Header Ads

Bayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Fasa I Bermula 6 September 2021

Sepatutnya bayaran Bantuan Khas COVID (BKC) pada bulan Ogos. Oleh kerana dah bertukar kerajaan baru. Maka kerajaan telah umumkan tarikh bayaran BKC baharu. Tarikh bayaran BKC fasa I akan dibayar bermula 6 September sehingga 9 September 2021.

Bayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Fasa I Bermula 6 September 2021

semakan status BKC 2021 : https://bpr.hasil.gov.my/

Jadual pembayaran Bantuan Khas COVID-19 Fasa I

Kategori : Miskin Tegar

Syarat kelayakan

  • Isi rumah/ warga emas : RM5,000 dan ke bawah
  • Bujang : RM2,500 dan ke bawah
Isi Rumah
Fasa I : RM500
Fasa 2 : RM500
Fasa 3 : 300

Warga emas sebatang kara
Fasa 1 : 200
Fasa 2 : 300

Bujang
Fasa 1 : 200
Fasa 2 : RM300

Bayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Fasa I Bermula 6 September 2021


Kategori : B40

Syarat kelayakan

  • Isi rumah/ warga emas : RM5,000 dan ke bawah
  • Bujang : RM2,500 dan ke bawah
Isi Rumah
Fasa I : RM500
Fasa 2 : RM300

Warga emas sebatang kara
Fasa 1 : 200

Bujang
Fasa 1 : 200

Bayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Fasa I Bermula 6 September 2021

Kategori : M40

Syarat kelayakan

  • Isi rumah/ warga emas : RM5,001 hingga RM9,000
  • Bujang : RM2,501 hingga RM5,000
Isi Rumah
Fasa I : RM250

Warga emas sebatang kara
Fasa 1 : 100

Bujang
Fasa 1 : 100

Bayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Fasa I Bermula 6 September 2021

Pembayaran BKC Fasa I akan dilaksanakan secara berperingkat :
  • B40 – 6 September 2021
  • M40 – 9 September 2021

Jumlah Pembayaran bagi fasa 1 BKC

  • Miskin tegar – RM500
  • Warga emas sebatang kara – RM200
  • Bujang miskin tegar / B40 – RM200
  • B40 isi rumah- RM500
  • M40 isi rumah – RM250
  • Warga emas M40 – RM100
  • Bujang M40 – RM100

Cara Pembayaran

  • Pembayaran akan dibuat terus dengan pemindahan wang ke dalam akaun yang didaftarkan di bawah BPR/ BPN.
  • Manakala bagi M40 pula pembayaran mengikut nombor akaun yang didaftarkan dalam urusan percukaian LHDN.
  • Manakala bagi yang tiada no akaun, pembayaran melalui Bank Simpanan Nasional (BSN).

Tarikh pembayaran BKC 2021

  • Ada Akaun

Miskin Tegar / B40 - Bayaran mulai 6 September 2021
M40 – Bayaran mulai 9 September 2021

  • Tiada Akaun

Penunaian di kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai 6 September 2021

36 comments:

  1. Alhamdulillah.. sibuk sangat berpolitik sampai lupe rakyat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..itulah tu. Mujurlah ada, kalau cancel lain pulak ceritanya.

      Delete
  2. Syukur alhamdulillah..ada jugak bantuan buat bantu apa yang patut kan...

    ReplyDelete
  3. Moga dapat bantu ringankan beban mereka yang benar-benar memerlukan :)

    ReplyDelete
  4. Syarat kelayakan miskin tegar dengan B40 tu macam sama je. Typo agaknya. Setahu saya miskin tegar pendapatan di bawah RM500. Huhu

    ReplyDelete
  5. Berita baik untuk mereka yang memerlukan. Alhamdulillah. Lega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..sekurang kurangnya dapat tambah duit belanja.

      Delete
  6. Syukur Alhamdulillah.
    Rezeki untuk rakyat yang memerlukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..dapat juga membantu beli barang keperluan.

      Delete
  7. Ingatkan bila dah bertukar kerajaan ni dah tak ada lah bantuan yang pernah diberitahu sebelum ni. Alhamdulillah rezeki, masih diteruskan. Dapat la duit poket lebih sikit hehehe

    ReplyDelete
  8. kalau sebelum ni xdapat mmg xdapat la ye fiza..huhuuu

    ReplyDelete
  9. Tak perlu update apa2 ya? Rezeki lagi Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.
      Rasanya tak perlu update apa apa kalau dah pernah dapat BPN ke BPR before this

      Delete
  10. Alhamdulillah . Ada juga rezeki untuk dapat bantuan .

    ReplyDelete
  11. patut laa nmpk ramai beratur kt BSN td...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah hari pertama pasti ramai ramai serbu. Harap duit bantuan yang mereka harapkan masuklah. Kalau tidak kesian mereka yang menunggu tapi pulang hampa

      Delete
  12. Wow.. Harini start lah ekk.. Ok, jap lagi check... hoho

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.