Musim hujan ni cepat betul rasa lapar. Aduhaiii. Nak melayan perut lapar musim hujan ni kena makan menu yang panas-panas selain air panas. Biasa kalau tengah lapar tu ingat mee maggi je lah. Tapi mee maggi tak ada stok kat rumah. Yang ada cuma mee kuning je. Okay terus terfikir nak buat mee sup mudah je sebab kalau masak sup lagi sedap makan panas-panas. Lagipun husband pun tengah kurang sihat. Memang elok masak mee sup panaskan badan untuk keluarkan peluh.



Cara masak mee sup paling mudah ikut cara Fiza, tumis bawang putih dan cili. Masukkan air, dah mendidih masukkan kiub ayam, 1 sudu maggi cukup rasa, udang dan sayur ikut suka. Last sekali baru pecahkan telur. Fiza guna numee gardenia lebih sedap, lansung tak ada rasa kapur tu. Dah basuh mee, letak dalam mangkuk dan curahkan kuah sup panas yang dah masak tu. Bila dah letak kiub ayam dan maggi cukup rasa tu tak perlulah letak garam lagi. Cukup dah rasa sup tu.

Tak ada mee kuning, guna bihun pun boleh. Tambah white pepper dan black pepper sikit lebih kurang rasa bihun pama macam tu. Nak rasa sedap lagi tambah daun sup dan makan dengan sambal kicap. Memang nikmat ya amat makan mee sup panas-panas bila tengah hujan ni kan. Ni cara paling mudah dan cepat.

Nak defrost ayam ambil masa. Jadi, gunakan kiub ayam pengganti rasa ayam tu. Janji perut terisi bila rasa lapar. Tapi makan menu berkuah ni cepat kenyang dan cepat lapar. Kena makan nasi juga sudahnya kalau nak rasa kenyang. Perut jenis tak boleh tinggal nasi. Jenis makan kerap tapi kuantiti sikit.

Selesai Majlis Konvokesyen anak buah di UiTM Lendu. Saja menyampaikan hasrat pada husband nak pergi pantai kalau dekat. Husband kata okay dan decide pergi pantai tanjung Bidara dekat sikit agaknya kot. On Waze dan anggaran masa kurang lebih kira-kira setengah jam macam tu. Terus gerak ke Pantai Tanjung Bidara. Buat pertama kali jejak kaki kat Tanjung Bidara ni sebenarnya. Agak teruja!

Tanjung bidara ni tak macam Pantai Puteri yang Fiza pernah pergi sebelum ni. Suasana agak sunyi cuma ada beberapa buah kereta je parking. Boleh kira manusia yang ada lepak kat situ. Food court sunyi sepi tanpa peniaga. Kiranya kurang pengunjung petang-petang ni. Atau sebab hari biasa memang tak buka food court kat sini. Entahlah, tiada jawapan. Orang situ je tahu kot. Mujur bukan datang nak makan sekali. Dapat makan cendol tepi pantai tentu seronok.


Saja singgah pantai sebab Fiza suka tengok pantai dan sambil tu boleh ambil gambar cantik-cantik tepi pantai. Pantang nampak pantai mesti rasa macam tenang dan damai gitu. Terapi sebentar sebelum balik rumah. Tapi Fiza tak suka mandi air laut sebab cepat sunburn dan agak 'aquaphobia' sebenarnya. Suka lepak tepi pantai je menikmati permandangan ciptaan Allah. Ambil gambar tu sudah semestinya. Kalau rumah dekat dengan pantai, mahu hari hari belok ke pantai. Hehe

Pantai Tanjung Bidara ni bersih dan pantainya agak panjang. Jenuh juga kalau nak menyusuri pantai ni. Pantai pun bersih dan ada batu-batu besar tepi pantai. Cuma tak ambil gambar kat batu tu je sebab malas nak jalan ke sebelah situ. Air laut kat Tanjung Bidara agak keruh macam air sungai. Tak jernih dan tak biru. Kalau warna biru dan jernih tentu lebih cantik kan. Lain pantai lain warna airnya disebabkan faktor kedalaman, cahaya, kandungan dan sebagainya.


Air keruh macam ni sebab tak dalam dan disebabkan faktor ombak yang memukul pasir di tepian pantai. Mungkinlah kot. Kena kaji lebih kalau nak tahu. Paling suka bunyi ombak tepi pantai. Rasa nak pacak tiang buat rumah tepi pantai je. Tapi rasa takut pula. Bak kata pepatah "Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai". Haha Tiba teringat pepatah tu. Ada kena mengena juga tu kot.


Dah puas ambil gambar yang tak seberapa tu dan sedut angin petang tepi pantai puas-puas. Gerak balik kampung Segamat terus sebab masih ada baki cuti sehari lagi. Dah lama tak balik kampung. Alang-alang berkesempatan ni terus balik kejap. Dah lama tak balik kampung. Huwaa...


Selain suka dengan fresh flower (bunga segar), Fiza suka juga dengan dried flower (bunga kering). Paling tak rugi kalau beli baby breath sebab dah kering pun masih lagi cantik untuk dijadikan hiasan ataupun flower bouquet. Kadang tu beli sebab nak buat props untuk photography je pun. Tak tahu lah rasa baby breath ni sangat kena dengan jiwa.

Kalau kau orang tengok harga dried flower bouquet pun mahal juga tau. Jangan ingat bunga segar je mahal. Agak dah lama juga teringin nak beli bunga cotton flower ni. Akhirnya dapat juga beli dried flower masa beli fresh flower kat Petaling Street haritu. Fiza beli 1 pack ada 3 tangkai macam tu. 1 Tangkai ada 3 kuntum cotton flower. Harga RM15 untuk 1 pack cotton flower. Cotton flower yang macam kapas tu ye. Nama pun cotton, of courselah kapas.

Baby breath putih dan pink tu beli tahun lepas, tahun ni dah kering pun cantik lagi

Satu lagi, Fiza beli bunny tail grass yang warna putih berbulu macam ekor arnab tu lah. RM12/bundle. Ada banyak satu bundle tu. Cantik juga letak dalam pasu kaca untuk buat perhiasan dalam rumah. Beli warna putih mudah nak sesuaikan dengan tema dekorasi rumah dan sesuai untuk dijadikan props gambar untuk produk tertentu. 

Beli bunga kering ni tak perlu nak jaga pun berbanding bunga segar kan. Tujuan utama beli pun sebab nak buat props je. Sambil tu boleh buat perhiasan untuk rumah. 2 in 1 lah kiranya. Kalau lagi kreatif boleh lah buat hiasan untuk cover diari ke planner ke kad ucapan ke. Cotton flower ni cantik tau kalau buat flower bouquet. Tambah baby breath sikit, tambah bunny tail grass sikit. Boleh tiruvasi idea bawah ni.

Credit image : google
Dried flower ni kau orang boleh je spray kalau nak warna lain. Ada juga jual berwarna warni. Fiza pilih warna putih je sebabnya macam yang Fiza bagitau tadilah. Haritu konon nak gabung fresh flower dengan dried flower buat flower bouquet untuk anak buah konvo. Tapi tak menjadi sebab semua bunga warna putih. Tak naik seri. Sudahnya guna baby breath dengan eucalyptus je lah. 

Jenuh mencari sudu tembaga zaman dahulu kala kat kampung. Tanya kat mak, mak pun macam dah lupa simpan kat mana. Kononnya nak buat props lah untuk food photography ala vintage rustic macam tu. Haritu balik kampung dok cari juga tapi tak jumpa. Kali ni balik kampung cari pun tak jumpa. Tengah sibuk mengemas barang tu, mak cakap dah jumpa. Syukur, rezeki dapat sudu tembaga lama yang rare tu. 

Entah zaman bila sudu ni pun tak tahu. Yang Fiza tahu memang lama sungguh sudu ni. Zaman nenek dulu kot. Boleh dilabelkan sebagai barang antik juga ni. Mak jumpa dekat stor luar rumah. Memang berhabuk dan berkarat sungguh la. Tembaga karat tu ada warna biru biru turqoise sikit. Cakap ngan mak. Ni dah karat ni macamana nak hilangkan karat sudu?

Mak kata rendam dengan air asam keping je. Lepas tu sental bersihkan. Sampai rumah terus Fiza rendam semalaman sudu tu. Lupa nak ambil gambar sebelum kejadian rendam dengan air asam keping ni. Dalam gambar ni Fiza baru berus sikit sudu selepas semalaman rendam. Yang garfu tu belum cuci habis lagi. Masih perlu rendam sehari lagi dan berus dengan heavy duty scrub sponge. Kalau guna berus dawai takut macam tercalar teruk nanti.


Tambah sehari lagi rendam dan berus dengan sponge kasar tu, akhirnya hilang jugalah kesan karat dan kesan kotor pada sudu tembaga tu. Bahagian pemegang tu belum habis sental lagi. Mudah je nak hilangkan kesan karat ni rupanya. Bila dah rendam, lebih memudahkan kerja sental tu. Tak perlu sental beria. Tapi kesan dan karat degil tu kenalah beria sental sampai hilang.



Setelah sental sampai puas hati. Inilah hasilnya sudu tembaga rustic yang berkilat. Memang berhasillah ikut petua mak. Petua tradisional orang dulu-dulu memang berhasil. Puas hati tengok sudu dah cantik macam ni. Cuma bahagian kayu je yang kurang sikit. Rasa macam nak biarkan je macam tu baru nampak real rustic.