Cara Untuk Mengenalpasti Handphone Original

Tuesday, July 14, 2015

Haru satu Malaysia dek kerana handphone Oppo sebijik yang dikatakan tidak original tu. Tak tahu mana cerita yang betul sebenarnya. Bagi kita sebagai pengguna, kalau nak membeli gajet kenalah survey dan ambil tahu maklumat gajet tersebut sebelum membeli. Ini bagi mengelakkan kejadian membeli handphone yang tidak original.

Penting sangat untuk tahu cara mengenalpasti handphone original atau tidak. Caranya mudah je. Ikut je langkah² yang diberikan di dalam gambar.

cara-untuk-mengenalpasti-handphone
1. Dial *#06#
2. Lepas tu akan keluar nombor IMEI [ International Mobile Equipment Identity] handphone korang
Contoh : 345671047335724
3. Semak nombor IMEI telefon and di kedudukan 7 dan 8.
Kedudukan ke 7 dan 8 ialah 04
4. Semak no kat bawah ni :
02 atau 20 dari China = Kualiti rendah
08 atau 80 dari Germany = Kualiti sederhana
01 atau 10 dari Finladn = Terbaik
00 atau 03 atau 04 dari Kilang asal = Sangat terbaik
13  dari Azerbaijan = Sangat kurang kualiti dan merbahaya

Selain dari nombor di atas tu Fiza kurang pastilah. Kena tanya yang lebih pakar nampaknya atau sesiapa tahu boleh tinggalkan komen di bawah ni.


Untuk kenalpasti handphone original dan AP Set boleh ikut langkah² di bawah.
cara-untuk-mengenalpasti-handphone
Sumber gambar dan info dari kafeque dan xcyberlink

Bila dah tahu cara mengenal pasti handphone original ke tidak, senanglah nak membeli nanti. Jangan lupa belek² handphone tu dan buat cara² di atas untuk pastikan yang kita tidak tertipu. Kalau nak lagi senang, bawak je kawan² yang pakar bab gajet ni. 

So takde peluanglah peniaga nak menipu. Yelah kan, kadang² dok elak dan berhati² ada je la yang menipu dengan bermacam² cara. Zaman dah moden. Moga ada mereka yang jujur berniaga.

18 comments

  1. beli mahal mahal. pastu dpt ciplak punyer!
    hu hu hu memang boleh mengamuk :) ha ha ha...

    ReplyDelete
  2. perkongsian pintar :D
    Penipuan sentiasa berlaku... kita perlu sentiasa berhati-hati

    ReplyDelete
  3. try check keluar 05. hehe. iphone maybe

    ReplyDelete
  4. owh, baru tahu.. tpi phone sye kuar 06

    ReplyDelete
  5. perkongsian yang baik.. yelah bagi yang tak pandai bab gajet nih maunya kena tipu dengan penjual.. bukan semua penjual jujur..

    ReplyDelete
  6. ha ah, dah lama, baru timbul isu ~ hohoooo~

    ape pun, ade klon yg ok, walau pun ok, still ade la beza kann,

    sape pandai bnde2 ni, memg tahu n nampak rsenyerrrr ~~~

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah masa mula2 beli memang dah check sebab takut tertipu.

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.