Image Slider

Fresh Flower Murah-Murah

Monday, October 16, 2017
Punyalah susah nak mencari bunga segar @ fresh flower yang murah-murah area Seremban ni. Sebelum ni pernah pergi Seremban Florist beli fresh flower bouquet yang dah siap untuk konvokesyen anak buah Fiza. Harga boleh tahan murah juga tapi tak semurah harga bunga segar murah di Petaling Street.

Kalau di tanya kat mana kedai bunga murah, rata-rata akan jawab Petaling Street. Gigih lah Fiza dan husband pergi ke Petaling Street cari bunga segar untuk konvokesyen 2 orang anak buah Fiza. Motif utama memang nak beli bunga segar untuk buat sendiri flower bouquet. Tujuan lain saja nak tengok banyak mana murah yang dikatakan tu. Kalau berbaloi nanti boleh pergi lagi kan.

Chrystanthemum pom pom RM14.84 satu bundle ni. Boleh buat 2 flower bouquet

Sampai je kat sana, tak tentu arah mata ni nak tengok mana satu. Banyakkkkk sangat bunga yang ada. Rambang mata nak memilih. Pulak tu murah-murah daripada kedai bunga yang biasa-biasa yang pernah Fiza pergi. Dua tiga kali juga pusing-pusing dalam kedai sebab tak tahu nak buat pilihan yang mana satu.

Baby breath 1 bundle RM2+.++, baby filler, yellow peacock harga belas-belas je 1 bundle.

Aim Fiza bukan lah bunga ros sebab dah biasa sangat dengan bunga ros. Jadi, pilih yang agak rare dan tak sama dengan orang lain. Well, Fiza lebih suka sesuatu yang unik dan tak sama dengan orang lain. Baru nampak menarik.

Carnation RM14.++ satu bundle

Sebelah kanan bunga ros RM16.++ satu bundle 


Selain bunga, lengkap dengan barang-barang untuk buat hiasan bunga. Fiza beli sekali wrapper untuk flower bouquet. Banyak juga pilihan yang ada. Fiza beli 1 bundle Wrapper RM19.08. Senang untuk stok nak guna akan datang.


Hari tu Fiza cuma beli bunga chrysanthemum pom pom, statice dan yellow peacock je. Ikutkan hati nak je beli bunga-bunga segar yang lain yang murah gila ni.

Chrysanthemum pom pom 1 bundle RM14.84

Statice flower 1 bundle RM14.56
Yellow peacock 1 bundle RM12.72
Total semua RM61.20 sahaja untuk buat 2 flower bouquet. Nanti Fiza kongsikan hasil flower bouquet yang dah siap next entri. Kalau kau orang nak cari bunga segar murah, carilah di Petaling Street ada 2-3 buah kedai bunga yang popular dengan kemurahan harganya. Yang Fiza pergi nama kedai tu Lee Wah Florist Sdn Bhd. 

Kalau nak datang sini kau orang gunakan waze pun dah boleh sampai terus ke kedai. Tapi kat sini agak sesak untuk parking. Tapi jangan risau lah sebab ada tempat parking berbayar tak jauh daripada kedai tu. Kalau nampak kedai Lee Wah sebelah kanan, jalan depan lagi masuk kiri ada tempat parking berbayar. Agak mahal juga parking nya tapi takde pilihan parking juga kat situ. 1/2 jam RM3.50.

Lee Wah Florist Sdn. Bhd

Florist in Kuala Lumpur, Malaysia
129, Jalan Tun H S Lee, City Centre, 
50000 Kuala Lumpur, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Phone: +60 3-2078 2822

Makan-Makan Makanan Korea di Namoo Grey Korean Cafe

Kalau siapa suka tengok game show Running Man mesti tahu beberapa jenis makanan korea yang dia orang selalu makan dalam rancangan itu. Yang paling popular sudah tentulah kimchi. Cakap pasal korea je mesti ingat Kimchi! Kimchi pun dah senang nak dapat di Malaysia, salah satunya yang Fiza pernah cuba dan sedap adalah kimchi by Kak Lo. Halal dan pastinya sedap sampai Fiza repeat order.

Kimchi, kimchi dan kimchi. Itu saja lah makanan korea yang Fiza pernah makan pun. Yang lain-lain entah bila nak cuba rasa. Teringin nak rasa  tteokbokki buat sendiri tapi kemalasan melanda sebab bahan-bahan makanan korea susah nak dapat di Malaysia ni. Tak semua pasaraya ada jual. Kecewa! Bukanlah teringin sangat cuba nak rasa je lah. Tak lebih dari itu

Hari jumaat lepas, adik ipar datang rumah dan katanya nak belanja makan Bingsoo. Bingsoo ni kalau di Malaysia lebih kurang macam ABC. Ada ice shavings dan pelbagai jenis bahan seperti buah-buahan, jelly, aiskrim dan lain-lain.


Adik ipar ajak makan di Namoo Grey Korean Cafe di Seremban Gateaway sebab dia pernah makan sebelum ni. Kiranya boleh tahan sedap lah kot. Tak banyak soal, ikut kan je dah ada orang nak belanja. Bak kata "rezeki jangan di tolak. Kebetulan juga kerja tak berapa nak ada, so ada masa nak makan kat luar.


Air cuma order blue lemonade dan air mineral je. Elakkan minum air manis ye. Lagipun lebih jimat. Air blue lemonade pun dah RM8.90 dan air mineral RM0.60 kalau tak silap. Well, standard harga air minuman di cafe.


Ini antara makanan-makanan yang kami orang order. Fiza pilih korean spicy ramyun. Rasanya boleh tahan sedap ala-ala makan maggi kari campur kimchi kaedahnya. Di datangkan sekali dengan coleslaw, kimchi lobak dan kimchi ape entah lagi satu tak tahu namanya.


Adik ipar pilih tteokbokki chicken cheese kalau tak silap. Lupa sudah namanya. Akhirnya dapat juga rasa tteokbokki yang kenyal-kenyal tu. Tambah pulak dengan cheese dan sauce yang boleh tahan sedap masuk tekak.


Hot and spicy crunchy chicken pilihan adik ipar juga. Rasa dia crispy seperti namanya. Tak berapa nak pedas sangat. 

Husband pula pilih King cheese hot and spicy ramyun chicken. Yang ni antara masakan korea yang tersedap lah yang kami orang order. Samyang ramen tu macam lebih kurang makan samyang ramen pedas tu je. Bila di tambah dengan cheese yang banyak tu bertambah sedap.


Ini semua yang kami orang order. Tengok cheese bila di tarik tu. Tak mahu putus pulak dia. Kalau tak potong, tak tahu kena tarik sampai atas bumbung agaknya. Ini tak kelakar.


Sebelum habis makan main menu yang kami orang order, kami orang order Banana chocolate bing soo sebagai pencuci mulut. Pencuci mulut mana yang tak pernah tak sedap. Yang bestnya rasa manis tu tak manis sangat sebab ada snowy (ice shavings ) kat bawah sekali tu. Bila dah blend dengan rasa manis tu jadi tak terlalu manis. 


Stail makan di sini disediakan mangkuk kecil seperti stail orang korea makan. Orang korea kan makan ambil sikit-sikit dalam mangkuk dia orang untuk makan macam-macam hidangan. Kalau tengok hidangan dia orang atas meja memang banyak kan. Tapi makan sikit-sikit setiap satu menu tu. Dapatlah rasa setiap satu hidangan tu. Tapi kalau kau orang tak nak berkongsi nak makan sorang satu pun takde masalah. Takde sapa kesah pun. Cuma kalau kau orang nak feelings korea lebih, ikutlah stail makan korea. Total lost RM12+.++. Semoga murah rezeki yang belanja. Aaminn

Makan di Namoo Grey sangat selesa dan staff pun sangat friendly. Service tak lembap dan paling suka dengan dekorasi cafe. Yang penting, lagu korea sentiasa ON.

NAMOO GREY KOREAN FRESH FOOD

No. 3-L1, Level 1, Gerbang Gateway), 
Jln Sg Ujong, 70200 Seremban, 
Negeri Sembilan.

Datuk Siti Nurhaliza hamil empat bulan.Tahniah!

Saturday, October 14, 2017
Sah! Datuk Siti Nurhaliza hamil empat bulan. Tahniah Datuk Siti Nurhaliza dan suami Datuk Seri Mohamad Khalid Jiwa. Wanita mana yang tak gembira bila dapat berita yang menggembirakan ini setelah 11 tahun menanti kehadiran cahaya mata. Of course lah rasa happy.

datuk-siti-nurhaliza-hamil
Berseri-seri muka bakal ibu.

Bukan hanya Datuk Siti je yang happy, bahkan semua peminat Datuk Siti pun tumpang happy buat nya. Well, pengalaman mengandung dan melahirkan anak adalah saat-saat yang di nantikan oleh setiap wanita. Betul tak?
“Setelah melalui fasa dan tempoh tertentu, saya dan suami mencapai kata sepakat untuk mengumumkan kepada anda semua bahawa saya sedang hamil empat bulan,” katanya menerusi sidang media khas itu.
Selain itu Siti mendedahkan dia sebelum ini pernah beberapa kali melakukan rawatan feterliti bagi mendapatkan cahaya mata dan bersyukur usaha itu akhirnya berjaya.
“Sebelum ini ada bertanya sama ada saya tidak berusaha mendapatkan cahaya mata dan sebenarnya sudah beberapa kali saya cuba lakukan rawatan feterliti.
“Alhamdulillah selepas 11 tahun berkahwin, akhirnya Allah memberikan kami rezeki dan tiada kata dapat menggambarkan perasaan saya. Kredit : www.mstar.com.my
Walaupun Fiza masih belum berpengalaman. Fiza percaya, satu hari nanti pasti akan tiba masanya juga. Doakan untuk Fiza juga ye. Allah telah membuat perancangan yang terbaik untuk setiap manusia. Percayalah pada perancangan Allah SWT dan dalam masa yang sama jangan berhenti berusaha, berdoa dan tawakal.  

Rezeki masing-masing. Ada yang kahwin terus dapat rezeki anak, ada yang tunggu berpuluh tahun baru dikurniakan rezeki anak. Walaupun kadangkala hati macam tisu tapi kenalah buat-buat kuat dengan pelbagai soalan manusia yang mungkin kurang faham atau mungkin takde topik nak di perbualkan. Takpelah, pujuk hati dan fikir positif.

Selagi masih berdua, bergembiralah dan nikmati hidup berdua sepuas-puasnya. Nanti dah ada anak, lain pula jalan ceritanya. Apa apa pun tahniah sekali lagi dan semoga segala urusan Datuk Siti dipermudahkan kelak. Aaminn...

Trend Terkini Pakai Bulu Mata Palsu

Friday, October 13, 2017
Biasa kita nampak bulu mata palsu di pakai di bahagian bulu mata. Nama pun bulu mata, haruslah pakai di bulu mata. Tapi trend terkini bulu mata di pakai di hidung. Bukan luar hidung tapi dalam lubang hidung. Motif??? Mungkin dipakai macam nak menonjolkan kononnya bulu hidung lah kot.

trend-terkini-pakai-bulu-mata-palsu

Ke salah tanggapan Fiza tu? Tak faham lah definisi seni kecantikan makeup ni. Ini boleh di panggil sebagai seni makeup ke macamana? Tolong jawab sis. Eh, tiba-tiba nak ber sis-sis pula. Ye lah, trend zaman sekarang juga kalau jual online tu semua sis-sis. I is cukup tak gemar. Cukup sekadar panggil akak, cik, puan, tuan dan panggilan yang lebih elok. Jarang nak ikut trend sangat.

Berbalik pada trend terkini pakai bulu mata palsu tu. Pertama kalau kau orang tengok mesti rasa geli. Pada mulanya Fiza ingatkan bulu hidung betul tapi setelah di amati betul-betul. Oh, bulu mata palsu rupanya. Hilang sikit kegelian tapi masih lagi geli. Lepas tu dok terfikir juga, gigih sungguh lau dia orang lekatkan bulu mata palsu dalam lubang hidung, siap rapikan pakai mascara lagi tu. Sejenis kegigihan yang terpuji betul.

trend-terkini-pakai-bulu-mata-palsu

Ada yang jadi ikutan di Malaysia tak? Setakat ni belum nampak lagi kelihatan. Kalau ada, hentikan je lah kot. Bukan nampak cantik malah sebaliknya. Nanti  kalau nampak hodoh, katanya cantik dalam bidang makeup. Jadi, kita yang noob bab makeup ni tak boleh nak cakap lebih-lebih. Nanti kena kecam. 

Apa pendapat kau orang? Yang pelik-pelik aje lah yang dibuat, lepas tu jadi viral. Then ada pula yang mencubanya. Berani ke kau orang keluar dengan bulu-bulu kat hidung tu? Confirm semua orang akan pandang pelik semacam je kat kau orang nanti. Apa apa pun biarlah berfesyen dan bermakeup ikut gaya yang sebetulnya. Jangan buat benda pelik-pelik dan jangan salahkan orang kalau pandang pelik pada kau orang nanti.  Jadi, tak payah buat okay!

Auto Post Signature

Auto Post  Signature