Cakk! Lama menyepi tuan blog ni. Sibuk teruk dengan segala urusan sampai blog terabai. Nak update media sosial pun hilang mood. Alhamdulillah dah semakin reda segala urusan, barulah ada masa nak update sikit. On the way balik Segamat dari Hospital Sultan Ismail JB bawa abah appointment doktor, macam biasa singgah Ayer Hitam nak shopping apa yang patut. Tempat wajib singgah kalau balik.

Kalau singgah mesti beli nanas dan kerepek-kerepek nak bawa balik. Terpandang pulak crispy crab yang nampak macam sedap. Sebelum ni pernah nampak ada orang buat sendiri cuma diri sendiri nak buat tu belum cukup rajin lagi. Bila dah nampak depan mata tu, terus beli lah. Nak tunggu apa lagi kan? 


Crispy crab ni dijual dalam balang besar dan harga RM20. Berbaloi lah kot harga dengan kuantiti yang dijual tu. Fillet ketam tu pun dah sedap apatah lagi bila dijadikan kerepek. Memang sedap! Tambah pulak digoreng dengan daun kari. Cuma kurang rasa kari, lagi sedap kalau selepas goreng tu ditabur dengan flavour spicy ataupun kari. Mesti lagi sedap.

Nak tambah segala flavour tu kenalah buat sendiri kan. Tunggu mood rajin tu entah bila nak buat sebab bila dah sibuk dan penat, kerajinan tu mulalah senyap senyap menghilang. Mujur tak hilang terus. Nak buat crispy crab ni pun hanya perlu koyak-koyakkan fillet ketam campurkan dengan serbuk cukup rasa, serbuk kari, white pepper.

Kemudian goreng dalam minyak yang panas sampai garing dengan daun kari. Dah siap, angkat dan toskan. Siap dah boleh dimakan. Cuma itulah, kalau nak buat sendiri ni kena rajin. Kalau tak, beli je lebih senang. Tak gitu?

Balik kampung tak sah kalau tak membelek-belek segala pokok-pokok bunga mak. Sedap mata memandang tengok hasil tanaman mak menjadi je semuanya. Pokok bunga pun seronok je hidup kat kampung. Tanah luas dan hidup pun lebih bahagia daripada duduk dalam pasu je. Kat bandar ni faham sendiri lah laman rumah yang tak berapa nak luas dan tak berapa nak ada tanah. Tanam pun tetap kena dalam pasu. 

Bila dah membelek tu, tak sah juga tak berkenan. Ada je berkenan dan mana yang mudah nak ambil benih tu siap-siap minta kat mak. Mak pun siap suruh bawa pasu sekali. Haa, sekali pakej pasu mak bagi tu. Itu kalau ada extra bunga dalam pasu lain. Terperasan ada satu spesis pokok keladi tu dah berbunga. Bunga pun satu je. Namanya White Anthurium. Cantik bukan?


Sempatlah shoot white anthuriuam tengah mekar kembang ni. Kalau berbunga banyak lagilah cantik. Pokok bunga spesis keladi ni memang cantik-cantik kan tapi macam susah jaga je. Kena letak tempat yang redup je. Tak boleh letak tempat panas yang terus kena cahaya matahari.

Agak leceh juga nak jaga pokok ni. Tapi spesis anthurium ni boleh juga letak dalam balang air kalau malas nak tanam guna tanah. Nak cuba jugalah cari yang jenis renek dan warna merah letak dalam balang kaca pun cantik buat indoor plant sebagai dekorasi dalam rumah. Okay juga idea ni kan?
Sekarang musim orang tanam bayam brazil agaknya kot. Dah tu, tak kan tak tengok saja. Baru nak terjebak tanam bayam brazil ni. Sebenarnya dah lama berhajat nak tanam bayam brazil sejak trending baru-baru ni. Entah dari mana mula viral dan trendingnya tak tahu lah. Tak pasal nama bayam brazil menjadi pujaan ramai ye. Disebabkan Fiza ni pencinta sayur, jadi memang kena dapatkan lah bayam brazil ni. Selain dimasak, sedap juga dibuat ulam kalau ikut kata-kata netizen lah. Entah iye entah tidak.

Oleh kerana masih memegang title pencinta sayur. Pulun lah pergi cari kat nursery bunga tu. Anak benih pokok habis katanya. Yang benih untuk ditanam pun habis juga. Okay, fine! Tak putus asa, cari kat shopee yang berakhir tanpa checkout. Duduk senyap dalam cart je lah. Kejap nak kejap tak nak, macam tu lah perasaan dia. Lebih senang terus beli dan dapat kalau beli tanaman ni. 


Balik kampung Segamat, saja cuba jengah nursery yang terdekat. Finally, dapat juga beli bayam brazil ni ha. Rezeki balik kampung juga ni. Stok pun tak banyak ada beberapa je dan inilah je lah yang Fiza rasa macam elok sikit. Nak buat makan pun kena tunggu generasi kedua lah itupun kalau tumbuh elok. Tapi katanya bayam brazil ni cucuk gitu dalam tanah pun senang hidup. Kita tengoklah macam mana kejadiaan dia selepas ni.

Fiza beli kat SK Nursery Jalan Pemuda Segamat. RM5 sepasu. Kira murahlah ni walaupun kat shopee ada lagi murah bawah RM5 tapi kalau termasuk pos jadi mahal semula lah. Pulak tu kos pos lebih mahal dari pokok. Tapi kalau semata-mata nak beli pokok nan sebatang tu baik tak payah check out. Beli kat kedai je terus senang.

Apa rasa bayam brazil ni? Sama je ke rasa bayam biasa atau yang merah tu? Macam dah bertahun dah Fiza tak makan bayam. Bayam ni biasa orang masak tumis air je. Atau ada yang panggil masak bening. Harap ada rezeki lah merasa bayam brazil. Nak masak tumis dan nak cuba buat ulam makan begitu saja.