300 Saat Bunga dan Amzar Sabri

Saturday, November 14, 2020

Lagu "300" Saat single kedua Bunga yang diterbitkan oleh Warner Music Malaysia. Bunga, penyanyi rap wanita yang sering berbaju kurung tu menyanyikan lagu 300 saat dengan anggota Kumpulan duo Razqa, Amzar Sabri.

300 Saat Bunga dan Amzar Sabri
kredit : Warner Music Malaysia

Dari pasangan kekasih menjadi pasangan duet menyanyikan lagu 300 saat bersama dimana liriknya juga ditulis sendiri oleh mereka berdua.

Lagu bunga menampilkan elemen muzik kotemporari dengan alunan petikan piano membuatkan lagu ni bertambah sedap didengar.
"Sebenarnya lagu ini tercipta ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Apabila pergerakan terbatas dan hanya berkurung di rumah sahaja. Masing-masing pula berjauhan, hanya mampu berkomunikasi melalui telefon sahaja.

"Mungkin sebab bosan dan tertekan dengan suasana ketidaktentuan pada masa itu, menyebabkan kami asyik bergaduh. Tapi lepas gaduh, merindu pula. Dari situlah kami mendapat ilham untuk lagu ini," kata Bunga.

"Lagu ini sangat istimewa buat kami kerana buat pertama kalinya kami tampil bersama dalam satu karya,”- Amzar.


Written by: AmzarRazqa, Bunga, Mekar
Produced by: AmzarRazqa.




kredit : warner music malaysia

Lirik Lagu 300 saat- Bunga & Amzar

Chorus:
Aku tarik nafas pejamkan mata kenang yang indah,
5 minit sendu,
Aku tarik nafas pejamkan mata kenang yang lalu,
Tenang ku hirup nafas 300 saat,
So 300 lu,
300 saat ku mengenangkan mu.

Verse Bunga:
Setiap detik waktu
Dan di saat ku buntu
Yang bantu cuma kamu
Dan tak pernah jemu

Tiada yang lain
Kau yang satu
Seputih kain
Ku corak kau atur tu sudah tentu

Merata mencari di mata ku buta
Diberi segala tiada satu pun kau dusta
Demi masa kita dalam rugi
Jadi 300 saat ku sedar ku diuji

Pre Chorus:
Dan sepertinya
Kita mengalah
Bukan kerna menangkan siapa
Selagi ada, jaga
Selagi mana hidup kita bersama

Chorus:
Aku tarik nafas pejamkan mata kenang yang indah,
5 minit sendu,
Aku tarik nafas pejamkan mata kenang yang lalu,
Tenang ku hirup nafas 300 saat,
So 300 lu,
300 saat ku mengenangkan mu.

Verse Amzar:
Kita sadar ingin bersama
Tapi tak bisa apa apa
Terasa lengkap bila kita berdua
Terasa sedih bila engkau tiada

Di dekatmu
Walau seinci terasanya jauh
Dan bila berlakunya sesuatu
Lagi buat aku rindu padamu

Pre Chorus:
Dan sepertinya
Kita mengalah
Bukan kerna menangkan siapa
Selagi ada, jaga
Selagi mana hidup kita bersama

Chorus:
Aku tarik nafas pejamkan mata kenang yang indah,
5 minit sendu,
Aku tarik nafas pejamkan mata kenang yang lalu,
Tenang ku hirup nafas 300 saat,
So 300 lu,
300 saat ku mengenangkan mu.

Bridge:
Uuuuuuuuuuuuuuuuuu hahahahhaa

Chorus:
Aku tarik nafas pejamkan mata kenang yang indah,
5 minit sendu,
Aku tarik nafas pejamkan mata kenang yang lalu,
Tenang ku hirup nafas 300 saat,
So 300 lu,
300 saat ku mengenangkan mu.
(2x)

300 seconds Lyrics

I take a breath
And close my eyes
Remembering a beautiful memory

I take a breath
And close my eyes
Thinking about the past

A 300 seconds breath
So, it’s 300, yeah
300 seconds of me remembering you

Every second of time
And when I was at a dead-end
Only you who lend a hand
And was never tired

There’s no one else
You’re the one
As pure as a white cloth
I’ll color it and you’ll arrange it for sure

Searching everywhere with my blind eyes
Given all, never once you lied
For the sake of time, we are at a loss
300 seconds for me to realize that I’m being tested

And it seems we gave in
Not for anyone to win
As long as we have it, take care of it
As long as we live together

Aku tarik nafas
Pejamkan mata kenang yang indah
(5 minit sendu)

I take a breath
And close my eyes
Remembering a beautiful memory
5 minutes of sadness

I take a breath
And close my eyes
Thinking about the past
Calmly I breathe in

Nafas 300 saat
So 300 lu, yeah
300 saat ku mengenangkan mu

A 300 seconds breath
So, it’s 300, yeah
300 seconds of me remembering you

We know we want to be together
But we can’t do anything about it
Feels complete when we’re together
Feels sad when you’re not around

Being close to you
Even an inch seems so far away
And when something happens
It’ll only make me miss you more

And it seems we gave in
Not for anyone to win
As long as we have it, take care of it
As long as we live together

I take a breath
And close my eyes
Remembering a beautiful memory
5 minutes of sadness

I take a breath
And close my eyes
Thinking about the past
Calmly I breathe in

A 300 seconds breath
So, it’s 300, yeah
300 seconds of me remembering you

Uuu…Uuu…Uuu haaa…

I take a breath
And close my eyes
Remembering a beautiful memory
5 minutes of sadness

I take a breath
And close my eyes
Thinking about the past
Calmly I breathe in

A 300 seconds breath
So, it’s 300, yeah
300 seconds of me remembering you

I take a breath



14 comments

  1. Ada juga hikmah PKP hasilkan lagu ketika terkurung, tertekan dan mengenang saat gembira bersama.

    ReplyDelete
  2. first time dgr
    not so my type sebab suara bunga tu terlalu halus and manja.
    well lain org lain minat kan, just my 20 cents opinion

    ReplyDelete
  3. belum pernah dengar bunga nyanyi tapi she can rap kan ? aritu macam nampak naim daniel berlakon sama dengan bunga

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, bermula career dengan rapping. Oh ye? cerita apakah tu?

      Delete
  4. Banyak bezanya senikata lagu zaman sekarang berbanding zaman kakak membesar. Maklumlah Kak Amie membesar seiring dengan lagu Sharifah Aini, Uji Rashid, Rafeah Buang, dan zaman remaja pula diulit dengan banyak kumpulan rockers...esp Bumiputera Rockers, Search, Scorpion, Modern Talking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak. Lirik lagu banyak dah berubah. Selari dengan peredaran zaman gitu :) Lagu lama pulak tak ramai yang diminati generasi sekarang. Masing masing ada minat sendiri :)

      Delete
  5. Baca entri ni sikit pastu terus carik lagu ni kat youtube.. 1st time dgr.. not bad.. suka videoklip diorg 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. video klip dia pun saya suka. cinematography yang sangat lawa.

      Delete
  6. Whoa..sy suka klip video tu..cantik..., lirik lagu tu pun ada pengajaran... tak minat rentaknya sgt.. tapi suara dorang ngam.. sy ok je dengar... tenang.. 300saat

    ReplyDelete
  7. alaa tak dengar lagi. menarik dia punya tajuk lagu :)

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.