Alhamdulillah ahli keluarga yang mengerjakan umrah selamat sampai di bumi Malaysia awal pagi semalam. Flight landed tepat jam 2:35 macam tu ikut masa flight tracker. Fiza dengan husband sampai tepat masa landed tu terus parking kereta. Tapi macam biasalah nak menunggu urusan pelepasan dan ambil luggage lagi ambil masa.

Dalam sejam lebih jugalah menunggu. Takpe, janji semuanya selamat sampai dengan selamat. Biasanya kalau orang balik umrah mesti dapat buah tangan macam ni. Kurma tu wajiblah ada. Fiza suka kalau dapat kacang gajus dan pistachio ni. Kalau makan tak reti nak berhenti makan. Sedap kot makan kekacang ni. Memang masing-masing beli kacang ni je lah kalau balik umrah atau haji. 


Cuma ada satu yang rare tak pernah makan, iaitu butir biji jagung disalut tepung perisa kari kot. Rasa dia sedap macam makan kacang rangup salut tepung tu. Selain tu ada dapat coklat, kek, jajan dan air zam zam. Belum ada rezeki nak sampai sana. Dapat merasa buah tangan dari tanah suci kira bersyukur juga.

Pernah makan sayur pucuk manis tak? Sayur pucuk manis antara lauk paling kerap di makan masa kecil-kecil dulu sebab mak tanam dekat sekitar rumah. Bila nak masak buat lauk petik je dah boleh buat lauk dah. Biasanya pucuk manis ni mak masak goreng pedas je. Kadang-kadang je masak lemak putih campur keledek. Pun sedap juga.

Agak lama juga mak tak tanam sayur pucuk manis ni. Tiba-tiba balik kampung haritu ternampak banyak pokok pucuk manis ni. Apa lagi, terus petik lah buat sayur untuk makan tengahari. Fiza ni pantang nampak apa yang ada kat rumah tu. Confirm nak petik buat lauk. Ada pucuk ubi, confirm buat ulam. Senang kalau duduk kampung ni, tak putus ulam dan sayur. Pendek kata, memang hidup sihat lah dengan ulam-ulaman bila duduk kampung.


Kalau kau orang tak pernah tengok pokok sayur pucuk manis ni. Inilah rupa dia. Ada nampak buah-buah rupa macam ni, inilah dia pokok pucuk manis atau mungkin ada nama lain. Tempat kau orang panggil nama apa? Inilah satu-satunya sayur yang Fiza rasa tak pahit dan manis. Sesuai lah untuk kau orang yang tak suka sayur pahit tu.

Tekstur daun dia agak rangup bila dimakan. Memang sedap dan rasa manis tu buat lagi sedap. Sebab tu lebih sedap digoreng pedas. Barulah terasa makan sayur yang sedap bila ada rasa pedas tu. Dapat makan sayur segar macam ni memang satu nikmat. Lagi-lagi bila sayur ni susah nak jumpa. Kalau ada mungkin boleh jumpa dijual di pasar tani. Pernah jumpa tak sayur pucuk manis ni?

Buah mulberry selain dimakan begitu saja, paling sedap dibuat jus katanya. So Fiza pun macam excited lah nak cuba buat jus mulberry. Disebabkan buah dia masam manis macam tu Fiza suka, so berharap jugalah air buah mulberry ni sedap juga. Dengan berbekalkan kerajinan, gigih jugalah menyiapkan pati jus mulberry.

HOMEMADE PATI JUS MULBERRY CARA FIZA

Dengan buah mulberry yang tak berapa nak banyak tu, Fiza cuba jugalah buat sebab nak rasa punya pasal. Panaskan air secukupnya, tambah gula dan masukkan buah mulberry. Masak sampailah air bertukar menjadi warna merah. Sukatan gula dan air tu pandai-pandai adjust ikut rasa nak manis atau kurang manis.

Dah masak semua bahan, tunggu sejuk kemudian baru blend okay. Ada orang lepas blend tu dia tapis. Tapi Fiza tak tapislah, sebab suka serat-serat tu sekali dalam pati. Lebih bagus kot dicampurkan dengan serat buah mulberry tu sekali. Gigit-gigit rasa macam letak selasih pula. Rasa air buah mulberry sedap seakan-akan jus roselle macam tu.


Minuman jus buah lagi sedap diminum sejuk. Buah mulberry ni banyak khasiatnya. Lebih elok kalau tak ditambah gula. Nanti nak cuba buat jus buah mulberry guna buah mulberry yang hitam manis je tanpa gula. Barulah betul-betul berkhasiat. Bila dah campur gula ni memang tak sihatlah jadinya. Cuma rasa sedap je lah.

Tahu tak yang sebatang pokok buah mulberry ni mempunyai khasiat tersendiri dari hujung akar sehingga ke daun mulberry. Buah Mulberry mengandungi asid sitrik, vitamin C dan gula. Daun mulberry pula mengandungi adenin, amilas, asid suksinik, karotena dan kolin. Biji mulberry juga mengandungi ureas dan akar pokok memiliki beta-amirin, minyak meruap, resinotanol dan sitosterol.

Ada sesetengah orang jadikan daun mulberry sebagai ulam dan ada juga jadikan daun mulberry sebagai teh mulberry. Nampak menarik bukan? Daun mulberry juga boleh dimasak lemak cili api. Apa rasa dia? Okay, macam rasa nak cuba. Tapi kena tunggu balik kampung ambil stok. Banyak betul yang nak dicuba dengan pokok buah mulberry ni. Ada yang pernah rasa daun mulberry tak? Buat ulam ke, masak lemak ke. Ada?

Amboiii...lama menyepi tak berupdate blog. Apatah lagi nak berblogwalking. Ampun! 3 hari sepi sebab balik kampung. Bila dapat cuti lama sikit kat kampung memang tak menyempat nak update blog ni. Sekadar sempat update facebook, instagram dan twitter je lah. Itupun mana yang sempat. Kenikmatan berada kat kampung tu boleh lupa sekejap dunia internet ni. Cliche kan? Tapi itulah realitinya.

Ni dia hasil tuaian buah mulberry kat kampung. Sebenarnya tak pernah tahu kewujudan pokok buah mulberry ni kat  belakang rumah. Tapi haritu balik kampung, explore habis-habisan tanaman mak kat kampung tu. Baru tahu ada buah mulberry ni. Apa lagi, terus petik mana yang masak dan hampir masak. Tak dapat banyak sebab masih ada banyak yang masih belum masak lagi.


Geram sungguh la tengok buah yang nak masak ranum ni. Tangan tu rasa nak petik je lah. Memang petik terus makan je la jawabnya. Tak sabar nak rasa sebab tak pernah rasa pun sebelum ni. Yang hitam betul tu buah paling masak dan manis rasanya. Yang hampir bercampur warna hitam dan merah ni masam manis rasanya. Sedap juga!


Yang warna kurang merah ni memang agak masam. Tak mampu nak telan. Tapi kalau kau orang sejenis yang suka masam, mesti suka yang warna macam ni. Sedap tu sedap tapi bila rasa masam tu terasa. Mak aiiii..masam nau nau.


Warna ala pink ni kira masih baby lagi. Kalau berani, makanlah. Fiza berani cakap yang ni memang confirm masam ya amat walaupun tak cuba makan yang ni. Fiza berani makan sampai yang dalam gambar atas ni je. Lebih masam daripada tu memang tak sanggup lah.


Pokok mulberry ni macam pokok bunga raya je rupanya. Daun dan batang dia seakan-akan lebih kurang sama. Terjakun sekejap sebab tak pernah tengok depan mata. Pokok dah besar tapi kenapa tak pernah perasan sebelum ni eh? Sebelum ni tak pernah berbuah mungkin, itu yang kurang perasan agaknya.



Pokok dia jenis tinggi tapi dahan-dahan halus macam pokok bunga  raya cuma versi besar je lah. Buah buah banyak lagi atas pokok tu. Tak sampai nak ambil. Lagipun banyak yang belum masak betul lagi. Dalam masa terdekat ni kalau dapat balik kampung, nak potong dahan je. Mudah nak ambil dan lebih rimbun lepas potong.



Harap harap ada rezeki balik nanti dapat buah mulberry lebih sikit. Terasa nak buat pati jus mulberry. Ada orang kata sedap. Apa yang ada ni nak cuba buat dulu. Tengok macam mana kesedapan jus mulberry ni.