Header Ads

September, Please Don’t be SADtember

31 hari dalam bulan Ogos dah pun berlalu. Marilah kita meniti 30 hari di bulan September 2021 pulak dan seterusnya. Bulan Oktober, November dan Disember menanti giliran masing-masing.

Tup tup dah masuk 2022 je nanti. Tanpa kita sangka hampir 2 tahun COVID-19 bermaharajalela. Disebabkan perangai COVID-19, kacau bilau hidup kita. Macam-macam dibuatnya. 

Ada yang kehilangan orang yang tersayang untuk selamanya, hilang punca pendapatan, hilang silaturahim disebabkan isu vaksin dan bermacam-macam lagilah. Itu belum campur isu negara lagi tu.

Sesungguhnya, ada sebab kenapa Allah uji kita dengan menurunkan wabak COVID-19. Kita semua diuji, cuma ujian itu berbeza. Semoga Allah makbulkan segala doa kita semua supaya COVID-19 cepat pupus dan kita hidup bebas macam dulu.
Aaminn...

Harap sangat bulan September ni lebih bahagia untuk kita semua. Oh please lah September, please don't be SADtember okay!

September 2021 quotes

The difference between ordinary and extraordinary is that little 'extra'. Be brave and confident.
But choose your battles wisely, because if you fight them all you'll be too tired to win the really important ones.

Sejak pandemik, Work From Home (WFH) @ Bekerja Dari Rumah (BDR), Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) dah macam tak wujud istilah cuti yang boleh berfoya foya cuti sana sini.

Duduk rumah terperap lama dah boleh diibaratkan cuti walau hakikatnya kita je yang tahu macamana rasanya. Lain rumah, lain kisahnya. 

Nampaknya bulan September tak banyak cuti. Tapi rasanya dah ramai merancang untuk bercuti sebab sektor pelancongan dibuka. Serbu serbu jugak, jangan leka. COVID-19 dimana-mana. 

Cuti Umum Bulan September 2021/ September holidays

13 September (Isnin) : Hari Hol Almarhum Sultan Iskandar (Johor)
16 September (Khamis) : Hari Malaysia (Semua Negeri)

Calendar September 2021

The flower that blooms in adversity is the most rare and beautiful of all.
-Mulan-

Semacam kena dan menarik kata-kata tu untuk bulan September ni. Semoga dalam kesulitan ada sesuatu yang membahagiakan. 

47 comments:

  1. Sekejap aje dah September.
    Tup tap tup tap dah akhir tahun
    C19 dah 2 tahun bermaharajalela

    ReplyDelete
  2. Harap ada berita baik nanti. Insya Allah.

    ReplyDelete
  3. Aamin YarabbilAlamin, inshaAllah ada reset untuk mulakan hidup seperti dulu tetapi terdorong ke islamik. Ada PDPR terasa juga cuti.. Happy September dear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..semoga segala amalan kita berubah kepada yang lebih baik diberkati Allah. Aaminnn...

      Delete
  4. cpt dh masuk sept..cuti bersambung tu lepas hari masia..bole la amik cuti 17 direct smp hujung minggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cepat masa berlalu. Syok tu boleh menikmati long weekend.

      Delete
  5. Semoga September ni penuh dengan kebahagian. Tak nak SADtember

    ReplyDelete
  6. Hi, september! Kan.. berbaki berapa bulan lagi nak 2022. Semoga covid diangkat pergi pada tahun depan. nak back to normal. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaminnn...
      Itulah tu, sikit je baki bulan yang tinggal.

      Delete
  7. welcome september...
    adoii hujung ogos aritu ke laut betul mood kita...
    ni baru nak jenguk blog kengkawan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa tu kak. Kadang kita mood down seketika. Chaiyuk chaiyuk bulan September ni.

      Delete
  8. Hari pertama dibulan September. Sekarang apa yang paling diharapkan adalah agar apa yang sedang terjadi beransur pulih untuk kita semua jalani kehidupan seperti dahulu malahan lebih baik lagi. Aamiin

    ReplyDelete
  9. cliche sentence bila september . Wake me up when sepember ends.

    ReplyDelete
  10. sekejap je dah masuk september. semoga kes covid makin berkurang di bulan ni..

    ReplyDelete
  11. September akan jadi bulan bz buat akak..project bid submission minggu depan, lepas tu training online pertengahan bulan dan hujung bulan dan jugak Birthday kakak Dania, oh x lupa vaccine second dose on 26/9...huwaaaaa.....padat betul....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul nampak sibuk akak bulan ni. Semoga Allah permudahkan segala urusan akak. Aaminnn...

      Delete
  12. Tak perasan dah September.. banyak kerja-kerja penerbitan tak siap lagi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nak sampai due ke tu? Semoga Allah permudahkan segala urusan. Aaminn...

      Delete
  13. Pejam celik cepat je dah september, saya rasa mcm aaa :(

    ReplyDelete
  14. Moga moga bulan september ni lagi baik daripada bulan bulan sebelum ni. Sikit jee cuti bulan 9 ni ye, tapi itulah kalau sesiapa yang wfh, memang tak merasa syok mana dah cuti cuti ni kannnn kak fiza kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaminnn...
      Cuti pun tak macam cuti. Feel cuti pun entah kemana perginya.

      Delete
    2. Betul tuu, saya tak kerja tapi saya tengok kakak saya, cuti punn still kena pergi hospital. Balik tengah malam, esok dah masuk kerja balik. Tak tahu dah mana pergi erti cuti yang sebenarnyaaaaa.

      Delete
    3. Frontliner lagilah tak ada cuti. Rehat pun ala kadar je kan. Tak dapat bayangkan dia punya penat tu. Semoga kakak awak kuat dan sabar.

      Delete
  15. Semoga bulan september ni akan ada keajaiban yang berlaku . Semoga bulan september ini kes harian covid akan cepat2 menurun

    ReplyDelete
  16. semoga hari2 mendatang adalah lebih baik dari hari2 yang lepas2

    ReplyDelete
  17. September memang bulan kenangan sepanjang hayat. Apa tidaknya, 3 bujang kami lahir bulan September. Dulu sambut serentak ketiga-tiganya. Apabila sudah besar, kami yang menghitung semua kenangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bulan kenangan ni. Aduhaii sedih pulak dengar. Bila dah besar masing masing pun duduk jauh. Semoga ada kesempatan berkumpul semula dan sambut birthday sama sama.

      Delete
  18. Aaaamiiiin. Saya pun berharaaaap sangat pandemi nih cepatlah berakhir :(. Dah di tahap pasrah saat ini, melihat blm ada tanda2 bisa traveling lagi, bisa seperti dulu lagi saat keluar. Sedih kalo liat banyak yg terimbas dari pandemi nih, Trutama orang tak mampu .

    Semoga ya kak, doa dari banyak orang-orang bisa terkabul, pandemi nih over dan kita bisa kayak dulu lagi lah :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, pandemik ni banyak tinggalkan kenangan yang menyedihkan. Semoga pandemik segera berakhir. Aaaaminn...

      Delete
  19. kejap je dh masuk sept.. smoga bulan ni dan seterusnya lebih baik dri sebelumnya.. amin..

    ReplyDelete
  20. Harap sgt bulan september bulan yg baik untuk kita semua fiza :)

    ReplyDelete
  21. Moga cepatlah settle hal covid nim. Hmm..
    Dah SADtember tuk sayaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaminnn...
      Allahu, berat dugaan Nona. Semoga cepat sembuh Nona. Kuat tau!

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.