Header Ads

Cara Remove Background Gambar Online


Macamana ye cara nak remove background gambar? Nak objek sahaja. Tahu tak ada cara mudah nak buang background gambar online je. Tanpa perlu install mana-mana aplikasi remove background. 

Cara remove background gambar online.
1. Pergi ke website https://www.remove.bg/

cara remove background gambar online remove bg

2. Kemudian upload image dan tunggu sekejap. 

Dia akan terus auto remove background belakang gambar. Hanya tinggalkan satu objek utama sahaja. Contoh macam yang saya buat ni.

cara remove background gambar online remove bg

Mudah bukan? Tunggu pun tak lama. Lepas buang backgound tu boleh terus save image. Ada 2 pilihan samada kualiti biasa atau HD ( High-definition). Untuk HD berbayar. Download image biasa percuma je. Kualiti dia biasa biasa.

Kalau untuk buat banner promosi produk ke poster ke okay lah tu. Memudahkan kerja nak crop satu satu gambar buang background. Tapi untuk banner yang besar dan mementingkan kualiti better download HD atau gunakan photoshop.

Taknak guna online percuma, nak download aplikasi pun boleh. Antara aplikasi yang popular digunakan untuk remove background gambar.

7 Aplikasi menghilangkan background gambar

  • PhotoLayers
  • Auto Photo Cut Paste 
  • Background Eraser.
  • Ultimate Background Eraser
  • TouchRetouch
  • Cut Cut
  • PhotoCut

32 comments:

  1. simplenya. thanks share. graphic designer sekarang kena update skill, kalau tak kalah dengan apps je. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat simple. sama². Itulah tu makin kurang function designer. Tapi tetap guna photoshop/AI jugak yang best. Pada sayalah. Puas hati kalau design. Kualiti pun better. Ini nak mudah mudah okaylah.

      Delete
  2. Saya pun suka sangat guna remove.bg ni hehe

    ReplyDelete
  3. sy pon guna yg ni utk remove background..
    tq fiza share benda bgos ni! =)

    ReplyDelete
  4. Wah...Ter jakun saya🤣🤣
    Excited dapat buat(padahal apps yang buat🤭)
    TQ Fiza kongsi info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okaylah kira hebat lah tu dapat ikut caranya.
      sama² :)

      Delete
  5. Bestnya dah tahu, terima kasih banyak Fiza kongsi ni. Cantik gambar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay! Pasni boleh guna selalu kalau nak cepat crop objek.
      sama²
      Terima kasih kak :)

      Delete
  6. Eh nampak senang la..cantik gambar sebelum buang background tu

    ReplyDelete
  7. Boleh cuba. Kadang-kadang latar belakang tidak menarik ketika ambil gambar subjek utama.

    ReplyDelete
  8. Oh saya selama ini pakai PicsArt kak. Tapi memang berbayar, tak free. Pernah juga pakai Canva, tapi lebih user friendly PicsArt lah :). Akhirnya balik lagi pakai PicsArt bila nak remove background

    ReplyDelete
    Replies
    1. PicsArt sangat user friendly. Tools pun banyak, kan.

      Delete
  9. wah, ade rupenye app macam ni. bagus ni... nak guna photoshop tak pandai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang macam macam apps ada. Photoshop boleh belajar dari youtube. Slow slow lama lama nanti pandailah :)

      Delete
  10. wow mudahnya. buat secara online je ye. boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  11. Waw.. Tak pernah try.. nanti try.. Tq info

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.