Header Ads

Tersandar Makan Nasi Kandar


Semalam, tak ada idea nak masak apa sebab barang basah tinggal udang dan isi ayam je. Udang, encik suami dah tak lalu makan. Isi ayam, baru je habiskan separuh masak ayam black pepper. 

Teringat ada topup duit dalam aplikasi grab tapi belum guna. Ikut kira-kira, dapatlah dua bungkus nasi kandar dengan bayaran penghantaran sekali.

Apa tunggu lagi, order lah J.J Nasi kandar. Order Set A, ada nasi + ayam goreng + sayur kubis + bendi + telur rebus sebiji + telur masin separuh + kuah campur dan papadom saiz besar. Bukan pertama kali order J.J Nasi Kandar ni, rasanya ini kali ketiga. 

Sebab sedap kena dengan selera, itu yang repeat order. Padahal bukan kegemaran sangat makan nasi kandar. Jenis tak suka kuah banjir macam tu. Tapi disebabkan dia letak kuah asing, jadi tak ada masalah untuk saya menikmati dengan penuh berselera.

Pertama kali order dulu di pek dalam bekas tipuware. Sekarang order dia bungkus dalam kertas warna coklat ni. Sticker tetap tak tinggal. 

J.J Nasi Kandar Seremban

Tak sempat nak setup props, kita ambil gambar begini je lah ye. Kalau dah lapar, mana boleh bawak bincang dah!

Dia punya porsi nasi tak mampu nak habiskan sorang makan. Nak habiskan pun lambat sudah. Lepas makan mampu buat tersandar kekenyangan.

J.J Nasi Kandar Seremban

Beginilah cara saya makan tanpa kuah campur. Letak kuah sikit sikit je. Makan letak sambal gesek sekali. Baru best makan pedas pedas. Tak reti betul nak makan nasik kandar versi kuah banjir. Ampunkan saya oghang utara.

Puas hati makan, beli 1 kongsi dua orang pun boleh ni. Cuma kena tambah ayam sebab saiz ayam dia kecil sikit. Belum habis nasi, ayam dah habis dulu. Hehe...

Lokasi J.J Nasi Kandar

636 Jalan Sri Pulai 34
Taman Sri Pulai 3
70400 Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia

28 comments:

  1. Sama la ngan akak kalau makan nasi kandar..pasti tersandar...

    ReplyDelete
  2. Kita geng kak fiza! Tak suka mana nasi kandar sebab kuah banjir hahaha. Kalau singgah makan, selalu lah request nak kuah sikit je sampai mamak tu geleng kepala sebab mintak kuah sikit >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama pulak kita. Tak pandai nak makan kuah banjir banjir ni. Hehehe...

      Delete
  3. tampak sedap kak, saya pun segera browsing perihal nasi kandar ini, rupanya di Jakarta kedainya sudah tutup, ada pula di Bogor dan agak jauh. Mudah2an bisa mencoba masakan ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Sedap Naia. Disana panggil nasi kandar juga ye? Semoga ada rezeki Naia nanti. Aamiin...

      Delete
  4. kalau saya suka lauk ayam goreng dgn kuah campur. simple je kalau order byk macam ni memang tak habislah sebab perut kecil..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya kalau nasi separuh pun dah okay sebab ayam, sayur, bendi, papadom dan kuah tu dah cukup kenyang dah.

      Delete
  5. sedapnya..berbaloi..boleh makan dua orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat sedap! Betul tu makan dua orang tapi kena ada extra ayam sebab porsi kecik.

      Delete
  6. Saya pun kurang makan kuah banjir tapi bila bebetul nasi kandar, sy mmg terima sebab nak rasa originaliti nasi kandaq penuh kuah tu ..Haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh kalau makan kat utagha kuah banjir baru feel gitu kan.

      Delete
  7. Kak Amie suka makan kuah banjir tapi syaratnya semua dalam keadaan panas.... perghhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa kalau camtu okay lagi sebab kuah panas ni berselera lah jugak makan.

      Delete
  8. husband suka..akak tk brp sgt tp bole la mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak berapa. Cuma kalau teringin tu je baru makan. Kira bolehlah lagi nak makan. Takpe, faham. Selera masing masing.

      Delete
  9. Kalau sedap, memang berulanglah belikan.. Sha kalau nasi kandar ni memang mintak kuah tak banjir.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah, kalau sedap memang repeat order. Hehe..faham faham :)

      Delete
  10. Nasib baik akak boleh makan banjir. Hehe lepas itu tidak hilang bau kari pada tangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenis makan kuah banjir okay kak, senang pergi mana mana dapat kuah banjir takde hal.
      Kalau jenis macam saya kurang makan kuah banjir, kurang sikit bau kari pada tangan. Hehe...

      Delete
  11. Portion macam untuk 2 orang makan tu . Hehe . Nasi kandar kuah banjir lagi sedap . Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikutkan nasi tu banyak untuk 2orang. tapi ayam dia cukup untuk makan sorang je. Lyana orang utagha mesti suka kuah banjir lagi kan.

      Delete
  12. Nasi kandar portion memang banyak. Kalau makan mesti dua kali makan. Kuah wajib banjir.. Baru sedap..

    Setakat ni tak boleh nak telan lagi nasi kandar ni sebab masa awal awal sebelum tahu pregnant tu rasa pelik bila makan nasi kandar.

    Lepas beranak nanti la cari nasi kandar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Porsi dia memang sesuai untuk 2 orang makan. Saya jenis kurang kuah banjir. hehe...
      faham faham..lepas bersalin nanti baru bernasi kandar.

      Delete
  13. Tiap beli nasi kandar, sayapun selalu minta ke penjualnya jgn taruh kuah banyak sangat. Secukupnya je, dan cukup 1 kuah. Tak nak dicampur 2 kuah ๐Ÿ˜„.

    Aaghhhh rindunya makan nasi kandar nih. Lauk fav saya ayam atau udang. Dulu Deket kampus ada mamak langganan nasi kandar, pakai lauk ikan bilis dokacau pakai sambal. Enaaak sangat. ๐Ÿคค

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama kita geng tak suka kuah banjir. Lauk fav saya pun ayam. Udang dan sotong mahal lagi. Ada kesempatan datang Malaysia lagi wajib cari nasi kandar :)

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.