Cili Warna Purple

Friday, December 18, 2020

Pertama kali tengok cili warna purple. Sebelum ni pernah tengok dalam gambar je. Memang wujud rupanya cili warna purple ni. Terjakun pula bila nampak masa pergi nursery bunga semalam.

Bukan cili warna purple je wujud. Cili pelangi, cili warna warni pun ada sebenarnya. Cara tanam cili pelangi pun ada caranya. Tak boleh sembrono je tanam. Berminat untuk tanam cili pelangi tu kena lah tahu cara tanam cili pelangi yang betul ye. 

Nak tanam cili biasa pun tak pakar, inikan nak tanam cili pelangi cili warna purple bagai. Pernah nampak juga cili kuning ala ala cili warna putih tu.

Saiz dia agak besar dan gemuk sikit dari cili biasa. Pedas boleh tahan. Persoalannya, cili warna purple ni pedas tak? Dari 1-10 berapa tahap pedas dia. Ada yang dah pernah cuba?

Nama Saintifik Cili Ungu

Nama cili ungu ini dikenali sebagai ‘Explosive Ember‘ dan juga 'Burning Ember'. Warnanya juga boleh berubah dari ungu kepada warna kemerah-merahan atau oren.

Selepas mengeluarkan putik dan bunga, cili akan berwarna ungu gelap. Kemudian akan berubah kepada warna jingga. Setelah matang, cili akan berubah kepada warna merah terang pula.
tangan shaking bila tak ada tripod, makanya gambar gegar hilang fokus


Menarik betul kejadian cili warna purple ni. Saiznya sedikit kecil dan gemuk. Kalau pedas, teringin juga nak membelinya sepokok. Cili api pun harga bukan kaleng kaleng mahal.

Lagipun pokok cili warna purple ni berbuah cili yang rimbun. Lebat buahnya walaupun pokok renek comel dalam pasu kecil. Berbaloi kot beli kalau sentiasa menghasilkan buah.

Kalau sekali tu je buahnya, rugi pula. Nak kena kaji lagi ni. Kalau rasa macam okay untuk dibeli dan ditanam di rumah, why not cuba nanti. 

Siapa dah pernah cuba cili warna purple ni atau ada pengalaman, bolehlah share dalam kotak komen bawah ni.

Lupa pula nak tanya berapa harga sepokok cili warna purple ni. Agak agak berapa harganya ye? Menarik betul pokok cili warna purple ni. Boleh buat pokok hiasan sebab warna purple tu cantik.

Kiranya 2 in 1 lah. Boleh buat hiasan dan kegunaan. Tak gitu?

12 comments

  1. ammi pun 1st time nampak cili purple ni.

    yg pasti ni bukan adik bradik terung kan?? hahah

    ReplyDelete
  2. Akak first time jumpa masa di Cameron highlands, masa honeymoon hahaha

    ReplyDelete
  3. Eza macam ada tanam benih cili purple ni. tapi sekarang ni msih kecil so tak tahu cili tu keluar kaler apa.

    ReplyDelete
  4. Mak buat hiasan je tak pernah pula guna untuk masak.

    ReplyDelete
  5. Buat masak pn boleh kan..jimat de tanam sndri..sekarang pn dh mahal cili padi..xkisah warna apa yg penting pedas..🤭🤭🤗🤗

    ReplyDelete
  6. gambar gegar pun lawa... Pernah beli cili purple ni...tapi tak lama hayat dia kat rumah. kejap je mati

    ReplyDelete
  7. Lah, kusangkakan terung saiz kecikk... Cili ghupanyaàa... Nak cari lah jugak nanti.. hehee

    ReplyDelete
  8. mesti rasanya pun berubah2 ikut kaler dia, sebab kaler dia tu melambangkan tahap kematangan cili tu kan..dari purple, jingga kemudian bertukar kepada merah terang..

    ReplyDelete
  9. Akak tak pernah jumpa cili purple. Wah, musykil juga tahap kepedasannya.

    ReplyDelete
  10. pertama kali tgk fiza..yg ade colorfull ni selalu lada benggala tu..cili pn ade ye..menarik!

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.