Header Ads


Mother's Day | Hari Ibu 2022

Mother's day, tarikh Hari Ibu 2022 tahun ini jatuh pada hari Ahad 8 Mei 2022. Hari ibu disambut untuk meraikan kaum ibu, menghargai jasa dan pengorbanan ibu. Raikan ibu tanda kasih sayang. Istimewanya kaum wanita diciptakan oleh Allah SWT melahirkan zuriat.

Mother's Day | Hari Ibu 2022

Panggilan ibu, mak, emak, ummi, mama, mommy adalah dambaan setiap wanita. Harap juga ada peluang rezeki untuk mendapat gelaran itu. Kasih sayang seorang ibu tiada galang gantinya dan tiada bandingannya. 

Kedudukan ibu sangat mulia. Tiada ibu, tiadalah kita. 

Hari Ibu | Mother's Day

Hari Ibu disambut pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei setiap tahun oleh kebanyakan penduduk di seluruh dunia, termasuklah di Malaysia.

Tema Hari Ibu 2022

Sambutan Hari Ibu 2022 bertemakan "Kasih Ibu Selamanya".

Dalam Islam, kita kena berbuat baik pada ibu setiap hari. Bukan kena tunggu hari ibu baru nak menghargai. Sambut hari ibu tak salah, ia sekadar tambahan dengan surprise dan sebagainya.

baca juga : hukum orang Islam sambut hari ibu

Apa hukum sambut hari ibu

Ulama beza pendapat tentang hukum sambut hari ibu.
1. Mazhab pertama (HARAM). Dengan hujah bid'ah dan mengikut budaya barat atau agama lain. 
2. Mazhab kedua (HARUS) dengan syarat :
  • Tidak menganggap hari ibu sebagai perayaan dalam kerangka syarak seperti aidilfitri dan aidiladha. Ia hanya sambutan yang berkaitan adat saja bukan ibadat.
  • Ia hanya keraian tambahan daripada meraikan ibu yang wajib dilakukan setiap hari dalam hidup seorang anak.
  • Jangan ada pembaziran dan upacara yang jelas ditegah syarak.
  • Jangan nak buat baik tunggu hari ibu saja. Bahkan wajib setiap hari, cuma pada hari ibu sekadar tambahan dengan surprise umpamanya.
sumber : PU Azman

Sejarah Mother’s Day

Fakta 1 : Tarikh hari ibu

Hari Ibu jatuh hari Ahad kedua dalam bulan Mei, yang bermaksud ia mempunyai tarikh berbeza setiap tahun.

Fakta 2 : Pengasas hari ibu

Pada awalnya, iaitu Hari Ibu 1872 diasaskan oleh Anna Jarvis sebagai gerakan perdamaian yang membawa golongan ibu untuk bersama-sama menyuarakan isu semasa kepada masyarakat. Ketika itu, banyak ibu atau isteri yang ditinggal oleh suaminya kerana terlibat dalam peperangan.

Fakta 3 : Hari ibu yang pertama kali disambut secara rasmi

Hari Ibu yang pertama telah disambut pada 10 Mei 1908 sempena ulang tahun kematian ibu Anna Marie. Tiga tahun selepas Ann Reeves meninggal dunia, Anna Marie menganjurkan majlis untuk menghormati ibunya dan semua golongan ibu dari seluruh dunia.

Fakta 4 : Sambutan di seluruh dunia

Aktivis sosial Julia Ward Howe mula-mula membawa idea Hari Ibu ke Amerika Syarikat selepas Perang Saudara. Hari Ibu telah bertransformasi sebagai perayaan dunia yang diperingati seluruh negara di dunia, namun dengan waktu dan tradisi yang berbeza-beza.

Umumnya kebanyakan negara di Eropah dan Amerika menyambut Mother’s Day pada hari Minggu kedua di bulan Mei. Namun sesetengah negara lain menyambutnya pada tarikh yang berbeza.

Fakta 5

Mitos purba mengisahkan bahawa orang Yunani dan Rom merayakan Hari Ibu dengan memperingati dewi Cybele, Ibu Bumi (Gaia) dan dewi kesuburan, dan Rhea, ibu kepada Dewa. Sementara itu, dalam budaya Kristian pula, sambutan ini pada dahulunya dikaitkan dengan hari memperingati Virgin Mary.

Fakta 6

Menurut Pusat Penyelidikan Yew, carian Google untuk jambangan bunga sempena Hari Ibu lebih tinggi daripada Hari Valentine.

sumber : harianpost

Mother's day gifts ideas 

  • flowers
  • barang perhiasan emas
  • peralatan elektrik
  • hand bag
  • kerusi urut
  • penapis air
  • perhiasan rumah
  • telekung
  • baju
  • Al-Quran

Ucapan selamat hari ibu | happy mothers day wishes


M is for the Million Things She Gave Me
O Means Only that she’s growing old
T is for the tears she shed to save me
H is for her heart of purest gold
E is for her eyes, with love-light shining
R Means right, and right she’ll always be
Happy Mother Day

Can’t thank you enough for all your selflessness and sacrifices. I love you Mom!

All the wishes I had
My Mum always the first one
Thanks for introducing me to this world andlet me be the lucky one to be your daughter
Thanks so much to accept me as your daughter
Happy Mother's day!

Thank you for being such a great mother, teacher and friend.
Happy Mother’s Day!

Ibu, 
Kumohon restu dari mu ibu
Salah silap ku kumohon ampun, menitis air mataku terkenang kan dosa2 ku
Engkau dah banyak mengajar aku apa itu kehidupan
Selamat hari ibu.

Ibu, tidak mungkin saya dapat membalas semua kebaikan ibu. Ibu adalah bidadari saya dan saya hanya mampu berdoa untuk Ibu. Semoga sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah.

Kamu telah melihat aku tertawa
Kamu telah melihatku menangis
Kamu selalu ada di sana setia menemaniku di kala suka atau duka
Mungkin aku tidak selalu
mengatakannya setiap waktu
Tapi aku selalu bersyukur dan mencintaimu
Selamat Hari Ibu.

Ibu, dikaulah ratu hatiku di dunia dan akhirat. Jasa dan pengorbananmu melahirkan dan membesarkan ku tak dapat di balas walau dengan segunung emas permata..SELAMAT HARI IBU!

Tidak ada sutera yang begitu lembut seperti belaian seorang ibu,
Tidak ada tempat yang paling nyaman selain pangkuan seorang ibu,
Tak ada bunga yang lebih cantik selain senyummu,
Tak ada jalan yang begitu berbunga-bunga seperti yang dicetak dengan langkah kakimu.
Kau adalah alasan kenapa aku ada.


14 comments:

  1. padan la tarikh dia berbeza-beza. baru tahu. Selamat hari ibu kak Fiza. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, minggu kedua bulan Mei. Selamat Hari Ibu Aien.

      Delete
  2. Honestly, perayaan2 hari ibu, hari ayah, itu jarang di up di Indonesia. Mungkin karena kami ga terbiasa dengan perayaan2 seperti ini. Ada beberapa yg merayakan, tapi tak banyak. Dan saya baru tahu ttg hari ibu itu saat kuliah di Penang kak. Karena saat itu teman2 Malaysia merayakan mother's day ini, makanya saya jadi tahu 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh macam tu. Sambutan hari raya paling meriah dah tentulaah kan.

      Delete
  3. Akak doakan, semoga Fizah akan dapat gelaran ibu tak lama lagi. Amin.
    Hari-hari adalah hari ibu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin..Terima kasih Kak Nur doakan untuk saya.
      Betul, hari hari hari ibu.

      Delete
  4. aaminnn.. semoga fiza dpt bergelar ibu suatu hari nanti.

    ReplyDelete
  5. Sha doakan semoga FIza juga akan turut bergelar ibu.. Aamiin.. Aamiin..

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.