Kek Coklat Mousse

Saturday, November 07, 2020

Kek lagi? Ya, kek lagi. Beli sekali dengan kek tornado coklat leleh viral tu. Nak beli satu semata mata, macam tak best pulak. So, tambahlah satu lagi kek cokat mousse. Mulanya nak order kek pisang coklat tapi tak ada stok.

Takpe, Fiza jenis senang bawa bincang punya orang. Okay je, janji kek tornado viral dan keingingan makan something sweet like chocolate tu terlaksana.

Kek Coklat Mousse

Tu diaaa rupa kek coklat mousse dia. Tetap nak coklat leleh macam coklat tornado tu. Topping atas dia ditaburkan white chocolate chips. Bukan kekacang ye.

Mousse tu apa?

Mousse (Perancis 'buih' /ˈmuːs/) ialah makanan yang disediakan lembut yang menggabungkan gelembung udara untuk memberikan tekstur yang ringan. 

Mousse manis biasanya dibuat dengan putih telur yang dipukul, krim putar, atau kedua-duanya. dan berperisa dengan satu atau lebih daripada coklat, kopi, karamel,buah-buahan puri, atau pelbagai herba dan rempah, seperti pudina atau vanila. 

Beberapa mousse coklat, kuning telur sering dikacau menjadi coklat cair untuk memberikan produk akhir lebih bagus.

Mousse juga biasanya sejuk sebelum disajikan, yang memberi mereka tekstur yang lebih padat. Mousse yang dihidangkan dihidangkan sebagai pencuci mulut, atau digunakan sebagai pengisi kek lapang. Ia lebih stabil jika dicampurkan dengan gelatin. 
-Wikipedia.

Kek Coklat Mousse

Kek coklat dia sama macam kek tornado tu, cuma layer tengah dia je berbeza dengan mousse tu. Sedap! Tapi Fiza lagi prefer kek tornado viral tu. Lebih kena dengan tekak. 

Kek coklat mousse ni murah sikit, RM13 untuk satu bekas ni. Saiz sama juga macam kek tornado viral, 1.5inci (tinggi), 6 inci(panjang) dan 3.5 inci (lebar).

Value for money. Sedap dan murah untuk saiz yang sebegitu. Kat tempat kau orang jual berapa RM?



20 comments

  1. rupa dan harga yang berbaloi daripada kek tornado. Jap cari dlu ada tak jual area Aien ni. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okaylah murah RM2 dari kek tornado :)
      Cari jangan tak cari Aien.

      Delete
  2. Memang murah la.dengan coklat melimpah, kek nampak tebal, berbaloi dengan harga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat berbaloi kak if compared dengan one slice cake.

      Delete
  3. Menggodanya kek coklat mousse nih, lama dah nak try beli dan rasa..masih belum berkesempatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga ada rezeki merasa nanti one day. Kalau ada beli cepat cepat tau 😊

      Delete
  4. Sekali-sekala penuhi keinginan.
    Oh belum pernah beli kek coklat mousse.

    ReplyDelete
  5. Nampak gebu dan moist. Jamu mata di pagi hari dengan kek coklat mousse di sini.

    ReplyDelete
  6. kemainnnn kek dia..okay tgu khamis kek shida sampai hehee ^_^

    ReplyDelete
  7. lama sudah tak makan kek coklat sebegini rich.
    tornado tu pun aida x rasa lagi, fiza.
    memang nampak sedap ya Allah.
    tak beli bukan sebab harganya yg mahal, sebab aida start dah diet.
    eat clean. target sampai akhir tahun ni.

    maka, nanti-nanti la beli dan rasa.
    mana le tahu masa tu dah murah skit h aha ha ha...

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.