Header Ads


Buah Asam Gelugur Dah Menguning

Masih ingat pohon buah asam gelugur nan sebatang yang saya cerita? Minggu lepas berkampung beberapa hari tengok tengok mak ada petik buah asam gelugur. Cepat-cepatlah saya ambil gambar buah asam gelugur sebelum dipotong dijadikan homemade asam keping.

Bukan Fiza lah kalau tak ambil gambar, kannnn. Dapatlah belanja gambar buah asam gelugur pada mereka yang tak pernah tengok. Tahu asam keping tapi tak tahu buahnya.

Jarang nampak orang jual buah asam gelugur. Kalau ada pun kat pasar tani. Tak tahu lah pulak berapa harga buah asam gelugur.

Zaman sekarang tak susah, beli je asam keping yang dah siap tu. Tak rajin nak proses. Nak proses jadikan asam keping pun kena cuaca elok ada cahaya matahari barulah elok asam keping kering dijemur.

Buah Asam Gelugur

Sebelum balik sempat lagi membelek kot ada lagi buahnya. Dapatlah menjolok 2 biji buah asam gelugur lagi. Jadi ada 4 biji untuk dibawa balik. Jenuh nak memotong untuk dijadikan asam keping. Cara potong buah asam gelugur kena nipis nipis baru cepat kecut sikit.

Suka tengok bentuk buah asam gelugur ni macam buah labu, kan? 4 hari selepas petik bawa balik tu buah asam gelugur dah menguning dah. Bolehlah dipotong buat asam keping. Ikutkan tak rajin. Tapi sebab benda bukan selalu ada dan buat, kita buat je lah.

Silap timing pulak nak buat asam keping sebab cuaca tak menentu ni. Risau cuaca lembap nanti mudah berkulat. 

Gambar buah asam gelugur

Kalau tak nak buat asam keping pun boleh. Boleh je gunakan terus masuk dalam masakan. Lagi mudah tak payah susah payah buat asam keping. Tapi level masam dia tinggi sikit lah. Buat asam keping tu nak bagi tahan lama, kan?



30 comments:

  1. Selalu beli je Fiza, kat pasar tani mana- mana....sebiji kadang RM3, Pak Zain selalu la beli buat asam keping sendiri kan...tu banyak lagi kat rumah..sebotol besar dan cukup untuk kegunaan bertahun...tahan lama kalau betul jemurnya...ada sekali tu mak ah suruh campur dalam masakan ikan sungai.....buah ni masam giler..pucuk dia pun bleh makan dan masam gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep, pasar tani je ada orang jual. ohh terima kasih share harga tu. Nak tahu jugak harganya. Sebiji banyak jugak dapatkan. memang tahan lama simpan kalau betul jemurnya tu. Memang masam yang fresh ni. Ada jugak mak mentua cakap daunnya boleh campur dalam gulai tapi tak pernah cuba lagi.

      Delete
  2. oh mcm tu isinya...nmpk menarik tp masam idok la nk mkn kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep, tak ada lagi orang yang gigih makan masam masam fresh ni. huhu

      Delete
  3. MY selalu kirim abah beli di pasar di Raub, kat Johor tak pernah jumpa

    ReplyDelete
  4. tengok buah tu terus rasa kecur air liur sebab teringat-ingat kemasamannya huhui

    ReplyDelete
  5. Yang ni memang selalu nampak kat kampung. Jenuh nak bagi kering musim hujan ni. ๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus lah masih ada pokoknya tu. Susah nak jumpa. Jenuh gak dok fikir mana nak jemur ni.

      Delete
  6. ooh camni rupanye asam gelugor ๐Ÿ˜…

    ps. gmbr asam pon chantek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala wak buat buat tak kenal pulak dia. Hehe...
      Terima kasih wak.

      Delete
  7. Buah asam gelugur ni bila masak menguning, monyet pun tak mahu
    Tahu pulak buah tu masam mencuka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn..tak pulak dia nak usik. Kalau pokok lain habis dikerjakan

      Delete
  8. baguslah Fizah ambil gambar. boleh tunjuk kat pembaca blog yang tak pernah jumpa pokok asam gelugor macam saya. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...sama sama kita kenali mana yang jarang kita tengok. Tahu tahu dah siap asam keping je kan.

      Delete
  9. Buah yang warna kuning macam boleh makan terus pula tapi Fiza kata masam sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tak pernah pulak org makan asam gelugor. Campur dalam masakan terus je kalau taknak buat asam keping. Memang masam kak. Tak sanggup!

      Delete
  10. Tak pernah lihat kalo asam gelugur ini lah kak. Baru kali jni saya baca. Mungkin mama saya yg hobi masak tau, tapi selama ini saya taunya hanya asam Kandis atau asam belimbing wuluh ๐Ÿ˜…. Ntahlah apa buah nih sering dipakai untuk memasak di sini ke atau tak. Atau mungkin namanya di Indonesia beda kali yaaa ๐Ÿ˜…. Saya je yang tak sadar ๐Ÿ˜„

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang lama lama lagi arif buah buahan dan sayuran dari zaman dulu. Cuma sekarang banyak yang dah semakin pupus tanamannya. Asam kandis tu saya google macam asam gelugur tapi macam lain sikit. Mungkin jugak tu nama dia berbeza. Saya pun tak tahu :)

      Delete
  11. akak gi camping kat gopeng ari tu. ada buah ni, pemberian owner campsite.
    tapi akak bagi kat adik ipar, dia tau la nak buat camne.
    akak tahu tapi tak pandai nak menjadikannya cantik asam keping, fiza.
    karang membazir aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung betul bercuti dapat bawak balik buah tangan. Serahkan pada yang pakar gituuuu kan. Hihi...

      Delete
  12. Kepuasan kalau buat sendiri.. Betul cakap fiza, memang kena nipis-nipis baru cepat keringnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Kebersihan dan kesedapan tu terjamin. Buat sendiri kering elok. Kalau beli masih ada lagi basah basah tu. Tapi bab memotong nipis tu struggle jugak sebab kulit luar dia macam licin sikit. kena guna pisau betul betul tajam.

      Delete
  13. OO..saya pun tak berapa kenal asam ni..selalu degor je..haha

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.