Pengisian Ramadhan #20 : Solat Tepat Pada Waktunya

Tuesday, July 07, 2015

Solat tepat pada waktunya menjadikan seorang muslim lebih berdisiplin. Bila azan berkumandang, cepat² lah kita menunaikan solat. Apatah lagi bulan Ramadhan ni lebih banyak peluang untuk kita segerakan bersolat di awal waktu.
solat-pada-pada-waktunya
Sumber dari google
Pesan Khalifah Usman bin Affan ra:

“Orang-orang yang memelihara shalat lima waktu dan mengerjakannya tepat pada waktunya, maka Insya Allah, Allah akan memuliakan orang itu dengan sembilan macam kemuliaan:
  1. Dicintai Allah
  2. Badannya senantiasa sihat
  3. Dijaga oleh Malaikat
  4. Diturunkan berkat untuk rumahnya
  5. Mukanya akan kelihatan tanda orang yang soleh
  6. Allah akan melembutkan hatinya
  7. Dapat melalui jembatan Shiratal Mustaqim layaknya seperti kilat
  8. Akan diselamatkan dari api neraka
  9. Allah akan menempatkannya ke dalam golongan orang-orang yang tidak takut dan bersedih
Insya Allah. Hanya Allah Yang Maha Kuasa dan maha Mengetahui. Yang penting, kita kenalah berusaha untuk menjadi manusia yang lebih baik lagi hingga ke akhir nyawa kita. Berdasarkan dari pengalaman sendiri, bila solat tepat pada waktu ni kita akan rasakan masa sangat panjang dan masa yang panjang tu banyak aktiviti yang boleh kita lakukan.Tapi kalau solat hujung² waktu, rasa macam cepat je masa berlalu. Perasan tak?

9 comments

  1. akak la tu org yg suke lengah2kan solat..peringatan utk diri sendiri..mekasih fiza..

    ReplyDelete
  2. kadang2 kite selalu leka kan kak. tq atas peringatan kak ^^

    ReplyDelete
  3. InshaAllah.. it could be my self reminder too :)

    ReplyDelete
  4. in shaa Allah...
    mesti kena cepat...
    utk diri sendiri :)

    ReplyDelete
  5. bagus kalau sellau amalkan solat awal waktu....
    tp ni bile dh berayaaa, huuuu~ dahsyat waktu2 solat tuu~
    nasib2 boleh jamak bile berjalan jauhh, memg disekalikan, islam membantu, syukur lahir sbg Islam, ~

    ape pun, salu try, hehee, solat awal waktuuu, kan :)

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.