Image Slider

Majlis Konvokesyen UTP ke-17

Saturday, October 21, 2017
Seperti yang dirancang, sempat juga menghadirkan diri ke Majlis Konvokesyen UTP (Universiti Teknologi petronas) ke-17. Konvokesyen satu-satunya anak buah Fiza yang study di UTP. Jadi macam teruja nak pergi sebab nak tengok suasana konvokesyen dia orang macamana. Plus, nak memeriahkan suasana dan celebrate family. Bukan selalu peluang dan kenangan macam ni ada. Jadi, why not bila ada masa dan peluang kita kita turut sama memeriahkan.

Nasib juga majlis konvokesyen anak buah Fiza sebelah petang sebab sebelah pagi husband ada kerja. Lepas siap kerja, tengahari tu terus gerak ke UTP. Sempat jugalah jumpa anak buah dan family abang Fiza. Tambah teruja nak bagi statice flower bouquet buat sendiri tu. 

Tahniah Azzam! Muka ada senyum
Tengok tu betapa meriahnya majlis konvokesyen. Mana - mana konvo pun meriah. Family tumpang bangga kot dengan kejayaan para graduan yang dah berjaya tamatkan pelajaran. Majlis konvokesyen UTP ni agak lain daripada majlis konvo UiTM yang dah bisa Fiza tengok. Majlis dia agak besar dan universal. Cukup meriah dengan pelbagai negara, kaum, agama dan bangsa.

Yang diraikan entah ke mana, kita-kita je sibuk ambil gambar.
Paling teruja tengok library UTP yang super awesome ni. See through glass je ni haa.

Seronoknya alahaii dapat belajar kat UTP ni kan. Semangat kalau nak study kat library. Acah-acah macam ulat buku. Kuikuikui.



Tak dapat tengok majlis konvokesyen UTP sepenuhnya sebab sampai pun dah nak habis majlis dah. Jadinya tak dapat lah nak cerita sangat pun. Yang penting happy dapat sampai dah meraikan graduation anak buah. Rancangnya nak pergi sekali Kellie Castle tapi masa tak mengizinkan. Kena datang Batu Gajah balik lah nampaknya lepas ni.

Tahniah untuk semua para graduan dan semoga berjaya. Bukan senang oii nak belajar sampai graduate. Kalau tak kuat semangat boleh berhenti tengah jalan. Apapun kena usaha sampai graduan dan inshaAllah bakal berjaya dalam bidang masing-masing. Good Luck!

DIY Chrysanthemum Pom Pom Flower Bouquet

Friday, October 20, 2017
Lepas siap DIY Statice Flower Bouquet, Fiza DIY Chrysanthemum pom pom flower untuk konvokesyen anak buah lagi sorang esoknya. Fiza buat sekali harung je sebab takut nanti tak sempat nak siapkan sebelum pergi sana. Siapkan awal-awal senang. Fiza gunakan bunga chrysanthemum pom pom warna purple sebab ikut tema UiTM di hatiku gitu. Lagipun bunga ni lebih sesuai untuk perempuan kan. Kalau statice flower tu warna putih sesuai lah untuk orang lelaki.

Memang tak nak beli bunga jenis sama nanti tak best lah kalau sama. Sebab tu Fiza beli 2 jenis. Patutlah Fiza pilih bunga yang tahan lama sikit sebab majlis konvokesyen anak buah Fiza lagi sorang ni esoknya selepas majlis lagi sorang tu. Lupa pula bunga chrysanthemum ni jenis cepat layu. Tapi takde lah cepat sangat layu pun. Kira tahan lama juga lah sebab dia kecil-kecil. Tak nampak kesan lebam-lebam layu tu selepas 3 hari. Kira okaylah.

Menggunakan bahan-bahan yang sama dan stail yang sama dengan DIY Statice flower bouquet tu, cuma jenis bunga utama yang berbeza. Bila kau orang beli fresh flower sendiri dan buat sendiri, bunga-bunga tu lebih banyak dan puas hati dapat banyak bunga kan!.


Walaupun seni susunan tu tak berapa nak ada tapi nampak lebih wow daripada biasa yang kita nampak bunga-bunga konvokesyen yang lain. Betul tak? Of courselah Fiza nak kelainan. Bunga-bunga yang di jual masa pesta konvo pun kalau bunga ros sekuntum dua pun dah mahal. Kalau banyak apatah lagi. Lagipun bunga ros dah biasa sangat tengok. Apakata guna bunga lain selain bunga ros untuk nampak lebih berbeza. Nilainya juga berbeza kan. Bak kata husband Fiza " priceless".


What Does the Chrysanthemum Flower Mean?
As a bloom of great importance, the Chrysanthemum symbolizes concepts like:
-Lasting friendship and non-romantic affection
-Support from your family and loved ones
-Cheerfulness and good spirits, including cheering up a sad person
-Rest and recovery after a long trial or challenge
-Enduring life and rebirth, especially the birth of a child
-Loyalty and devotion, both romantic and platonic
credit google
Di sebalik bunga chrysanthemum yang cantik, ada maknanya tersendiri. Sesuailah tu untuk di jadikan hadiah masa konvokesyen kan. Kalau kau orang jenis yang suka bagi bunga pada orang lain, kalau ada masa lebih baik buat sendiri. Lebih jimat, lebih puas hati dan ada sentimental value untuk orang yang tersayang. Ada yang suruh Fiza open order dan buat bisnes flower bouquet ni tapi tak boleh rasanya nak buat sebab nak beli bunga murah-murah dan segar jauh pula. Risau juga kalau tak dapat memenuhi permintaan pelanggan kalau stok bunga takde. Mesti kecewa! Jadinya, tak perlu lah kot Fiza open order. hihi..

DIY Statice Flower Bouquet

Seronok wei tengok bunga-bunga segar cantik-cantik dan murah-murah dekat Lee Wah Florist hari tu. Balik dari kedai bunga tu terus rendam bunga dalam air sebab bunga segar yang beli tu takde sediakan kapas basah atau bekas air. Kalau beli bunga segar memang bawa macam tu je la. Tak sesuai untuk perjalanan jauh, takut kalau bunga cepat layu sebab kekurangan air.

Lepas tu, cepat-cepat Fiza DIY (Do It Yourself) statice flower bouquet ni kat rumah dengan bantuan husband. Sebenarnya sebelum beli bunga, Fiza dah tengok beberapa tutorial wrapping flower bouquets di youtube. Nampak macam senang je sebab tu decide nak buat sendiri je. Plus, buat sendiri lebih menjimatkan dan puas hati.

Percaya atau tidak, dengan bermodalkan kurang daripada RM50 boleh dapat flower bouquet secantik ini. Tak semua bahan-bahan yang Fiza gunakan Fiza beli baru. Ada yang dah ada dalam stok simpanan Fiza macam burlap fabric dan tali guni tu. Tag tu pula Fiza DIY juga nampak lebih sesuai dengan burlap fabric tu kan. Lagipun tag tu salah satu trademark yang biasa Fiza gunakan.

diy-statice-flower-bouquet

Bahan-bahan
1 bundle statice flower
Beberapa tangkai yellow peacock
1 helai burlap fabric
1 helai wrapper plastik
Tali guni
Kapas basah
Plastik/aluminium

Cara-cara
1. Buat susunan bunga, kemudian ikat dan potong lebihan batang
2. Basahkan kapas dan dan balut dengan plastik pada bahagian bawah tangkai
3. Balut bunga dengan menggunakan burlap fabric dan ikat.
4. Kemudian baru balut dengan wrapper plastik
5. Akhir sekali baru ikat.

Kalau kurang jelas mungkin kau orang boleh refer pada youtube. Fiza tak sempat lah nak buat tutorial bagai sebab nak cepat balut sebab esoknya dah nak gerak pergi konvo anak buah Fiza. Apa yang ada hanya gambar yang sudah siap. Dah siap nampak cantikkan? 


Sedang elok saiz flower bouquet ni. Tak besar dan tak kecil sangat. Paling penting ada nilainya tersendiri dan di buat dengan kasih sayang lagi. Jadi, harganya priceless.

diy-statice-flower-bouquet

Ramai yang tanya bunga apa dan jawapannya adalah statice flower. Sejenis spesis bunga seperti bunga lavender. Bunga yang agak rare juga ni. Mempunyai maksud yang tersendiri. Tapi Fiza tak fikir pun maksud pemberian bunga ni. Yang Fiza tahu bunganya cantik dan sesuai untuk disimpan dalam jangka masa panjang walaupun dah kering.
What is the meaning of statice flower?
Grown for both its colorful flowers and its everlasting calyx (the green leaf that encloses the flower bud), statice is also considered an herb, referred to as "sea lavender." Statice is commonly used in dried flower arrangements as well as fresh bouquets. Its botanical name is derived from the Greek word "limonium," meaning meadow, referring to the plants original habitat and likely why this versatile flower is also called marsh-rosemary.With a misty and seafoam appearance (two more names associated with this wildflower-like plant), in the language of flowers, statice symbolizes remembrance.-credit google
diy-statice-flower-bouquet

Anak buah Fiza pun suka dengan bunga ni dan kawan-kawan dia pun cakap cantik. Okay, tiba-tiba rasa kembang semangkuk bila orang puji. Misi seterusnya, satu lagi DIY flower bouquet yang Fiza kena siapkan untuk sorang lagi anak buah Fiza.

Fresh Flower Murah-Murah

Monday, October 16, 2017
Punyalah susah nak mencari bunga segar @ fresh flower yang murah-murah area Seremban ni. Sebelum ni pernah pergi Seremban Florist beli fresh flower bouquet yang dah siap untuk konvokesyen anak buah Fiza. Harga boleh tahan murah juga tapi tak semurah harga bunga segar murah di Petaling Street.

Kalau di tanya kat mana kedai bunga murah, rata-rata akan jawab Petaling Street. Gigih lah Fiza dan husband pergi ke Petaling Street cari bunga segar untuk konvokesyen 2 orang anak buah Fiza. Motif utama memang nak beli bunga segar untuk buat sendiri flower bouquet. Tujuan lain saja nak tengok banyak mana murah yang dikatakan tu. Kalau berbaloi nanti boleh pergi lagi kan.

Chrystanthemum pom pom RM14.84 satu bundle ni. Boleh buat 2 flower bouquet

Sampai je kat sana, tak tentu arah mata ni nak tengok mana satu. Banyakkkkk sangat bunga yang ada. Rambang mata nak memilih. Pulak tu murah-murah daripada kedai bunga yang biasa-biasa yang pernah Fiza pergi. Dua tiga kali juga pusing-pusing dalam kedai sebab tak tahu nak buat pilihan yang mana satu.

Baby breath 1 bundle RM2+.++, baby filler, yellow peacock harga belas-belas je 1 bundle.

Aim Fiza bukan lah bunga ros sebab dah biasa sangat dengan bunga ros. Jadi, pilih yang agak rare dan tak sama dengan orang lain. Well, Fiza lebih suka sesuatu yang unik dan tak sama dengan orang lain. Baru nampak menarik.

Carnation RM14.++ satu bundle

Sebelah kanan bunga ros RM16.++ satu bundle 


Selain bunga, lengkap dengan barang-barang untuk buat hiasan bunga. Fiza beli sekali wrapper untuk flower bouquet. Banyak juga pilihan yang ada. Fiza beli 1 bundle Wrapper RM19.08. Senang untuk stok nak guna akan datang.


Hari tu Fiza cuma beli bunga chrysanthemum pom pom, statice dan yellow peacock je. Ikutkan hati nak je beli bunga-bunga segar yang lain yang murah gila ni.

Chrysanthemum pom pom 1 bundle RM14.84

Statice flower 1 bundle RM14.56
Yellow peacock 1 bundle RM12.72
Total semua RM61.20 sahaja untuk buat 2 flower bouquet. Nanti Fiza kongsikan hasil flower bouquet yang dah siap next entri. Kalau kau orang nak cari bunga segar murah, carilah di Petaling Street ada 2-3 buah kedai bunga yang popular dengan kemurahan harganya. Yang Fiza pergi nama kedai tu Lee Wah Florist Sdn Bhd. 

Kalau nak datang sini kau orang gunakan waze pun dah boleh sampai terus ke kedai. Tapi kat sini agak sesak untuk parking. Tapi jangan risau lah sebab ada tempat parking berbayar tak jauh daripada kedai tu. Kalau nampak kedai Lee Wah sebelah kanan, jalan depan lagi masuk kiri ada tempat parking berbayar. Agak mahal juga parking nya tapi takde pilihan parking juga kat situ. 1/2 jam RM3.50.

Lee Wah Florist Sdn. Bhd

Florist in Kuala Lumpur, Malaysia
129, Jalan Tun H S Lee, City Centre, 
50000 Kuala Lumpur, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Phone: +60 3-2078 2822

Auto Post Signature

Auto Post  Signature