Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Hati-Hati Membeli Buah Kurma

Hati-Hati Membeli Buah Kurma


Kredit foto : facebook
Kurma dan bulan Ramadhan berpisah tiada. Saat tiba bulan ramadhan, saat itu lah muncul iklan-iklan buah kurma yang ada di pasaran. Nak disebutkan di sini memang ada bermacam-macam jenama dan pelbagai jenis kurma. Baru-baru ni tular di laman sosial gambar kurma yang mengandungi telur lipas. Bagus juga mereka berkongsi cerita, dengan cara ini membuatkan ramai pembeli lebih berhati-hati dalam membeli buah kurma menjelang ramadhan beberapa hari lagi.

Ini salah satu sebab kenapa Fiza tak memilih untuk membeli kurma dalam kotak samada di bungkus rapi atau tidak. Apa yang Fiza pernah lihat kalau di pasaraya ada buah kurma yang jenis berkotak mudah di buka tanpa pita pelekat. Yang tanpa pelekat ni, kebanyakkannya pembeli akan buka sebab nak tengok jenis dan keadaan buah kurma tersebut. Ada yang cuba merasa dan ada juga yang buka sekadar untuk melihat jenis kurma. Bila kejadian ini terjadi, adakah kau orang akan membeli kurma tersebut? Jawapan Fiza memang tak lah. Di khuatiri kurang bersih setelah dibuka ditutup oleh orang ramai dan berkemungkinan juga serangga lain mudah masuk. Cuba bayangkan jika di simpan dalam stor, tidak mustahil lipas boleh bersarang dalam kotak.

Itu kisah yang jenis kotak tanpa pita pelekat. Yang dengan berpelekat pula lain kisahnya. Kisahnya tak seteruk yang tanpa pelekat. Bagi yang berpelekat rapi ni, lebih yakin untuk dibeli tapi kena pastikan tarikh yang terdapat di kotak. Biasanya akan ada tarikh di keluarkan dan juga tarikh luput. Pastikan juga keadaan kotak bersih tanpa habuk. Bukan apa, di khuatiri mereka jual stok yang lama. Kalau stok lama, memang ada potensi lah untuk berkulat atau di masuki serangga jika tidak di simpan dengan cara yang betul dan di tempat yang bersih.

Sememangnya yang dijual dalam kotak di pasaraya lebih murah tapi sanggup ke nak makan kurma beserta telur lipas? Bukan nak kata semua yang dalam kotak tu kotor dan ada lipas. Jangan finah atau kecam ye. Cuma nak ingatkan kita semua supaya lebih memilih buah kurma dengan berhati-hati agar tidak makan benda yang kotor dan tidak rugi membeli. Apa salahnya saling mengingati. Kalau dapat penyakit lain, kita juga yang susah nanti kalau tak menjaga pemakanan kita.

Hakikatnya kurma yang di jual bukan semuanya bersih ye. Fiza pernah terbaca dalam satu artikel yang sebaiknya basuh kurma terlebih dahulu sebelum makan sebab kita tak tahu bagaimana proses pembungkusan kurma dari awal sehingga di jual. Untuk lebih yakin makan makanan bersih, lebih baik basuh.

Bila ada kes macam ni, Fiza memilih untuk membeli kurma jenis timbang di kedai buah kurma. Boleh pilih pelbagai jenis kurma mengikut citarasa. Walaupun jenis timbang ni agak mahal tapi lebih berbaloi membeli. Pastikan juga penjual seorang muslim dan pembersih bukan bangla yang jaga kedai ye.

Tips Memilih Kurma Dalam Kotak

1. Pastikan kotak yang dibungkus kemas dengan pita pelekat.
2. Semak tarikh luput.

Tips Memilih Kurma Jenis Timbang

1. Pastikan kedai bersih
2. Pastikan bekas kurma yang di letakkan bersih dan bertutup
3. Pastikan peniaga seorang muslim yang pembersih
4. Pastikan kurma di ambil dengan menggunakan sarung tangan, plastik atau pencedok yang bersih dan diletakkan dalam bekas yang bersih.

Itu sebahagian tips dari Fiza, ada tips lain kau orang boleh tambah komen di ruang kotak komen di bawah. Kalau dah berhati-hati juga memilih dan membeli kurma tapi dapat juga yang ada telur lipas tu, anggap saja bukan rezeki kita. Yang penting, kita dah usaha memilih yang terbaik daripada tak usaha lansung. 

Kadang-kadang mereka yang berniaga hanya fikirkan keuntungan sahaja tak fikir tentang pengguna. Bukan semua peniaga tapi kebanyakkannya begitu. Bulan puasa ramai yang ambil kesempatan ambil untung lebih berniaga tak ikhlas menjual ala kadar sahaja yang penting untung. Sedangkan sepatutnya bulan puasa kita di sepatutnya lebih ikhlas dalam berbuat apa sekalipun. Lagi-lagi berniaga makanan. Banyak sangat kes jual makanan basi, makanan tak habis semalam di jual hari ni. Bukan setakat itu sahaja, berniaga ala kadar makanan tak cukup sifat tapi jual mahal pun ada. Kalau nak disebutkan memang banyak. Harap-harap tahun ni tidaklah begitu. Semoga mereka yang berniaga ikhlas mencari rezeki yang halal. Barulah berkat dan murah rezeki.

Sekadar berkongsi cerita dan pendapat. Tidak berniat untuk menjatuhkan mana-mana perniagaan buah kurma. #jangankecam



Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
0 Comments
Guna Garam Bukit Untuk Kesihatan

Guna Garam Bukit Untuk Kesihatan


Sejak terjebak dengan misi kurus, banyak benda yang perlu di ambil kira dari segi pemakanan. Selain kurangkan penggunaan garam, gula dan minyak. Kena tahu juga jenis-jenis garam, gula dan minyak yang perlu digunakan untuk menu yang sihat setiap hari. 

Untuk pengetahuan semua ataupun kau orang sedia maklum yang garam halus putih tidak bagus untuk dicampurkan dalam masakan untuk penyedap rasa kerana ianya garam yang telah diproses menjadi natrium klorida semata-mata. Sebab tu kalau terlebih pengambilan garam seharian akan menyebabkan seseorang menghidapi penyakit darah tinggi.

Sebab tu soal pemakanan ni kena jaga betul-betul. Jadi, jom kita bertukar daripada garam biasa kepada garam bukit untuk kesihatan kita. Ini kerana garam bukit tulen lebih tinggi nilai khasiatnya berbanding garam laut yang kita guna dalam masakan setiap hari tu.


Jangan tak tahu selain bagus untuk masakan, boleh di gunakan dalam perubatan dan juga kecantikan. Khasiat garam bukit ni sangat banyak dan mudah di dapati di mana-mana pasaraya. Tapi pastikan beli yang halal dan juga garam bukit yang bukan di proses. Beli yang asli yang tulen. Yang Fiza jumpa ni jenama Halagel produk bumiputera Malaysia dan Halal. Harga RM2.90 agak mahal dari garam biasa tapi lebih berbaloi beli jika kau orang fikirkan dari aspek kesihatan.


Warna garam bukit tulen ini adalah pink,putih dan sedikit kelabu. Warna pink tu yang buat lagi menarik.


Rasa Masakan Lebih Sedap dan Semulajadi
Setelah bertukar menggunakan garam bukit, masakan Fiza jadi lebih sedap dan rasa cukup rasa yang semulajadi sedap. Macamana nak terangkan pun tak tahu. 

Garam Bukit juga banyak digunakan dalam amalan perubatan islam untuk pelancaran darah, buang toksin, elakkan sihir santau dan pelbagai penyakit lagi. Yang tu Fiza kurang arif nak cerita lebih. Kena tanya kepada yang lebih pakar. Yang Fiza nak fokuskan dalam entri ni berkaitan dengan masakan je la. Jadi lepas ni kalau masak tu, gunakan garam bukit untuk menu yang lebih sihat. Okay?


Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
10 Comments
Adakah Anda Perlu Melabur Dalam Rumah Atas Tanah Atau Pangsapuri

Adakah Anda Perlu Melabur Dalam Rumah Atas Tanah Atau Pangsapuri



Sekiranya anda mempunyai setengah juta untuk dibelanjakan pada lokasi paling strategik di Malaysia dan berhasrat untuk membeli hartanah di Penang. Yang manakah pelaburan yang paling bijak, rumah atas tanah atau Penang apartment? Sekarang, andaikan kedua-dua pilihan berada pada lokasi yang sama dan harga pada kadar yang sama. Adakah anda merasakan bahawa rumah atas tanah lebih sesuai untuk kediaman sendiri?

Untuk pengetahuan, perkataan “kediaman sendiri” digunakan bagi mewakili sesiapa yang mahu mendiami sesuatu kawasan pada masa yang lama. Ini menunjukkan a landed property will appreciate at a better rate pada jangka masa yang lama berbanding dengan pangsapuri atau kondominium. Kondominium akan kelihatan tidak terjaga dalam jangka masa lama, yang mana fasiliti moden ini akan usang atau tiada penyelangaraan berkala dilakukan, seterusnya nilai hartanahnya akan terus menjunam. Pemilik perumahan mungkin akan tua suatu hari nanti, namun mereka akan rasa lega sekiranya mengetahui nilai hartanahnya meningkat seiring dengan masa. Selain itu, dengan memiliki rumah atas tanah akan memberikan lebih ruang privasi kepada pemilik.

Jika anda rasa dengan membeli rumah atas tanah dapat memberikan pulangan yang pantas, maka anda silap. Kondominium dapat memberikan pulangan pelaburan anda dengan cepat, ini kerana ia senang untuk disewa berbanding dengan rumah atas tanah. Tambahan pula, return of investment (ROI) sewaan kondominium adalah sangat tinggi berbanding rumah atas tanah. Selain itu, anda tidak perlu pening kepala untuk memikirkan berkenaan pengurusan dan pennyelenggaraan rumah yang mana ia diuruskan sepenuhnya oleh pemaju.

Kelebihan dan Kekurangan Memiliki Rumah Atas Tanah

Ada pelbagai jenis rumah atas tanah yang dapat dilihat di Malaysia, seperti teres, semi-D atau bangle dan lain-lain. Jenis perumah ini adalah yang paling disukai oleh para pelabur kerana kelebihanya yang diperolehi untuk jangka masa panjang. Dilihat situasi semasa, adalah benar kondo strata bertingkat-tingkat mendapat permintaan yang tinggi, namun rumah atas tanah juga berterusan mendapat sambutan daripada pembeli.       

Manfaat Dari Memiliki Rumah Atas Tanah

Pembeli akan mendapat keseluruhan pakej yang ditawarkan bila mereka optimis dengan rumah atas tanah, bermaksud house that sits atop the property and the land itself. Selain itu, dengan memiliki tanah dengan nama anda sendiri, ia adalah manfaat utama kepada pembeli dan pelabur. Dengan tanah tersebut, terpulang kepada mereka untuk menukar atau mengubahsuai rumah sesuka hati mereka. Pemilik boleh mengubah landskap luar kepada lapangan, halaman atau taman yang lebih menarik, atau menukar ruang disekitar rumah kepada kolam renang. Mereka boleh menambah lebih bilik untuk tetamu, atau boleh membina rumah haiwan atau tempat berehat selepas mengharungi hari kerja yang teruk.

Pelabur yang bagus dengan cepat dapat menilai rumah atas tanah yang menguntungkan dalam jangka masa panjang berbanding dengan perumahan bertingkat-tingkat. Sebagai contoh, sebidang tanah di Georgetown yang dibeli dengan nilai RM 150,000 sedekat lalu, nilainya boleh melonjak dengan mudah sehingga tiga kali ganda dan malah mampu mencapai kepada empat kali ganda berdasarkan dari nilai pasaran sekarang.  Namun, ia juga bergantung kepada nasib dan lokasi rumah atas tanah tersebut. Perlu diingat, yang tanah sangat berharga, ia adalah terhad dan semakin berkurangan disebabkan oleh pembangunan. Disebabkan itu dikawasan bandar berpopulasi tinggi ia mencapai harga premium.

Secara logiknya, rumah atas tanah lebih bertahan lama bagi jangka masa lama. Ini bukan rahsia, seiring dengan masa, nilai pasaran semua rumah bertingkat-tingkat akan menjadi statik terutamanya bila ianya tidak dipandang bernilai tinggi lagi. Sebaliknya pula berlaku kepada nilai rumah atas tanah yang mana ia akan terus meningkat seiring dengan masa.

Ini adalah sebab utama mengapa individu memilih untuk membeli rumah atas tanah di kawasan sub-utama berbanding membeli kondominium bertingkat di kawasan utama. Tetapi jangan fikir rumah atas tanah tidak ada manfaatnya, kerana ia juga ada kekuranganya.

Manfaat Dari Memiliki Pangsapuri

Mungkin sebab utama ramai pembeli berlumba-lumba untuk membeli condo is that it has better perimeter security berbanding dengan rumah atas tanah. Ini sangat ketara dengan terdapatnya pelbagai kondo rekaan seperti resort atau lifestyle di kawasan utama. Kawalan keselamatan mungkin ada, terutamanya di rumah atas tanah yang selalunya berada di satu kawasan berpagar, namun kawalan keselamatan di perumahan bertingkat adalah yang terbaik. Ia termasuk di dalam pakej yang mana anda akan menikmati pelbagai jenis perkhidmatan kawalan keselamatan dikediaman anda. Kawalan keselamatanya adalah berkualti tinggi, kakitangan keselamatan dengan kawalan yang ketat dan tegas sepanjang masa.  

Walaubagaimanapun, pemilik perumahan bertingkat perlu membayar sejumlah wang bulanan sebagai yuran penyelengaraan bagi menikmati kemudahan awam yang selesa dan servis penyelengaraan. Di antara kemudahan yang perlu dibayar adalah kolam renang, ruang pejalan kaki awam, taman, gymnasium dan sebagainya, serta segala jenis aspek pembaikpulihan luaran mahu pun dalaman. Perumahan atas tanah tidak perlu membayar yuran bulanan, namun tidak bermakna permilik tidak perlu menjaga rumah mereka. Mereka perlu bertanggungjawab melakukan semua jenis penyelanggaraan sendiri melibatkan sistem kumbahan, pempaipan dan taman. Kos untuk penyelenggaran di rumah bertingkat adalah lebih tinggi berbanding rumah atas tanah.

Bagi memilih jenis rumah yang mahu di beli, samada jenis atas tanah mahupun bertingkat, secara umumnya bergantung kepada cara hidup dan pilihan pembeli. Jika ia untuk tujuan pelaburan, anda perlu melakukan sedikit penyelidikan bagi mengetahui corak pasaran semasa bagi membantu dalam pemilihan jenis rumah yang terbaik untuk anda. Kutipan sewaan penyewa bagi rumah bertingkat adalah pada harga berpatutan pada penyewa kerana yuran dan deposit sewaan yang rendah, manakala rumah atas tanah pula adalah paling sesuai bagi sesiapa yang mencari sebidang tanah sebagai aset.  

Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
3 Comments
Cara Mudah Tut Pokok

Cara Mudah Tut Pokok


Salah satu aktiviti kalau balik kampung adalah meninjau pokok-pokok bunga mak. Kalau ada yang berkenan, confirm bodek mak nak ambil benih dan kalau pandai bodek dapat pasu dengan bunga terus. Bagus betul perangai anak dia ni kan. Bukan anak dia dok bodek, kadang-kadang sedara mara atau tetamu datang yang minat dengan bunga pun minta benih bunga. Mak Fiza pun kalau ada berkenan bunga kat rumah orang pun kadang-kadang minta juga tapi sedara-mara je la. Kalau orang tak kenal. segan juga nak minta. Maksudnya minta dengan orang yang dah biasa kenal lah.

Kadang-kadang mood minat bunga tu berubah. Kejap minat orkid, memang eloklah terjaga bunga orkid. Kejap minat bunga kertas, di kahwinkan dengan pelbagai pokok bunga kertas untuk dapatkan pelbagai warna dalam satu pokok. Kejap minat kaktus, pelbagai jenis rupa bentuk kaktus ada. Bila dah minat tu, makanya banyaklah pelbagai jenis pokok bunga di rumah kampung. Dah jadi macam nursery plants. Tapi bila dah banyak jadi tak terurus. Letih juga nak menguruskan semuanya.

Kebetulan encik suami suka juga tanam pokok bunga. Mana bunga yang dia berkenan, rajin pula nak di tut nya. Cara tut ni sesuai untuk pokok yang susah untuk dibiak kan dan jenis kayu keras. Cara tut pokok ni sangat mudah dan lebih cepat untuk pembiakan pokok. Tapi kalau silap tut akan menyebabkan bahagian pokok yang di tut akan mati.

Cara Tut Pokok

1. Kelar keliling batang pokok dalam ukuran 1 inci dengan pisau tajam
2. Buang kulit pada bahagian tersebut
3. Kikis bahagian tersebut sehingga nampak bahagian dalam pokok berwarna putih.
4. Sekiranya tidak dikikis dengan cukup dalam, kemungkinan samada kulit pokok tadi akan tumbuh kembali atau bahagian pokok yang hendak ditut tersebut akan mati. 
5. Bahagian dalam pokok ini dikikis bagi mengelakan nutrien yang dihasilkan pada bahagian daun dihantar kepada bahagian akar, bila nutrien tak dapat dihantar maka akar akan tumbuh pada bahagian tersebut.


6. Sediakan tanah sedikit dan letakkan atas plastik lutsinar
7. Letak air sedikit bagi memudahkan proses mengetut, tanah dalam bentuk tanah liat lagi senang untuk handle berbanding tanah yang berderai semasa mengetut nanti.


8. Letakkan tanah pada keliling bahagian yang dikikis tadi, seterusnya dibalut dengan plastik lutsinar.
9. Ikat pada kedua-dua bahagian bawah dan atas plastik tersebut
10. Pernah terbaca info yang mengatakan perlu ditutup plastik lutsinar tersebut bagi menjaga akar muda yang baru tumbuh daripada sinaran matahari. selain itu, lumut akan tumbuh dalam plastik lutsinar dan akan menyukarkan pemantauan pertumbuhan akar nanti.
11. Dalam beberapa minggu bolehlah pantau pertumbuhan akar tersebut .


Encik suami baru je tut pokok Bunga Zaleha @ Hydrengea. Cantiknya bunga zaleha yang berwarna biru ni. Kita tunggu hasil mengetut ni nanti.



Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
4 Comments
Greek Yogurt Untuk Diet

Greek Yogurt Untuk Diet


Dalam program diet, jangan risau kalau tak dapat makan snek yang sedap-sedap tu sebab korang boleh jadikan buah-buahan sebagai snek ataupun yogurt sebagai snek untuk isi perut sementara menunggu waktu makan seterusnya. Snek di ambil pada 10 pagi atau pada pukul 4 petang. Tapi kadang-kadang dah lapar Fiza bedal je makan snek tak ikut masa. 

Seperti yang dapur eat clean sarankan ambil greek yogurt rendah lemak. Sebelum ni Fiza pernah cuba original greek yogurt. Rasanya masam yang amat. Mujur dia suruh tambah berries dan epal. Kalau tak, memang terkemut-kemut muka tahan rasa masam yogurt tu. Untuk stok yogurt seterusnya kami orang decide beli yang ada buah-buahan sebab tak perlu nak topup buah kalau beli yang original. 

Kebetulan masa nak beli greek yogurt ni ada promosi. Kalau beli yang 100gram tu harga dia RM3.++ tapi kalau beli yang 470gram harga dia RM10.++. Agak jimat juga kalau beli 4 x 100gram tu dah RM12.++ lebih kan. Husband nak bawa bekal pun kena masukkan dalam tupperware kecil sebab kalau beli yang kecil tu terus bawa je. Nak jimat pembelian punya pasal kira takde masalah kalau husband nak bawa bekal. Fiza beli perisa strawberry sebab tak banyak pilihan. Kalau tak silap cuma ada 3 perisa je iaitu original, peach dan strawberry.  Dah tentu lah  pilih strawberry!

Yogurt Rendah Lemak

Yogurt dijadikan sebagai snek untuk mereka yang diet kerana nilai kalori rendah mempunyai lemak yang baik serta probiotik yang membantu mendapatkan usu yang baik. Yogurt juga dikatakan dapat meningkatkan metabolisme badan
Bila beli yogurt yang ada buah, barulah syok makan ada rasa manis buah sikit. Barulah boleh telan. Tapi macam biasalah bukan banyak buah pun. Janji ada rasa, Fiza tak kisah soal berapa buah yang ada pun.


Seeloknya makan 100gram untuk sekali hidangan snek. Tapi kalau sedap, tak kira dah 100gram ke tidak. Main bedal je. Aci tak?

.
Keep Reading >>
Azhafizah Md Nor
8 Comments
[name=Azhafizah Md Nor] [img=http://3.bp.blogspot.com/-T6929_GEAQE/WEcqCNF17ZI/AAAAAAAAoLo/OLVmtZMyIJMdZ5ZX4D8jyM6lbcxHp97wQCK4B/s1600/about%2Bme%2Bazhafizah.png] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor