Image Slider

Dapatkan Template Blog Responsive dan Mesra SEO

Tuesday, June 27, 2017
Hai semua. Mood raya masih meriah untuk hari kedua ni. Tapi Fiza nak kongsikan cerita blog bukan cerita raya. Selepas hasil permerhatian Fiza, sekarang dah jadi trending blogger menggunakan template responsive dan mesra SEO download percuma atau beli dari internet. Kerja jadi mudah dengan hanya download dan install sahaja. Cuma perlu ada kerja sedikit untuk edit beberapa bahagian menggunakan coding dengan guide yang telah diberikan.

Apa yang nak Fiza kongsikan pada blogger semua adalah kau orang boleh dapatkan template blog responsive dan mesra SEO dengan harga yang murah seperti dalam gambar. Fiza pun dah berjaya beli satu. Sebelum ni Fiza mengalami masalah untuk beli template dari laman web tersebut disebabkan masalah akaun paypal dan masalah menggunakan kad kredit. Setelah berinteraksi dengan mereka yang terlibat di website tersebut, akhirnya Fiza berjaya buat pembelian template.

Kenapa Fiza kongsikan di sini, sebabnya sebelum ni ada beberapa blogger nak Fiza belikan dan edit untuk blog mereka tapi tak kesampaian atas masalah pembayaran yang Fiza cerita tadi. Jadi, bila Fiza dah boleh beli Fiza nak tawarkan kepada mereka yang berminat untuk membeli template responsive dan mesra SEO dengan harga murah berserta pakej install, edit dan simple header (Tulisan sahaja) boleh contact Fiza untuk berbincang lebih lanjut.



Harga template seperti yang ada dalam website. Harga tambahan akan di kenakan untuk editing dan design simple header. Untuk beli melalui etsy ni hanya menggunakan akaun paypal dan kad kredit. Jadi, untuk mereka yang tiada kedua-duanya boleh beli template tersebut melalui Fiza. Jika berminat boleh contact Fiza dan Fiza akan berikan link untuk kau orang pilih design dan proceed order. Tempahan akan di buka selepas cuti raya tapi kalau nak booking slot awal boleh je. Jadi, lepas balik cuti raya boleh terus buat. Fiza akan ambil tempahan sikit mungkin disebabkan lepas cuti raya mesti nak sambung beraya lagi kan. 
Template Blog Responsive bermaksud template yang dapat menyesuaikan tampilan blog secara automatik dengan baik samada melalui komputer atau smartphone. Atau erti kata yang lebih senang faham layout blog akan automatik selaras dengan lebar skrin.
SEO pula adalah merujuk kepada Search Engine Optimization.

Tengok TV Atau Pergi Beraya

Monday, June 26, 2017
Siapa yang tak teruja kalau sambut hari raya. Semua orang seronok nak sambut hari raya tak kira usia. Walaupun ada yang bersedih nak sambut hari raya tapi tetap ada rasa sekelumit rasa gembira menyambutnya. Betul tak? Hari raya mestilah disambut dengan gembira. Tiada yang baru tidak mengapa, yang penting sambutan kemenangan setelah berpuasa sebulan. Eh, lepas tu jangan lupa sambung puasa enam pula. Lagi bertambah pahala dan ganjarannya. Tak nak ke?

Bila raya tiba, tak semua orang seronok untuk pergi beraya kan. Ada yang suka duduk rumah tengok TV je. Almaklumlah banyak rancangan menarik musim raya ni. Hari-hari ada cerita best. Tapi dok ulang cerita yang sama dari tahun-tahun sudah. Pun bosan juga. Tapi kalau dah sejenis tak suka pergi beraya, tak kan nak paksa pula. Sebenarnya situasi macam ni bergantung pada usia kita sebenarnya.

Zaman Kanak-Kanak

Kita imbas kembali zaman beraya masa kanak-kanak. Mana pernah lekat duduk rumah tengok TV. Dari pagi sampailah ke petang. Beraya sakan satu kampung sambil mengumpul duit raya. Waktu malam baru ada masa nak tengok TV. Itupun kalau tak terlelap awal.

Zaman Remaja

Beraya zaman remaja masih lagi terasa kesoronokan beraya. Mana yang kawan-kawan ada kereta tu, konvoi ramai-ramai datang beraya. Memang meriah raya boleh sampai beraya rumah kawan yang jauh-jauh tu siap ada jadual beraya lagi sampailah nak habis raya. Kawan yang datang rumah ramai-ramai sampai kecoh satu rumah. Seronok bila teringat semula zaman ni.

Zaman Dewasa Bujang

Bila dah bekerja dan masih bujang, rasa macam dah kurang kawan sebab ada ramai kawan-kawan dah berkahwin tak boleh nak beraya ramai-ramai lagi macam zaman remaja. Masa ni lah rasa malas nak pergi beraya, rasa nak duduk di rumah sepanjang hari menunggu tetamu datang. Saudara mara datang pun rasa nak terperuk dalam bilik je. Tak sanggup nak menjawab soalan " Bila nak kahwin?". Tapi zaman ni takde lah tak beraya lansung. Masih beraya juga dengan kawan-kawan yang masih bujang tapi boleh di kira lah beraya berapa rumah je. Nak beraya dengan mereka yang dah berkahwin macam tak syok juga kan. Mereka juga ada rancangan raya masing-masing. Jadi, lebih banyak duduk rumah dan tengok TV je lah.



Zaman Berkahwin

Bila dah berkahwin lagilah seronok raya sebab ada 2 keluarga 2 kampung. Giliran kampung mana raya dulu, kena pandai-pandai bawa berbincang lah ye. Yang kampung dekat-dekat memang untunglah. Yang jauh tu, kena pandai merancang untuk balik kedua-dua kampung. Wajib lah balik dua-dua kampung. Kesian mak ayah tunggu di kampung menunggu kepulangan anak-anak mereka. Masa rayalah masa untuk berkumpul anak beranak.

Berbalik kepada topik, zaman berkahwin ni agak ligat pergi beraya. Nak tengok TV memang takde masa lansung lah kecuali masa berehat sebelum itu. Mana taknya, bila dah berkahwin lagi bertambah rumah saudara mara yang perlu pergi beraya bersama keluarga. Selain itu, bila dah berdua dah ada geng  barulah rajin juga pergi beraya di rumah kawan-kawan lain yang dah lama tak berjumpa. Cuma tak syoknya ada soalan " Belum ada anak lagi ke?".

Zaman Ada Anak-Anak

Yang ada anak-anak ni lagilah meriahnya raya. Seronok bawa anak-anak beraya sakan di rumah saudara mara dan kawan-kawan. Jaranglah kot ada masa nak tengok TV. Zaman ni Fiza belum lalui, jadi tak boleh explain lebih-lebih.

Setiap zaman, berbeza mood raya masing-masing kan. Kadang-kadang rajin nak pergi beraya, kadang-kadang malas yang amat memang nak duduk tengok TV di rumah je. Tapi ada juga sejenis manusia yang zaman mana pun mood dia tetap sama bila tiba hari raya. Mood malas nak beraya nak duduk rumah je.

Juadah Raya 1 Syawal

Sunday, June 25, 2017
Masa yang ditunggu-tunggu untuk makan pelbagai juadah raya di 1 Syawal a.k.a Raya Pertama. Raya pertama kebiasaanya menu yang ada semua meriah-meriah dan sedap yang takde hari raya kedua dan ketiga melainkan tak habis dan panaskan untuk esoknya. Pada raya pertama ni lah kau orang akan jumpa dengan pelbagai menu utama yang berbeza di setiap tempat. Tapi ketupat lemang dan rendang menu biasa yang ada setiap tempat. Cuma versi lain-lain mengikut tempat.

Juadah Raya di Kuala Pilah

Rendang Ayam Daun Puding

Rata-rata orang kampung pilah mesti ada masak rendang ayam daun puding ni. Pertama kali Fiza rasa sejak sambut raya di Pilah selepas kahwin, terus jatuh cinta dengan rasa ayam rendang daun puding ni. Pada mulanya agak pelik juga di campurkan dengan daun puding. Tapi bila dah rasa, sedapnya lain macam. Masakan mak-mak mestilah sedap. Cuba Fiza yang masak, tak sama dengan mak mertua masak.

Ayam Masak Gulai

Selain ayam rendang daun puding, mesti ada ayam masak gulai. Perlu juga ada lauk berkuah untuk pilihan mereka yang suka lauk berkuah terutamanya husband Fiza.

Rendang Daging

Asyik ayam, ayam dan ayam. Rendang daging pun ada juga mak mertua masak di hari raya pertama tapi biasanya masak sikit je la sebab permintaan lauk ayam lagi tinggi daripada lauk daging. Hehe...

Ketupat

Kalau rajin dan ada daun kelapa, adalah ketupat di hari raya pertama. Paling tidak pun ada pemberian dari orang lain.

Puding Laici

Untuk pencuci mulut, mak mertua Fiza tak pernah lupa nak buat puding laici. Ada lebih mak mertua akan bekalkan untuk Fiza bawa balik kampung Segamat.

Kredit foto : norafizasyakilla.blogspot.my

Juadah Raya di Segamat

Lemang

Kalau di kampung Fiza of course lah wajib ada dan makan lemang sebagai menu utama. Masa raya je dapat makan lemang yang abah buat sendiri. Puas hati dapat makan lemang abah buat. Tak pernah tak sedap.

Rendang Daging Kerbau

Mak Fiza memang suka makan daging kerbau. Biasanya akan tumbangkan sekor kerbau dan bahagian-bahagiannya dikongsikan anak beranak dan juga sedara mara yang dah booking awal. Daging kerbau buat masak rendang atau gulai. Memang sedap sebab kurang lemak.

Nasi impit

Beraya di segamat dari kecil jarang sekali ada ketupat. Mungkin sebab dah ada lemang. Mak lebih senang buat nasi impit je sebab takde orang nak menganyam ketupat pun.

Kuah Kacang

Dah ada nasi impit, of course kena ada kuah kacang baru sedap makan. Kalau ada kuah lodeh @ lontong lagi sedap rasanya kan.

Kat tempat kau orang apa yang disajikan di hari raya pertama? Rasa teringin nak makan macam-macam raya pertama ni. Teringin nak makan lontong, soto dan menu yang rare sikit. Harap-harap dapat lah. Bukan senang nak dapat macam-macam dalam masa satu hari kan.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature