Ranking Alexa azhafizah.com August 2015

Nampaknya Ranking Alexa azhafizah.com August 2015 ada peningkatan dalam rank  Malaysia dan penurunan dalam global rank. Kebiasaannya memang macam tu. Kalau satu naik, satu turun. Tak pernah dua² naik atau dua² turun. Takpelah, asalkan ada yang naik dan jangan menurun je. Rosak performance blog nan…

Freebies Label Tag/Sticker

Morning Sunday Sunshine! Rutin hari ahad biasanya housekeeping bersama dan bersantai je la. Kalau korang takde apa nak buat hari ahad tu, bolehlah housekeeping juga dan mendeko² rumah biar bertambah kemas dan cantik. Kalau rajin, bolehlah DIY Sticker label untuk rempah ratus  ke, fail² bil ke, goo…

Cara Menggunakan Chopstick Dengan Betul

Ada yang tak pandai nak menggunakan chopstick? Sebenarnya senang je nak guna chopstick ni. Nak tahu cara menggunakan chopstick dengan betul? Boleh rujuk dalam gambar di bawah ni. Kalau nak pandai guna chopstick tu, rajin²lah practice ye. Amacam? Okay tak? Mula² memang susah tapi kalau dah biasa ja…

Bukan Sekadar Hanya Buat Contest, Giveaway dan Segmen

Peringatan untuk diri dan untuk blogger yang rajin buat contest, giveaway dan segmen. Memang seronok buat contest, giveaway dan segmen ni sebab selain berkongsi rezeki yang ada dapat jugak menambahkan rakan blogger serta menaikkan traffic blog. Akan tetapi bukan sekadar hanya buat contest dan semu…

Resepi Chicken Chop Mudah

Ingatkan buat chicken chop ni susah sangat rupanya senang sangat. Okay, Fiza share resepi chicken chop paling mudah. Kalau nak cuba silakan cuba cara Fiza ni kalau nampak mudah lah. hehe.. Rasanya tak mengecewakan. Kira jimat dari makan kat luar.  Nak senang buat chicken chop beli je ayam bahagian…

10 Peribahasa Moden

Huh! Tak sangka zaman moden ni wujud juga peribahasa moden rupanya. Mana datangnya peribahasa moden ni? Rajin betul yang menciptanya tapi JANGAN sesekali DIGUNAPAKAI untuk pembelajaran di sekolah atau dalam erti kata lain digunakan oleh pelajar. Takut nanti terbawak² digunakan di sekolah dan dalam…

Romantika Candle Light Dinner

Sempena anniversary 2nd years ni nak juga something yang romantik kan. Lebih bagus di tambah kemanisan dengan menyediakan hidangan bersama² untuk dinner. Barulah romantika candle light dinner namanya. Eh dah macam romantika  rancangan astro pulak dah.
Dalam takde idea nak buat apa untuk anniversar…

Dinner In The Sky Malaysia

Sesuatu yang baru wujud di Malaysia yang pasti mesti ramai yang teruja nak merasai pengalaman makan malam menjamu menjamu selera di atas platform tergantung di udara pada waktu malam, dengan pemandangan indah Petronas Twin Towers dan Menara Kuala Lumpur yang lebih dikenali dengan nama Dinner In Th…

Idea Sambut Ulang Tahun Perkahwinan

Beberapa hari lagi genap 2 tahun usia perkahwinan Fiza dan husband. Macam cepat je dah 2 tahun. So tengah mencari idea untuk sambut ulang tahun perkahwinan kedua ni. Sesiapa yang banyak idea tu mehla sikit idea bagi kat Fiza ni.
Tahun lepas cuma dinner je kat luar. Simple je. Lepak dan bersantai m…

Rawatan Meruang

Rawatan Meruang ialah amalan yang dilakukan oleh wanita untuk membersihkan rahim. Dilakukan setiap kali berhadas besar. Samada selepas haid, kedatangan nifas atau selepas bersenggama dengan suami supaya rahim lebih bersih dan sihat. Rawatan meruang ini merupakan rawatan tradisional yang sangat di t…

Kitar Semula Barang Yang Boleh Digunakan

Seronok melihat mereka yang kreatif menghasilkan sesuatu yang baru dari barangan terpakai. Dari terbuang baik kitar semula barang tersebut untuk menghasilkan sesuatu yang boleh digunakan. Dalam masa yang sama lebih penjimatan.
Sekarang ni dah banyak barangan yang telah di hasilkan dari botol plast…

Cubaan Membuat Tom Yam Pekat

Gigih tau hari ni buat tom yam ikut resepi Tom yam pekat yang Fiza share semalam tu. Memang pekat benar tapi Fiza tambahkan air sikit sebab taknaklah pekat sangat pun. Memang menjadi kepekatan tu. Nak buat pun senang je kan. Buat pun sikit je la sebab nak makan pun sorang je sebab husband tak suka…

Dodol Original Melaka

Dodol antara juadah raya yang wajib ada. Paling sedap kalau dibuat secara tradisional bukan guna mesin. Nak dapatkan dodol yang original boleh terjah Fanpage Dodol Original Melaka. Dah siap pack kecik² so senang nak makan terus masuk mulut.
Buat letak dalam goodie bag pun bagus juga idea tu. At lea…

Ayam Goreng Madu

Nasi dah masak tapi nak masak lauk ape ye? Semalam dah masak ikan. Hari ni masak ayam pulak. Tetiba rasa nak masak nasi ayam. Tapi bahan tak cukup. Nasi pulak dah masak. So kita masak ayam goreng madu je la. 
Ratah je pun sedap ni. Cara nak masak sama macam masak ayam nasi ayam tu. Boleh amek rese…

Resepi Tom Yam Pekat

Ketemu juga dengan  Resepi Tom Yam pekat dari Resepi Sheila Rusly . Sheila Rusly memang pandai masak pun kan. Memandangkan memang suka tom yam pekat kaw punya. So simpan dalam blog dulu. Senang nak mencari nanti kan. Sesiapa yang suka tom yam pekat tu moh lah kita pakat mencuba resepi kak Sheila n…

Eksperimen Cucur Bawang Bilis Cheese

Menu tea time petang tadi bereksperimen buat cucur bawang bilis cheese gabungan dari bahan tradisional dan western. Motif utama nak buat cucur bilis, dalam masa yang sama letak bawang dan nak bagi pedas sikit letak lada kering.

Then tetiba rasa nak makan cheese. So apakata campurkan sekali slice ch…

Nama Nama Bayi Perempuan yang Bagus

Nama memainkan peranan dan sifat seseorang itu. Oleh sebab itu, penting untuk ibu bapa memberi nama anak² mereka dengan nama yang bagus, baik serta mempunyai maksud yang baik dalam Islam. Ini antara nama nama bayi perempuan yang bagus bermula dari abjad A sampailah Z. Pilih mana yang terbaik.
Sajal…

Fenomena Vape

Semakin ramai nampaknya pemilik vape tak kira lelaki atau perempuan. Dah jadi satu fenomena vape. Yang lelaki dah biasa kita nampak hisap rokok. Yang perempuan pulak tanpa segan silu upload gambar dengan kepulan asap vape tu. Bangga mungkin? Tanpa sedar imej bertudung tu sepatutnya mencerminkan ap…

DIY Banner Transform Ala² Photo Canvas

Projek malam tadi sebenarnya nak transform banner kepada ala² Photo Canvas. Di sebabkan Fiza ada satu banner 6x2 kaki melintang jenis PVC roll up tu, tak tahu nak buat apa. Kalau gantung sahaja nampak tak cantik pulak kan. Lagipun material tu jenis synthetic. Memang cantik kalau di buat ala² Photo…

Honeymoon Mewah di Bora Bora Island

Alangkah seronoknya kalau diberi peluang honeymoon mewah di Bora Bora Island seperti Hanis Zalikha dan Hairul Azreen tu kan. Rezeki mereka tu. Bora Bora Island adalah tempat paling indah dengan permandangan yang cukup cantik sesuai untuk pasangan berbulan madu.

Untuk menginap di Resort mewah di Bo…

Powerbank Pineng Murah Original di 11street.my

Lepas dapat voucher RM20 dari 11streert.my hadiah top komentator blog suriaamanda, terus shopping beli Powerbank Pineng Murah Original di 11street.my. Tanpa berlengah lagi kita terus shopping. Bukan apa sebab nanti dok simpan terus lupa.
Dari lupa baik shopping siap². Sebenarnya tak tahu nak beli …