Pengisian Ramadhan #9 : Menutup Aurat

Friday, June 26, 2015

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Hukum menutup aurat dalam Islam adalah WAJIB. Wajib ye. Kalau dah hukumnya wajib, berdosa tak tutup aurat. Memang takde syarat sah berpuasa dengan menutup aurat akan tetapi pahala puasanya tiada. Seolah olah melakukan ibadah yang sia². 
pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat
Ini kerana ketika dia berpuasa, dia berada dalam keadaan yang tidak menutup aurat (sentiasa berdosa) walaupun melakukan ibadah lain. Pahalanya tak dapat nak cover dosanya yang lebih banyak dari pahala. Walaupun  puasanya sah tetapi tiada pahala berpuasa sekadar menahan lapar dan dahaga seperti tiada gunanya berpuasa. Mesti korang tak nak buat sesuatu yang sia² kan.

Bagaimana dengan ibadah lain pula? Walau siapapun kita sekarang atau kita yang sebelumnya terdapat khilaf dalam diri kita, dalam bulan Ramadhan yang berkat ni kita boleh mulakan azam yang baru dengan menutup aurat, konsisten sampai bila² pun bukan di dalam bulan Ramadhan je.

Alhamdulillah Fiza telah melakukannya. Ku yang dahulu bukanlah yang sekarang. Tanamkan azam dalam diri okay! Baguslah kalau sentap, dengan kesentapan itu akan merubah hidup lebih baik kerana sedar diri.

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat

Pada yang mula nak berubah tu. 

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat
Sumber semua gambar dari google

Selamat memperbaiki diri. Sama samalah kita. Nasihat itu tandanya sayang.

With Love, Sihatimerahjambu

13 comments

  1. moga kita dijauhkan dari perkara macam tu kan fiza

    ReplyDelete
  2. sama2 kt perbaiki diri kt.. tq share fiza =)

    ReplyDelete
  3. InshaALLAH.... one day.... nk pkai stokin tuuu.. handsock pn kdg2, huhu~
    adik nona, keluar mandi dri toilet kt kmpung pn pkai stokin,,, Allahu....
    segan nonaa~

    ReplyDelete
  4. Smg sis fiza ditetapkan iman juaaa :) dan terus beramal hanya kerna DIA, Amin !

    ReplyDelete
  5. InsyaÁllah...perubahan yang slow² akan berkekalan selamanya..Amin...

    ReplyDelete
  6. Sama2 kita istiqomah dalam menutup aurat

    ReplyDelete
  7. nak berubah bukan boleh mendadak. slow2. insyaAllah niat berubah kerana Allah ^^

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.