Header Ads


Cheritera

Cheritera, sitkom terbaharu di TV9 bermula 11 Disember 2021 setiap Sabtu jam 8:30 malam. Sitkom Cherita diinspirasikan daripada kisah dongeng popular Bawang Merah Bawang Putih menampilkan ramai artis dikalangan pelakon, penyanyi dan pelawak.

Sitcom Cheritera TV3

Sitcom : Cheritera
Jumlah episod : 13
Mula siaran : 11 Disember 2021
Waktu Siaran: Sabtu, 8:30 malam
Siaran TV : Slot Dramedy TV9
Idea asal : Adza Irdawati
Penulis skrip : Adza Emie dan Adza Haiqal
Pengarah : Dato' Jurey Latiff Rosli
Produksi : Threefive Production Sdn Bhd

SINOPSIS CHERITERA

Bawang Putih selamat menikahi Putera Raja iaitu Raja Nazari. Mereka hidup bahagia dengan dikurniakan seorang anak perempuan, Puteri Bella yang sudah meningkat dewasa dan menyambung pelajaran di peringkat pengajian tinggi. 

Perwatakan Puteri Bella yang nakal sangat berbeza dengan ibu bapanya. Di kolej, Puteri Bella telah bertemu dengan Luna. Walaupun Luna tidak buat jahat padanya, Puteri Bella amat membencikan Luna.

Semuanya terungkai kerana Luna ialah anak kepada Bawang Merah. Setelah lama menjejaki Bawang Putih, Bawang Merah sengaja mendaftarkan Luna di kolej yang sama dengan Puteri Bella. Hasrat Bawang Merah ialah mahu menghuru-harakan kehidupan Puteri Bella. 

Namun, ia sukar direalisasikan kerana Luna seorang yang sangat baik hati dan tidak bersetuju dengan ibunya yang masih mahu membalas dendam. 

Konflik bertambah selepas kemunculan Hang Zaim dari keturunan Hang Tuah yang telah menaruh hati dengan Luna dan pada masa yang sama Puteri Bella pula bersungguh-sungguh memisahkan hubungan mereka berdua.

PELAKON CHERITERA

Jabir Meftah sebagai Hang Zaim
Shalma Eliana sebagai Luna / Merah
Bella Dowanna sebagai Puteri Bella
Saedah Kamaruddin sebagai Puteri Leya
Man Belon sebagai Prof Matias
Erul Samah sebagai Hang Ming
Mira Natasha sebagai Maya
Yamani Abdillah sebagai Badrul
Ayu sebagai Kasih
Ewan Fauzi sebagai Petro
Syed Norrizman sebagai Wan Kecut
Farisha Irish sebagai Dayang Suraya
Nina Fazurina sebagai Bawang Putih
Ziema Din sebagai Bawang Merah
Vanidah Imran sebagai Nenek Kebayang
Ziana Zain sebagai Puteri Gunung Ledang
Amir Raja Lawak sebagai Dr Bayang
Salman sebagai Tuan Dino

18 comments:

  1. wow versi moden eh... kisah anak diorang plak hahaha...!

    ReplyDelete
  2. Wah...ni macam sinambungan Magica..
    Menarik ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi ni versi sitkom. Sembang sembang gitu je lah. Kurang feel lagenda tu.

      Delete
  3. eh..ada Ziana Zain. teringat dia bawak watak nenek kebayan dalam filem Magika. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ado. Kann.. cerita ni dekat sangat dengan cerita magika tu.

      Delete
  4. Woww, anak bawang merah pulak yang baik ek! Niceee! maknya nak huru harakan puteri tu, tapi anaknya terlalu baik lah pulak..HAHA..Mesti best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. kesinambungan dia berbeza pulak kan. Silalah tengok nanti. Baru episod 1

      Delete
  5. Replies
    1. Yep! Dulu dulu dalam iklan je. Sekarang dah banyak berlakon drama

      Delete
  6. Astagaaaah jadi ceritanya dibalik lah yaaa 🤣. Lucuuu konsep nya.. kenapalah hanya diputar di TV9, saya pun juga ingin menonton serial nih 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. lain dari cerita kebiasaan. Boleh tonton online streaming di tonton 😊

      Delete
  7. Hehe terbalik pula anak Bawang Merah baik. Ini sambungan cerita selepas kahwin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah.. terbalik sudah. Sambungan cerita anak anak pulak.

      Delete
  8. Hahaha ni kira generasi seterusnya punya ceritalah ya.

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.