kuning dan hijau. Suka betul makan yang gula atas tu. 

Suka juga makan biskut butang kosong je. Dua dua pun suka. Jadinya dalam bekas tu tak ada lah tinggal biskut je.

Sebetulnya memang kena makan sekali ngap macam tu. Barulah boleh balance kan rasa gula yang manis tu dengan biskut. Tapi iyelah dulu budak-budak, makan manis manis je tahu. 

Biskut Butang
Biskut butang, dapat dari doorgift majlis kahwin
 

Siapa suka makan biskut butang warna warni ni, angkat tangan! Dulu suka lah sekarang biasa biasa je. Perasan tak kalau jajan lama-lama ni rasa dia pun dah berubah walaupun pek lama tapi rasa authentic zaman dulu tu dah tak ada. 

Amboii macam hebat betul boleh ingat rasa yang zaman dulu tu. Yakinnya kamu!

Yelah perubahan zaman kan. Mestilah rasa dia tak kekal sama. Pasti ada perubahan rasa tu. Yang sekarang ni topping gula tu macam so so je manis dia. Sedang sedang aja. Tak manis sangat. Mungkin dapat yang kurang manis atau rasa dia memang tak manis dah. Entahlah...

Sekarang dah tak susah nak jumpa biskut butang ni. Ada orang dah pandai buat biskut butang guna acuan biskut butang. Tapi bentuk biskut dia lain sikit lah. Ada juga yang buat biskut butang coklat rice. Boleh pelbagaikan ikut suka. Boleh juga dijadikan biskut raya.

Cara buat biskut butang : Resepi Biskut Butang

Bahan-bahan
250gm tepung gandum
60gm tepung jagung
20gm serbuk koko
300gm mentega
100gm gula aising
200gm coklat butang berwarna warni
2 sudu makan susu segar

Cara Penyediaan
1. Pukul mentega bersama gula aising sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan campuran tepung gandum dan jagung berselang seli dengan susu segar. Adun sehingga sebati.
3. Setelah itu masukkan adunan ke dalam beg paiping.
4. Paip adunan menggunakan muncung (nozzle) paiping berbentuk bintang di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis.
5. Seterusnya tekankan coklat butang berwarna warni di atasnya.
6. Akhir sekali, bakar pada suhu 160ºC selama 18 minit.

Kredit resipi : Resepiana.com

Lelaki Lingkungan Cinta Episod 3 | Hujan lebat, operasi mencari Esya dan Adib yang hilang masa nightwalk malam tadi terhenti disebabkan hujan turun dengan lebat. Laporan polis sudah pun dibuat. Mereka semua menanti esok paginya untuk meneruskan pencarian Esya dan Adib.

Gara-gara kenakalan Adib mengusik menyamar jadi hantu, sudahnya Esya dan Adib ketinggalan  dari kumpulan dan sesat. Mereka tak dapat keluar disebabkan hujan lebat diluar. Terpaksalah mereka bermalam di dalam gua.

Masa ini lah Adib gunakan masa untuk mendekati Esya. Adib mula berkongsi cerita tentang hobi photography yang diminatinya. Cerita kenakalan zaman sekolah Adib memang kelakar. Memang nakal betul Adib suka pedajalkan orang.

Apa lagi yang dibualkan Adib dan Esya ni, kenalah sambung tengok Episod 3. 

Tonton Online Lelaki Lingkungan Cinta Episod 3

Tonton Online Drama Lelaki Lingkungan Cinta

SENARAI PELAKON DRAMA LELAKI LINGKUNGAN CINTA

Naim Daniel sebagai Adib
Shasha Abedul sebagai Esya
Ismail Izzani sebagai Zambri
Shalma Eliana sebagai Salina
Cik B sebagai Maria
Imran Aqil sebagai Hardy
Aniq Suhair sebagai Arep
Aresya Rania sebagai Esya

PELAKON TAMBAHAN : Rozita Che Wan, Ruhainies, Syazuwan Hassan, Izzrin Irfan, Asha Merican, Aisar Khaled, Chemat Raja Lawak, Nazeera Sardi, Mas Anizan, Aresya Rania, Ummar Dzariff

Slot Lestary TV3, Pukul 9 malam setiap hari rabu hingga jumaat.