Header Ads

Hujung Minggu Di Kampung

Berpagian di kampung memang syok betul. Pagi pagi sejuk amat! Macam biasa, lepas kudapan (makan pagi). Berkeliaran kita sekeliling rumah membelek pokok pokok yang ada. Buat terapi mata  melihat tumbuhan menghijau. Peluang yang ada kita ambil gambar buat simpanan.
 
Sunshine

Pokok peria ni tak nampak pulak buahnya. Pokok pun daunnya kecil kecil dah macam semua pucuk pulak. Pernah  nampak berbuah sekali. Itupun kecil je. Nak buat makan memang tak dapatlah. Rasanya tumbuh liar atau saja mak campak benih lalu tertumbuh kat situ.

Pucuk betik pokok peria

Projek suami pulak pagi ni nak meracun semak samun yang semakin meninggi. Risau lama tinggal kampung semak naik nanti haiwan lain pulak menyinggah. Reban ayam pun kosong dah.

Projek bela ayam kampung pakcik masa PKP 3.0 haritu. Masa uwan masih ada duduk kampung teman wak jaga uwan.  La ni terbengkalai, ayam pun suruh jiran tengok kan. Ada yang dah selamat dibuat lauk lauk pun. 

Reban Ayam Kampung

Pokok pokok kat kampung ni walaupun tak ada yang jaga siram bagai tetap tumbuh menjadi. Pokok bunga rose tak ada bunga pulak kali ni. Kalau ada, itulah yang saya ambil gambar. Sebab betul betul tepi beranda nak masuk rumah.

Ada masa pagi ni dapatlah sambung blogwalking kejap. Nak buat kerja design tak ada order. Sebab tu hard disk tak bawak. Header untuk top komentator tu tunggu esok ye saya bagi kat email mana yang dah redeem. Sabar ye.


51 comments:

  1. Rindu juga masa arwah uwan n atok ada...
    memang kitrg pun ada bela banyak gila ayam dan itik..
    Tapi part angsa jiran sebelah selalu menyerangn bila kami datang...
    Hahaha rindu nya suasana kat kampung... meriah klu balik raya, semua dah berkumpul!
    Jumpa cousin-cousin memang sakan kejar mengejar keliling kampung..pastu gi kedai dapat makan eskrem free hahaha... adoiii rindunya la hai!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mujurlah kat sini takde angsa. Kalau tidak, nak merentas angsa pun tak berani. Hahaha
      Rindu kan suasana balik kampung meriah ramai ramai.
      Dok kampung luas permandangan bebas berlari. Budak budak pun seronok. Tapi tak tahulah budak budak sekarang. Tak suka balik kampung sebab takde wifi line slow. huhu

      Delete
  2. Cuci mata tengok kawasan kehijauan.
    Hehe tengah belajar tampal header pada gambar yang ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok cuci mata tengok pokok pokok semua.
      Dah berjaya tak kak? Kalau kurang faham boleh tanya kat email haritu tu

      Delete
  3. Bestnya kat kampung..
    Suka sangat gambar gambar yang Fizah ambil.. Cantik semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok kan suasana kampung.
      Alhamdulillah..terima kasih naniey.

      Delete
  4. Bestnya suasana kampung . Udara segar boleh layan kehijauan

    ReplyDelete
  5. MashaAllah indah permandangan dan permai suasana, tolong hirup udara segar tu.. hehe.. Projek ayam tu macam baru, terbengkalai ya, tapi rezeki jiran buat lauk kan..

    PS Maaf saya terlepaa pandang tentang detail order tu, mereka cuti Jummat Sabtu, inshaAllah akan sampai juga. Apapun saya akan update, terima kasih Fiza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay dah hirup udara untuk akak. Hihi
      baru lagi ni sejak PKP3.0 baru ni. Terbengkalai sebab tak ada orang nak duduk kampung tengok² kan.

      Okay takpe kak. No problem :)
      Terima kasih kak.

      Delete
  6. Seronok tu ronda-ronda kawasan sambil hirup udara segar! Kiranya ayam dah tak bela lagilah ye, Fiza...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu, best udara pagi yang bersih kat kampung. Feeling good. Ada tinggal beberapa ekor anta rumah jiran tolong jaga. Yang lain dah selamat buat lauk.

      Delete
  7. Gambar dan editing kak fieza tak pernah mengecewakan. Cantiknyaaa. Best kan hirup udara kampung pagi2. Bau rumput tuu. Nyaman ja rasa. Begitulah lumrah bila dah takada penghuni. Minta orang sekeliling tolong tengokkan untuk tatapan kita bila pulang. Dari terbiar terbengkalai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Ain.
      Seronok layan suasana kampung. Begitulah lumrahnya. Syukur jiran jiran pun baik.

      Delete
  8. Rindu suasana kampung. bagun awal pagi, bau embun. Pusing kawasan rumah. Ya Allah. Nikmatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..dapat menikmatinya selepas sekian lama terperap kat bandar.

      Delete
  9. Cantiknya view kampung, cantik sangat gambar yang Fiza tangkap. MasyaAllah. Aman tenteram duduk di kampung, kehijauan yang mendamaikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. View kampung memang cantik. Memang aman dan tenteram kat kampung ni.

      Delete
  10. MasyaAllah kak fiza. Cantiknya kampung, lagi lagi pokok - pojoj dekatt reban ayam tu bukan main canti warna hijaunya. Sukanya tengok benda benda cantik begini.

    Rindu betul saya dekat kampung. Dah dua tahun tak balik. Lagipun abah dah start dialisis kita takde cuti semua tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok tengok tumbuhan hijau dan kawasan luas. Sebab PKP lah kita tak berkesempatan nak balik kampung kan. Harapnya lepas ni semua orang boleh balik kampung.

      Delete
  11. segar ny fiza.. bau kampung..huhuh.. suke duduk kampung..

    ReplyDelete
  12. Nikmatnya dapat hirup udara kampung. Udara ringan.. :-)

    ReplyDelete
  13. have fun di kampung, Fizah. Saya pun ada email untuk header tu. No rush, boleh je tunggu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baiklah. Terima kasih Sal.
      Dah dapat emailnya. Tunggu esok ye :)

      Delete
  14. Rindu kampung halaman. Lama dah tak balik sebab adik beradik lain semua dah berkeluarga, tinggal saya tiga beradik je lagi yang belum kawin. Pastu pkp lockdown apa semua, lagilah terbatas nak balik. Best duduk kampung, udara fresh je. Kehijauan banyakkkk! Pantai pun dekat dengan rumah saya. Saya baca komen kak ret, adui terbayang kena kejar angsa. Menangis saya sebab takut >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. PKP ni memang terbatas niat kita nak balik kampung kan. Nanti lepas PKP dapatlah balik dah stay kampung lama sikit. Angsa jahat! Saya pun dulu takut nak lalu depan rumah orang yang bela angsa. Sanggup ikut jalan jauh sikit. Hahaha..bestnya rumah Atiqah dekat dengan pantai.

      Delete
  15. Tenang saja kan bila ada di kampung..

    ReplyDelete
  16. Cantik-cantik gambar Fiza ambik.
    Sepit kayu tu, nostalgia sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak.
      Kannn sepit lama yang jarang orang guna dah. Itupun dah xguna. Tersepit sepi kat situ

      Delete
  17. bestnya suasana kmpung! sy bersyukur sgt2 duk kat kmpung skrg ni.. =)

    enjoy di kampung ye fiza..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat best. Untung ezy dapat duduk kampung.
      Baikkk kita enjoy dah balik kampung. Pulang ke sarang semula 😁

      Delete
  18. Pokok kampung & pokok bandar lain kesegarannnya kan...pokok kampung lebih sihat berseri..Rindu kampung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak. Bau pun lebih segar gitu. Lepas PKP ni bolehlah serbu kampung 😊

      Delete
  19. sukanya busyra tngok view hijau mcm ni.. tenang teramat sangat.. lepas tu hirup udara pagi.. sejuk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..suka juga tengok view hijau ni. Tenang dan mendamaikan. Udara fresh tu satu nikmat juga. Plus sejuk sampai ke tulang pagi pagi tu.

      Delete
  20. Subhanallah.. Tenang dan damai...
    Ok, baru kenal pokok peria gitu eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..ehehehe..ye itu pucuk pokok peria nona.

      Delete
  21. seronok je tengok tanah kampung. ammi ni bercadang-cadang je ngan husband bestnya kalau ada duit beli tanah kecik kat kampung buat rumah kat situ. tapi apakan daya..duitnya ilekkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Dapatlah tumpang rasa seronok tanah mak ayah kita. Bercita cita jugak nak ada tanah sendiri kat kampung buat rumah. Bajetnya yilekk jugak kak. Moga ada lah rezeki kita dapat beli tanah dan ada rumah kat kampung bila dah tua tua nanti. Aaaminnn...

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.