Resepi Tom Yam Pekat

Monday, August 17, 2015

Ketemu juga dengan  Resepi Tom Yam pekat dari Resepi Sheila Rusly . Sheila Rusly memang pandai masak pun kan. Memandangkan memang suka tom yam pekat kaw punya. So simpan dalam blog dulu. Senang nak mencari nanti kan. Sesiapa yang suka tom yam pekat tu moh lah kita pakat mencuba resepi kak Sheila ni.

Tapi ni tepek gambar tom yam beli yang memang pekat kaw giler.

Bahan²
Blend
1. Tomato sebijik
2. Lada merah sebijik
3. Bawang putih 2 ulas
4. Bawang besar separuh

Hiris
1. Bawang besar 1 bijik
2. Bawang putih 2 ulas

Ketuk
1. Halia 1cm
2. Cili 3 bijik
3. Serai 2 bijik

Potong²
1. Sayur2 campur2
2. Tomato belah 4
3. Ayam size ikut citarasa masing2

Cara Membuatnya
Tumis bahan hiris
Masukkan ayam
Masukan bahan blend
Masukkan pes tomyam
Masukkan bhn ketuk
Gaul2 bio didih
Masukkan sayur2
Masukkan 3 helai daun limau purut
Garam
Gula

Credit : www.resepisheilarusly.com

16 comments

  1. salam singgah sini dik fizah...sedapnya...akak skrg ni suka sangat makan tomyam. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke..kalau sekali rasa sedap mesti nak lagi kan..kekadang tu teringin nak makan.

      Delete
  2. Akk x penah dpt yg pekat.kalau nk pekat.g mkn kt kedai.tp yg paling best mkn tomyam kt hadyai.perghhh.

    ReplyDelete
  3. cn pernah makan tomyam pekat di sarawak, mmg sedap !

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.