Terma Baru Instagram Bermula 20 Disember 2020

Friday, November 20, 2020

Kehadapan instagrammer sekalian, sudah tahu ke terma baru instagram yang akan berkuatkuasa 20 Disember 2020 ni. Pagi pagi lagi buka instagram guna dekstop ada notification baru instagram. Baca dan baca lagi, ada bagusnya juga lah terma baru ni.

Lebih selamat untuk pengguna dan supaya pengguna tak menyalahgunakan laman sosial ni sesuka hati.  Terma baru instagram secara terperinci, boleh baca di : https://help.instagram.com/1215086795543252?helpref=page_content

Terma Baru Instagram Bermula 20 Disember 2020
kredit : google
Ini apa yang menarik untuk dikongsikan, sejenis Fiza yang  malas nak translate. Guna google translate kacau bilau nak susun semula ayat bagi faham. So paste terus kat sini je lah ye.

Siapa Yang Boleh Menggunakan Instagram

Untuk mengekalkan perkhidmatan instagram ni lebih selamat, terjamin, dan sesuai dengan undang-undang. Oleh itu, beberapa terma baru akan berkuatkuasa mulai 20 Disember 2020 untuk komuniti Instagram.
  • You must be at least 13 years old or the minimum legal age in your country to use Instagram.
  • You must not be prohibited from receiving any aspect of our Service under applicable laws or engaging in payments related Services if you are on an applicable denied party listing.
  • We must not have previously disabled your account for violation of law or any of our policies.
  • You must not be a convicted s** offender.

Apa Yang Tidak Boleh Dalam Menggunakan Instagram

  • You can't impersonate others or provide inaccurate information : You don't have to disclose your identity on Instagram, but you must provide us with accurate and up to date information (including registration information), which may include providing personal data. Also, you may not impersonate someone or something you aren't, and you can't create an account for someone else unless you have their express permission.
  • You can't do anything unlawful, misleading, or fraudulent or for an illegal or unauthorized purpose.
  • You can't violate (or help or encourage others to violate) these Terms or our policies, including in particular the Instagram Community Guidelines, Facebook Platform Terms and Developer Policies, and Music Guidelines. : If you post branded content, you must comply with our Branded Content Policies, which require you to use our branded content tool. Learn how to report conduct or content in our Help Center.
  • You can't do anything to interfere with or impair the intended operation of the Service. : This includes misusing any reporting, dispute, or appeals channel, such as by making fraudulent or groundless reports or appeals.
  • You can't attempt to create accounts or access or collect information in unauthorized ways. : This includes creating accounts or collecting information in an automated way without our express permission.
  • You can’t sell, license, or purchase any account or data obtained from us or our Service. : This includes attempts to buy, sell, or transfer any aspect of your account (including your username); solicit, collect, or use login credentials or badges of other users; or request or collect Instagram usernames, passwords, or misappropriate access tokens.
  • You can't post someone else’s private or confidential information without permission or do anything that violates someone else's rights, including intellectual property rights (e.g., copyright infringement, trademark infringement, counterfeit, or pirated goods). : You may use someone else's works under exceptions or limitations to copyright and related rights under applicable law. You represent you own or have obtained all necessary rights to the content you post or share. Learn more, including how to report content that you think infringes your intellectual property rights, here.
  • You can’t modify, translate, create derivative works of, or reverse engineer our products or their components.
  • You can't use a domain name or URL in your username without our prior written consent.

Jadi, sila hadam lah apa di highlight kan mana yang tak boleh tu. 

19 comments

  1. kena baca n hadam peraturan2 baharu ni.

    ReplyDelete
  2. tak berapa nak paham sangat, susah nak hadam..terutama ayat last sekali..kena bagi contoh gamaknye...nanti la usaha baca lagi berkali2...hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yang saya faham, untuk username tu tak boleh letak nama ada url atau domain. Username je kot. Bukan pada bio.

      Delete
  3. Oklah tiada kena fitnah atau lain guna identiti kita.
    Ada yang kurang faham tapi takpelah sebab tiada akaun IG.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, itulah yang bagusnya.

      takda ig tak pe kak. boleh abaikan info ni :)

      Delete
  4. Tak alert sangat dengan term and condition ni. Haha Janji dapat post gambar je ya udah laaa. boleh tak mcm tu...haha

    ReplyDelete
  5. dah lama tak aktif di ig. bagus juga ada terma baru macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasni boleh aktif semula. ye, betul. bagus ada terma baru yang lebih baik.

      Delete
  6. baguslah ada terma mcm ni, lebih selamat.
    tapi benci tau kat FB dan IG yang block blog kak pip.

    ReplyDelete
  7. Dah jarang2 post kat IG. Banyak kali dah nak delete acc IG tapi suami tak bagi. Katanya post review je kalau tak nak post benda personal macam dulu.

    ReplyDelete
  8. terasa pula diri nie out to date sbb tak guna istagram..

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.