Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

leaderboard-07

Cerita afzalsukasuki

Isteri Magnet Rezeki


Isteri Magnet Rezeki

Salam jumaat. Hari ni mood cuti Fiza ON. Awal pagi gerak ke Perlis untuk majlis pernikahan adik ipar hari esok. Untunglah hari nikah, hari birthday sendiri. Senang nak ingat dan senang nak sambut dua peristiwa sekali kan. Semoga urusan adik ipar di permudahkan. Aaminn...

Bila tengok orang nikah ni, teringat pula kita bernikah dulu. Bila dah bertukar status tu, bermulalah tanggungjawab baru yang perlu di galas. Bagi orang yang hidupnya sederhana, pada permulaan perkahwinan memang agak sedikit sukar nak memulakan hidup baru dengan ada yang ada. Bagi orang yang berada tu lain ceritanya.

Tapi jangan risaulah, selagi ada usaha selagi ada doa dan bertawakal pada Allah rezeki pasti ada cuma masanya kita tak tahu. Rezeki orang dah berkahwin ni ada macam-macam rezeki dan isteri merupakan salah satu magnet rezeki. 

Menikah

Allah melipat gandakan rezeki selepas menikah

Sayang Isteri Melahirkan Tanggungjawab

Tanggungjawab mencari nafkah kepada keluarga dengan berbagai cara halal dalam mencukupi keperluan keluarga. Inilah yang menyebabkan pintu rezeki lainnya terbuka untuknya.

Sayang Isteri, Allah Sayang

Apabila suami menyayangi isteri, Allah menyayangi pasangan itu. Dans emestinya Allah akan mencukupi pasangan dengan rezekiNya.

Sayang Isteri, Rumahtangga Tenang

ketenangan timbul dari kasih sayang suami isteri akan memberikan semangat untuk bekerja dan rezeki yang diperolehi akan lebih senang dan banyak.

Sayang Isteri, Suami Merasa Cukup

Suami akan merasa cukup dan tidak akan menyakiti hati isteri dengan melakukan perkara yang tidak elok. Dengan ini, inshaAllah Allah akan melancarkan rezeki baginya.

Wahai para suami. Cintailah isterimu. Setia dans ayangi dia yang menjadi tanggungjawabmu. Engkau telah menerima tanggungjawab dari ayahnya saat menikahinya dan kelak di akhirat engaku akan ditanya Allah tentangnya. Pada detik engkau memperlakukan wanitamu dengan penuh syukur maka perbaikan rezekimu dimulai.
Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
0 Comments

Design Banner Catalog Tudung Delarosa


Design Banner Catalog Tudung Delarosa

Selain ambil tempahan design, Fiza ambil juga tempahan untuk crop gambar. So, kalau nak tempah apa-apa yang berkaitan dengan design tu boleh tanya Fiza dulu. Kalau ada masa dan Fiza mampu nak buat, Fiza akan ambil tapi kalau request yang bukan-bukan yang Fiza tak mampu nak buat tu memang Fiza tak ambil.

Baru-baru ni dapat tempahan untuk banner catalog tudung delarosa. Dari gambar sekeping-sekeping, Fiza crop dan design jadi satu banner catalog untuk memudahkan customer tengok koleksi tudung yang ada. Bukan catalog proper la cuma teaser untuk perkenalkan koleksi tudung yang ada.


Lepas settle crop semua gambar baru Fiza design banner catalog. Design simple je letak nama pada setiap tudung dan background bunga-bunga. Size Fiza buat segiempat sama untuk upload kat instagram. Okay, siap untuk banner catalog tudung Delarosa.


Background Fiza buat 2 jenis background. So client boleh pilih antara dua. Nak promote koleksi tudung ni pun Fiza tak tahu instagram dan facebook tuan punya bisnes. Jadi, promote catalog je la ye. Berminat untuk dapatkan perkhidmatan crop gambar produk atau gambar-gambar lain, boleh terus contact Fiza ye melalui email : azhafizahmdnor@gmail.com ataupun contact di media sosial yang ada.

Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
0 Comments

Perbezaan NYX SMLC dan Jordana Sweet Cream Matte


Perbezaan NYX SMLC dan Jordana Sweet Cream Matte

Berderet pula entri cerita pasal lipstick je. Ini namanya terlampau excited nak cerita pasal lipstick sebab dah jumpa lipstick yang superb best. Dalam entri sebelum ni Fiza banyak update tentang matte Lipstick NYX yang ramai sukakan shades dari NYX Soft Matte Lip Cream tu berbanding shades butter dan lain-lain. Mungkin dah berkurang trend zaman bibir berkilat gitu sebab tu dah makin banyak produk dan jenama mengeluarkan matte lipstick.

Setakat yang Fiza pernah cuba NYX SMLC, Colour Pop, Kiss Proof dan terbaru Jordana Sweet Cream Matte. Dah paling terbaik pada Fiza adalah Jordana sweet cream matte! Sangat-sangat best dan superb matte walaupun selama ni Fiza dok setia dengan NYX SMLC tapi bila dah jumpa yang best of courselah akan beralih kepada yang lagi best.

Perbezaan NYX (SMLC) Soft Matte Lip Cream dan Jordana (SCM) Sweet Cream Matte

NYX SMLC

Bau : wangi
Tekstur : Cream yang mudah di oles rata pada bibir, agak nampak glossy pada sapuan pertama tapi selepas kering baru akan nampak warna sebenar dan baru nampak kesan matte. Tahan lama dan mudah ditanggalkan.
Kemasan : Tidak comot dan kurang melekat pada gelas/straw
Kandungan: 0.27 fl.oz/ 8mL
Ketahanan : 18 bulan selepas dibuka
Harga : RM35

Jordana SCM

Bau : Manis (nama pun dah sweet, tentulah manis)
Tekstur : Cream yang mudah di oles pada bibir, tak nampak glossy pada sapuan pertama dan cepat kering untuk berikan kesan matte yang superb matte. Tekstur yang ringan, pemakaian lipstick yang sedikit tebal pun tak terasa seperti pakai lipstick. Agak susah nak tanggalkan, perlu menggunakan make up remover untuk tanggalkan kesan lipstick sepenuhnya.
Kemasan : Tidak comot dan tidak melekat pada gelas/straw.
Kandungan : 0.11 oz/3g
Ketahanan : 12 bulan selepas dibuka
Harga : RM35


Korang boleh tengok dan nilaikan sendiri kesan matte kedua-dua lipstick ni. Dah tentulah Jordana Sweet Cream Matte menang tapi NYX SMLC tetap best juga sebab banyak warna yang cantik-cantik. Tapi pastikan beli yang original ye untuk dapatkan kesan yang best ni. Kalau beli yang fake, jangan tanya kenapa tak best.

Beli Lipstick NYX |JORDANA | SLEEK | MILANI
instagram : @nyxbeautycosmetic

Lepas ni ada bajet lebih nak cuba SLEEK dan MILANI. SLEEK dan MILANI ni agak mahal sikit, SLEEK RM45 dan MILANI RM55. Kenalah menabung dulu ye.


Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
1 Comments

Terjatuh Cinta dengan Jordana Sweet Cream Matte Tiramisu


Terjatuh Cinta dengan Jordana Sweet Cream Matte Tiramisu

Yang suka make up confirm dah ada koleksi lipstick Jordana Sweet Cream Matte ni. Tapi Fiza ni baru nak berkenalan dengan Jordana ni. Sajalah cuba beli Jordana memandangkan shade tiramisu ni macam cantik je. Terus tergoda dengan warna tu.

Bau Manis dan Kesan Matte Terbaik

Buka je lipstick ni, bau wangi manis-manis gitu. Wow! Macam best je lipstick jordana berbanding NYX. Tiba-tiba rasa tak nak setia pada NYX SMLC. Punyalah excited nak cuba kan. Terus cuba oleskan pada bibir sikit. Wow sekali lagi! Bestnya kesan matte Jordana ni. Kalah matte NYX SMLC. Nampak macam betul-betul nak melupakan NYX SMLC. 


Tidak Melekit dan Ringan

Sapuan pada bibir terus meresap dan kering gitu. Takde nak melekit bagai apatah lagi nak melekat pada gelas/straw kalau minum air. Kalau makan tu maybelah ada terhilang sikit melainkan makanan masuk mulut tak kena bibir. Gigih pulak nak makan tanpa terkena bibir kan.

Cantik je bibir bila pakai Lipstick Jordana sweet cream matte ni. Rasa ringan macam tak pakai lipstick je. Warna-warna yang ada pun cantik-cantik semua. Lepas ni confirm menambah koleksi Jordana sweet cream matte ni lagi. Dahlah bau manis, pakai pun best je. Manalah hati tak jatuh cinta kan.
Shades Jordana Sweet Cream Matte : Tiramisu, Creme Brulee, Rose Macaron, Strawberry Cheesecake, Pomegranate pie, Raspberry tart, Mixed Berry Souffle,  Mango Sorbet,  Cherry Cobbler dan Sweet Marsala Wine.

Fiza perasan yang Jordana sweet cream matte ni agak susah nak tanggal dari bibir. Kiranya sangat tahan lama kekal pada bibir tak perlu nak touch up sangat. Cumanya kalau korang nak ber wudhuk tu korang kena sental lebih la takut masih ada sisa lipstick pada bibir sebab jenis susah nak tanggal. Kalau guna tisu biasa pun susah nak hilang terus. Masih ada baki lipstick pada bibir. Sebaiknya gunalah make up remover lebih mudah nak hilangkan.

Lately Fiza memang suka warna nude yang agak nampak natural dan kena dengan warna kulit. Macam biasa camera depan tak bekerjasama dengan baik. warna agak tak berapa sangat tapi in real seriously jatuh cinta pakai kali pertama. Okay, kumpul duit beli Jordana Sweet Cream Matte je lepas ni. Hello Jordana. Bye Bye NYX..Eh! Tak mungkinlah nak melupakan terus NYX. Masih setia kot.


Pastikan beli yang Original
instagram : @nyxbeautycosmetic

Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
5 Comments

Tersuka dengan Shade Budapest NYX Soft Matte Lip Cream


Tersuka dengan Shade Budapest NYX Soft Matte Lip Cream


Lama tak menambah koleksi barang make up. Yang biasa Fiza tambah koleksi lipstick je la sebab lipstick je yang kerap guna. Tanpa lipstick rasa dull je kalau keluar rumah. Fiza bukan sejenis yang suka lukis kening sebab kening jenis tebal, entah berapa banyak concealer nak kena tepek kalau nak nampak bentuk kening elok je.

Lagi satu jarang pakai eyeliner sebab leceh kalau tersalah bentuk. Dahlah nak bersiap cepat kan. Disebabkan tak pakai eyeliner, Fiza pun tak gunakan mascara sebab bulu mata pun jenis pendek. Kalau guna mascara pun, tak panjang mana kesan penggunaan mascra tu. Jadi, Fiza lupakan bahagian mata tu dan barang make up yang wajib ada dan wajib guna adalah pore eraser, BB Cream, loose powder dan lipstick je. Itu je la yang biasa Fiza guna. Sejak tersuka guna BB Cream jarang dah guna foundation. Lain orang lain kesan penggunaan produk kan. Jadi, biar guna yang lebih sesuai dengan kulit. Kalau ada banyak masa nak bersiap baru make up lebih-lebih.


Sekarang trending lipstick jenis matte. Terus jatuh cinta nak guna lipstick jenis matte je. Lipstick matte pertama yang Fiza guna NYX Soft Matte Lip Cream (SMLC)-Monte Carlo. Terus sampai sekarang setia beli NYX SMLC je. Lepas tu tambah sikit-sikit beli NYX SMLC San Paulo, Copenhangen, Transylvania, Stockholm dan terbaru beli Budapest antara shades terbaru NYX SMLC.

Original shades : Addis Ababa, Amsterdam, Antwerp, Athens, Buenos Aires, Cairo, Cannes, Copenhagen, Ibiza, Istanbul, Monte Carlo, Morocco, Prague, Sao Paulo, Stockholm, Sydney, Tokyo, Transylvania, Zurich, Abu Dhabi, London,
12 shades Terbaru: Berlin, Budapest, Dubai, Havana, Madrid, Manila, Moscow, Paris, Rome, San Juan, Seoul, Vancouver.
Fiza suka dengan warna shade budapest ni sebab warna dia ala-ala nude jugak la. Nude brown red gitu. Tak merah sangat, tak dull sangat. Kira just nice pada pandangan mata Fiza. Sesuai dipakai untuk sebarang event lah kot kan. 


Sorry gambar camera depan tak berapa nak cantik. Warna mungkin agak lari sikit disebabkan pencahayaan. Yang penting, warna shade budapest memang cantik. Make sure beli yang original sebab dulu Fiza pernah cerita tentang yang original dan fake. Kalu korang beli yang fake, kesan matte tu tak sebagus original. Yang fake, kurang matte dan tak tahan lama sebab tu lebih murah. Biar beli yang original mahal sikit janji puas hati dengan hasilnya. Klik sini>> Perbezaan NYX SMLC Original dan fake.

Tak perlu Fiza nak cakap banyak lagi tentang ke'best'an NYX SMLC ni sebab Fiza dah update beberapa entri yang berkaitan. Penat nak puji dah. Apa yang penting, NYX SMLC mudah nak apply pada bibir sebab mempunyai applicator 180' fleksibiliti untuk disesuaikan dengan jenis-jenis saiz dan bentuk bibir. Tak comot, tak melekit dan tak mudah melekat pada gelas bila minum. Kalau nak solat pun senang nak tanggalkan dengan make up remover.

Nak beli yang original boleh beli di instagram : @nyxbeautycosmetic


Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
2 Comments

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor