Header Ads


Filem KKN di Desa Penari

KKN Di Desa Penari, filem seram kisah benar Indonesia yang menyelitkan unsur mistik seperti saka, pendamping, keramat dan lain-lain lagi. KKN Di Desa Penari adaptasi dari cerita viral oleh SimpleMan. Filem KKN (Kuliah Kerja Nyata) mula ditayangkan pada 30 April 2022.

kkn desa penari full movie

FILEM KKN DI DESA PENARI

Mula tayangan : 30 April 2022
Idea asal : SimpleMan
Penulis skrip : Lele Laila, Gerald Mamahit
Pengarah : Awi Suryadi
Produser : Manoj Punjabi
Produksi : MD Pictures Pichouse Films

PELAKON KKN DI DESA PENARI

Tissa Biani sebagai Nur
Adinda Thomas sebagai Widya
Achmad Megantara sebagai Bima
Aghniny Haque sebagai Ayu
Calvin Jeremy sebagai Anton
M Fajar Nugraha sebagai Wahyu
Kiki Narendra sebagai Pak Prabu
Aulia Sarah sebagai Badarawuhi
Aty Cancer sebagai Bu Sundari
Diding “Boneng” Zeta sebagai Mbah Buyut
Dewi Sri sebagai Mbak Dok
Andri Mashadi sebagai Ilham

SINOPSIS PELAKON KKN DI DESA PENARI

Enam mahasiswa yang melaksanakan KKN di sebuah desa terpencil, Nur, Widya, Ayu, Bima, Anton, dan Wahyu tidak pernah menyangka kalau desa yang mereka pilih ternyata bukanlah desa biasa. Pak Prabu, sang kepala desa, memperingatkan mereka untuk tidak melewati batas gapura terlarang. 

Satu per satu dari mereka mulai merasakan keanehan desa tersebut. Bima pun mulai berubah sikap dan program KKN mereka berantakan. Tampaknya, penghuni gaib desa tersebut tidak menyukai mereka. Nur akhirnya menemukan fakta bahwa salah satu dari mereka melanggar aturan yang paling fatal di desa tersebut. 

Teror sosok penari misterius semakin menyeramkan. Mereka meminta bantuan Mbah Buyut, yang merupakan dukun setempat. Sayangnya, mereka terancam tidak bisa pulang dengan selamat dari desa yang dikenal dengan sebutan desa penari tersebut.

36 comments:

  1. Tak tengok lagi filem ni. 2 minggu lagi baru nak tengok

    ReplyDelete
  2. Ada nampak orang mintak cite ni kt fb. huhu.. nampak menarikkkk.. kena tgk ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat facebook pun ada orang ringkas cerita ni dalam bahasa melayu, lagi faham ceritanya.

      Delete
  3. baca kisah dia pun dah mengerikan, ini pulak nak tonton..aduiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seram kalau baca dalam versi bahasa Melayu tu. Kalau bahasa Indo lambat sikit nak faham. Seram katanya cerita ni. Tapi ada jugak kata biasa je.

      Delete
  4. Filem Indonesia rupanya ye..
    Akk ni baca tajuk berita je, tak baca penuh isinya itu yg baru tahu ni :)

    ReplyDelete
  5. Selamat Hari Raya Fizah.. Dengar khabar ada penonton kena rasuk masa tonton filem ni, wallahualam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya kak.
      A'ah ada dengar jugak cerita tu. Tak pasti kisah kena rasuk tu.

      Delete
  6. memang sedang viral ni, kan.. sebab ramai yg cuba mendedahkan pengalaman masing2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah. Ada juga yang dedahkan lokasi sebenar kisah ni.

      Delete
  7. hari tu baca yang orang share dari twitter..jenuh jugak nak pahamkan tapi habis jugak akak baca..hahahaha...hmpph, pengajarannya jangan buat sesuka hati di tempat orang, dan jauhi maksiat juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau versi indon tu susah sikit nak faham, kena baca versi bahasa Melayu kita baru faham dan agak seram baca. Betul, pengajaran tu jaga adab kat tempat orang dan jangan buat maksiat.

      Delete
  8. Ramai yang kongsikan pasal filem ini tapi tak berani sangat nak tengok sebab macam seram je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dari kisah benar kan, itu yang jadi viral dan seram tu..tak berani jangan tengok kaksha, risau jugak kalau teringat ingat.

      Delete
  9. tak berani lah. kalau tengok nanti malam tak boleh tido

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tengok siang, kurang sikit feel seram tu Sal.

      Delete
    2. masa tengok ok. tapi nanti malam teringat-ingat

      Delete
    3. Itulah tu. Pernah terjadi jugak macam tu. Terbawa bawa dalam mimpi. Itu yang taknak tu.

      Delete
  10. Dah lama tak tengok wayang sejak ada baby huhu.. dekat Tiktok ada yg kata lemah semangat tak digalakkan tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok wayang online pun boleh..banyak platform online yang ada cerita best. Tulah tu, kalau lemah semangat better jangan tengok.

      Delete
  11. Macam menarik tapi tak berani nak tengok lagi

    ReplyDelete
  12. x habis sinopsis ni fiza... hehehe

    ReplyDelete
  13. duk baca kt fb mcm best cita dia..tpi tu la xleh la tgk sbb ada anak2 kecik kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada juga baca kat fb, ringkas dan faham. Nak tengok kena berani. Takut teringat ingat pulak nanti.

      Delete
  14. Saya lebih suka film nya daripada novel nya kak Fiza 😁. Mungkin karena film lebih visual yaaa. Jadi langsung terbayang penampakan si penari, lokasi hutan yang seram, pelaku2 nya. Dibilang seram sangat, tak lah terlalu seram. Tapi saya suka karena tak lari dari cerita sesungguhnya. Pernah ada rumor kalo lokasi sebenarnya ada di Banyuwangi Jawa timur. Tapi lokasi syuting film nih katanya Jogja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun prefer visual dari membaca sebab kurang suka baca novel. Baca banyak versi jadi seram. Mungkin penceritaan jadi ringkas, itu yang semacam kurang seram. Ohh..maksudnya bukan shooting di lokasi sebenar. Thanks untuk infonya.

      Delete
  15. Byk lalu lalang kat tiktok
    cam.best je kan. Seramm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Kak Nur, trending filem ni. Seram tu bergantung pada tahap keberanian masing masing :)

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.