Image Slider

Air Sejuk Vs Air Panas

Thursday, July 30, 2015
Suka mandi air panas atau sejuk?? Mana² pilihan pun ada kebaikannya. Tapi janganlah pulak masa cuaca tengah panas nak jugak mandi air panas. Memang mintak kulit melecur agaknya. Musim panas ni memang jarang mandi air panas. Tapi kalau waktu pagi takde air panas gigil nak mandi. Ketap gigi je la..

Cerita pasal air panas ni. Dulu masa sekolah, rumah takde water heater pun. Rumah papan, ade air dalam kolah tu. Sejuk ya amat. Memang pepagi sanggup masak air panas dulu dari mandi air sejuk. Tapi sekarang dah besar tak kisah air sejuk ke panas. Cuma bila dah ada water heater memang prefer mandi air panas le waktu pagi.

air-sejuk-vs-air-panas


Kalau musim panas ni pulak, rasa nak berendam dalam air sejuk je la. Kalau ada ais kiub lagi bagus. hihi..
Tips cuci muka : Kalau cuci muka basuh air dengan air suam untuk buka pori² muka.Kemudian bilas dengan air sejuk untuk tutup kembali pori² tu. InshaAllah dapat jaga kulit dengan sihat dan cantik. Cuma kena rajinlah. Tapi kekadang main hentam je sebab nak cepat mandi kan..huhu

Tragedi Eskalator

Tuesday, July 28, 2015
Semalam berlaku lagi satu tragedi eskalator yang telah meragut nyawa seorang ibu. Sebelum ni pun dah banyak kita dengar berita tragedi maut berkaitan dengan eskalator yang mangsa kebanyakkannya adalah kanak². Ada yang jatuh, ada yang tersepit dan macam² lagi. Tak sanggup nak ingat dan nak letak gambar kat sini.

Salah siapa? Tak tahu nak salahkan siapa. Kadang² disebabkan kecuaian ibu bapa itu sendiri dan ada juga disebabkan eskaltor itu sendiri tak selamat untuk digunakan. Bila berlaku kes yang terbaru ni, naik seram jugaklah nak menggunakan eskalator kat shopping mall.

Kadang² tu rasa seram bila eskalator tu berbunyi macam nak runtuh..Imaginasi masa ni memang tinggi. Takut kalau perkara yang buruk berlaku. Memang berdoa selalu moga² Allah melindungi kita dan kita selamat hendaknya.
tragedi-eskalator
Sumber gambar dari google
Seorang wanita maut akibat terjatuh ke dalam eskalator di sebuah pusat membeli-belah di Hubei, China. Mangsa bagaimanapun sebelum itu sempat menyelamatkan anak lelakinya. Wanita berusia 30 tahun itu dilihat menaiki eskalator bersama anak lelakinya kira-kira jam 10 pagi waktu tempatan. Apabila sampai ke tingkat atas, ketika mereka hendak memijak lantai, ia tiba-tiba berlubang, menyebabkan mangsa terjatuh ke dalamnya. Si ibu segera menolak anaknya keluar dari lubang dan disambut oleh pekerja pusat membeli-belah. Bagaimanapun wanita itu gagal diselamatkan dan maut di tempat kejadian.
Apa yang berlaku sebelum ni jadikan pengajaran buat ibu bapa jangan terlalu careless. Yang berlaku semalam, jadikan pengajaran supaya keselematan di utamakan di mana² tempat pun. Lepas ni setiap eskalator kena sediakan tangga juga nampaknya. Dan harap² design eskalator lebih menitik beratkan soal keselamatan.
tragedi-eskalator
Sumber gambar dari google

Ayam Masak Lomak Cili Api Resepi Mak Mertuo Den

Monday, July 27, 2015
Kemain tajuk taknak mengalah. Kelas betul nama resepi dia. Ayam masak lomak cili api resepi mak mertuo den tu! Teringin pulak makan lauk ayam masa lemak cili api ni. Teringat pulak dengan resepi mak mertua yang sodap tu. Cukuplah lauk berbuka untuk hari ni. Satu lagi menu sayur campur je.

Suka masak lemak ni sebab simple je. Tapi cara mak mertua Fiza, kena tumis dulu.

ayam-masak-lomak-cili-api-resepi-mak

Cili api, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas blend. Kemudian panaskan minyak dan tumis. Titikkan beberapa batang serai dan tumiskan sekali. Dah naik bau, masukkan ayam, masukkan santan dan sedikit air. Kemudian letakkan garam dan asam keping..Jangan lupa kacau² untuk pecah minyak. Nak banyakkan portion tu boleh tambah kentang. Biarkan sehingga masak. Simple je kan?

Tak perlu nak goreng ayam dulu ke apa. Nak masak amek masa sikit. Kalau Fiza dan husband suka kalau kuah tu pekat. Lagi sedap makan. Alhamdulillah..berjaya ikut resepi mak mertua. Makanan orang negeri sembilan semua sedap². 

Madagascan Vanilla Flower Perfume Oil Paling Menepati Citarasa

Dalam banyak²  perfume yang Fiza beli, Madagascan Vanilla Flower Perfume Oil Paling Menepati Citarasa yang tiada tandingan dengan perfume lain..Kemain puji melabung ye? Bukan puji tapi fakta! Sebelum ni memang ada try beli perfume lain dan bermacam jenis tapi last² setia kepada yang satu ni jugak!

Suka jenis perfume oil sebab lebih tahan lama dan bau vanilla tu memang Fiza suka..ala² bau manis, bau chocolate. Memang boleh buat penambah selera. Lepas kecewa dengan pelbagai jenis perfume, nampaknya kena kembali setia pada si dia jugak. Shopping perfume kat Store Body dapat jugak diskaun 10%. Ada jugaklah penjimatan di situ dari bayar harga asal kan.

madagascan-vanilla-flower-perfume-oil

Dari dulu memang suka dengan bau vanilla ni. Ada yang pakai habis dan ada yang dah expired bertukar warna lagi tu sebab lama sangat tak pakai..haishh.


madagascan-vanilla-flower-perfume-oil

Kalau korang dah bau perfume oi vanilla ni, sure korang pun jatuh hati punya. Kalau ada yang memang pakai perfume ni, okay kita geng! gimme ten!

Bagi yang nak membeli boleh beli kat store The Body Shop yang berdekatan atau shopping online pun boleh.

Hadiah Top Komentator Julai & Ogos.

Friday, July 24, 2015
Awal sikit update hadiah² untuk Top Komentator Julai & Ogos Blog Sihatimerahjambu sebab dah beli hadiah awal. So nak bagi semangat sikit untuk mereka yang rajin komen untuk dapatkan hadiah²  yang seberapa ni tapi comel. Cantik buat perhiasan dan deco² rumah untuk mereka yang berminat.

Untuk mereka yang berminat bolehlah rajin² tinggalkan komen dan meriahkan kotak komen ye. Tiada paksaan cuma memberi penghargaan buat mereka yang rajin sahaja. Yang tak nak hadiah pun boleh komen juga macam biasa.

Opss..hadiah untuk Top 3 Komentator sahaja. Hadiah utama Lampu Tidur, hadiah kedua dan ketiga jam dinding. Kesemuanya dari IKEA mari untuk deco² rumah. Yang dah dapat lampu, boleh dapatkan jam pulak.hihi

hadiah-top-komentator-julai-ogos

Alhamdulillah masih ada rezeki kali ini untuk dikongsikan bersama pembaca dan pengomen setia blog Fiza ni. Terima kasih semua sudi singgah sini.

Key Cabinet Yang Lebih Sistematik Simpan Segala Kunci²

Nak beli barang lain ternampak pulak Key Cabinet yang comel ni. Bukan Fiza je tergoda, husband pun sama! Memang sepadanlah kan dua orang laki bini ni. Apa lagi, husband pulak yang beria² nak beli. Fiza okay je..hehe

Dapatlah beli key cabinet ni yang lebih sistematik simpan segala kunci. Sebelum ni gantung biasa je. Sekarang upgrade dalam cabinet kunci ni je. Kalau bersepah pun tak nampak. Sedap mata memandang. Lagipun senang semua kunci kat sini je. Tak perlu nak mencari². Siapa suka deko rumah haruslah ada key cabinet ni untuk nampak lagi kemas dan sistematik.

key-cabinet-yang-lebih-sistematik

Key cabinet ni material dia besi. So lebih tahan lama, mudah buka tutup untuk ambil dan simpan kunci. Dalam dia pun banyak tempat gantung kunci. Comel pun comel. Boleh letak fridge magnet kat luar tu untuk nampak lagi menarik. Cuma ada satu je pilihan warna iaitu hitam.

key-cabinet-yang-lebih-sistematik

Alang² tergoda terus beli sebab harga IKEA family RM16.90 dari harga biasa RM25.90. Jimat RM9 tu. Memang grab teruslah kan. Boleh dapatkan di IKEA ye sementara stok masih ada.

Pengisian Ramadhan #29 : Elakkan Berhutang

Thursday, July 16, 2015
Membuat persiapan raya adalah sebagai tanda meraikan kejayaan melawan hawa nafsu selama sebulan berpuasa di dalam bulan ramadhan. Walaubagaimanapun tuntutan agama itu perlu dilaksanakan dalam keadaan yang bersederhana dan tidak membebankan.

Apa yang kita nampak zaman sekarang asal nak raya je semua nak tukar baru sampai ada yang sanggup berhutang dek kerana mengikut hawa nafsu sangat tanpa sedar yang sepatutnya kita perlu elakkan berhutang bukan sahaja di dalam bulan ramadhan untuk persiapan raya malah untuk hari hari mendatang juga.
Elakkan Berhutang

Perbuatan berhutang sekaligus tidak mencerminkan kejayaan latihan amalan kawalan nafsu di bulan ramadhan. Ini membuktikan bahawa puasa yang dilakukan sebulan masih belum berjaya menundukkan hawa nafsu itu. Hari raya adalah tanda kesyukuran, melahirkan perasaan gembira, membentuk semangat persaudaraan serta meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT. Dan bukanlah hari untuk menunjuk² dan berlebihan.

Apepun adalah lebih baik jika dapat mengelakkan diri daripada berhutang. Amalan berhutang banyak mendatangkan keburukan jika tidak dikawal dan tidak berhati-hati.

Sabda Rasulullah SAW: “Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada perasaan risau dan sedih, aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat takut dan lokek, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.” (Riwayat Abu Daud)

Raya Dulu Vs Raya Sekarang

Wednesday, July 15, 2015
Raya Dulu Vs Raya Sekarang banyak bezanya. Kebanyakkan yang lama telah dilupakan dan tidak dibuat zaman sekarang. Telan dek zaman katanya. Bila zaman dah berubah, adat dan cara lama makin dilupakan.

Kalau dulu mak kita susah payah buat kuih sendiri je tak de yang beli. Sekarang senang je, beli terus. Kuih tunjuk² je. Yelah, wanita zaman sekarang wanita bekerjaya tak sempat nak buat semua kuih. Sikit² bolehlah kan.

raya-dulu-vs-raya-sekarang

Dulu bila puasa penuh dapatlah ganjaran duit raya sehari RM1, kalau puasa penuh dapatlah banyak duit. Tapi zaman sekarang puasa penuh je dapat bermacam jenis gajet..mintak je. Ataupun mak bapak dah berjanji nak belikan kalau puasa penuh.

raya-dulu-vs-raya-sekarang

Duit raya zaman dulu kalau dapat RM1 kira banyak dah tu. Zaman sekarang bagi RM1 tu pun rasa macam tak bernilai je. Kecewa dapat RM1 ye? Kena ajar anak² erti bersyukur tu dan jangan ajar anak mintak duit raya.

raya-dulu-vs-raya-sekarang

Fesyen juga berubah mengikut trend. Kalau dulu perempuan pakai kurung dan lelaki pakai baju melayu tapi sekarang lelaki perempuan pakai jubah dah. Ini takde masalah pun kan. Pakai jubah pun ikut sunnah. Tapi berfesyen biar berpada jugak.

raya-dulu-vs-raya-sekarang

Zaman sekarang dah kurang orang berbalas kad raya, dengan adanya teknologi dan internet dah boleh hantar ucapan melalui social media. Cepat sampai dan lebih jimat. 

raya-dulu-vs-raya-sekarang

Zaman sekarang ni dunia anti social di mana². Dah kurang budak² main mercun dan bunga api. Mereka lebih suka menonton TV sebab sekarang macam² cerita raya ada. Tapi rasanya ni cuma segelintir je la kot? Budak² tetap suka main bunga api dan mercun. Belum puasa dah main mercun dah rasanya.huhu

raya-dulu-vs-raya-sekarang

Ini satu lagi, dulu sibuklah tempah baju raya bulan puasa. Memang tak membeli. Tapi sekarang kalau tempah bulan puasa, raya haji pun belum tentu dapat. Kena tempah beberapa bulan sebelum puasa, itupun kadang² ada yang tak siap. Orang sekarang lebih suka beli sebab taknak berlaku kes baju tak siap dan lebih senang beli dah siap dan lebih jimat.

raya-dulu-vs-raya-sekarang

Ini yang bakal kita lihat nanti. Wifi tu lagi penting ye? 
raya-dulu-vs-raya-sekarang
Sumber gambar dari facebook Siakap Keli

Walaupun berubah zaman, yang lama jangan dilupakan dan jagalah adab² ketika menyambut hari raya dan beraya di rumah orang. Rindu pulak zaman raya dulu² kan?

Tips Keselamatan Meninggalkan Rumah di Musim Perayaan

Tuesday, July 14, 2015
Ada yang dah balik kampung ke? Yang dapat cuti awal, awallah balik kampung kan. Tak kisahlah balik kampung awal atau lambat yang penting kita kena pastikan Keselamatan Meninggalkan Rumah di Musim Perayaan bagi mengelakkan kejadian yang tidak di ingini berlaku selepas kita balik dari kampung nanti. 

Tips Keselamatan Meninggalkan Rumah di Musim Perayaan
sumber gambar dari google

  1. Pastikan pintu dan tingkap rumah ditutup dan dikunci dengan baik supaya tidak mudah dipecah atau diumpil.
  2. Pastikan alat keselamatan tambahan seperti rantai dengan ibu kunci (padlock) dipasang di tempat yang dianggap mudah dipecah masuk seperti pintu pagar hadapan dan belakang, pintu besi (grill) hadapan dan belakang rumah. Alat tersebut harus dipasang sebelum meninggalkan rumah. 
  3. Jika ada autotimer lampu. Pastikan lampu di sekeliling rumah (depan/belakang) dipasang mulai jam 6.00 petang hingga 7.00 pagi setiap hari. 
  4. Pastikan alat penggera dipasang dan berfungsi dengan baik jika ada. 
  5. Jangan biarkan binatang peliharaan kebuluran semasa bercuti. 
  6. Maklumkan kepada jiran yang tidak pulang ke kampung dan berikan nombor telefon yang mudah dihubungi dalam jangka masa semasa ketiadaan di rumah. 
  7. Pastikan tiada barang² kemas seperti emas, wang tunai, barang berharga dan sebagainya di dalam rumah atau disimpan di tempat yang selamat.
  8. Hentikan langganan suratkhabar bagi mengelakkan penjenayah mengetahui rumah ditinggalkan kosong. 
  9. Meminta pertolongan jiran untuk menyimpan surat kiriman yang diletakkan di dalam peti surat atau pintu pagar dalam jangka masa ketiadaan di rumah. 
  10. Maklumkan kepada pegawai atau anggota bertugas di bilik gerakan polis apabila bercuti dengan menghubungi nombor telefon ibu pejabat polis berdekatan dengan tempat tinggal dan berikan maklumat seperti berikut: Nama dan alamat Nombor telefon yang mudah dihubungi Tarikh berlepas dan balik Nombor dan jenis kenderaan yang ditinggalkan semasa cuti 
  11. Untuk lebih selamat, dinasihatkan mengambil polisi Insuran untuk melindungi rumah dan barang berharga.
  12. Paling penting jangan lupa baca doa.
Ayat pelindung dari kecurian













Jangan bagi peluang penjenayah mudah melakukan jenayah. Penting sangat kita ambil langkah berjaga² demi keselamatan rumah ketika musim perayaan ni. Mudah² han tiada kejadian buruk berlaku..Aamiinn...

Cara Untuk Mengenalpasti Handphone Original

Haru satu Malaysia dek kerana handphone Oppo sebijik yang dikatakan tidak original tu. Tak tahu mana cerita yang betul sebenarnya. Bagi kita sebagai pengguna, kalau nak membeli gajet kenalah survey dan ambil tahu maklumat gajet tersebut sebelum membeli. Ini bagi mengelakkan kejadian membeli handphone yang tidak original.

Penting sangat untuk tahu cara mengenalpasti handphone original atau tidak. Caranya mudah je. Ikut je langkah² yang diberikan di dalam gambar.

cara-untuk-mengenalpasti-handphone
1. Dial *#06#
2. Lepas tu akan keluar nombor IMEI [ International Mobile Equipment Identity] handphone korang
Contoh : 345671047335724
3. Semak nombor IMEI telefon and di kedudukan 7 dan 8.
Kedudukan ke 7 dan 8 ialah 04
4. Semak no kat bawah ni :
02 atau 20 dari China = Kualiti rendah
08 atau 80 dari Germany = Kualiti sederhana
01 atau 10 dari Finladn = Terbaik
00 atau 03 atau 04 dari Kilang asal = Sangat terbaik
13  dari Azerbaijan = Sangat kurang kualiti dan merbahaya

Selain dari nombor di atas tu Fiza kurang pastilah. Kena tanya yang lebih pakar nampaknya atau sesiapa tahu boleh tinggalkan komen di bawah ni.


Untuk kenalpasti handphone original dan AP Set boleh ikut langkah² di bawah.
cara-untuk-mengenalpasti-handphone
Sumber gambar dan info dari kafeque dan xcyberlink

Bila dah tahu cara mengenal pasti handphone original ke tidak, senanglah nak membeli nanti. Jangan lupa belek² handphone tu dan buat cara² di atas untuk pastikan yang kita tidak tertipu. Kalau nak lagi senang, bawak je kawan² yang pakar bab gajet ni. 

So takde peluanglah peniaga nak menipu. Yelah kan, kadang² dok elak dan berhati² ada je la yang menipu dengan bermacam² cara. Zaman dah moden. Moga ada mereka yang jujur berniaga.

Pengisian Ramadhan #27 : Berazam dan Beramal

Bulan ramadhan merupakan bulan rahmat di mana bulan ramadhan datang setahun sekali dan ia adalah sebaik² bulan, bulan penuh keberkatan, pengajaran, dan dapat melahirkan insan yg bertakwa seandainya betul² menghayatinya dengan sungguh-sungguh. 

Bulan ramadhan bakal berakhir beberapa hari lagi, sebaiknya kita hayati bulan ramadhan kali ini dengan amalan² sepatutnya dan lebih memberi makna.
Credit image : Rusydee Artz
Jika ramadhan kali ni kita banyak melakukan amalan² kebaikan, Ambillah manfaat darinya dengan berazam dan beramal supaya akan datang kita akan menjadi lebih baik dan sentiasa mengingati Allah SWT.

Untuk itu selagi masih di dalam bulan ramadhan ini, sematkan tekad dan azam yang teguh untuk memenuhi dan memaksimakan masa di bulan Ramadhan dengan amalan² kebaikan. Ramadhan ni tanamkan azam untuk meninggalkan noda dan dosa serta bertaubat dengan sebenar²nya daripada semua keburukan, menyesal dan tidak mengulanginya semula. 

Ramadhan adalah bulan taubat. Jika tidak bertaubat pada bulan ini bila lagi mahu bertaubat? Jadikan bulan ramadhan kali sebagai titik permulaan untuk kita berubah ke arah yang lebih baik.

Cara Buat BBQ Durian

Monday, July 13, 2015
Wahh..idea kreatif betul menghasilkan BBQ Durian. Ke durian bakar? Entahlah, kurang pasti pulak. Yang pastinya ada perkataan BBQ masa Fiza tengok di wall facebook ni. Nak cuba buat sendiri memang taklah sebab tak makan durian.

Tapi kalau peminat durian tegar nak mencuba. Mengapa tidak? Mungkin sedapnya luar biasa sedap dari biasa kan. Mana tahu. Cara  nak buat BBQ durian ikut je cara² dalam gambar di bawah ni.
cara-buat-bbq-durian

cara-buat-bbq-durian

cara-buat-bbq-durian
Sumber gambar dari Ary Hifni

Siapa dah pernah cuba boleh share sedap ke tidak. So that, orang lain boleh mencubanya jugak. Selain buah durian, buah kelapa ada juga di bakar dan rasanya lebih sedap. Buah ape lagi yang di bakar menjadi sedap ye? Meh share.


Caramel Cornflake Cookies

Caramel Cornflake Cookies salah satu biskut/kuih raya tanpa bakar yang mudah sangat nak buat. Tak leceh dan simple sangat. Bahan² pun sikit je untuk menghasilkan Caramel Cornflake Cookies ni. Cookies raya yang bakal Fiza buat nanti sebab tak perlu bakar dan senang!
caramel-cornflake-cookies
Sumber dari creationsbykara.com
Bahan 
1/2 cawan gula
1/2 cawan brown sugar
2 cawan mini marshmallows
1 cawan butter
1 tsp vanilla
7 cawan cornflakes

Cara²
1. Campur gula, marshmallow, dan butter dalam periuk/kuali, masak hingga mendidih dengan api sederhana. Biarkan selama 3 minit dan matikan api.
2. Masukkan vanila dan cornflakes, adun rata dan bentukkan menggunakan sudu dan biarkan sejuk.
3. Simpan dalam bekas bertutup.
*Kalau nak nampak lagi menarik, letak dalam paper cup supaya bentuknya terjaga dari berderai. Lepas tu tabur chocolate rice atau topping lain sebagai hiasan.

Jam Dinding IKEA dari Blogger Suriamanda

Jam Dinding IKEA dari Blogger Suriamanda yang dah selamat sampai minggu lepas. Sampai right timing sebab masa tu nak balik kampung dah. Kalau tak, memang lepas balik kampung lah baru ke pos office pergi amek. Good job abang posmen!

Alhamdulillah rezeki bulan lepas dapat hadiah Jam Dinding IKEA dari Blogger Suriamanda untuk top komentator blog bulan June. Suka betul dengan jam dinding IKEA yang comel ni. Jam dinding raya ni..hihi

jam-dinding-ikea-dari-blogger-suriamanda


Terima Kasih kak!

Pengisian Ramadhan #25 : Jaga Pancaindera

Sunday, July 12, 2015
Berpuasa bukan hanya sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja, tapi berpuasa juga menjaga seluruh pancaindera kita dari perkara² yang dilarang Allah SWT. Menjaga hati kita agar tidak sibuk dengan urusan duniawi sahaja. Kita perlu menjaga mata hati kita agar selalu mengingati Allah SWT dan tidak dilalaikan oleh perkara² yang menjauhkan kita dari-Nya supaya amalan kita dapat diterima di sisi Allah.
pengisian-ramadhan-25-jaga-pancaindera
Sumber gambar dari google

Dalam berpuasa kita perlu menjaga seluruh pancaindera:
  1. Menahan pandangan mata dan menjaga hati dari lalai mengingati Allah SWT. 
  2. Menjaga lidah dari bercakap perkara yang sia-sia, mengumpat, berbohong selain menahan dari makan dan minum. 
  3. Mencegah pendengaran kita dari mendengar hal-hal yang dilarang Allah seperti fitnah.
  4. Mencegah anggota-anggota tubuh yang lain dari segala hal yang boleh membawa dosa. Demikian juga makanan dan minuman yang subhat ketika berbuka.
  5. Tidak berlebih-lebihan sewaktu berbuka puasa dan tidak mengikut nafsu yang mana boleh menyebabkan pembaziran. 
  6. Menutup aurat supaya amalan berpuasa kita mendapat pahala dan berkat.
Ada banyak perkara lagi yang perlu kita jaga pancaindera kita supaya kita lebih menghayati bulan Ramadhan dengan sepenuh hati, dengan  seluruh jiwa kita, hati dan pancaindera serta anggota tubuh lain dari hal-hal yang dapat merosakkan nilai-nilai ibadah kita. 

Semoga ramadhan yang penuh berkat ini kita hayati dengan sentiasa mengingati Allah SWT  supaya ramadhan diakhiri dengan  membawa pengampunan dari Allah SWT. Aamiin...

Meminimakan Ruang Dalam Rumah

Saturday, July 11, 2015
Zaman sekarang susah nak dapatkan rumah yang besar sekaligus mempunyai ruang dalam yang besar. Sekarang rumah mahal dalamnya tak luas mana. Itulah yang terpaksa kita terima kan. Rumah kat bandar² ni kalau bukan tanah lot memang boleh renovate depan belakang je untuk luaskan dalam rumah tu.

Demi menjadikan ruang dalam rumah menjadi luas, so kenalah meminimakan ruang dalam rumah tu secara bijak dengan memilih dan menyusun atur perabot yang sesuai. Biar padan dengan ruang rumah kita. Jangan pulak beli perabot besar nak letak dalam rumah yang sempit, makanya jadi sempit lah rumah kita tu nanti.

So Fiza share la gambar yang Fiza jumpa untuk beri idea sikit supaya dapat menjadikan rumah yang kecil tu menjadi lebih besar terutamanya bilik tidur, dapur dan area lain yang boleh kita minimumkan penggunaan ruang.
meminimakan-ruang-dalam-rumah
Sumber dari google
meminimakan-ruang-dalam-rumah
Sumber dari google
meminimakan-ruang-dalam-rumah
Sumber dari IKEA
meminimakan-ruang-dalam-rumah
Sumber dari IKEA
Harap² one day, ade rezeki lebih dapat design rumah sendiri nanti. Tapi kenalah beli tanah dulu kan. Dapat design rumah sendiri mesti lagi puas hati. Sekarang pun tengah dok belajar deco rumah sikit² bagi nampak lebih sesuai dengan ruang rumah. Home Sweet home lah katana, kenalah rasa selesa dan tenang je dok rumah sendiri sampai tak nak keluar rumah.

Pengisian Ramadhan #24 : Perbaiki Hubungan Sesama Manusia

Dalam usaha memperbaiki hubungan kita dengan Allah SWT di dalam bulan ramadhan, kita juga perlu beringat supaya berusaha juga memperbaiki hubungan kita sesama manusia. Perhubungan sesama umat, sesama saudara, sesama jiran tetangga, rakan dan keluarga.
Perbaiki Hubungan Sesama Manusia
Sumber gambar google
Mungkin selama ini pernah berselisih faham ke tidak bertegur sapa ke, ambillah masa bulan ramadhan ni memperbaiki silaturahim antara kita. Biasalahkan, manusia mana yang tidak pernah buat silap walau sebesar mana pun kesilapan yang pernah dilakukan, siapalah kita nak menghukum seseorang  dengan tidak mengambil kisah halnya.

Walau seego mana seseorang itu, inshaAllah di dalam bulan ramadhan jika kita berusaha memperbaikinya semuanya akan baik² sahaja. Bulan ramadhan bulan mulia, hati manusia mudah insaf. Jadinya muhasabah diri masing² perbaiki diri menginsafi perbuatan yang dahulu dan belajar menjadi manusia yang baik akan datang.
Notapink : Maafkan Fiza jika selama kita kenal di alam maya Fiza ada tersilap kata dalam menulis entry yang membuatkan korang terasa hati.

Penggunaan Watermark Gambar

Friday, July 10, 2015
Watermark tu apa? watermark dari segi pemahaman Fiza adalah tanda yang diletakkan di atas gambar atau lagi senang faham adalah cop. *Kalau salah sila betulkan ye. Dah menjadi rutin seorang blogger mesti letak watermark kat gambar sebelum di masukkan ke dalam entry blog. Bukan setakat nak upload kat blog je. Kalau nak upload kat facebook pun dah menggunakan watermark.

Penting ke letak watermark? Penting sangat sebabnya dapat melindungi gambar kita dari dicuri oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Contohnya fake profile facebook, fake artwork dan bermacam² jenis fake yang dorang claim adalah hasil kerja sendiri dan gambar sendiri.

penggunaan-watermark-gambar

Salah satu kesalahan pengunaan watermark yang Fiza tengok  ada yang menggunakan gambar dari carian google dengan meletakkan watermark sendiri. Mentang² gambar yang dicari tu takde watermark terus claim gambar sendiri dan letak watermark. Itu salah ye. Kalau nak masukkan dalam blog sekalipun boleh tulis credit kepada google atau ada watermark kat gambar tu boleh terus credit pasal owner.

Dengan cara itu, gambar asal daripada tuan punya gambar dapat di jaga. Oleh sebab tu memang penting letak watermark kat GAMBAR SENDIRI bukan gambar yang di ambil dari orang lain. Gambar orang lain tu milik orang lain maksudnya. Kalau gambar kita di ambil dan orang letak watermark dia, dah tentu kita sendiri pun tak suka.

penggunaan-watermark-gambar

Demi menjaga hak sendiri kenalah letak watermark supaya orang tak boleh buat sesuka hati. Sama juga kaedahnya dengan mengambil testimoni orang lain untuk melariskan produk dan bermacam² lagi penyalahgunaan gambar ni. 

Letak watermark juga salah satu cara untuk promote hak milik kita juga sebenarnya. Contoh kalau orang cari sesuatu dan nampak gambar kita ada watermark tu, dia akan terus cari info dari watermark tu sendiri kan.

So watermark memainkan peranan yang penting dalam gambar. Mulai sekarang, jangan lupa letak watermark gambar memasing ye. Nak order watermark, meh order kat Fiza..ehh promote sekali pulak.

Pengisian Ramadhan #23 : Zakat Fitrah

Pembayaran zakat fitrah dibayar pada bulan Ramadhan sahaja mulai 1 Ramadhan hingga 1 Syawal sebelum solat sunat Aidilfitri. Zakat fitrah boleh dibayar kepada amil-amil yang dilantik Majlis Agama Islam negeri masing-masing.

Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadan, dan zakat Fitri. Zakat fitrah adalah sebagai penyuci bagi orang yang berpuasa daripada melakukan perbuatan keji dan buruk juga untuk dijadikan sumber keperluan orang asnaf ketika 1 Syawal (siang & malam).
pengisian-ramadhan-23-zakat-fitrah
Sumber gambar dari google
Syarat Zakat Fitrah
  1. Islam
  2. Mempunyai sesuatu (makanan, harta, atau wang) yang lebih daripada keperluan diri sendiri dan keperluan orang yang ditanggung nafkahnya untuk satu hari siang dan malam Hari Raya itu.
  3. Dapat menemui dua masa – akhir Ramadan dan awal Syawal. Orang yang meninggal dunia sebelum terbenam matahari atau anak yang dilahirkan selepas matahari terbenam malam satu Syawal itu tidak wajib fitrah ke atasnya.
Kewajipan zakat fitrah
  1. Ketua keluarga wajib membayar zakat fitrah untuk dirinya dan juga tanggungannya.
  2. Jika salah satu dari tanggungannya meninggal dalam bulan puasa, maka orang itu terlepas daripada membayar zakat fitrah.
Hukum Zakat Fitrah
Zakat fitrah adalah wajib atas setiap muslim dan muslimah.
Hikmah Zakat Fitrah
Sebagai pembersih bagi orang yang berpuasa dari perbuatan yang sia-sia dan yang kotor, dan sebagai makanan bagi orang-orang miskin.

Siapakah Yang Wajib Mengeluarkan Zakat Fitrah
Yang wajib mengeluarkan zakat fitrah ialah orang muslim yang merdeka yang sudah memiliki pendapatan melebihi keperluan dirinya sendiri dan keluarganya untuk kehidupan seharian. Di samping itu, ia juga wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk orang-orang yang menjadi tanggungannya seperti isterinya dan anak-anaknya,

Berikut adalah kadar zakat fitrah bagi tahun 2015M / 1436H untuk setiap negeri di Malaysia. Kadar bayaran zakat fitrah ditetapkan oleh Majlis Agama Islam negeri (bagi Malaysia) berdasarkan nilai satu gantang Baghdad atau bersamaan 2.7kg beras yang dimakan oleh majoriti penduduk negeri masing-masing.

Kadar Zakat Fitrah 2015 Bagi Negeri Seluruh Malaysia
Negeri
Kadar Zakat Fitrah
Kelantan
RM7.00
Terengganu
RM4.60, RM6.80 & RM7.40*
Pahang
RM7.00
Perlis
RM6.50
Kedah
RM7.00
Pulau Pinang
RM7.00
Perak
RM7.00
Selangor
RM7.00
Negeri Sembilan
RM6.50
Melaka
RM6.70
Johor
RM5.00 & RM8.00*
Sarawak
RM7.00
Sabah 
RM7.00
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya and Labuan
RM7.00
*Untuk Johor dan Terengganu, kadar berbeza mengikut gred beras. Credit -malaysiatercinta.com

Alhamdulillah dah selesai husband bayar zakat fitrah untuk kami berdua.
Zakat Fitrah

Cara Kurus dan Hilang 10kg Dalam Masa 15 Hari

Thursday, July 09, 2015
Mesti excited nak tahu Cara Kurus dan hilang 10kg Dalam Masa 15 Hari dengan hanya mengamalkan diet (pemakanan seimbang) tanpa ubat kurus mahupun supplement kurus. Dengan mengamalkan diet dan berdisiplin mengamalkannya inshaAllah akan memberikan hasil dalam 15 hari.

Cara berdiet adalah lebih selamat dan menyihatkan sekiranya kita ikut aturan pemakanan yang betul bukan menyeksa diri. Sesiapa nak kurus dan nak cabar diri sendiri kurus dalam masa 15 hari boleh amalkan cara pemakanan dari hari pertama hingga ke 15 yang Fiza share kat bawah ni. Percaya atau tidak kenalah cuba sendiri. 

Cara Kurus dan Hilang 10kg Dalam Masa 15 Hari

Cara Kurus dan Hilang 10kg Dalam Masa 15 Hari

Cara Kurus dan Hilang 10kg Dalam Masa 15 Hari

Cara Kurus dan Hilang 10kg Dalam Masa 15 Hari

Cara Kurus dan Hilang 10kg Dalam Masa 15 Hari
sumber gambar² dari facebook

Kunci utama pada penurunan 10kg dalam masa 15 hari kenalah betul² disiplin ikut jadual pemakanan yang disediakan. Kalau nak betul² berjayalah. Jangan hangat² tahi ayam je. Dan jangan nak kurus nak kurus tapi tak usaha apepun. Bila nak kurusnya???

So bagi yang nak kurus tu bolehlah mencuba. Kalau berjaya silalah share supaya dapat jadikan sumber inspirasi pada mereka yang teringin nak kurus tu. Fiza sekadar share maklumat je. Teringin nak mencuba tapi jiwa kena kental lah tahan godaan makanan tu.

Cara ni lebih kurang macam Diet Atkins. Tapi kalau ada yang nak cuba diet atkins tu boleh dapatkan maklumat Teknik Kurus dengan Diet Atkins yang lengkap. Klik banner bawah ni.


*Boleh print/save gambar dan artikel ni dengan menekan simbol 3gear disebelah atas kanan entry. Terima kasih   

Notapink : bulan puasa ni jangan pulak berniat untuk kurus ye. Dah salah niat tu. Berpuasa kerana Allah SWT. 

Servis Kereta Sebelum Raya

Lagi seminggu lebih kita bakal menyambut Hari Raya kan. Sebelum tu kenalah buat persediaan untuk balik ke kampung terutamanya servis kereta sebelum raya. Penting sangat untuk kita pastikan kenderaan yang kita naiki dalam keadaan baik untuk pulang ke kampung dan beraya nanti.

Bila kenderaan dah diservis, dapat mengelakkan dari masalah kerosakan di tengah jalan, kemalangan dan sebagainya. Sekaligus dapat mengurangkan jammed sebab selalunya jammed juga berpunca dari kenderaan rosak di tengah jalan.

Kalau nak balik ke kampung dengan lancar sebelum pulang beraya, kenalah servis kereta sebelum balik kampung atau sebelum raya. Selain itu, rancang perjalanan balik kampung dalam masa yang terbaik untuk elakkan jammed.

Alhamdulillah semalam husband dah settle servis kereta. Habis juga dalam RM1++. Bab servis kereta ni memang sentiasa ikut mileage yang ditetapkan. InshaAllah kalau maintenance kereta dijaga mesti kereta terjaga dalam tempoh masa yang lama. Kalau tahu guna je tapi tak check, tak maintain memang asyik² rosak je la. Sekali rosak memang habis duit banyak. So jagalah kenderaan yang ada dengan sebaik mungkin.

Dah settle servis, perodua staff bagi gift sempena raya. Dapatlah sampul duit raya dan kuih raya ni. Rezeki servis kereta di musim perayaan.

servis-kereta-sebelum-raya

Kalau belum servis kereta tu, pergi servis cepat² dan make sure macam biasa buatlah appointment dulu. Kalau walk in memang jenuh la nak menunggu turn kalau ramai.

Pengisian Ramadhan #22 : Mencari Malam Lailatul Qadar

Mencari Malam Lailatul Qadar iaitu  satu malam pada Ramadan yang penuh berkat, malam yang mengandungi banyak kebaikan kerana pada malam itu malaikat turun membawa rahmat dan kesejahteraan seperti diterangkan dalam al-Quran.

Mencari Malam Lailatul Qadar
Sumber gambar dari google
Agung dan mulianya Lailatul Qadar sehingga Rasulullah SAW menyeru kepada umatnya melakukan persediaan menyambut dan menghayati malam yang berkat itu. Ibadah yang boleh dilakukan seperti membaca Al-Quran, berzikir, beristighfar, bertaubat dan berdoa pada malam yang berkat itu yang dipanggil I'tikaf.

Sebenarnya Ramadhan,Al-Quran dan malam Lailatul Qadar adalah gandingan yang mempunyai hubungan sangat rapat. Al-Quran diturunkan pada malam Lailatul Qadar, pada Ramadan.
"Sesungguhnya Kami menurunkannya (al-Quran) ini pada malam Lailatul Qadar. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam Lailatul Qadar itu?Lailatul Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara. Sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!" (Al-Qadr:1-5)
Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi Muhammad s.a.w bersabdanya, bermaksud: "...sesiapa menghayati malam Lailatul Qadar dengan mengerjakan solat (dan pelbagai ibadat lain), sedang dia beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya dia diampunkan dosanya yang lalu." (Hadis sahih riwayat Bukhari)
Malam Lailatul Qadar mempunyai keberkatan dan kebaikan berlimpah ruah, sehingga dikatakan tiada tandingan berbanding malam lain dan tidak dinyatakan dengan jelas pada hari tertentu. Ia di katakan berlaku pada malam yang ganjil samada pada malam 21, 23, 25, 27 dan 29 Ramadhan. Ada hadis yang menyatakan Lailatul Qadar pernah ditemui pada zaman Rasulullah s.a.w pada malam 21 Ramadan dan malam 23 Ramadan.

Malam penuh berkat itu dirahsiakan supaya setiap orang Islam bersungguh-sungguh dalam menghayati 10 malam terakhir Ramadhan dengan amal ibadah serta memberikan pengharapan yang tinggi kepada Allah SWT supaya dapat bertemu malam berkenaan.

Akan tetapi apa yang penting adalah ketaatan kita beribadah kerana Allah SWT semata-mata dan ganjaran orang yang beribadah adalah terjamin, sama ada di dunia atau di akhirat. Apa yang penting sekali ialah menghayati malam² terakhir Ramadhan dengan amal ibadat, beriman dengan yakin bahawa Lailatul Qadar itu adalah benar dan dituntut menghayatinya dengan amal ibadah semata-mata ikhlas dengan mengharapkan rahmat dan reda-Nya.

Wallahu a’lam. Moga kita semua dipertemukan dengan Malam Lailatul Qadar. Aamiin...

Design Langsir Rumah

Wednesday, July 08, 2015
Langsir raya antara persiapan raya yang kebiasaanya kita selalu buat. Nampaknya tahun ni masih mengekalkan langsir raya tahun lepas. Sebab cadangnya nak cat rumah sekali dan sekali dengan langsir. Disebabkan kerja mendeko rumah masih KIV. So kita plan dulu apa yang perlu. Antaranya design langsir rumah.

Raya tahun ni mesti semua dah siap prepare langsir raya kan? Kalau yang bertukar langsir tahun ni lah. Tapi ada juga yang buat last minit. Tapi sekarang tak perlu risau kalau buat last minit pun sebab design langsir terkini buat simple pun nampak cantik.

Contohnya langsir ni, berkenan sungguh la Fiza dengan warna dan stylenya.  Kalau Fiza, mungkin day curtain tu guna warna putih je tanpa corak. Style langsir ni di ikat tepi pun menarik. Simple pun bergaya!

design-langsir-rumah

Yang ini simple juga nampak style. Siap sekali dengan blinds. Cantik jugak ni. Macam kurang jahitan sebab lebih focus pada ruffles tu. Menarik jugak ni.

design-langsir-rumah

Yang ni nampak mewah tapi masih mengekalkan ciri² simple sebab guna kain jenis plain dan semestinya kurang jahitan tanpa lace ke ape ke. Simple je kan? Nampak mewah pun ada macam ni tak perlu keluar bajet banyak. Beli kain 2 warna je dah cukup dapat langsir macam ni.

design-langsir-rumah

Yang 3 ni antara paling simple dan senang nak buat. Esok nak raya pun boleh buat. Langsir simple macam ni biasanya corak dia stripes dan ada tones kontra so takdelah nampak simple sangat. Kotemporari style!

design-langsir-rumah
Sumber semua gambar dari google
Harap² terlaksana salah satu design langsir ni nanti. Senang nak tukar ganti dan senang nak jahit sendiri. Tapi mesin jahit non hado buat masa ni. Kenalah beli mesin jahit dulu.

Okay antara design² langsir kat atas ni mana yang paling cantik? Apepun nak buat design lain biar bersesuaian dengan suasana rumah kan. Tapi ada juga yang tak kisah asalkan tingkap bertutup. Ikut masing² punya style lah kan. ^__^

Auto Post Signature

Auto Post  Signature