Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Barangan Menarik Dalam Lazada Surpri5e Box


Barangan Menarik Dalam Lazada Surpri5e Box

Seperti yang dijanjikan, Fiza akan buat entri susulan daripada Unboxing Lazada Surpri5e Box. Nah, ini entri serba ringkas tentang barangan-barangan menarik yang Fiza dapat. Korang pun boleh dapatkan dengan HARGA MURAH-MURAH sempena Ulang tahun Lazada ke-5. Serius murah! Sebelum semua membeli belah sakan di Lazada, Fiza nak tunjuk sikit beberapa barangan yang mungkin juga korang berminat untuk dapatkannya juga.


Apa yang Fiza dapat dalam kotak Lazada Supri5e Box adalah seperti barangan elektrik, barangan kecantikan, barangan untuk rumah, makanan dan beberapa barangan lain. Paling Fiza teruja barangan elektrik sebab sangat berguna untuk kehidupan harian Fiza. Selain tu barangan kecantikan sangat-sangat diperlukan oleh kaum perempuan terutamanya surirumah yang sibuk. Tentulah nak jaga kecantikan juga. Untuk maklumat lanjut setiap barang, klik je pada setiap nama barangan tu. Fiza dah memudahkan kerja korang untuk mencari di Lazada nanti.

Barangan Kecantikan dan Barangan Elektrik





Fiza dah cuba beberapa barangan yang Fiza dapat, antaranya Personal Blender. Seronok guna personal blender ni sebab memudahkan kerja menyediakan minuman buah yang berkhasiat dengan cepat dan ada 2 tumbler yang comel untuk bekalan. 

Selain tu, Fiza gunakan home fragrance Hush Puppies yang super wangi tu. Harum semerbak satu rumah bila bau starry nights tu merebak. Pertama kali Fiza gunakan home fragnance jenis ni. Bertambah aura mewangi dalam rumah.

Kalau korang berminat untuk dapatkan barangan yang Fiza dapat ni dengan harga murah-murah, korang boleh shopping cepat sementara masih ada LAZADA BIRTHDAY SALE yang sedang berlansung. Sale kaw-kaw sehingga 90% dan barangan RM1 pun ada tau! Korang kena cepat untuk rebut peluang dapat membeli belah dengan harga murah. Bukan je jimat belanja, malah lebih berbaloi. Jom kita serbu sekarang!!!

>>>LAZADA BIRTHDAY SALE<<<

Happy Birthday Lazada!
Thank you Lazada!
Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
9 Comments

Mendaki Bukit Broga Di Laluan Baru


Mendaki Bukit Broga Di Laluan Baru

Selamat pagi! Sangat-sangat seronok kalau pagi-pagi perdi mendaki gunung atau Bukit. Rasa segar dapat hirup udara yang segar dengan permandangan hijau. Hari ahad lepas baru dapat capai hajat nak mendaki Bukit Broga. Walaupun dah berkali-kali mendaki Bukit Broga, apa yang buat Fiza teruja sangat nak mendaki kali ni sebab nak ikut laluan baru yang lagi tough katanya.

Untuk trip mendaki ke Bukit Broga ni Fiza pergi berdua je dengan husband. Seperti yang telah dirancang, kamiorang pergi hari ahad lepas. Malam sabtu tu hujan lebat sangat-sangat. Kalau hujan sampai ke pagi memang tak dapatlah kamiorang nak mendaki. Alhamdulillah pagi tu cuaca okay je walaupun mendung sikit. Risau juga kalau hujan.

Dari rumah gerak dalam pukul 7 lebih dan sampai Broga lebih kurang pukul 8 lebih. Sampai je sini dah penuh dengan kereta. Terpaksalah parking kat tepi jalan luar ni. Kalau parking kat dalam, bayaran RM 3.00 akan dikenakan, parking kat tepi jalan free je.


Kamiorang terus berjalan santai mendaki pada trail permulaan. Trail biasa-biasa je.

Lepas tu korang akan jumpa pintu gerbang ni. Di sini ada gerai-gerai jualan minuman dan makanan. Paling tempting dengan air kelapa. Hujung minggu agak meriah sikit ramai orang. Lagi ramai lagi seronok mendaki kan. Di sini ada dua jalan. Sebelah kiri, yang ada meja (kat board tu ada tulis ketua Kampung Broga) dan khemah kuning tu adalah jalan lama dan terus sampai ke puncak pertama Bukit Broga. Kalau nak ikut jalan lama ni, tol sebanyak RM 1.00 akan dikenakan.


Untuk laluan baru, korang terus lalu ikut pintu gerbang ni dan akan sampai ke puncak ke dua tanpa melalui puncak pertama Bukit Broga.


Dah masuk laluan akan melalui laluan turun naik dalam ladang pokok getah. Trail yang agak best juga berbanding laluan lama. Menduga kekuatan kaki jugalah.


Lebih kurang setengah jam mendaki laluan hutan, hampir sampai ke laluan yang lebih mencabar. Semua gambar trail Fiza ambil masa nak turun. Sebab masa naik terus daki je malas nak bergambar.


Kemudian bermulanya mendaki yang lebih mencabar. Disebabkan malam tadinya hujan, makanya nak mendaki trail tanah bukit yang licin ni agak susah. Nasiblah ada bawa hiking pole. Nak melalui trail ni bukan mudah. Banyak kali juga Fiza berhenti. Penat disebabkan cuaca agak panas dalam pukul 9 pagi macam tu tapi macam dah tengahari.


Trail ni nampak mendatar je tapi curam ye. Tapak kasut yang elok sangat memainkan peranan. Kalau jenis tapak kasut licin je memang boleh tergelincir. Haruslah pakai kasut yang sesuai.


Lebih kurang dalam setengah jam mendaki laluan lereng bukit yang agak licin ni, akhirnya sampai juga di Puncak kedua Bukit Broga. Dah sampai puncak of courselah nak rehat-rehat dulu. Sambil berehat barulah minum air dan makan coklat. Lepas hilang penat barulah ada feeling nak ambil gambar.


Rehat tak lama pun sebab cuaca pun panas. Kat puncak bukan ada pokok besar nak berlindung dari panas. Setakat lalang-lalang cantik trademark Bukit Broga je ada. 


Sangat rugi kalau tak ambil gambar-gambar kat puncak Bukit Broga ni sebab permandangan sangatlah cantik. Lagipun dah berpenat lelah mendaki kan, haruslah kena ambil gambar kenangan tandanya dah berjaya sampai ke puncak. Fiza dah naik Bukit Broga ni kali kelima tapi inilah baru pertama kali sampai ke puncak kedua. Sebelum ni, puncak pertama je mampu. Puncak berikutnya tak pasti bila akan sampai.



Cabaran untuk turun lagilah mencabar sebab laluan licin. Silap langkah boleh tergelincir ke bawah terus. Lagi laju sampai kan. Tapi bahaya ye. Yang lelaki semua seronok berlari masa turun, Fiza yang naik risau. Disebabkan tanah masih licin, ramai yang tergelincir jatuh walaupun menggunakan tali. Kena hati-hati sangat bila mendaki waktu licin. Cuaca panas pun tak sempat keringkan tanah. 


Tak sampai sejam dah sampai bawah. Laluan baru ni macam lagi dekat je Fiza rasa tapi agak mencabar naik turun tu. Tapi kalau korang pendaki tegar confirm tak sampai setengah jam dah sampai puncak. Pendaki biasa macam Fiza ni just nak warm up kaki yang lama tak mendaki ni. Berpeluh jugalah. Alhamdulillah kali ni tak sakit kaki cumanya petang lepas berehat semua tu, Fiza demam panas 2 hari. Mendapatlah mendaki dalam cuaca yang panas. Terpaksalah blog bercuti tanpa update. Kerja pun banyak tertangguh. =__=' Tapi takpe, yang penting lepas hajat nak mendaki Bukit Broga di laluan baru. 

Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
9 Comments

Unboxing Lazada Surpri5e Box Bernilai RM400


Unboxing Lazada Surpri5e Box Bernilai RM400

Amboi amboi amboi. Teruja tengok nilai RM400 bila Lazada email bagitahu yang Fiza antara blogger yang terpilih menerima Lazada Surpri5e Box Lazada. Memang tak sabar sungguh nak tunggu Surpri5e Box sampai. Sebelum ni Fiza pernah dapat Parcel Of Joy dan alhamdulillah ada rezeki kali ni dapat Lazada Surpri5e Box pula.

Minggu lepas #LazadaSurpri5e #LazadaSurpri5eBox jadi trending di media sosial disebabkan ramai blogger yang dapat kotak yang superb best ni. Mana taknya macam-macam barangan ada. Memang sangat-sangat surprise! Pada blogger yang meluahkan rasa kecewa tak dapat tu, jangan kecewa. Rezeki lain ada menanti korang. 

Sebenarnya Fiza dah reveal apa yang ada dalam Lazada Surpri5e Box yang Fiza dapat di instagram. Fiza upload video lagi bagi korang puas hati. Eh, korang pun tak sabar-sabar nak tahu apa yang Fiza dapat kan.

Antara barangan yang Fiza dapat dalam Lazada Surpri5e Box adalah:
  1. Pensonic Personal Blender
  2. Cornell Hair Dryer
  3. Signature Snack- Milo Gula Melaka Cashew Granola
  4. Signature Snack- Salted Vanilla Cashew Crumble
  5. Signature Snack- Cranberry Almond Cruncher
  6. Nestum- Banana Caramel
  7. Omega Plus-Milk with oats
  8. Himalaya Herbal- Nourishing Skin Cream
  9. Kinohitmitsu-Collagen 5300mg with Perilla Seed
  10. A6 Size Notebook Bottle Lazada
  11. Hush Puppies- Home Fragrance (Starry Night)
  12. Hush Puppies Toy
  13. Voucher Photobook
  14. Stickers Lazada

Setiap satu barang tu nanti Fiza akan review satu persatu dalam entri akan datang ye. So korang boleh dapatkan juga di Lazada nanti. Surprise Box kali ni lebih wow dan lebih meriah dari yang sebelum ni. Terima kasih Lazada Malaysia! Suprise Box kali ni sempena ulang tahun Lazada yang ke 5. Dan korang kena siap sedia shopping sakan di Lazada pada 22-24 March 2017 sebab sale kaw kaw sehingga 90%. Fiza pun tak sabar nak tunggu LAZADA BIRTHDAY SALE. Tengah berkira-kira apa yang nak di beli nanti. Boleh jimat lebih sikit berbelanja kalau ada sale ni. Jadilah pengguna yang bijak berbelanja. Cewahhh... Sebelum tu, layan video unboxing kat bawah ni.

Happy Birthday Lazada yang ke-5

Untuk ketahui maklumat lanjut terkini :
website : Lazada.com.my
instagram : @lazada_my
facebook : LazadaMalaysia


Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
10 Comments

Cheque Nuffnang Yang Terakhir Mungkin


Cheque Nuffnang Yang Terakhir Mungkin

Hati berbunga-bunga bila cheque Nuffnang sampai. Blogger mana yang tak seronok kalau dapat duit hasil daripada blog. Seronok ya amat! Alhamdulillah. Walau berapa pun jumlahnya, sekurang-kurangnya dapat tambah duit belanja sikit daripada takde. Kalau tahun lepas boleh di katakan setiap bulan ada rezeki Fiza cashout duit Nuffnang ni. Tapi tahun ni rezeki Nuffnang agak berkurang.

Ramai antara blogger yang kecewa dengan Nuffnang disebabkan earnings yang sangat-sangat slow. Kalau dapat CPUV (COST-PER-UNIQUE-VISIT) campaign pun, kenaikan earnings setiap hari sen-sen je. Bayangkan CPUV campaigns dapat pada 28 Feb 2017 dan jumlah earnings pada 16 March 2017 hanya RM1.48 je. Cuba kira berapa hari kumpul untuk dapat RM1.48 tu. Agak-agak berapa hari pula nak kumpul limit cash out tu? Confirm lah berbulan-bulan baru dapat cash out lagi. Sedih kan? itulah sebabnya ini cheque nuffnang yang terakhir mungkin. Mungkinlah.


Setakat ni Fiza masih letak lagi 1 iklan Nuffnnang dalam blog disebabkan tiada iklan yang baru. Fiza masih dalam proses permohonan google adsense. Ini entah kali ke berapa Fiza apply entah. Harap-harap kali ni dapat lah. Aaaminn... nak jugak merasa income dari google adsense pula. Iklan innity pun dah makin slow juga. Bila dua-dua dah slow memang kena cari alternatif lain la untuk income dari blog ni. Dari ruang terbiar kosong, baik letak sesuatu yang lebih mendatangkan hasil.

Korang ada cadangan tak nak apply pengiklanan apa lagi selain google adsense yang boleh mendatangkan hasil yang lebih baik? Kalau ada meh la share kalau sudi. Kalau takde, terpaksalah setia bersama Nuffnang. Nak merajuk pun bukan Nuffnang naikkan eranings pun kan. Ramai blogger yang dah say bye bye kat Nuffnang. Kebanyakkannya macam nak melepaskan Nuffnang terus. Tak tahu nak kesian kat Nuffnang ke nak kesiankan diri sendiri. Bertabahlah dengan apa yang jadi. Moga ada rezeki yang lebih baik akan datang. Harap-harap begitulah. Yang penting, berusaha selagi boleh. Jangan cepat kecewa okay! Percaya pada rezeki masing-masing.

Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
24 Comments

Nasi Perang Untuk Diet


Nasi Perang Untuk Diet

Dalam proses menurunkan berat badan dengan mengamalkan pemakanan seimbang (diet), kita perlu memilih bahan makanan yang terbaik untuk dapatkan hasil yang terbaik juga. Daripada panduan diet yang diberikan. Sebaiknya nasi putih di gantikan dengan nasi perang.

Kenapa Beras Perang Terbaik Untuk Diet?


Beras perang di katakan sejenis beras yang kurang diproses dan mengandungi nutrisi yang tinggi. Sangat bermanfaat kepada kesihatan dari pelbagai segi untuk dijadikan makanan harian yang sangat baik dan merupakan sumber karborhidrat yang sihat kerana memiliki nutrien seperti vitamin B, fosforus, selenium, potasium dan magnesium. Untuk diet harian Fiza, Fiza gunakan berang perang yang tinggi serat. Harga beras perang mahal sikit berbanding beras putih biasa. Tapi okaylah sebab untuk sekali hidangan hanya makan segenggam nasi perang sahaja.

Khasiat Beras Perang

1. Mengurangkan risiko kanser kolon

Beras perang mengandungi kadar selenium yang tinggi, dan juga terdapat fenol yang dijumpai di dalamnya sekali gus mengaitkan fungsi beras perang dalam mengurangkan risiko kanser kolon. Tahap fenol dalam beras perang ternyata lebih tinggi dalam berbanding beras biasa. Manakala, kandungan serat yang tinggi mendorong kepada kolon dan sistem penghadaman yang sihat.

2. Mencegah sakit jantung

Pengambilan beras perang yang tinggi dalam diet dapat membantu dalam mencegah penyakit kardiovaskular. Ini kerana ia mengandungi kandungan serat yang mencukupi. Terdapat kajian yang mendapati lapisan tisu yang berada di sekeliling beras perang dapat mengurangkan tindakan protein Angiotensin II yang diketahui meningkatkan tekanan darah.

3. Perlindungan daripada kanser payudara

Pytonutrient Lignin yang terdapat di dalam beras perang dikatakan membantu untuk menyekat sel kanser pada payudara.

4. Mengurangkan kolesterol

Salah satu kelebihan yang terdapat pada beras perang yang dapat dilihat jelas adalah mengurangkan tahap kolesterol jahat atau kolesterol LDL di dalam darah. Ini kerana ia bertindak sebagai serat mudah larut sangat baik untuk menyerap lemak ini.

5. Mengekalkan berat badan seimbang

Apabila mengambil diet yang tinggi serat, sekali gus membuatkan rasa kenyang dalam masa lebih lama dan seterusnya mengurangkan pengambilan makanan. Hal ini termasuklah mengekang anda daripada teringin mengambil makanan yang manis

6. Membantu penghadaman

Melalui kandungan serat mudah larut yang terdapat dalam beras perang, ia akan menyerap air di dalam usus seterusnya menyebabkan pembuangan najis lebih lembut dan mengelakkan berlakunya sembelit.

7. Mencegah batu karang

Kajian yang dilakukan pihak American Journal of Gastroenterology mendapati serat yang terdapat pada beras perang berperanan mengurangkan risiko batu karang di kalangan kaum wanita.

8. Mengawal kadar gula dalam darah

Pengambilan beras perang akan menyebabkan penghadaman karbohidrat lebih perlahan berbanding pengambilan nasi putih biasa. Ini bermakna pengeluaran gula dalam darah akan lebih terkawal ditambah dengan faktor kandungan glicemic index (GI) yang lebih rendah dalam beras perang. Ia mampu membantu menstabilkan paras gula serta mengurangkan risiko perkembangan diabetes jenis 2.

9. Makanan bayi yang sempurna

Ia menjadi alternatif yang bagus kepada pemakanan bayi yang sedang membesar berbanding bijirin yang diperbuat daripada beras biasa.

10. Tulang yang sihat

Beras perang menjadi sumber yang baik untuk magnesium yang menjadi kunci kepada tulang yang sihat. Magnesium membantu mengurangkan berlakunya osteoporosis di masa akan datang. Satu cawan beras perang mengandungi 21 peratus keperluan harian magnesium.


Kalau korang tak amalkan diet pun boleh gunakan beras perang untuk pengambilan nasi seharian. Lebih bagus berbanding beras putih. Rasanya sedikit kenyal dan ada rasa keras-keras sikit disebabkan ianya sejenis beras yang kurang proses. 

Sumber maklumat daripada : impiana.my

Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
11 Comments

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor