10 Peribahasa Moden

Monday, August 24, 2015

Huh! Tak sangka zaman moden ni wujud juga peribahasa moden rupanya. Mana datangnya peribahasa moden ni? Rajin betul yang menciptanya tapi JANGAN sesekali DIGUNAPAKAI untuk pembelajaran di sekolah atau dalam erti kata lain digunakan oleh pelajar. Takut nanti terbawak² digunakan di sekolah dan dalam exam. 
peribahasa-moden
Sumber dari mushmello.com
Cubit Paha Kanan, Paha kiri juga terasa
Maksud : jika seorang ahli keluarga mendapat kesusahan, ahli-ahli yang lain juga turut menghadapi kesusahan.
Peribahasa moden ni tersirat juga maksudnya ye? Ada betulnya juga. Kelakar pun ada. Guna sekadar suka² je..

1.Bagaikan smartphone tiada data internet. 
Maksudnya : Org yg punyai byk ilmu tapi tidak dimanfaatkan ilmunya. 

2.Ibarat whatsapp dan facebook. 
Maksudnya : 2 orang yang bersahabat baik. 

3.Bagaikan twitter tiada followers. 
Maksudnya : Melakukan kerja yang sia-sia. 

4.Bagaikan akaun instagram tiada bergambar. 
Maksudnya : Org yg tidak mendatangkan manfaat kepada sesiapa. 

5.Bagaikan camera 360 
Maksudnya : Org yg suka menipu org lain. 

6.Ibarat look arround menggunakan weechat. 
Maksudnya : Org yg rajin bersilaturrahim. 

7.Seperti ada whatsapp tapi tak boleh download gambar. 
Maksudnya : Org yang tidak dapat maklumat sepenuhnya. 

8. Ibarat status facebook tiada orang like. 
Maksudnya : Orang yg tidak dipedulikan oleh orang lain. 

9.Sudah ada whatsapp, wechat berguna juga. 
Maksudnya : Orang yang sering memanfaatkan sesuatu. 

10.Bagaikan diviral di dalam YouTube 
Maksudnya : Sesuatu berita yang telah dihebohkan.

Sumber dari group whatsapp

19 comments

  1. so unique ! marah cikguu2 bahasa, hahaha

    ReplyDelete
  2. betul2 moden ni, hehehehe

    btw, jgn lupa daftar second extra income dgn Amora secara free :)
    http://emyyyyemyyyy.blogspot.com/2015/08/free-income-with-amora.html

    ReplyDelete
  3. hahaha.. kan.. pernah terbaca.. mengikut keadaan zaman.. hihi

    ReplyDelete
  4. by the way, PG tag a'a dekat sini :)
    http://mrsyatie.blogspot.com/2015/08/giveaway-voucher-emel-melinda-looi.html

    ReplyDelete
  5. hadoi! memacam diorang ni ekk :)
    ada aje idea ha ha ha...
    tapi, ada betul nyer maksud semua tu :)

    ReplyDelete
  6. zaman semakin moden peribahasa pun semakin moden, ada logiknya gak..hehe

    ReplyDelete
  7. betul2, ade logiknya gakk, shomel2 peribahasa, TEPAT kann

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.