Header Ads


Makan Malam Di Dusun Pak Din (DPD) Port Dickson

Dusun Pak Din (DPD), salah satu tempat makan best di Port Dickson 2021 yang dah lama saya teringin nak singgah makan. Tahu kewujudan Dusun Pak Din ni pun tertengok instagram Zaquan Adha dan Ayu Raudhah semasa dorang bercuti di PD sebelum ni. Lama dah!

Dah siap bookmark awal-awal dah Dusun Pak Din dengan harapan satu hari akan sampai juga. Tempat wajib singgah kalau ke PD. 

Alang alang dah bercuti di PD ni, why not kita makan malam kat Dusun Pak Din. Walaupun boleh je pergi bila bila masa sebab rumah dari Seremban ke PD taklah ambil masa lama sangat nak sampai. 

Tapi rasa malas membuak buak nak ke PD semata mata nak makan je. Lagipun Dusun Pak Din ni mula operasi jam 6:00 petang. Sesuailah pergi lepas maghrib tunaikan kewajipan dulu, kan. 

Kebetulan juga menginap di Hotel Avillion Admiral Cove pun tak jauh sangat dengan Dusun Pak Din. Tak payah fikir dah kat mana nak makan malam. Seusai solat maghrib, siap siap terus menuju ke Dusun Pak Din.

Dengan menggunakan perkhidmatan waze, sampailah kami di Dusun Pak Din. Ikut kata waze, kena belok kiri dan masuk kanan akan berhenti di tengah jalan antara dapur dan tempat makan. Tapi kami jalan terus dan parkir depan kedai jalan besar tu.

Makan Malam Di Dusun Pak Din (DPD) Port Dickson

Pintu gerbang dia cantik dengan hiasan lampu berwarna biru. Akar pokok berjurai di pintu gerbang dan dipenuhi dengan daun pokok yang rimbun. 

Makan Malam Di Dusun Pak Din (DPD) Port Dickson

Oleh sebab pertama kali datang, masuk je melalui pintu gerbang tu terus blur tak tahu nak menuju kemana. Lepas tu jalan terus nampak dapur nya diseberang jalan, ruang depan rumah dijadikan dapur dan tempat ambil order.

Bila tanya nombor meja kami pun cakaplah belum duduk lagi. Jadinya kenalah cari meja yang sesuai dan lepas tu barulah order. Patutnya kena duduk dulu dan scan menu dusun pak din pdf tu. Dah pilih menu barulah pergi order kat kaunter dan beritahu nombor meja. Gituhhh

Biasalah pertama kali sampai di Dusun Pak Din ni, memang kekok sikit.

Makan Malam Di Dusun Pak Din

Kami pilih meja no.10 khas untuk 2 orang. Meja dia unik, hanya gunakan batang kayu besar je. Yang jadi masalahnya bila order sampai, pinggan besar sampai tak muat meja. Pandai-pandailah adjust ruang yang sesuai untuk makan. Hahaha... 

Silap kamilah. Patut pilih meja besar sikit. Bukan batang kayu! Saya teh o ais laici dan encik suami order air sirap bandung. Kedua dua air sampai selepas beberapa minit kami duduk. Tak lama menunggu mungkin sebab masa tu tak ramai lagi pelanggan yang datang.

Lepas air sampai di meja, kena bayar terus. Untuk kedua dua air ni RM10. Selepas beberapa minit, sampailah hidangan yang dipesan. Dah lama teringin makan fish & chips, akhirnya dapat juga melepaskan hajat tekak.

Encik suami pula order chicken chop. Makanan sampai pun terus bayar juga. Harga 2 menu ni RM30. Jadi jumlah harga semuanya RM40. Murah ke mahal?
Makan Malam Di Dusun Pak Din
acah acah model kejap


Struggle betul nak ambil gambar dalam Dusun Pak Din ni. Cahaya malap hanya diterangi lampu yang romantik. Gambar for sure lah kelam dan agak bergegar. Nak tunggu camera fokus dan snap jangan harap gambar nak terang macam waktu siang.

Apa yang ada je lah. Sedap ke tidak? Tengok je lah pinggan kami licin. Sedap tu boleh tahan. Portion ikan besar ada 2 potong. Chicken chop saya rasa sikit je. sos black pepper tu sedap.

Air minuman pun cukup rasa. So far sedap dan berpuas hati lah. Service pun tip top cepat dapat sebab tak ramai orang.

Makan Malam Di Dusun Pak Din

Seronok jugak dapat makan di dalam Dusun Pak Din ni. Walaupun penuh dengan pokok bunga, daun dan pokok nangka pun masih rasa selesa jugalah. Tak ada pulak nyamuk datang menganggu. Sambil makan sambil nikmati bunyi-bunyian alam. 

Dusun Pak Din PD

No. 2578, Jalan Mawar 18,
Taman Port Dickson Utama,
71000 Port Dickson,
Negeri Sembilan.


32 comments:

  1. Seronoknya berkunjung ke dusun pak din. Paling best sudah tentulah dapat menikmati makanan tanpa gangguan nyamuk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok Kak Amie. Tempat menarik dan makanan sedap. Yang penting tak ada nyamuk dan gangguan lain. Hihi...

      Delete
  2. Replies
    1. Sangattt..rare dan menarik. Makanan pun banyak pilihan dan sedap.

      Delete
  3. eh mcm menarik la tmpt nyaaa...
    next time klu p PD, bole cuba juga ni.. tp kena booking dl ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik sangat. Silakan singgah kalau ke PD. Saya terus datang makan je. Tak ada booking pun.

      Delete
  4. Macam masuk dalam game maze plak entrance dia tu.
    Tapi nice la tempat dia.
    Boleh la DPD ni masuk dalam list kalau ada bercuti kat PD nnt..hehe
    Kalau dengan portion makanan dan airnya sedap kira berbaloi la dengan harganya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..tak terfikir pulak pasal game maze. Memang nice tempat ni. Jangan lupa singgah kalau ke PD. Harga, portion dan kesedapan tu seiring :)

      Delete
  5. Menarik ni!
    Tak tau pula kewujudan tempat ni, kalau tak dah pegi dah masa kunjungan ke PD tempohari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru je tahu tempat ni. Tak pasti dah lama ke baru lagi wujud. Nanti kalau ke PD lagi bolehlah singgah sini.

      Delete
  6. nanti nak cuba jugalah..haritu nampak SA pun ada makan kat situ juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep, kak SA pun pernah datang sini. Ada baca jugak entri dia . Next giliran Ammi pulak :)

      Delete
  7. wahhhhhhhhhhhh I likeeee...banyak pepokok! nanti nak cuba juga kalo ada ke Port Dickson lagi..masuk dalam list terus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tak singgah tau, best tempat ni. Datang siang lah dapat tengok the real dusun.

      Delete
  8. Best kan makan kat sini...hehehehe....makanan sedap dan tak mahal pun...kalau makan restorna makanan laut sure beratus habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best. Harga standard. Boleh repeat lagi pasni. Betul betul, kalau seafood tak sah tak cecah ratus.

      Delete
  9. Sweet model pegang air bukan air sendiri kann hehe..khusyuk membaca tu yang boleh notis, cantik tempatnya, bayu laut bagai terasa.. rindunya nak bercuti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. sebab mencuba rasa sikit. Alang alang tu ambil gambar terus. Kena pulak dengan warna merahjambu.

      Bolehlah plan lepas ni bercuti di tepi pantai 😊

      Delete
  10. Replies
    1. Tak wak. Tempat makan dalam dusun tapi tak ada buah untuk dipetik dan dimakan 😅

      Delete
  11. Lawa tempatnya 😊. Ish2...bila lah dapat ke PD ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lawa. Hope one day Syu sampaia jugak kat PD. Aaaminnn...

      Delete
  12. harga tu standard la dengan ambience dan deko dia. Rasanya kak Suria Amanda pun pernah share dia makan di sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, setuju tu Sal. Ye, betul kak SA pun dah pernah datang sini.

      Delete
  13. Tempat cantik, redup. Akak belum pernah imbas kod bar menu makanan lagi di mana-mana.
    Cantik pinggan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik tempatnya kak. Nanti kalau singgah PD, jangan lupa singgah sini. Boleh juga cuba imbas kod bar menu makanan. Pinggan dia fancy tambah menarik nampak, kan.

      Delete
  14. wah.
    nice nama nya = dusun pak din. klasik gitewwww.
    ari tu aida stay di PD, tak jalan keluar makan sgt.
    more stayed kat hotel je. hujan, kan.
    sekali je dinner kat luar, fiza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama klasik jadi tarikan kena dengan suasana dia. Saya pun tak jalan kemana. enjoy aktiviti kat hotel je lah.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.