Fenomena Ekuinoks 23 September Siang Dan Malam Sama Panjang

23 September 2021, berlaku satu fenomena ekuinoks. Seluruh dunia dapat menyaksikan kejadian fenomena ekuinoks 23 september dimana perbezaan panjang siang dan malam sama panjang selama 12 jam.

Kedudukan bumi pada 23 september berada tepat di atas garisan Khatulistiwa.

Fenomena Ekuinoks 23 September Siang Dan Malam Sama Panjang

Melalui Laman Facebook rasmi Planetarium Negara menjelaskan fenomena ekuinoks seperti :
  • Pada Khamis, 23 September 2021 mulai jam 3.21 pagi, matahari akan berada betul-betul di atas garisan Khatulistiwa untuk tempoh selama satu hari.
  • Dalam tempoh sehari tersebut, seluruh dunia akan mengalami masa siang dan malam yang sama panjang iaitu 12 jam siang dan 12 jam malam.
  • Lokasi yang betul-betul berada di atas garisan Khatulistiwa seperti di Pontianak, Indonesia dan Quito, Ecuador, kawasan-kawasan tersebut akan mengalami peristiwa matahari tanpa bayang.
  • Matahari pada waktu itu akan berada tegak dengan tepat di atas kepala pada waktu tengah hari di kawasan-kawasan tersebut semasa berlakunya ekuinoks.

sumber : https://www.facebook.com/planetariumnegara/photos/a.1058993274136711/4306559826046690

20 Comments

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

  1. Thanks for sharing. Rindu pulak nak gi planetrium. Eh

    ReplyDelete
  2. Wah...esok la yer..Khamis..
    Malam tadi nak tengok full moon pun tak nampak sebab malam tadi ribut kuat kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye kak. Bolehlah kita tengok dan alami fenomena ni harini.

      Delete
  3. Replies
    1. Allah maha berkuasa. Hebat segala apa yang Allah ciptakan.

      Delete
  4. Subhanallah...Tak perasan dah lepas harinya ek

    ReplyDelete
Previous Post Next Post

نموذج الاتصال