Emas, bukan sekadar perhiasan wanita. Kini emas jadi trending dan pembelian emas semakin popular di kalangan rakyat Malaysia. Ramai mula sedar yang emas merupakan pelaburan yang bagus untuk digunakan di masa hadapan. 

Bila semakin trending dan popular, bertambah meningkat lah harganya. Tak lama lagi harganya mungkin akan mencecah RM300 untuk 1 gram. Wow! Fikir banyak kali lah kalau nak membeli emas bila dah tahap harga macam tu.

Banyak juga kedai emas yang buat jualan harga murah. Antara emas yang murah, orang kata kedai emas di Kuala Pilah. Ramai juga yang mula berjinak-jinakbuka kedai online atau main kutu. 

Beli online tak salah, tapi jangan tertipu dengan kedai emas tipu. Selidik dulu. Nak mencari emas bajet sekalipun, carilah kedai yang sah perniagaannya. Supaya nanti senang apa apa terjadi senang nak buat report.

Sejak akhir-akhir ni memang popular nama nama emas atau design gelang emas/rantai tangan inspirasi dari makanan,haiwan dan juga bangunan. 

Antara yang popular adalah gelang emas terbaru iaitu gelang emas pulut dakap, gelang emas biskut tawar, gelang emas roti bun, gelang emas lipan, gelang emas jagunggelang emas biji anggur, gelang emas ekor kucing, gelang emas gajah dan banyak lagi lah.

Gelang Emas Pulut Dakap

Gelang Emas Pulut Dakap

Gelang Emas Biskut Tawar

Gelang Emas Biskut Tawar

Gelang Emas Roti Bun

Gelang Emas Roti Bun

Gelang Emas Lipan

Gelang Emas Lipan

Gelang Emas Anggur

Gelang Emas Biji Ketumbar

Gelang Emas Biji Ketumbar

Gelang Emas Biji Sawi

Gelang Emas Biji Sawi

Gelang Emas Boba


Gelang Emas/ Cincin Bola Takraw

Gelang Emas/ Cincin Bola Takraw

Gelang Emas Coco

Gelang Emas Coco

Gelang Emas Coco Mata Petai

Gelang Emas Coco Mata Petai

Gelang Emas Dunhill

Gelang Emas Dunhill

Emas Durian

Emas Durian

Gelang Emas Ekor Kucing

Gelang Emas Ekor Kucing

Gelang Emas Gajah

Gelang Emas Gajah

Gelang Emas Jagung

Gelang Emas Jagung

Emas Kerepek Bawang

Emas Kerepek Bawang

Emas KLCC

Emas KLCC

Gelang Emas Latok

Gelang Emas Latok

Emas Lintah

Gelang Emas Lintah

Mana satu pilihan korang? Kalau diberi pilihan, Fiza akan pilih gelang emas lipan. Dah lama berkenan cuma belum dapat je lagi. Harap ada rezeki lah dapat satu pun jadi lah kan. 

Ala dapat gelang emas 916 terkini pun dah okay dah kan. Tak kira design apa pun. Selain emas 916, sesetengah orang minat juga dengan gelang emas pandora. Kalau Fiza, lebih suka emas 916. Emas putih macam kurang minat sikit. 

Nak beli emas pun kena juga lah tahu serba sedikit tentang jenis-jenis emas ni. 

Jenis-Jenis Emas Dan Kegunaan

1. Emas 24K atau emas 999 atau emas 999.9 atau emas sepuluh

Kandungan emas adalah 99.9%. Emas tulen yang paling mahal. Digunakan untuk barang perhiasan, pelaburan dan juga peralatan perubatan.

2. Emas 22K atau emas 916 atau 917

Kandungan emas adalah 91.6% atau 22/24 dari bahagian emas. Emas perhiasan paling tulen dalam barang kemas yang mempunyai warna kuning keemasan. Sesuai untuk dijadikan emas perhiasan yang kosong tanpa permata kerana sejenis emas yang lembut. Tidak sesuai untuk digunakan sebagai pelaburan.

3. Emas 21K atau emas 875

Kandungan emas adalah 87.5%. Juga emas perhiasan tulen dalam barang kemas yang warnanya keemasan. Sama juga dengan emas 22k, emas perhiasan kosong tanpa permata dan tidak boleh dicampur dengan permata. Tidak sesuai juga untuk pelaburan.

4. Emas 20K atau emas 833

Kandungan emas adalah 83.3%. Merupakan emas perhiasan tulen dalam barang kemas yang berwarna kuning keemasan. Tidak sesuai untuk pelaburan atau dihiasi dengan permata.

5. Emas 18K atau emas 750

Kandungan emas adalah 75.0%. Emas perhiasan yang seimbang dari segi ketahanan dan ketulenan emas dengan aloi yang lebih keras, kukuh, lebih tahan lama dan selamat dari tindak balas alergi pada orang yang sensitif kepada nikel. 

Emas perhiasan dengan bentuk menarik dihiasi permata tapi tidak sesuai untuk pelaburan.

6. Emas 14K atau emas 585

Kandungan emas adalah 58.5%. Emas perhiasan yang seimbang antara ketahanan dan ketulenan emas dengan aloi lebih keras, kukuh, lebih tahan lama dan lebih lasak namun tidak selamat dari tindak balas alergi pada orang yang sensitif kepada nikel. 

Emas perhiasan dengan bentuk menarik, mempunyai permata dan pelbagai warna. Sejenis emas yang lebih banyak logam dari emas dan tidak sesuai untuk pelaburan. 

7. Emas 10K atau emas 417

Kandungan emas adalah 41.7%. Emas perhiasan yang lebih keras, kukuh, lebih tahan lama, tidak calar atau bengkok dan lebih lasak namun tidak selamat dari tindak balas alergi pada orang yang sensitif kepada nikel. 

Emas perhiasan dengan bentuk menarik, mempunyai permata dan pelbagai warna. Emas berketulenan 10K dan tidak sesuai untuk pelaburan.

8. Emas 9K atau emas 375 atau suasa

Kandungan emas adalah 37.5%. Kebiasaannya digunakan untuk membuat cincin suasa untuk lelaki.

Dah tahu jenis-jenis emas dan nama nama emas, jadi senang lah nak memilih ikut kesesuaian dan citarasa sendiri. Dengan lambakan penjualan emas dipasaran ni dengan harga emas yang semakin lama semakin meningkat naik ni rasa entah bila dapat beli entah. 

Nak tunggu emas kembali ke seratus lebih segram macam harga dulu-dulu memang tak dapat lah kan.

Ada yang berpesan supaya beli emas dengan harga sekarang sebelum meningkat sampai RM300 lebih tu. Silap silap harga cincin biasa pun dah harga seribu lebih. Aduhaiii..Lagi pun orang kata beli emas tak rugi sebab ianya boleh dijadikan pelaburan dan kegunaan di masa akan datang. 


Credit image : BroOhsem/Akhtar Syamir
Kejap je dah masuk bulan 8 yang disebut bulan Ogos. Ya, semua orang tahu bulan ogos. Sajalah nak ingatkan yang kita dah masuk bulan Ogos dah. Rasa macam kejap betul bulan Julai berlalu. Rasa macam baru je update entry untuk permulaan Julai haritu. Banyak perkara-perkara penting dalam bulan Ogos ni. 


Wajib pakai Face Mask Bermula 1 Ogos

Nak ingatkan juga lah bermula 1 Ogos pemakaian pelitup muka (face mask) diwajibkan di pakai di tempat awam dan di tempat pengakutan awam yang sesak. Ingat tu! Jangan buat buat lupa pulak. Muka anda berharga RM1000 sekarang.

Kuanratin Wajib Di Sarawak 1-14 Ogos

Sesiapa yang datang ke Sarawak dari Semenanjung dan Sabah akan dikuanratin wajib di hotel berkuatkuasa bermula 1 Ogos sehingga 14 Ogos setibanya di Sarawak. 

Permohonan Lanjutan Moratorium 7 Ogos

Seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Moratorium dilanjutkan. Permohonan lanjutan moratorium boleh dibuat bermula 7 Ogos. Peminjam yang layak boleh menghubungi bank masing-masing untuk membuat permohonan moratorium. 

Sempadan Malaysia-Singapura Dibuka 17 Ogos

Apa yang merisaukan 17 Ogos nanti sempadan Malaysia-Singapura akan dibuka. Sedangkan sekarang pertambahan kes pun dah merisaukan, apatah lagi bila sempadan dibuka nanti. Risau tak berkesudahan dibuatnya.

7th Years Wedding Anniversary 23 Ogos

Pejam celik pejam celik juga dah 7 tahun usia perkahwinan Fiza dan husband. Walaupun masih belum ada rezeki anak lagi. Masih lagi mampu tersenyum dengan kata kata yang mengguris jiwa. Hati wanita mana yang tak koyak bila dipersoalkan tentang anak.

Anak bukan pengukur kebahagiaan suami isteri. Bersyukur lah bahagia berdua bersama dan boleh feeling honeymoon setiap masa. Tak nak teruskan cakap pasal anak sebab hati tisu mudah koyak. Tanpa sedar air mata mengalir laju nanti. 

Usia makin bertambah, entah sempat entah tidak. Semoga Allah kurniakan kami zuriat pada masa yang tepat. Allah tahu apa yang terbaik untuk kami. Percaya pada perancangan Allah kerana perancangan Allah adalah yang terbaik.

7 tahun bukanlah waktu yang singkat, ikutkan dah boleh ada 2-3 orang anak dah. Siapalah kita nak tentukan soal rezeki ni. Mulut orang kita tak boleh nak kawal. Nak mengata pun mengatalah. Ikut suka lah...

Tahun ni kita makan sepotong kek je lah, sambutan 7th years wedding anniversary paling simple. Nak bercuti pun kena fikirkan banyak kali dengan pertambahan kes Covid-19 yang semakin merisaukan ni. Hold dulu. Next time okay kalau ada rezeki dan kena pada masanya. Nak merancang apa pun jadi serba salah dibuatnya.

Hari Kemerdekaan 31 Ogos

Sambutan hari merdeka ke 63 dalam suasana new normal. Tema tahu ni adalah 'Malaysia Prihatin'. Logo pula berbentuk hati dengan warna jalur gemilang yang melambangkan keprihatinan kerajaan kepada rakyat Malaysia yang berbilang kaum.


Life is like a book.
Some chapter are sad,
some are happy
and some are exciting.
But if you never turn the page,
you will never know
what the next chapter holds.
Apa lagi perkara perkara yang penting bulan Ogos ni? Kotlah ada yang tertinggal. Kita masih lagi berjuang melawan pandemik Covid-19. Masih lagi dalam dalam new normal. Jadi janganlah lupa nak amalkan SOP yang telah ditetapkan. #kitajagakita
Tahu tak apa beza halia muda dan halia tua? Kalau tak tahu silalah membaca untuk tambah pengetahuan kegunaan halia dalam masakan. Kalu dah tahu, boleh kongsikan juga maklumat lain kalau ada apa-apa yang perlu ditambah untuk dikongsikan bersama.

Jujur cakap, selama ni main hentam je guna halia untuk memasak. Rupanya kegunaan halia dalam masakan ni berbeza ye. Ingat tu! Bukan guna sembarangan je halia tua dan muda. Tapi kalau tak ada, nak kisah apa dah kan. Janji halia. 

Beza Halia dan Lengkuas

Jangan pulak tak dapat beza halia dengan lengkuas. Tapi ada je yang masih keliru sebab halia muda dan lengkuas ni rupa dia seakan-akan. Paling mudah nak beza halia muda dengan lengkuas, lengkuas ni lebih keras dan bersabut. 

Lagi satu boleh beza kan dengan kaedah bau. Kalau bau pun tak tahu, mungkin boleh google je gambar untuk tahu beza dia. Takut nanti ada yang pesan beli halia muda, terbeli lengkuas pulak.

Halia Bentong

Pernah dengar halia bentong? Tak silap Fiza halia bentong ni popular beberapa tahun lepas. Macam masih baru jugalah. Halia Bentong( Zingiber Officinale) ni merupakan halia yang terbaik di dunia dan di angka sebagai halia premium.

Halia Bentong adalah keluaran dari Bentong, Pahang. Sebab tu dinamakan Halia Bentong. Terkenal dengan rasanya yang lebih pedas, extra aroma dan teksturnya lebih halus berbanding dengan halia yang ada dipasaran. 

Selain halia bentong, di Malaysia juga ada halia Indonesia, halia Tanjung Sepat, Halia Tanduk Rusa, Halia Cina, Halia Tambunan dan juga Halia Bara. 

Beza Halia Muda dan Halia Tua

Dalam gambar bawah ni boleh nampak beza halia muda dan halia tua. Opss maafkan saya, stok halia tua yang ada dah kecut sikit dan bertunas pulak. Tapi dapatlah nampak beza halia muda dan halia tua tu kan?



1. Rupa fizikal

Halia Muda

Mempunyai warna kuning coklat yang lebih terang dan kulit yang lebih licin.

Halia Tua

Warnanya gelap sedikit berbanding halia muda dan kulitnya kasar sikit. 

2. Bau dan Rasa

Halia muda memiliki bau dan rasa yang lebih lembut berbanding dengan halia tua yang mempunyai bau dan rasa yang agak kuat dan keras.

3. Penggunaan Dalam Masakan

Halia muda

Biasa digunakan dalam masakan barat dan masakan stim kerana mempunyai aroma bau yang lembut dan kurang pedas. Enak juga di campurkan dalam bubur dan sesuai digunakan untuk masak nasi ayam.  Ada kalanya dijadikan sebagai ulam. 

Halia Tua

Lebih sesuai digunakan dalam masakan tradisional seperti rendang, gulai, kari, masakan berkuah dan lain-lain kerana aroma dia lagi kuat dan pedas sikit. Jadi, dah faham lah kenapa masakan tradisional kita boleh jadi sedap gitu.

Dah tahu beza halia muda dan halia tua ni jadi mudahlah nanti nak guna yang mana satu dalam masakan kita. Acah acah hebat lah sikit nak memasak tu kononnya kan.

Cara Memilih Halia

Bila dah tahu beza, kerja memilih dan membeli halia pun jadi senang juga lah. Cara memilih halia juga penting tau bukan main boleh beli je tak tengok keadaan halia tu. Cara Fiza pilih halia, pilih yang elok-elok dan tak basah kalau nak simpan lama. Pernah terbeli halia basah, lama-lama dia jadi berkulat. Lansung tak boleh guna.

Cara Simpan Halia

Kebiasaannya orang simpan halia dalam bekas terbuka samada letak kat luar atau letak dalam peti ais. Tapi kalau terbeli halia basah, tak boleh simpan kat luar. Sebaiknya guna sesegera mungkin untuk elakkan halia tu berkulat dan membusuk.

In case kalau kau orang terbeli halia basah boleh je simpan dalam bekas bertutup yang di isi air dan simpan dalam peti ais untuk tahan lama. Fiza simpan lengkuas buat kaedah macam ni sebab lengkuas jarang guna tapi nak simpan lama. Halia ni macam selalu guna letak luar pun takpa.

Manfaat Halia Dalam Kesihatan dan Kecantikan

Halia ni bukan sekadar digunakan dalam masakan. Digunakan juga untuk kesihatan. Yang biasa orang buat minum air halia untuk buang angin dalam badan. Bagus untuk proses penghadaman dan membantu untuk menurunkan berat badan.

Halia mempunyai antioksidan yang tinggi dan melambatkan proses penuaan kerana halia memiliki antioksidan yang agak tinggi. Jadi ia mempercepatkan proses pembaharuan sel. 

Jika dijadikan scrub, mampu menghilangkan dan menghalang pembentukkan selulit. Ini kerana halia membuatkan kulit terasa panas dan lebih menggalakkan peredaran darah.
 
Tapi tak semua orang suka halia disebabkan rasa halia yang pedas tu. Pernah juga nak cuba minum air teh halia. Memang tak lalu nak minum bila terbau halia. Nak minum memang kena tutup hidung lah. Tapi kalau sup campur halia okay je pulak. Mengada ngada pulak tekak ni kan.

Dan tak semua orang boleh makan atau minum halia. Apa yang Fiza baca, wanita mengandung tak boleh amalkan pengambilan halia. Dikhuatiri akan berlaku kontraksi atau bayi pra matang. Untuk orang yang kurus pun tak boleh juga, nanti akan jadi bertambah kurang berat badan tu.

Panjang lebar kisah halia ni ye. Harini dah sibuk lah masing-masing siapkan juadah raya. Ehemm..Nak masak rendang tu dah tahu dah kan nak guna halia muda ke halia tua. 

Credit : Voize.my

Sehari je lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha/Hari Raya Korban/Hari Raya Haji. Terus terbayangkan rendang daging, sup daging, sup tulang bagai kan? Menu yang berasaskan daging memang sedap tapi kalau dapat makan daging yang liat tu boleh putus selera nak makan. 

Silap haribulan mengundang sakit gigi terus. Lagi kesian kalau yang kurang gigi tu nak makan nanti. Jadi, kenalah gunakan petua/tips/cara melembutkan daging dan daging tak liat. Baru lah sedap di makan seisi keluarga. 

10 Cara Lembutkan Daging dan tak liat
Daging Salai Goreng Berlada, gambar sekadar hiasan

1.Cara Melembutkan Daging Guna Pressure Cooker

Bagi yang ada pressure cooker tu memang untung sangat. Masak pelbagai menu daging jadi tak susah lah orang kata. Sup daging tu petik jari je boleh siap tau! Taklah sekali petik jari je. Kena jugalah sediakan bahan-bahan dan rencah. 

Yang jadi mudah tu hanya perlu masukkan kesemua bahan dan rencah, tekan suis  dan button, kemudian tunggu siap je. Kerja memasak pun jadi mudah dan cepat. Daging pun dijamin lembut gitu! Tapi tak semua orang ada pressure cooker kan. Boleh gunakan cara yang lain seperti di bawah ni.

2. Cara Melembutkan Daging Guna Soda Bikarbonat

Selain digunakan untuk membuat kek, soda bikarbonat juga boleh digunakan untuk tujuan melembutkan daging. Caranya mudah je, hanya perlu perapkan daging dengan soda bikarbonat selama lebih kurang 15 minit macam tu. Kemudian bilas sampai bersih sebelum memasak tu.

3. Cara Melembutkan Daging Guna Cuka

Tak ada soda bikarbonat, boleh je gunakan cuka kalau ada. Cuka makan ye bukan cuka lain. Jangan silap pula. Sama juga kaedah dia, perap daging dengan cuka beberapa jam. Bilas bersih sebelum memasak. Asid yang ada dalam cuka dapat melembutkan daging dan membuatkan daging cepat masak.

4. Cara Melembutkan Daging Guna Lemon/Limau Nipis

Lemon dan limau nipis juga merupakan sumber asid yang boleh digunakan untuk melembutkan daging dengan cepat secara semulajadi. Kaedah dia masih sama, kena perap beberapa jam. Boleh juga kalau nak perap semalaman. Daging pun tak bau hamis.

5. Cara Melembutkan Daging Guna Garam

Ini cara paling mudah untuk lembutkan daging. Setiap rumah pasti ada garam kan. Caranya pun mudah je perap daging dengan garam beberapa jam. Cara ni dikatakan berkesan kerana garam mampu memecahkan fiber otot yang keras. 

6. Cara Rebus Daging

Antara kaedah paling basic yang biasa digunakan adalah dengan cara rebus daging terlebih dahulu. Biasanya daging akan direbus dalam potong yang sederhana besar. Bila daging dah empuk, baru lah potong dan masak. 

7. Potong Ikut Lawan Urat

Setiap kali nak potong daging mesti mak pesan potong daging ikut lawan urat dia. Kalau potong daging ikut lawan urat dia akan menghasilkan tekstur daging yang lebih lembut dan mudah dileraikan macam tu. Tersalah potong, jadi liat sikit lah daging tu. Jadi, potong daging dengan betul tu antara basic paling penting lah. Lemak daging jangan lupa buang okay.

8. Potong Daging Nipis

Selain potong ikut lawan urat tu, pastikan juga potong daging nipis. Nipis yang dimaksud tu takde lah senipis kulit bawang tu ye. Tak mampu rasanya nak potong senipis itu. Agak agak je nipis dia. Tapi ada orang suka potong daging tebal sikit. Macam Fiza suka potong nipis atau sederhana tebal. Tebal sangat lambat masak pulak nanti.

9. Cara Masukkan Sudu Besi

Dulu Fiza rasa macam pelik je akak masak daging masukkan sudu besi. Lahhh rupanya untuk lembutkan daging dan cepat masak. Sebabnya sudi besi atau sudu tembaga ni fungsi dia untuk meningkatkan suhu panas tu. Lagi cepatlah daging masak dan lembut. Jangan pulak kau orang hentam masukkan sudu plastik. 

10. Ketuk Daging 

Satu lagi kaedah yang boleh digunakan adalah dengan cara mengetuk daging sebelum memasak. Gunakan meat mallet kalau ada. Tak ada meat mallet, gunakan penggelek (rolling pin). Ketuk potongan daging yang besar untuk memudahkan memotong daging nanti. Nak masak pun jadi mudah. Daging pun jadi lembut dan sedap di makan. Tapi jangan lah pulak diketuk sampai hancur. 

Dalam 10 cara lembutkan daging dan tak liat ni, Fiza biasa guna cara potong nipis, potong lawan urat dan letak sudu besi dalam masakan. Masak apa pun jadi sedap bila daging tu lembut. Baru lah terasa nikmat segala menu daging tu. 

Selain daging, sup tulang pun jadi hidangan popular bila musim raya ni. Bukan tulang je jadi rebutan, ekor, lidah, usus, perut dan bahagian-bahagian lain pun boleh dijadikan hidangan. Fiza makan daging je lah. Hidangan eksotik dan pelik pelik ni tak boleh nak masuk.

Lain orang lain citarasa kan. Bagi yang tak tahu cara nak lembutkan daging tu boleh lah pratikkan cara yang mudah pada kau orang. Yang dah lama memasak confirm dah lama tahu dah kan. Kalau ada cara lain, boleh share dalam kotak komen bawah. Terima kasih.