Pernah dengar Raw African Black Soap (RABS) tak? Tak pernah dengar? Meh nak cerita sikit pasal Raw African Black Soap (RABS) ni. Jujur cakap, Fiza tak pernah dengar apatah lagi ambil tahu. Sampailah ada ternampak kawan jual. Dan dan tu jugak macam berminat nak ambil tahu.

Kalau kau orang ada masalah kulit macam jerawat teruk atau ekzema tu. Nak kulit kau orang elok dengan cara yang lebih selamat, eloklah berkenalan dulu dengan si RABS ni. Salah satu pilihan untuk merawat kulit dengan selamat sebab menggunakan bahan-bahan organic. Tapi mostly raw african black soap  banyak dijual di amazon. Macam susah nak beli kan? Nanti Fiza share kat mana boleh beli RABS di Malaysia ni.

MANFAAT RAW AFRICAN BLACK SOAP (RABS)

Apa yang Fiza baca, Raw african black soap benefits banyak. Raw african black soap boleh merawat beberapa masalah kulit macam acne, eczema dan menarik sekali boleh guna untuk rambut juga. Pelik tapi benar ya kawan-kawan. Tak percaya? Boleh google african black soap for hair. Bagus atau tidak, rajinkan membaca feedback dan testimoni.

The truth about black soap ni memang menggunakan bahan-bahan organic tanpa sebarang bahan kimia. Salah satu bahan yang digunakan adalah cocoa pod ash. Tak tahu cocoa pod tu apa? Cocoa pod ash ni kulit koko yang dibakar sehingga kering. Fungsi dia sebagai LYE.

ORGANIC AFRICAN BLACK SOAP INGREDIENTS

Untuk pengetahuan semua, kalau kita nak buat sabun (handmade/homemade) kena ada bahan utama dia LEMAK + LYE. LYE ni fungsi dia membantu dalam proses (saponifikasi) pembuatan lemak jadi sabun. Zaman sekarang LYE dah siap-siap dibuat di makmal diberi nama sodium hydroxide. 

Dulu tak ada sodium hydroxide ni, jadi orang dulu buat sendiri LYE dari cocoa pod dari kulit plantain atau kayu. Dengan cara bakar sampai kering dan guna untuk pembuatan sabun. Walaupun dah ada LYE yang baru dan terkini, tapi RABS masih mengekalkan penggunaan LYE lama untuk mengekalkan khasiatnya tanpa bahan kimia.

Bahan-bahan lain yang terkandung dalam RABS adalah Shea Butter, Cocoa Butter, Baobab Oil, Neem Oil dan Coconut Oil. Raw African Black Soap juga tiada lemak haiwan, tiada SLS dan tiasa Paraben. 

ORGANIC AFRICAN BLACK SOAP REVIEWS

Sesuai untuk semua jenis kulit. Yang ada masalah jerawat teruk dan ekzema boleh cuba amalkan sebab ada fungsi antibakteria. Bila guna produk yang organic ni selamat cuma dia akan ambil masa sikit lah.

Perubahan selepas menggunakan RABS dapat dilihat seawal 1 minggu dengan penggunaan secara konsisten ye.  RABS juga dapat membantu memulih dan mengeringkan kulit luka dan kudis.

Boleh digunakan untuk keseluruhan badan. Tak terhad untuk kulit muka je ye. Boleh guna satu badan dan juga dijadikan sebagai shampoo untuk rambut.

Tapi! Walaupun sabun ni menggunakan bahan-bahan natural, tak semua kulit boleh terima dan mungkin kesannya berbeza pada setiap orang.

Jadi, kalau rasa tak sesuai lebih baik berhenti. Mungkin ada jenis kulit yang alah pada bahan-bahan organic yang ada dalam sabun ni. Kalau serasi, boleh teruskan mengguna. Kena faham sendiri kulit masing-masing ye.

Setiap penjual tak menjanjikan 100% keberkesanan produk ni. Macam Fiza cakap tadi, ada orang tak sesuai dengan produk organic ni dan setiap orang kulit berbeza. Tapi kalau nak cuba cara lain, boleh cuba RABS ni. Jangan tanya Fiza, Fiza tak pernah guna. Pakar kulit pun bukan! Cuma berkongsi maklumat dari apa yang Fiza baca.

CARA PENGGUNAAN RABS

Nak jimat guna dan tak nak sabun cepat cair, potong sabun pada saiz yang kecil dan simpan dalam bekas. Gunakan 2 kali sehari dan boleh gunakan produk skincare yang sesuai selepas menggunakan RABS.

Beli Raw African Black Soap (RABS) di Whatevernedy

Kat mana nak beli Raw African Black Soap (RABS) kat Malaysia ni, Fiza suggest beli pada @whatevernedy. Kalau nasib baik ada ready stock. Kalau tak ada ready stock terpaksalah buat pre order tunggu stok baru sampai. Kau orang boleh juga terus order melalui whatsapp 0197040148.


Untuk yang berminat nak jual Raw African Black Soap ni, bolehlah daftar segera okay. Alang-alang guna, kesan elok. Boleh jual sekali.

Harga Raw African Black Soap (RABS)

100g = RM35
Postage RM8(SM) RM12(SS)

DISCLAIMER : PRODUK INI TIDAK MENJANJIKAN MERAWAT SEBARANG MASALAH KULIT. HENTIKAN PENGGUNAAN JIKA ANDA MERASAKAN SEBARANG IRITASI PADA KULIT. TIADA SEBARANG KONSULTASI DI SEDIAKAN. HANYA PERKONGSIAN TENTANG PRODUK DAN CARA PENGUNAAN SAHAJA.


1 Syawal 1441H, satu hari di hari raya Aidilfitri. Rasa janggal bila takbir raya tak kedengaran di Masjid. Sunyi sepi. Tambah rasa janggal bila beraya di rumah sendiri. Suasana raya macam tak ada. Tak sibuk nak bersiap-siap ke masjid, tak sibuk sibuk nak siapkan juadah pagi raya. Semuanya tenang seperti hari biasa. Lagi sunyi sepi bila beraya berdua je. Takpe, dah terbiasa.

Pagi-pagi cuma siap-siapkan baju raya je dan hidangan raya pun cuma rendang je yang dah masak awal malam raya. Senang siapkan awal. Pagi-pagi tak payah nak masak lagi dah. Rezeki pagi raya, dapat nasi impit, rendang daging, kuih tart dan kek buah jiran bagi. Alhamdullillah, dapat juga merasa rendang mak-mak. Nasi impit pun tak payah masak sebab cukuplah untuk kami berdua makan.


Pujuk hati, hari raya kena meraikan juga. Masing-masing sibuk bervideo call dan bergambar di pagi raya. Tahun ni berbaju raya di satu hari raya je lah. Yang lain buat stok tahun depan je lah kot kan. Mood raya sebulan tu macam mood raya sehari je. Dah tak boleh pakai dah raya sebulan tu. Musim PKP, kenalah kita akur dengan keadaan sekarang.

Raya di rumah sendiri tak ada kunjung mengunjung pun. Kita fikirkan keselamatan kita dan juga keselamatan orang lain juga. Benda boleh kita elakkan, kenapa lah kita nak terdedah kan. Stay safe semua. Sila patuh SOP yang hari hari dok cakap tu. Penat tau Dr. Noor Hisham Abdulllah tu pesan hari-hari supaya orang ramai patuh arahan.



Tahun ni tema repeat tema raya tahun 2017. #teamnavyblue lah kita tahun ni ye. Tengok kat facebook pun ramai betul tema navy blue tahun ni. Meriah gambar raya masing-masing walaupun family potrait ada yang tunjuk video call je. Tetap meriah disambut. Apa apapun "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN" Semoga bergembira di hari raya.

Fuhhh..hari terakhir ramadhan, berbuka puasa rendang lah kita ye. Lauk ayam rendang 3 kali Fiza masak dalam sebulan berpuasa ni. Tahniah Puan Fiza. Tak sesia belajar masak rendang, bila raya dalam masa PKP ni at least boleh masak rendang sendiri. 

Masak rendang ayam lambat sikit lebih kurang pukul 5:30 petang macam tu disebabkan menyiapkan tempahan kad raya musical tu lah. Bila kau ambil order yang last minit tu, siapkan jugalah. Alang-alang tengah free kerja lain dah siap. Ambil juga lah. Cuma bila dah petang sangat atau malam memang tak dapat nak ambil dah. Mahap lah ye. Saya juga nak beraya buat persiapan macam orang lain juga.

Sudahnya pukul 8 lebih baru lah masak elok rendang ayam Fiza. Maka, berbuka dengan kurma dan air je lah. Lepas tu terus solat maghrib je. Biasalah kan hujung-hujung Ramadhan ni, sibuk mengalahkan beraya kat kampung je. Malam raya sedih betul dengar takbir raya, menusuk dalam jiwa pergi dia. Nak nangis boleh tak?


Kita hidangkanlah rendang ayam ni dengan pinggan mak. Fefeeling berada dekat kampung kononnya lah. Fiza masak rendang ayam johor style. Makan dengan nasi. Esok tak tahu lagi nak masak nasi impit ke pulut entah. Tengok dulu kerajinan dia tahap berapa.

Bila malam berdetam detum bunyi bunga api mercun. Meriam pun ado! Kat bandar ni ada juga ye? Betul-betul sakan. Kalau raya kat kampung Fiza, malam raya ni sibuk layan TV sambil menyembang. Kadang tak tengok pun TV lebih kepada menyembang. Iyelah kan, bila berkumpul lama tak sembang banyak nak diborakkan.

Tahun ni kita sembang guna phone je lah. Okaylah kan tak sembang banyak, tak de lah geng makcik pakcik bawang. Okay, jom tidur esok raya!