Header Ads

Cuti Panjang Tahun 2023


Belum pun masuk tahun 2023 tapi dah belek belek kalender kuda 2023 nak tengok cuti panjang tahun 2023. Bukan apa, senanglah kita merancang apa apa pun kan. Bila cuti umum 2023, bila cuti sekolah 2023 tu kena ambil tahu juga.

baca juga : tarikh cantik 2023
cuti sekolah cuti umum tahun 2023
sumber : MySumber

2022
31 Disember 2022 (Sabtu) - Cuti hujung minggu

Kalendar 2023 lengkap cuti panjang

JANUARI
Tahun baru
1 Januari (Ahad) - Cuti umum Tahun Baru Cina
2 Januari (Isnin) - Cuti umum Tahun Baru Cina

Tahun Baru Cina
21 Januari (Sabtu) - Cuti hujung minggu
22 Januari (Ahad) - Cuti umum
23 Januari (Isnin) - Cuti umum * cuti ganti
24 Januari (Selasa) - Cuti umum

FEBRUARI
Thaipusam
4 Februari (Sabtu) - Cuti hujung minggu
5 Februari (Ahad) - Cuti umum
6 Februari (Isnin) - Cuti umum *Cuti ganti (Johor, KL, N. Sembilan, Penang, Perak, Putrajaya dan Selangor)

MAC
Awal Ramadan
23 Mac (Khamis) - Cuti umum
24 Mac (Jumaat) - Cuti hujung minggu/mohon cuti
25 Mac (Sabtu) - Cuti hujung minggu
26 Mac (Ahad) - Cuti hujung minggu/mohon cuti * (Johor, Kedah & Melaka)

APRIL
Hari Raya Puasa
22 April (Khamis) - Cuti umum
23 April (Jumaat) - Cuti umum

sambung cuti dari 
29 April (Sabtu) - Cuti hujung minggu
30 April (Ahad) - Cuti hujung minggu

MEI
Hari Buruh
1 Mei (Isnin) - Cuti umum

Hari Wesak
4 Mei (Khamis) - Cuti umum
5 Mei (Jumaat) - mohon ccuti
6 Mei (Sabtu) - Cuti hujung minggu
7 Mei (Ahad) - Cuti hujung minggu

JUN
Hari Keputeraan Agong
3 Jun (Sabtu) - Cuti hujung minggu
4 Jun (Ahad) - Cuti hujung minggu
1 Jun (Isnin) - Cuti umum

Hari Raya Haji
29 Jun (Khamis) - Cuti umum
30 Jun (Jumaat) - Cuti umum

JULAI
Sambung cuti raya haji
1 Julai (Sabtu) - Cuti hujung minggu
2 Julai (Ahad) - Cuti hujung minggu

Awal Muharram
19 Julai (Rabu) - Cuti umum
20 Julai (Khamis) - Mohon cuti
21 Julai (Jumaat) - Mohon cuti
22 Julai (Sabtu) - Cuti hujung minggu
23 Julai (Ahad) - Cuti hujung minggu

OGOS
Hari Kebangsaan
31 Ogos (Khamis) - Cuti umum

SEPTEMBER
Sambung cuti Hari Kebangsaan
1 September (Jumaat) - Mohon cuti
2 September (Sabtu) - Cuti hujung minggu
3 September (Ahad) - Cuti hujung minggu (Kedah, Johor, Kelantan dan Terengganu)

Hari Malaysia
16 September (Sabtu) - Cuti umum
17 September (Ahad) - Cuti hujung minggu
18 September (Isnin) - Mohon cuti

Maulud Nabi
28 September (Khamis) - Cuti umum
19 September (Jumaat) - Mohon cuti

30 September (Sabtu) - Cuti hujung minggu

OKTOBER 
1 Oktober (Ahad) - Cuti hujung minggu

NOVEMBER
Deepavali
11 November (Sabtu) - Cuti hujung minggu
12 November (Ahad) - Cuti umum
13 November (Isnin) - Cuti umum * kecuali Sarawak * Cuti ganti pada hari Isnin

DISEMBER
Hari Krismas
23 Disember (Sabtu) - Cuti hujung minggu
24 Disember (Ahad) - Cuti hujung minggu
25 Disember (Isnin) - Cuti umum

Selamat merancang cuti untuk tahun depan.

10 comments:

  1. Terima kasih Fiza!
    Akak download poster tu senang nak renung belek. Hehe. Teringin nak berjalan jauh sikit, kena rancang awal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama kak. Senang nak rancang tengok macam ni kan. Betul betul, rancang awal :)

      Delete
  2. ada ak cuti panjang smpi seminggu? hahahahaha anies sila buat cuti sendiri

    ReplyDelete
  3. tqq fiza
    wahhh kan.byk cuti thn dpn
    mudah nk plan blk kg @cuti2 malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama kak. Selamat merancang cuti untuk tahun depan.

      Delete
  4. banyak jugak cuti panjang. bolehlah plan nak cuti-cuti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus juga banyak cuti, boleh rehat lebih. Selamat merancang cuti Sal.

      Delete
  5. Saya juga sudah lihat tanggal2 libur 2023 nanti kak fizah. Soalnya nak merancang traveling kan 😅. Jadi penting memang tahu dari awal kapan saja waktu libur. Apalagi kalo mau nak ajak anak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus merancang awal. Senang nak ambil cuti lama kan. Kena sama juga dengan cuti sekolah.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.