Ranking Alexa azhafizah.com July 2015

Ranking Alexa azhafizah.com July 2015 menurun untuk ranking Malaysia. Global Rank naiklah juga. Prestasi blog tak berapa nak bagus. Blog beraya lama sangat kot haritu, padahal 2 3 hari je cuti. Nak buat macamana kan. Biasalah tu turun naik rank. Yang penting kena record untuk performance blog sendi…

Air Sejuk Vs Air Panas

Suka mandi air panas atau sejuk?? Mana² pilihan pun ada kebaikannya. Tapi janganlah pulak masa cuaca tengah panas nak jugak mandi air panas. Memang mintak kulit melecur agaknya. Musim panas ni memang jarang mandi air panas. Tapi kalau waktu pagi takde air panas gigil nak mandi. Ketap gigi je la..

Tragedi Eskalator

Semalam berlaku lagi satu tragedi eskalator yang telah meragut nyawa seorang ibu. Sebelum ni pun dah banyak kita dengar berita tragedi maut berkaitan dengan eskalator yang mangsa kebanyakkannya adalah kanak². Ada yang jatuh, ada yang tersepit dan macam² lagi. Tak sanggup nak ingat dan nak letak gam…

Ayam Masak Lomak Cili Api Resepi Mak Mertuo Den

Kemain tajuk taknak mengalah. Kelas betul nama resepi dia. Ayam masak lomak cili api resepi mak mertuo den tu! Teringin pulak makan lauk ayam masa lemak cili api ni. Teringat pulak dengan resepi mak mertua yang sodap tu. Cukuplah lauk berbuka untuk hari ni. Satu lagi menu sayur campur je.

Suka mas…

Madagascan Vanilla Flower Perfume Oil Paling Menepati Citarasa

Dalam banyak²  perfume yang Fiza beli, Madagascan Vanilla Flower Perfume Oil Paling Menepati Citarasa yang tiada tandingan dengan perfume lain..Kemain puji melabung ye? Bukan puji tapi fakta! Sebelum ni memang ada try beli perfume lain dan bermacam jenis tapi last² setia kepada yang satu ni jugak!

Hadiah Top Komentator Julai & Ogos.

Awal sikit update hadiah² untuk Top Komentator Julai & Ogos Blog Sihatimerahjambu sebab dah beli hadiah awal. So nak bagi semangat sikit untuk mereka yang rajin komen untuk dapatkan hadiah²  yang seberapa ni tapi comel. Cantik buat perhiasan dan deco² rumah untuk mereka yang berminat.
Untuk me…

Key Cabinet Yang Lebih Sistematik Simpan Segala Kunci²

Nak beli barang lain ternampak pulak Key Cabinet yang comel ni. Bukan Fiza je tergoda, husband pun sama! Memang sepadanlah kan dua orang laki bini ni. Apa lagi, husband pulak yang beria² nak beli. Fiza okay je..hehe
Dapatlah beli key cabinet ni yang lebih sistematik simpan segala kunci. Sebelum ni…

Pengisian Ramadhan #29 : Elakkan Berhutang

Membuat persiapan raya adalah sebagai tanda meraikan kejayaan melawan hawa nafsu selama sebulan berpuasa di dalam bulan ramadhan. Walaubagaimanapun tuntutan agama itu perlu dilaksanakan dalam keadaan yang bersederhana dan tidak membebankan.
Apa yang kita nampak zaman sekarang asal nak raya je semu…

Raya Dulu Vs Raya Sekarang

Raya Dulu Vs Raya Sekarang banyak bezanya. Kebanyakkan yang lama telah dilupakan dan tidak dibuat zaman sekarang. Telan dek zaman katanya. Bila zaman dah berubah, adat dan cara lama makin dilupakan.

Kalau dulu mak kita susah payah buat kuih sendiri je tak de yang beli. Sekarang senang je, beli teru…

Tips Keselamatan Meninggalkan Rumah di Musim Perayaan

Ada yang dah balik kampung ke? Yang dapat cuti awal, awallah balik kampung kan. Tak kisahlah balik kampung awal atau lambat yang penting kita kena pastikan Keselamatan Meninggalkan Rumah di Musim Perayaan bagi mengelakkan kejadian yang tidak di ingini berlaku selepas kita balik dari kampung nanti.…

DIY Dress Comel dari Baju Kemeja Lama

Orang kata barang lama jangan dibuang sebab ada kegunaanya nanti. Contohnya kalau ada kemeja lama yang terkoyak sikit ke atau kemeja lama yang tak pakai lagi tu bolehlah buat dress comel untuk anak perempuan. Selain dapat berjimat dapat juga dress comel dari hasil kerja sendiri. Ada valuenya terse…

Cara Untuk Mengenalpasti Handphone Original

Haru satu Malaysia dek kerana handphone Oppo sebijik yang dikatakan tidak original tu. Tak tahu mana cerita yang betul sebenarnya. Bagi kita sebagai pengguna, kalau nak membeli gajet kenalah survey dan ambil tahu maklumat gajet tersebut sebelum membeli. Ini bagi mengelakkan kejadian membeli handph…

Pengisian Ramadhan #27 : Berazam dan Beramal

Bulan ramadhan merupakan bulan rahmat di mana bulan ramadhan datang setahun sekali dan ia adalah sebaik² bulan, bulan penuh keberkatan, pengajaran, dan dapat melahirkan insan yg bertakwa seandainya betul² menghayatinya dengan sungguh-sungguh. 
Bulan ramadhan bakal berakhir beberapa hari lagi, seba…

Cara Buat BBQ Durian

Wahh..idea kreatif betul menghasilkan BBQ Durian. Ke durian bakar? Entahlah, kurang pasti pulak. Yang pastinya ada perkataan BBQ masa Fiza tengok di wall facebook ni. Nak cuba buat sendiri memang taklah sebab tak makan durian.
Tapi kalau peminat durian tegar nak mencuba. Mengapa tidak? Mungkin sed…

Caramel Cornflake Cookies

Caramel Cornflake Cookies salah satu biskut/kuih raya tanpa bakar yang mudah sangat nak buat. Tak leceh dan simple sangat. Bahan² pun sikit je untuk menghasilkan Caramel Cornflake Cookies ni. Cookies raya yang bakal Fiza buat nanti sebab tak perlu bakar dan senang! Bahan  1/2 cawan gula 1/2 cawan br…

Jam Dinding IKEA dari Blogger Suriamanda

Jam Dinding IKEA dari Blogger Suriamanda yang dah selamat sampai minggu lepas. Sampai right timing sebab masa tu nak balik kampung dah. Kalau tak, memang lepas balik kampung lah baru ke pos office pergi amek. Good job abang posmen!
Alhamdulillah rezeki bulan lepas dapat hadiah Jam Dinding IKEA dari…

Pengisian Ramadhan #25 : Jaga Pancaindera

Berpuasa bukan hanya sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja, tapi berpuasa juga menjaga seluruh pancaindera kita dari perkara² yang dilarang Allah SWT. Menjaga hati kita agar tidak sibuk dengan urusan duniawi sahaja. Kita perlu menjaga mata hati kita agar selalu mengingati Allah SWT dan tidak di…

Meminimakan Ruang Dalam Rumah

Zaman sekarang susah nak dapatkan rumah yang besar sekaligus mempunyai ruang dalam yang besar. Sekarang rumah mahal dalamnya tak luas mana. Itulah yang terpaksa kita terima kan. Rumah kat bandar² ni kalau bukan tanah lot memang boleh renovate depan belakang je untuk luaskan dalam rumah tu.
Demi me…

Pengisian Ramadhan #24 : Perbaiki Hubungan Sesama Manusia

Dalam usaha memperbaiki hubungan kita dengan Allah SWT di dalam bulan ramadhan, kita juga perlu beringat supaya berusaha juga memperbaiki hubungan kita sesama manusia. Perhubungan sesama umat, sesama saudara, sesama jiran tetangga, rakan dan keluarga. Mungkin selama ini pernah berselisih faham ke …

Penggunaan Watermark Gambar

Watermark tu apa? watermark dari segi pemahaman Fiza adalah tanda yang diletakkan di atas gambar atau lagi senang faham adalah cop. *Kalau salah sila betulkan ye. Dah menjadi rutin seorang blogger mesti letak watermark kat gambar sebelum di masukkan ke dalam entry blog. Bukan setakat nak upload ka…

Pengisian Ramadhan #23 : Zakat Fitrah

Pembayaran zakat fitrah dibayar pada bulan Ramadhan sahaja mulai 1 Ramadhan hingga 1 Syawal sebelum solat sunat Aidilfitri. Zakat fitrah boleh dibayar kepada amil-amil yang dilantik Majlis Agama Islam negeri masing-masing.
Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadan, …

Cara Kurus dan Hilang 10kg Dalam Masa 15 Hari

Mesti excited nak tahu Cara Kurus dan hilang 10kg Dalam Masa 15 Hari dengan hanya mengamalkan diet (pemakanan seimbang) tanpa ubat kurus mahupun supplement kurus. Dengan mengamalkan diet dan berdisiplin mengamalkannya inshaAllah akan memberikan hasil dalam 15 hari.
Cara berdiet adalah lebih selama…