Image Slider

Cat Luar Rumah Warna Grey Blue, White & Black

Thursday, July 20, 2017
2 minggu lepas lama Fiza menyepi lansung tak update instagram dan facebook. Cuma sempat lah juga update beberapa entri di kala masa tengah ada idea. Sibuk dengan kerja design dan juga sibuk siapkan mengecat luar rumah. Ku sangkakan sekejap je cat luar rumah. Kononnya mula hari sabtu dan siap hari ahad. Tapi tak! Mula mengecat hari sabtu dan siap hari selasa.

Dia punya penat mengecat jangan cakaplah. Barai! Kalau mengecat dalam rumah tak penat sangat memandangkan dalam rumah tak panas. Mengecat luar rumah kena hadap cuaca panas matahari memang mencabar sungguh. Demi menyiapkan proses mengecat, kena gigih jugalah menyiapkan kerja mengecat dengan husband.

Gara-gara cat dinding lama dah mengelupas teruk dari hari ke hari. Kena juga mengecat baru. Dah alang-alang mengecat biar mengecat habis luar rumah. Kalau tak, entah bila ada masa nak mengecat kalau mengecat sikit-sikit. Pening juga nak memilih warna cat luar rumah ni. Macam biasa gunakan perkhidmatan google warna apa yang sesuai untuk digabungkan. Pada mulanya Fiza dan husband pilih warna minty breeze untuk digabungkan dengan grey. Bila dah tengok banyak warna jadi rambang mata pula dan akhirnya Fiza pilih warna river bank (Jotun) jenis matte untuk cat luar rumah. Beli 5 Liter dengan harga RM119. Kemudian kena tambah lagi 5 Liter sebab cat tak cukup. Cat putih pula guna dalam 10 liter juga. Cat putih jenis matte 7 Liter RM3+.

Tips Sebelum Mengecat Rumah

1. Cat masa cuaca panas supaya cat cepat kering dan lebih elok.
1. Bersihkan dinding daripada  habuk dan kikis bahagian yang rosak megelupas dan kikis juga pada bahagian dinding yang mempunyai bintil-bintil lebihan simen.
2. Jika ada lubang atau retakan, tutupkan dengan filler dinding terlebih dahulu dan biarkan kering.
3. Setelah filler dinding kering, baru mulakan dengan mengecat dasar dengan cat warna putih terlebih dahulu pada semua dinding yang nak di cat.
4. Bila dinding semua dah di cat dasar dengan warna putih dan kering, barulah mula mengecat dengan laspisan akhir cat (top coat). Barulah nampak warna sebenar cat dan cat lebih tahan lama. Pada proses ni biasanya akan buat 2 lapisan cat. Lapisan pertama cat nipis dan kali kedua tebalkan lapisan baru nampak cantik. Kalau tidak, masih nampak cat dasar warna putih tu. Kiranya 3 lapisan la termasuk cat dasar bermakna 3 kali kerja.
Itu baru kerja mengecat dinding, belum lagi kerja mengecat grill sliding door dan pintu pagar. Untuk grill dan pintu pagar, Fiza dan husband pilih warna black onyx (Nippon Paint). Warna black onyx ni dia macam warna hitam ala dark grey sikit. Cat jenis glossy, first gred mirror effect katanya. Cat yang sama juga Fiza gunakan cat pintu kayu dalam rumah sebab cat ni untuk kayu dan juga besi. Alang-alang boleh cat besi, Fiza cat sekali nombor dan frame peti surat ni.

Tema cat luar rumah ni gabungan warna grey blue, putih dan juga hitam. Dinding warna river bank (grey blue), tiang dan frame tingkap warna putih (idea husband) dan grill/gate warna black onyx. Dari dekat river bank ni macam warna soft grey.


Kalau cuaca terang dari luar nampak macam warna grey blue kan? Entahlah nak di sebut warna apa pun tak tahu, janji cantik dan sedap sejuk mata memandang. Settle kerja mengecat, lepas tu misi susun atur pokok bunga pula.

Calathea Lutea Plant Serikan Laman Rumah

Wednesday, July 19, 2017
Akhir-akhir ni asyik ternampak pokok hijau tinggi berdaun macam pokok pisang dalam drama TV yang rumahnya cantik-cantik tu. Eh, macam cantik pulak pokok ni. Biasanya nampak ditanam atas tanah dalam halaman rumah. Kalau tak nampak kat TV, ternampak dalam gambar halaman rumah orang dalam instagram. Bila dah asyik ternampak je nampak macam cantik je pula kalau di tanam di halaman sendiri juga kan.

Tak tahu nama sebenar pokok tersebut, lansung pergi Seremban Lanscape & Nursery pergi cari pokok yang di idamkan. Jenuh juga mencari pokok tu. Ada ternampak pokok seakan-akan sama tapi di tanam di dalam tanah bukan polybag. Tokey kata pokok tanam dalam tanah tak jual dan dia sebutkan nama pokok tu "Heliconia"dan katanya ada stok di luar lanskap dia orang. Menujulah kami berdua pergi mencari. 

Yes, finally jumpa juga pokoknya seperti yang kami orang nampak tadi tu. Berdekatan dengan pokok heliconia tu ada beberapa pokok lain yang lebih kurang sama dan Fiza ternampak pokok yang Fiza nak tu dan bukannya pokok heliconia. Pokok heliconia tu berdaun macam daun pisang juga tapi tak lebar dan ada bunga macam paruh burung enggang. Pokok yang Fiza nak berdaun lebar, batang kecil dan tidak berbunga. Terperasan macam pokok kunyit pun ada. Tapi versi besar.

Akhirnya, misi mencari pokok yang di cari jumpa juga. Lupa nak tanya tokey nama pokok tu. Balik rumah Fiza google dengan nama Heliconia kemudian ada keluar gambar pokok yang Fiza beli tadi. Setelah di siasat, barulah di ketahui pokok ni spesis Calathea. Spesis Calathea ni ada bermacam jenis dan macam spesis pokok keladi pun ada juga. Entahlah nak, tak tahu nama sebenarnya pokok ini.


Pening nak hadam maklumat sebenar. Selain ada banyak jenis calathea dan pokok ni termasuk dalam Calathea Lutea. Dan Calathea Lutea pula ada beberapa jenis lagi. Aduhhh. pening sudah. Cukup setakat situ je lah maklumat yang Fiza cari. Tak mampu nak hadam lagi. Setakat tahu nama dah cukup. Selain Calathea Lutea, dikenali juga dengan nama Havana/Habana Cigar Plant

Inilah Calathea Lutea Plant yang berjaya di cari dan bakal menyerikan laman rumah Fiza. Buat masa ni beli 2 pokok je dulu. Beli 2 pokok RM15. Tanam dalam pasu dulu memandangkan rumah takde tanah. Bila dah berdaun banyak nanti, baru jalankan projek lanskap buat tembok rendah sikit letak tanah dan tanam pokok sebaris. Bila dah merimbun dia akan jadi cantik macam dalam gambar bawah ni. 

Gambar ihsan dari google

Selain menyerikan laman rumah, boleh di jadikan pagar sempadan kalau takde pagar atau tembok. Pokok ni juga sedap mata memandang warna hijau dan redup sebab daun dia lebar-lebar kan. Calathea Lutea Plant sesuai kalau tanam untuk lanskap taman. Lagipun pokok ni tak nampak semak sebab batang dia halus. Jadi pangkalnya pun tak nampak semak dan senang dibersihkan. Yang bercita-cita nak buat lanskap tepi rumah ke depan rumah ke, boleh cuba tambahkan seri halaman rumah kau orang dengan tanam Calathea Lutea Plant



Cat Repellent Berkesan Elak Kucing Berak Merata

Siapa ada masalah kucing jiran berak atau kencing di halaman rumah kita bukan halaman rumah tuan dia? Kita geng! Masalah berzaman yang tuan punya kucing tak fikir pun itu satu masalah sebab kucing dia tak berak kat rumah dia sendiri. Kalau tak pandai jaga kucing, jangan jaga kucing. Di sebabkan tak nak jadi masalah, kamiorang pun tak bawa kekucing kamiorang duduk rumah ni. Biarkan mereka duduk di kampung je. 

Pelik dengan mereka yang anggap kucing berak merata di rumah jiran itu perkara biasa sedangkan boleh ajar kucing berak dalam litter box. Apalah sangat keluar duit sikit demi menjaga kucing daripada ada masalah dengan jiran. Kalau rajin nak tolong cucikan tahi kucing di rumah jiran takpe juga kan.

Kalau dulu-dulu masa kucing jadikan halaman rumah kami sebagai tempat pembuangan wajib dia, rajin juga nak membuang. Bila tempat tu dia dah buat tanda port dia memberak, memang susah nak nak hilangkan tanda tu walaupun dah gunakan berbagai cara. Ehhh tetap juga nak memberak kat situ. Sakit mata tengok dan sakit hidung bau tahi kucing. Jiran membela kucing tetap buat tak tahu. 

Nak tegur beliau memang tak pernah bertegur pun sejak duduk sini, apatah lagi nak tegur pasal kucing. Serba salah dibuatnya haih. Fiza ternampak ada orang kongsi "Cat Repellent Daiso" di facebook yang di katakan berkesan elak kucing berak merata. Inilah rupa bungkusan cat repellent tersebut. Cat repellent berbentuk bar seperti coklat dan tahan lama. 

gambar ihsan dari google

Gigih ajak husband pergi Daiso semata-mata nak membeli Cat Repellent ni. Nak cuba juga mana tahu berkesan dan boleh selesaikan masalah kucing jiran berak di halaman rumah. Tapi malangnya takde kat Daiso. Mungkin habis dah ada orang borong kot. Yang tinggal hanya snake repellent dan insect repellent je. Siapalah yang borong habis terus ni. 

Kecewa tau penat-penat datang tapi takde. Baru je nak happy sebab nak selesaikan satu masalah tapi belum dapat kelegaan lagi. Sudahlah di Seremban ada satu je store Daiso di Palm Mall. Daiso berdekatan rumah kau orang ada tak stok cat repellent ni? Nanti share location ye. Nampaknya kena rajin ke Daiso je lah untuk mencari cat repellent semata-mata. Kalau kau orang ada masalah yang sama, silalah beli Cat Repellent Daiso ni dan cuba sendiri berkesan ke tidak. Harap-harap boleh settle masalah kucing berak merata tu.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature