Image Slider

Belajar Buat Kuih Sopang Nismilan

Wednesday, August 16, 2017
Pertama kali makan kuih sopang mak mertua den buat. Kalau tak, lansung tak kenal kuih sopang. Orang nismilan a.k.a Negeri Sembilan sebut kuih sopang. Kalau di johor disebut kuih badak berendam. Mulanya fiza ingatkan kuih sopang dengan kuih badak berendam ni sama. Rupanya tak sama lansung cuma lebih kurang sama dari segi bahan bahan je. Jadinya tak boleh lah nak di katakan kuih sopang tu kuih badak berendam. Kan?

Disebabkan lama tak makan kuih sopang, teringin nak cuba buat. Kenapa gigih sangat nak buat? Sebab kuih favourite husband bakal merangkap kuih favourite Fiza juga sebab Fiza suka kuih badak berendam. Lagi satu sebabnya bila dah pandai buat boleh makan bila bila masa kau nak. Menyenangkan kerja juga di masa akan datang. Takdelah masa tu nanti baru nak belajar. Pendek kata, apa yang kau orang suka makan sila belajar masak mulai dari sekarang. Kalau tak menyesal di kemudian hari.

Yang fiza tahu, kuih sopang ni mudah nak buat jika ada bahan bahan secukupnya. Cara masak dengan hanya mengukus je. Nak rasa kuih sopang yang sedap, kena pastikan menggunakan bahan-bahan yang segar contohnya seperti santan segar dan inti kelapa daripada kelapa muda. Itu dari apa yang dapat fiza rumuskan setelah beberapa kali bereksprimen buat kuih sopang ni. Nak tambah lagi sedap dan bau aroma yang wangi, sila alaskan kuih sopang ni dengan daun pisang. Menambahkan lagi selera nak makan kuih sopang.


Tapi yang tak syoknya dan sentiasa failed bab kuah santan tu. Kejadiaanya tak berapa cantik. Tak pekat dan kurang sedapnya. But still masih sedap. Mungkin kena betul betul gunakan pati santan yang betul-betul pekat. Disebabkan di bandar ni kelapa mahal dan nak dapat kelapa parut pun payah, fiza buat mana yang cukup syarat je la. Janji ada rasa kuih sopang.

Nampaknya kena cuba lagi buat lepas ni sampai betul-betul jadi kuih sopang yang sebenar. Barulah terasa nikmatnya makan kuih sopang bersantan berlemak tu.

5 sebab kenapa pinggan viral menjadi rebutan

Sebut je pinggan viral mesti kakak-kakak, makcik-makcik dah terbayangkan pinggan yang cantik cantik tu. Dalam kepala ligat berkira-kira bajet nak memborong. Almaklumlah pinggan murah katanya kalau nak dibandingkan dengan kejadian pinggan tersebut. Kiranya masih dalam istilah berbaloi membeli menang menambah selera bila tengok hidangan terhidang dalam pinggan yang cantik.

Buat masa sekarang, Fiza belum terjebak lagi dengan sebarang pembelian pinggan viral. Kalau dekat lokasinya mungkin terjebak juga agaknya. Untung juga jauh, boleh berjimat duit. Tak gitu? Tapi demi pinggan viral jauh pun boleh jadi dekat. Nak membeli pinggan viral ni khabarnya bukan semudah yang disangka. Nama pun pinggan viral. Bila dah viral ramai berebut nak dapatkan pinggan viral. Bila permintaan tinggi, jadi sesak lah kedai pinggan tu sampai kena beratur panjang, stok banyak habis dan paling tak menarik bila di had kan pembelian. Betul ke?

5 sebab kenapa pinggan viral menjadi rebutan
Kredit foto : google

Well, masing masing ada sebab mereka sendiri kenapa mereka nak sangat dapatkan pinggan viral yang cantik lagi kan comel tu.

5 sebab kenapa pinggan viral menjadi rebutan

1. Rekaan Motif yang menarik

Dari pandangan mata Fiza, memang tak dinafikan rekaan motif corak corak pinggan viral sangat sangatlah memukau pandangan. Sekali tengok terus tergoda dan dan tu juga meronta-ronta hati ni nak pergi beli sekarang. Semua corak rekaan motif menarik, for sure rambang mata nak memilih. Kononnya berjanji nak beli 2 je, sampai sana nanti lebih dari dua agaknya pinggan yang di borong. Eh, mengaku je la mana yang dah terbeli tu.


2. Harga yang berpatutan

Nak kata harga murah, pada Fiza tak berapa nak murah sangat untuk mereka yang memikirkan bajet. Tapi kalau pencinta pinggan/penggemar pinggan bercorak sejati, tak berapa ada bajet pun silap silap bertingkat tingkat juga nanti koleksi pinggannya. Bagi mereka yang berbajet besar, mereka menganggap sebagai harga murah. So far boleh di katakan harga berpatutan dalam lingkungan RM2 dan ke atas. Siapa yang dah beli, tolong komen rate harga ye.


3. Pelbagai bentuk dan saiz

Bosan dengan bentuk pinggan yang bulat? Pinggan viral ada bermacam macam bentuk dan saiz untuk kau orang pilih. Saiz pun ada bermacam saiz. Nak pinggan lauk, pinggan nasi, pinggan kuih dan mangkuk pun ada.


4. Warna yang menarik

Ya, Selain corak pinggan viral yang menjadi pujaan. Warna warna pinggan viral memang tip top menarik. Siapalah yang tak tergoda tengok pinggan cantik macam tu. Nak makan pun jadi kenyang tengok pinggan cantik bewarna warni. Lagi-lagi di datangkan dengan warna vintage dan pastel.

5. Viral

Kalau pinggan ni tak di viralkan, mungkin tak ramai yang berebut nak beli. Inilah dia kuasa viral. Mana boleh kau sorang je nak ada. Semua pun nak juga kan untuk buat koleksi di rumah masing masing.

Okay cukup 5 sebab. Yang lain kau orang boleh tambah sendiri ikut sedap rasa sendiri. By the way, baru-baru ini di katakan pinggan bercorak begini boleh memudaratkan kesihatan. Cuba fahami petikan daripada mStar Online ni.
Pensyarah Kanan Jabatan Kimia Universiti Malaya, Dr Nor Asrina Sairi berkata kebanyakan pinggan mangkuk, piring atau gelas yang mempunyai warna dan kemasan cantik seperti ini mempunyai kandungan logam berat plumbum (lead) dalam penghasilannya.
Katanya, disebabkan sifatnya yang bertoksid, ia kurang sesuai digunakan untuk menghidangkan makanan atau minuman. Bahaya untuk jangka masa panjang terutama untuk kanak-kanak, wanita hamil dan bayi, tapi bahayanya itu bukanlah secara terus atau langsung. Ia lebih kepada kuantiti yang sedikit, tapi kalau kita kerap guna dan untuk jangka masa lama, ia akan beri kesan kepada kesihatan.
Kemasan ini mudah terhakis (leaching) apabila suhu panas atau bertindak balas dengan asid, menyebabkan plumbum akan masuk ke dalam badan manusia dengan cara meresap dalam darah, berkumpul dalam tisu dan seterusnya membawa kepada penyakit serius dalam jangka masa panjang.
Wallahu a'lam

Dengan itu, boleh elakkan untuk hidang makanan seharian kita. Gunakan untuk perhiasan rumah pun menarik juga. 

Terdapat Gangguan Air? Siap Sedia Bersama Aqua Kent!

Monday, August 14, 2017
Bagi mereka yang menetap di Gombak, dijangkakan akan berlaku masalah gangguan air pada 15 Ogos ini di beberapa kawasan. (https://www.nst.com.my/news/nation/2017/08/264427/water-supply-disruption-gombak-aug-15). Tiada siapa yang menyukai gangguan air kerana seluruh kawasan akan mendapat masalah kekurangan air untuk kegunaan harian. Menurut Ketua Jabatan iaitu Amin Lin Abdullah dari Air Selangor Group Corporate Communications, kerja penggantian itu akan bermula dari 10 malam dan akan berlangsung hingga 5 pagi hari berikutnya. Penduduk dijangkakan akan mengalami masalah air lebih daripada 24 jam.

Gambar di ambil oleh Abdullah Yusof for New Straits Times

Lebih kurang 10 hari lagi! Pada masa itu semua penduduk yang mengalami masalah air akan berebut untuk mendapatkan sumber air yang bersih. Sekirannya berlaku kecemasan, penduduk dinasihatkan untuk menyimpan air yang mencukupi untuk beberapa hari sebelum dan selepas gangguan air.

Apa yang akan terjadi jika berlaku semasa krisis air? Pertamanya, penduduk dirumah harus mengurangkan penggunaan air seperti mandi dan pembersihan yang mengunakan air. Selain itu, mereka juga perlu memperuntukkan dan tidak membuat pembaziran air semasa aktiviti pembersihan. Bagi restoran yang berada di kawasan tersebut perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan perlu memastikan peralatan masakan dan penyediaan makanan dalam keadaan yang bersih. Dan sudah tentu akan terdapat masalah pada minuman air yang bersih. Terdapat kekotoran di dalam air seperti bacteria, fluorides, radioactive substances, chlorine, dan  toxic metals. Kesemua kekotoran ini akan menjejaskan kesihatan seseorang apabila minum minuman yang tidak dibersihkan.

Bacteria di dalam air
Toxic metals di dalam air
Jangan bimbang! Berikut adalah 4 cara yang berguna untuk kekal selamat semasa berlaku krisis air.

1. Sentiasa merujuk bersama Pihak Berkuasa Tempatan 

Sentiasa dapatkan maklumat daripada pihak berkuasa tempatan dan melayari laman web Syabas. Mereka akan memaklumkan kepada anda tentang proses gangguan air dan bila akan anda perolehi air yang bersih. Ini adalah cara yang sangat bagus supaya anda akan bersiap sedia untuk apa saja krisis yang akan dialami kelak.
Sentiasa mengambil tahu dan merujuk dengan Syabas dan pihak berkuasa tempatan

2. Simpan dan Menjimatkan Air 

Pada hari sebelum berlakunya krisis air, anda boleh tadah air hujan mengunakan baldi. Anda boleh menggunakan air yang di tadah untuk kegunaan aktiviti pembersihan. Walaupun ia tidak boleh diminium, ia boleh dugunakan untuk membasuh kereta, menyiram tumbuh-tumbuhan dan membersihkan rumah. Selain itu anda juga perlu menjimatkan air yang digunakan setiap hari supaya tidak kehabisan semasa kekurangan air.

Menyimpan air di dalam baldi. Gambar dari Blog Survival Moden
Menurut cadangan kesihatan, manusia perlu minum air sekurang-kurangnya 2 liter pada setiap hari untuk mengekalkan fungsi pada tubuh. Anda perlu memastikan anda menyimpan air yang cukup untuk seluruh ahli keluarga agar semua orang tetap terhidrasi. 
Pastikan anda mempunyai air minuman yang mencukupi. Gambar dari Geologi

3. Menghubungi Rakan Dan Keluarga Yang Tidak Terjejas

Bagi mereka yang mempunyai rakan dan keluarga yang tidak terjejas dan tinggal berdekatan, anda perlu memberitahu pada mereka tentang gangguan air yang berlaku dikawasan anda. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan bantuan dari mereka jika anda perlu pertolongan dari mereka. Bertanya pada mereka samaada anda boleh menumpang untuk mencuci pakaian atau membersihkan diri disana!
Minta pertolongan keluarga. Gambar dari Kehidupan Sebagai Ibu

4. Dengan teknologi hari ini, sistem RO Mineral pertama Malaysia mempunyai penyelesaian untuk terus terhidrasi semasa krisis air.

Aqua Kent Maxx RO Water Purifier

Memperkenalkan Aqua Kent Maxx, satu-satunya penapis air UV / penapis air UV dengan tangki simpanan. Ia boleh menampung sehingga 7 liter air bersih yang bersih! Untuk memastikan air yang disucikan, Kent Maxx menggunakan Dua Kali Double Purification by UV + UF. Ia menghilangkan semua bakteria, kotoran dan virus dengan Hollow Fibre UF Membrane untuk memastikan 100% air minuman yang bersih.

Kent Maxx dilengkapi dengan operasi automatik yang membersihkan air secara automatik sebaik sahaja air minuman mengalir pada tangki simpanan. Selain itu, operasi kawalan komputer mempunyai 2 ciri khas: UV Fail Alarms and Filter Change Alarms. UV Fail Alarm adalah sistem yang apabila cahaya UV menjadi tidak berfungi, bekalan kuasa terputus untuk memastikan tiada air yang tidak bersih memasuki sistem. Untuk Filter Change Alarms, penapis berasaskan masa akan memberitahu anda bila untuk menggantikan penapis supaya dapat memastikan penyimpanan air yang dibersihkan.

Sebagai produk yang disahkan oleh WQA Gold Seal, Kent Maxx diiktiraf berprestasi dan berkualiti untuk mematuhi piawaian ujian. Dengan voltan tinggi 100 - 300 Volt, ia direka untuk terus berfungsi dengan lancar dalam turun naik kuasa. Berterima kasih kepada SMPS yang lasak terbina dalam (Switching Mode power supply).Tidak menghairankan bahawa Kent Maxx menggunakan bahagian atas pasaran 11W lampu UV berkuasa tinggi untuk menghapuskan mikro organisma berbahaya.

Aqua Kent Maxx telah diiftirafkan oleh Water Quality Association Gold Seal 

Pembersihan air perlu terhadap ujian masa untuk tahan lama. Dibina dengan plastik ASB yang tidak boleh pecah, tiada kekotoran akan memasuki sistem kerana kualiti gred makanan dan bahan bebas BPA. Untuk menghapuskan kebocoran pesky, ia dilengkapi dengan komponen push-fit dan O-Rings getah. Semua ini dipegang kuat oleh UF membran yang dipakai. Menjadi teknologi maju, ia mencegah gangguan dan jangka ketahanan membran.

Dan itu sahaja! Kami harap semua orang bersedia untuk masalah gangguan air. Dalam sebarang kes, jangan panik dan tunggu sehingga air mengalir kembali. Atau lebih baik, bertenang melalui ribut dengan Aqua Kent Maxx Water Purifier dengan hanya RM699!

Untuk maklumat lanjut, hubungi Aqua Kent RO:
Telephone:
03-40322580 H/p : 0193211580
Fax:
603-26949600
Email:
enquiry@aquakentro.com.my

Atau layari : 

Cara Buat Gambar Artikel Muncul Di Facebook Bila Dikongsikan Dari Blog

Sunday, August 13, 2017
Pada yang suka berkongsi artikel dari blog melalui butang facebook, pernah tak terjadi gambar header blog yang keluar dan bukan gambar artikel? Kalau kau orang kurang jelas maksud Fiza, sila tengok gambar di bawah ini dan Fiza akan kongsikan cara untuk buat gambar artikel muncul di facebook bila di kongsikan dari blog kau orang.

Cara Buat Gambar Artikel Muncul Di Facebook Bila Dikongsikan Dari Blog

Alangkah lebih menarik jika gambar artikel/entri yang keluar bila kongsi dari blog tapi bila automatik gambar header blog pula yang keluar jadi macam kurang mendapat perhatian untuk pembaca klik dan baca artikel penuh. Betul tak? Gambar juga memainkan peranan penting untuk tarik minat pembaca kan. 

Sebelum ni takda masalah macam ni tapi bila blogger Zaza Iman tanya kan pada Fiza, Fiza pun perasan ada beberapa entri Fiza keluar gambar header je kat facebook. Tak pernah jadi macam ni, jadi tak tahu nak buat macamana. Selepas Zaza bagitau yang dia dah jumpa caranya dan Fiza pun cuba. Alhamdulillah settle dah masalah tersebut dan Zaza suruh Fiza buat entri. Pada mulanya macam malas nak buat tapi dek kerana sunyi je blog tanpa update. Why not Fiza buat entri ni yang mungkin boleh membantu kau orang yang ada masalah yang sama.

Cara Buat Gambar Artikel Muncul Di Facebook Bila Dikongsikan Dari Blog

Masuk ke website https://developers.facebook.com/tools/debug/sharing dan masukkan url link entry kau orang. Kemudian tekan debug dan akan keluar report berserta gambar entri. Jika keluar gambar header blog, kau orang tekan scrape again. Jika masih tak keluar gambar entri, klik scrape again dan lakukan langkah sebanyak 3 kali jika masih belum keluar gambar entri.

Kalau dah keluar gambar artikel, cuba kongsikan artikel dari blog dan lihat hasilnya. Jika masih belum berjaya cuba masukkan kembali url artikel dan scrape sehingga berjaya keluar gambar artikel. Kalau dah berjaya, tahniah! Boleh share artikel dengan senang hati sebab gambar artikel keluar dengan cantiknya di facebook. Barulah seronok dapat tarik perhatian pembaca untuk singgah membaca.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature