45 Best Blogs You Need To Follow in 2021

Sebelum ni saya pernah kongsikan Top 33 Lifestyle Bloggers in Malaysia in 2021. Seperti yang dijanjikan saya akan senaraikan pula 44 Best Blogs You Need To Follow in 2021 pula. Top blogger Malaysia 2021 antara blog paling banyak dikunjungi jadi pilihan saya.

Setiap blogger ada dia punya senarai top blogger Malaysia. Jadi, saya kongsikan senarai blogger malaysia terkenal yang mungkin dah menjadi blogger terkenal, sedang terkenal atau bakal dikenali ramai. Yang tak tersenarai, selagi lagi saya ingatkan jangan terkecewa. 

45 Best Blogs You Need To Follow in 2021

Setiap blogger mempunyai aura blog yang berbeza. Yakin lah dengan keistimewaan blog masing-masing ye.

Penilaian blog berdasarkan Worth Of Web pada 9 March 2021.

Worth Of Web

Worth Of Web Rank is a score to compare a website with the best websites in the world. We calculate it based on our estimation for daily, monthly, and annual revenue. 

 

44 Best Blogs You Need To Follow in 2021


1. Siti Rohaida (kisahsidairy.com) $22,037

Mula menceburkan diri dalam dunia blogger sejak 11 tahun lepas pada tahun 2010. Ibu kepada 2 orang anak perempuan yang suka berkongsi cerita tentang kekeluargaan, kecantikkan dan apa jua yang rasa ingin dikongsi. Menjadikan blog sebagai sumber pendapatan sampingan yang paling disukai.

2. Sis Lin (www.sislin76.com) $17,058

Merupakan seorang blogger otai yang dah lama berkecimpung dalam dunia blog sejak tahun 2008. Dikenali dengan nama Sis Lin, seorang blogger sepenuh masa. Sudah berkahwin dan mempunyai 3 orang anak. Blog berkisarkan tentang lifestyle, travel, food, health dan media. 

3. Siti Awadah (www.sishawa.com) $12,176

Bermula dalam dunia blog pada tahun 2017. Dalam masa 4 tahun, Blog Sis Hawa laju meningkat naik. Bercerita tentang lifestyle, parenting dan ilmu blogging. Ibu kepada 6 anak ini merupakan founder Biters. Fokus berblog untuk menjana income Adsense dengan menggunakan skill SEO. Nak belajar
SEO silalah ke blog beliau.

4. Hasrul Hassan (www.hasrulhassan.com) $14,117

Juga seorang blogger otai yang dah lama dalam dunia blogging. Blog peribadi menceritakan gaya hidup seorang blogger kerja di rumah sepenuh masa, kekeluargaan, keibubapaan, untuk kaki shopping serta ilmu SEO. 

5. Azhafizah (www.azhafizah.com) $11,534

Dah berkecimpung dalam dunia blog selama 12 tahun, bermula  Nov 2009. Saya suka berkongsi tentang tentang resepi mudah, tanaman, dekorasi rumah, drama & movie, muzik, tempat-tempat menarik, isu semasa, tips & tutorial blog dan macam-macam cerita lagi untuk memeriahkan cerita dalam blog ni.

6. Chaza Xiaojieo (www.cxopportunities.com) $9,294

Dikenali dengan nama CX berpengalaman selama 10 Tahun dalam dunia blog sejak Jun 2011. Sebuah blog Lifestyle, parenting mommy yang suka dan mahu bekerja dari rumah sambil membesarkan serta mendidik sendiri anak mengaji membaca. Suka berkongsi pengalaman dan review tentang sesuatu secara jujur dan ikhlas. Niat utama blogging adalah untuk bagi peluang dekat diri sendiri dan orang lain supaya sama-sama menambah ilmu walau dimana jua tak kira siapa dan usia.

7. Sii Nurul (www.siinurul.com) $8,665

Bermula pada 2015, 6 tahun menjadi blogger sepenuh masa yang suka berkongsi tentang kerjaya sebagai blogger. Menulis pelbagai infomasi seperti kerjaya, tips & panduan, dan pengalaman blogging.

8. Sunah Sakura (www.sunahsukasakura.com) $7,402

Sunah Sakura atau dikenali dengan nama panggilan Cik Sun, seorang blogger sarawak yang kini menetap di JB. Mula berkecimpung dalam dunia blog sejak 2008. Blog yang menarik banyak cerita tentang food,t ravel dan  lifestyle.

9. Fuzy Rahamah Hamid (www.iamfuzy.com) $2,881

Become a blogger about 15 years.  A personal lifestyle blog sharing travelogue posts, favorite recipes, books, some tips, reviews, and some advertorial post for products that i love.

10. Bella Jamal (www.bellajamal.com) $2,777

Starting on 2016, already 5 year become a blogger. She writes about a wide variety of reviews and information about food, pet and travel. Product reviews are provided for the public to read about and you can check out some tips from the homecooking recipes.

11. Marina Bashah (www.marinabashah.com) $2,723

Blog berusia 2 tahun bermula Feb 2019. Merupakan ibu kepada 3 orang anak dara. Ibu yang bekerjaya. mula berblog pada tahun 2010. Tapi on off on off. Blog lama pon dah delete. Bergiat aktif semula pada tahun 2019 dengan blog yang baru dan masih belajar mempraktikkan menulis blog dengan skill SEO. suka sharing tentang travel, hotel dan tempat makan. Suka juga sharing tentang parenting serta kisah pembelajaran anak-anak.

12. Farhana Jafri www.farhanajafri.com $2,597

Mula blog sejak 20019 dan kini berpengalaman selama 12 tahun dalam dunia blog. Blog Entertainment. Part-time blogger berkongsi Movie/Drama/Telemovie/Lagu review especially Bollywood. Pernah menulis untuk iflix dan KRU Music. Update niche lain juga seperti lifestyle, fashion, tips & tutorial dan personal.

13. Nona Sani (www.nonasani.com) $2,557

Mula menjadi seorang blogger sejak tahun 2011. Dikenali dengan nama Nona, seorang blogger separuh masa yang menceritakan tentang lifestyle, makanan dan macam-macam maklumat dikongsikan untuk pembaca blog.

14. Amie's Little Kitchen (salamisimon1.blogspot.com) $1,670

Dikenali dengan Amie, mula menulis blog sejak tahun 2011. Merupakan Top 50 Malaysia Food Blogs and Websites with Best Malaysia Recipes. Blog yang penuh dengan resipi dan makanan sedap-sedap. Sesekali ada juga menceritakan tentang lifestyle dan menu makanan rare yang jarang kita nampak di Semenanjung.

15. Zaza Azman (www.zazaazman8.com) $2,303

Baru mula menulis blog sejak Januari 2020. Blog Lifestyle, Food, Beauty and Parenting. Lebih selesa dengan Bahasa Inggeris utk berblog. Suka review makanan, tempat2 best, barang2 kecantikan. Full time housewife dan juga part time blogger.

16. Mrs Pip (www.mrspip.com) $2,206

Sudah berada dalam dunia blog selama 6 tahun bermula 2015. Seorang Sabahan Mommy Blogger, menulis personal dan parenting blog, product review, KDrama, dan resepi ringkas.

17. Annur Syuhadah (annursyuhadah.com) $2,154

Mula menulis blog sejak 2019 dan kini blog sudah berusia 9 tahun. Berkongsi pengalaman, tips dan trik hidup sebagai pasangan suami isteri jarak jauh, dan membesarkan 3 orang anak sendirian sejak dari mula. Perkongsian paling hangat sambutannya adalah mengenai sejarah membesarkan bayi pramatang, masalah penyusuan dan perancangan keluarga.

18. Atie Zieya (zieyaweasley.blogspot.com) $2,082

Dikenali dengan nama Atie, mula menulis blog sejak 2009. Blog yang banyak review tentang drama dan filem luar dan dalam negara. 

19. Alia Farhan Said (www.aliafarhan.com) $1,724

13 tahun dalam dunia blog bermula 2008. Mom with two princesses who love to travel with my lil family either in Malaysia or outside from Malaysia

20. Messarah (www.messarah.com) $1,666

8 tahun menulis blog bermula tahun 2013. Seorang beauty blogger, peminat tegar local skincare (#supportlocal) berumur 20an yang suka menulis tentang skincare tips (beauty), banyak menghabiskan masanya di Twitter, gemar menonton Netflix dan anime, dan adakala berkongsi hasil lukisannya di instagram @/saraewyd.

21. Salbiah M (blognisalpunya.blogspot.com) $1,506

Salbiah M dikenali dengan nama Sal mula menulis blog sejak tahun 2013. Seorang kipas susah nak mati Liverpool yang suka menulis dengan gaya santai-santai. Seorang blogger yang rajin travel juga ni.

22. Fadzi Razak )www.fadzirazak.com) $1,326

Sudah 6 tahun menjadi seorang bermula 2014. Blog Malaysian family lifestyle termasuk tentang kekeluargaan, parenting, resipi, travel, organization, how to, tips dan review. Bekerja sebagai freelance writer. Kini menetap di Australia.

23. Abang Rock (www.abangrock.com) $1,315

4 tahun berkecimpung dalam dunia penulisan blog bermula Mei 2017. Blog lifestyle dari pandangan seorang lelaki dan suami. Berkongsi kisah semasa dan panduan tentang kehidupan, gaya hidup lelaki, perhubungan dan perkara berkaitan Islam.

24. Eyqa Hasnan (www.eyqahasnan.com) $1,288

Blog berusia 11 tahun bermula dari tahun 2012. Blog lifestyle, tips dan personal. Berkeyakinan dalam pelbagai bentuk untuk membina networking bersama.

25. Aida Hanafiah (www.adianiez.com) $1,229

Berpengalaman dalam bidang penulisan blog selama 11 tahun 9 bulan. Perkongsian tentang aktiviti keluarga, kisah anak-anak bertiga, resepi dan menu harian, dekorasi rumah dan berkebun. Sesekali berkongsi tentang percutian, tempat menarik dan tempat makan yang best.

26. Azlinda (www.azlindaalin.com) $738

Blog yang berusia 8tahun bermula 2012. Banyak kongsikan pengalaman travel, food, personal, beauty dan banyak lagi.

27. Tiara Sapphire (www.tiarasaphire.com) $921

Mula dalam penulisan blog sejak tahun 2020. Blog yang fokus dalam review drama Melayu, Indonesia, China, Jepun, Korea, Thailand dan juga Movie yang menarik untuk ditonton.

28. Ardini Humaira (www.ilhamdini.com) $903

Sudah berada dalam dunia blog selama 13 tahun bermula 2008. Sebuah blog lifestyle, beauty, personal, tips, parenting, review, masakan, berhenti kerja untuk keluarga.

29. Nurul Aleya @apakatamommy (www.apakatamommy.com) $721

Blog yang berusia 11 bulan sejak march 2020 merupakan blog parenting, berkongsi pengalaman breastfeeding, tips menyusukan anak sehingga 2 tahun dan resepi menggunakan air fryer.

30. Bonde Zaidalifah (www.bondezaidalifah.com) $657

11 tahun dalam dunia penulisan blog bermula 2010. Blog mengenai lifestyle travel, resepi, review novel, review drama, review produk kecantikan dan produk kesihatan, review hotel, review restoran ada juga kongsikan tentang pengalaman sendiri

31. Sharina @opzzpinky (www.opzzpinky.com) $608

Berpengalaman selama 11 tahun dalam blog sejak september 2010. Seorang ibu kepada sepasang anak, edan eshal. Dahulu blog tempat meluah, sekarang jadi tempat mengaut rezeki. Merupakan lifesytle blogger, berkongsi ilmu, pengalaman dan pelbagai tips.

32. Warisan Petani (warisanpetani.blogspot.com) $568

Penulis lebih dikenali dengan panggilan wak menulis blog sejak tahun 2015. Blog perkongsian tentang tanaman dan juga penternakan. 

33. Dana (misshamakeupstore.blogspot.com) $438

Mula menceburkan diri dalam penulisan blog sejak 2010. blog berkisahkan tentang lifestyle, parenting, masakan, tanaman dan banyak lagi.

34. Yaya Azura (www.yayaazura.com) $395

11 tahun berada dalam dunia blog bermula Jan 2010. Blog lifestyle, parenting dan personal. Banyak berkongsi pelbagai tips dan resepi masakan. Part time blogger yang menjadikan blog sebagai medium untuk menambah pendapatan.

35. Norhana Rosmida (www.hannamaruku.com) $259

14 tahun dalam dunia blog since 2007. Ibu kepada 2 orang anak, sorang HR practitioner di pejabat dan part time blogger. Hobi suka menulis dari zaman University dan banyak blog pasal resipi, travel dan anak-anak. Seorang Young Living Distributor juga, suka share pasal pengalaman sendiri guna natural remedies untuk wellness anak-anak.

36. Nabiha Mohd Mashut @Bie Mohd (www.biemohd.com) $208

14 tahun dalam dunia penulisan blog bermula 2006. Blog Inspirasi Ibu bekerjaya yang menjadi wanita sibuk dalam karier & bisnes tetapi bijak mengatur masa untuk hobi DIY, kerja kreatif dan aktiviti-aktiviti bersama keluarga.

37. Shida Radzuan (www.shidaradzuan.com) $152

Berpengalaman dalam penulisan blog selamat 11 tahun sejak tahun 2010. Sebuah blog lifestyle, masakan, drama melayu, travel dan kisah peribadi.

38. Anies (aniesandyou.blogspot.com) $136

Anies mula menulis blog sejak tahun 2010. Seorang blogger travel yang suka melancong ke sana sini dalam dan luar negara. Selain travel,juga berkongsi tentang lifestyle, makanan dan macam-macam info.

39. Afzalsukasuki (www.afzalsukasuki.com) $134

Mula menjadi seorang blogger sejak tahun 2016. Blog perkongsian tentang food, travel dan lifestyle. Kini semakin menyerlah sebagai seorang social media influencer. 

40. Wak Lat (tigalalat.blogspot.com) $132

Dikenali dengan panggil nama Wak. Blog Tiga Lalat dengan motto "Blog bukanlah hak milik kekal". Mula menulis blog sejak tahun 2015. Gaya penulisan santai dengan gambar yang menarik. 

41. Wan Rokiah @Wawa (www.mommywawa.com) $130

Walaupun masih baru dalam dunia blog 8 bulan sejak May 2020. Wawa atau nama sebenarnya
Wan Rokiah Wan Ismail, seorang blogger sepenuh masa yang juga seorang ibu yang bekerja di rumah dalam perniagaan Shaklee dan juga Freelance Writer.

42. Syazni Rahim (www.syaznirahim.com) $126

Mula menjadi penulis blog sejak tahun 2009. Blog seorang pensyarah dan juga seorang penulis buku fiksyen yang suka berkongsi tentang lifestyle, personal, parenting dan juga cerpen pendek dengan gaya penulisan yang santai.

43. Hawa Hassan (www.hawahassan.com) $115

3 tahun sudah berkecimpuang dalam penulisan blog bermula sejak tahun 2018. Merupakan Blog lifestyle yang berkongsi tentang 'home organizing', projek DIY, laman, resipi mudah serta pelbagai tips dan panduan jana income dari rumah.

44. Zati Salim (www.zatisalim.com

Berpengalaman dalam menulis blog selama 10 tahun bermula pada bulan Disember 2011. Blog lifestyle, berkongsi tentang isu semasa, tips, resepi dan tutorial blog

45. Zayn Hakeem (www.dakwatpena.com

Sebuah blog yang bermula pada bulan Jun 2020. Blog khusus tentang prosedur perundangan syariah di Malaysia. Sebuah niche blog yang jarang ditulis oleh blogger.

Jangan lupa singgah ke blog blogger Malaysia ni dan say hi. Selamat berblogwalking dan berkenalan sesama kita.

28 Comments

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

  1. Nice sharing. Dapat kenal blogger blogger lain :)

    ReplyDelete
  2. nice...nanti boleh rujuk entri ni nak pergi blogwalking..

    ReplyDelete
  3. Yay!! number 18 ! thank you kak fiza for listed me :)

    ReplyDelete
  4. tq fizah...
    pasni bole blogwalking blog2 tersenarai tu..
    yg no 2 tu hari2 kena jenguk.. nnt dia merajuk hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. oohhh sis tu pandai merajuk ye dia..faham faham :)
      selamat berblogwalking :)

      Delete
  5. nice sharing, tak sangka tersenarai jugak blog akak tu hehehhe...
    nanti boleh nak rujuk blog lain yang belum akak follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah kak, blog akak ramai pengunjung. ramai singgah komen. selamat berblogwalking :)

      Delete
  6. Tq fizah. Nanti boleh bw semua blog2 ini.

    ReplyDelete
  7. Terima kasih sharing... dapat jumpa semula blogger yang hebat.

    ReplyDelete
  8. Wah ada akak kenal. Tahniah mereka terpilih.

    ReplyDelete
  9. Ada yang kenal dan follow. Ada yang kenal, tapi tak pernah singgah. Hebat dia orang ni. Dah lama jadi blogger. :)

    ReplyDelete
  10. ada yang familiar, ada yang baru dengar. Hehe Thanks Kak Fiza share. Ada masa boleh blogwalking.

    ReplyDelete
  11. No 15 laporkan diri! Wow.. rajin tengok harga blog.. hahahaa.. Saya pun lupa dah berapa dollar harga blog sy.. Kuang3.. Done save this entry... Untuk kekal bersemangat dalam dunia blogging.. Kah!

    ReplyDelete
  12. Tahniah semua yang tersenarai atau pun tidak.

    ReplyDelete
  13. Tq Fiza, blog cabuk Amie's Little Kitchen tersenarai... heheheee. Ada masa nanti bolehlah kenal-kenal dengan bloggers lain.

    ReplyDelete
  14. wahhhh ada nama mem besar laa kat situ alhamdulillah...terima kasih fiza. tahniah semuala! keep on blogging ya ;-)

    ReplyDelete
  15. huhuhu tak sangka tersenarai jugak nama wak disituu., ;p

    ReplyDelete
Previous Post Next Post

نموذج الاتصال