Header Ads

Fenomena Bulan Penuh (Supermoon) dan Bulan Biru Bakal Berlaku Bulan Ogos 2023


Pada bulan Ogos 2023, dijangkakan akan berlaku fenomena bulan penuh/ bulan purnama atau dipanggil Supermoon. Bukan satu, tapi dua fenomena iaitu bulan penuh, supermoon dan bulan biru. 

Supermoon atau Bulan Sturgeon dijangka berlaku pada 2 Ogos 2023. Manakala Supermoon yang disebut sebagai Bulan Biru terjadi pada 31 Ogos 2023.

Berdasarkan laporan Time and Date, kali terakhir fenomena “Bulan Biru” berlaku pada Disember 2009. Seterusnya pula akan berlaku pada Ogos 2032.

Selain dua fenomena bulan penuh ini, satu lagi fenomena yang jarang berlaku iaitu bulan baru mikro pada 16 Ogos 2023, yang mana ketika ini orbit bulan berada pada kedudukan lebih jauh daripada Bumi.

Orang ramai berpeluang menyaksikan fenomena ini sekiranya cuaca mengizinkan. Antara lokasi yang disyorkan untuk melihat fenomena ini adalah kawasan bukit, tanah tinggi, atas bangunan tinggi atau di tempat tinggi yang tiada halangan pandangan. 

Selain tempat tinggi, boleh juga melihat dari kawasan tepi pantai yang menghadap laut di sebelah timurnya.

Kalendar Astronomi Ogos 2023

Fenomena Supermoon Ogos 2023
sumber : mysa

2 Ogos 2023:  Bulan Penuh/ Bulan Purnama

Bulan memasuki fasa Bulan Penuh pada 02:31. Supermoon pertama untuk tahun 2023 iaitu Bulan kelihatan lebih besar dan cerah berbanding Bulan Penuh yang lain.

Bulan pada Perigee

Bulan berada pada kedudukan yang paling dekat dengan Bumi iaitu pada 357,311 km.

8 Ogos 2023 : Bulan Suku Akhir/ Ketiga

Bulan memasuki fasa Bulan Suku Akhir pada 18:28

10 Ogos 2023 : Utarid Pada Elongsi Paling Timur

Utarid pada elongasi paling timur iaitu 27.4 darjah. Utarid boleh kelihatan di langit barat selepas Matahari terbenam.

13- 14 Ogos 2023 : Hujan Meteor Perseids

Hujan Meteor Perseids boleh dilihat mulai 17 Julai sehingga 24 Ogos setiap tahun. Kemuncak Hujan Meteor Perseids dijangka akan berlaku pada malam 13 Ogos 2023 hingga awal pagi 14 Ogos 2023 dengan purata 60 meteor per jam. Kenampakan hujan meteor tersebut adalah bagus kerana Bulan berada dalam fasa Sabit Tua (5.4%) semasa kemuncak berlaku.

16 Ogos 2023 : Bulan Baru

Bulan memasuki fasa Bulan Baru pada 17:38.

Bulan pada Apogee

Bulan berada pada kedudukan yang paling jauh dengan Bumi iaitu pada jarak 406,634 km.

24 Ogos 2023 : Bulan Suku Pertama

Bulan memasuki fasa Bulan Suku Pertama pada 17:57.

27 Ogos 2023 : Oposisi Zuhal

Planet Zuhal akan berada pada kedudukan oposisi, iaitu kedudukan bertentangan dengan Matahari merujuk kepada Bumi. Semasa oposisi, Zuhal akan disinari sepenuhnya oleh Matahari dan boleh dilihat dengan lebih terang berbanding ketika ia berada pada kedudukan lain.

Ia juga akan kelihatan sepanjang malam di buruj Aquarius pada jarak sekitar 10 AU dari Matahari dan hampir 9AU dari Bumi. Diameter ketara Zuhal sebanyak 19 saat arka dengan magnitud ketara (kecerahan) dijangka sekitar 0.4.

30 Ogos 2023 : Bulan pada Perigee

Hujan Meteor Delta Aquarids boleh dilihat mulai 12 Julai sehingga 23 Ogos setiap tahun. Kemuncak Bulan berada pada kedudukan yang paling dekat dengan Bumi iaitu pada 357,181 km.

31 Ogos 2023 : Bulan Penuh/ Bulan Purnama

Bulan memasuki fasa Bulan Penuh pada 09:38. Bulan Penuh Perigee, iaitu bulan purnama yang berada paling dekat dengan Bumi, kelihatan terbesar dan tercerah untuk tahun 2023 yang juga dikenali sebagai “Supermoon”.

Nota penting
Waktu kejadian sebenar mungkin akan berbeza dengan waktu simulasi.

sumber : https://www.mysa.gov.my/kalendar-astronomi-ogos-2023-2/ | syok

14 comments:

  1. Oh! besoklah kiranya kalau nak tengok bulan purnama tu

    ReplyDelete
  2. wah..boleh join tgk ni....bukan selalu berpeluang tapi tu la, kena tgk cuaca & lokasi nya

    ReplyDelete
  3. awal pagi ni supermoon... subhanallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awal pagi sangat kan KakMim. Memang taklah nak keluar tengok.

      Delete
  4. Tenkiuu share info ni . At least dapat tahu juga malam esok ada bulan purnama yang cantik tu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama²..Kalau ada masa bolehlah jengah ke luar tengok.

      Delete
  5. Saya tak sempat liat. Memang terlupa sangat, baru sadar pas teman2 banyak posting foto bulan penuh pakai kamera mereka. Ada 1 yg hasilnya baguuuus sangat, karena pakai zoom tinggi. Hujan meteor pun sAmpai skr saya blm lihat lagi kak ๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak berkesempatan nak tengok. Hebat tu dapat hasil gambar bulan yang cantik. Lens hebat tu.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.