Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Syarat Permohonan dan Cara Daftar Pengiklanan Innity



Syarat Permohonan innity bukanlah mudah seperti yang disangka sebab memerlukan kriteria yang diperlukan dan innity agak strict dalam pemilihan blog untuk pengiklanan. Tapi Cara Daftar/mohon pengiklanan Innity mudah je dengan syarat semua syarat² kelayakan dipenuhi.

syarat-permohonan-dan-cara-daftar-innity

Terpanggil untuk memohon pengiklanan innity sebab tengok ramai blogger yang telah berjaya dapat. Ikutkan hati memang setia pada yang satu tu sebab memberikan pulangan juga selama ni dari tiada. Kini dah sampai masanya untuk berubah dan mencari rezeki lebih dengan pengiklanan innity. Mungkin juga ini satu permulaan yang baik.

Selepas mencari cara nak mendaftar innity dan setelah merujuk beberapa blog dengan yakin terus mohon innity ni. So kalau dah yakin nak mohon innity ni Fiza share mana yang Fiza tahu. yang berminat boleh baca syarat permohonan dulu.

syarat-permohonan-dan-cara-daftar-innity

Dah baca boleh terus mohon >> Klik sini untuk memohon pengiklanan Innity.  Ni Fiza share cara Fiza isi borang permohonan pengiklanan innity.
syarat-permohonan-dan-cara-daftar-innity
Bila dah submit, tunggu je pihak pengiklanan innity akan bagi email samada diterima atau ditolak. Berapa lama bergantung pada masa mereka untuk review dan pantau blog kita samada memenuhi syarat yang telah ditetapkan. So kenalah sabar.

Jika permohonan di tolak, boleh mohon semula selepas 30 hari. Nak tahu permohonan Fiza ditolak atau tak, kita tunggu.
Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Pengisian Ramadhan #12 : Menghadiri Majlis Ilmu & Membaca Buku Ilmiah


Nak tambah pahala lagi di bulan Ramadhan dengan mudah, rajinkan diri menghadiri majlis ilmu dan juga membaca buku ilmiah. Menuntut ilmu adalah wajib didalam Islam. Menuntut ilmu adalah sangat penting kerana dengan ilmu, ibadah seseorang akan menjadi lebih sempurna.

Menghadiri Majlis Ilmu & Membaca Buku Ilmiah

Menuntut ilmu pulak biarlah seimbang ilmu dunia dan juga akhirat. Tak kisahlah samada menghadiri majlis ilmu atau melalui pembacaan sendiri.

Antara Kelebihan menghadiri majlis ilmu di bulan Ramadhan :
1. Pahala di gandakan.
2. Setiap langkah ke majlis ilmu ditulis oleh para malaikat dan di beri ganjaran pahala.
3. Selama duduk dalam majlis itu, akan terhindar dari perbuatan dosa.
4. Allah merahmati mereka yang yang keluar untuk menghadiri majlis ilmu.
5. Ketika orang-orang yang berada dalam majlis ilmu tersebut memperoleh rahmat, maka kita juga akan memperoleh bahagian darinya.
6. Selama mendengarkan ilmu di majlis itu, maka ianya tercatat sebagai  ibadah.
7. Ketika kita sedih kerana kurang mampu memahami ilmu yang disampaikan, maka kesedihan itu menjadi sebab untuk kita lebih mendekatkan diri kepada Allah SWT.
8. Di majlis itu kita akan melihat kemuliaan seseorang yang berilmu dan betapa hinanya seorang pendurhaka. Akhirnya kita akan suka menuntut ilmu dan membenci perbuatan fasik.

Bulan Ramadhan ni sangat banyak majlis ilmu di mana² tempat. Jika ada peluang menghadirinya, jangan sia² kan.

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Auto publish Entry


Bulan puasa ni memang kebanyakkannya Fiza buat entry auto publish je sebab Fiza dah siap² jadualkan entry hampir setiap hari. Ini sebabnya lebih mudah untuk manage masa sebabnya Fiza bukan setiap masa hadap blog walaupun memang hadap dekstop. Selalunya akan guna satu masa untuk siapkan entry untuk satu hari atau lebih.

auto-publish-entry

Dengan cara ni Fiza dapat focus untuk buat kerja lain terutamanya design dan aktiviti luar. So takdelah blog sunyi tanpa update. Bila dah siap entry auto publish Fiza tak perlu fikir blog dah, waktu free baru Fiza akan jengah semula untuk approved komen dan blogwalking. 

Sebab dah terbiasa ianya jadi mudah. Cuma jadi susah bila takde satu idea pun. Tentu orang ingat Fiza ni asyik hadap blog pun padahal bukan setiap masa pun nak ada masa hadap blog. Ada yang suka buat auto publish dan ada yang tidak. Bergantung pada individu tu sendiri. Lain orang lain caranya. 

Lagi senang bulan puasa ni buat auto publish,  boleh buat kerja lain dengan senang hati. Nak design ke nak buat aktiviti lain untuk mengisi ramadhan ke lebih banyak masa. Takdelah nak pagi, ptg malam untuk update entry. Betul tak?

Azhafizah Md Nor
17 Comments
Share :

Radang Gusi Gigi Geraham Bengkak



Dua tiga hari sebelum ni rasa sakit kat belakang sekali gusi gigi geraham bongsu sebelah kiri bawah, Ingatkan cuma ulser je so just ignore je la. Tapi  jumaat lepas tergerak hati nak tengok kat cermin. Ya Allah, seram pulak tengok apa yang terjadi. Gusi berdarah dan ingatkan tampalan gusi pecah. Ye lah sebab belakang sekali mana nak nampak.

Cepat² mengadu kat husband macam biasa. Haa apa lagi, memang dia terus ajak pergi klinik lah. Tak pasal² dah kena pergi klinik gigi. Tak tahu ker yang wife dia ni memang fobia dengan doktor gigi. Lagi² biler terngiang je bunyi mesin korek² gigi tu..haishh.. Kena pergi jugak ker? Setelah adegan mujuk memujuk seperti dalam drama. Finally, tewas dengan pujukan. Gagah jugak bersiap pergi klinik walau dalam hati meronta tak nak..Takuttt

Kalau kena cabut macamana? Kalau kena tampal? Kena hadap jugaklah jawabnya. Sementara tunggu turn masuk bilik doktor dan mula rasa kecut perut.* macam nak amek final exam! Bukannya sebelum ni tak pernah cabut gigi. Pernah je tapi ni sakit gigi geraham bongsu kot! Kalau cabut gigi geraham biasa pun boleh demam berhari inikan pulak gigi geraham bongsu. Mahu pengsan kang!

1016, dah sampai turn. Masuk jumpa doktor. Ok fine doktor perempuan chinese. Comel doktor ni! Setelah check punya check dia kata radang gusi bukan pecah ke or whatsoever. Sebab gigi geraham bongsu tak tumbuh dengan sempurna macam dalam gambar ni. fuhh selamat gigi den!
radang-gusi-gigi-geraham-bengkak
Sumber gambar dari google
Bila gusi mudah tergigit makanya memang berdarahlah kan. Sebab tu jadi radang dan bengkak. Rasa macam kulit terluka bergesel dengan gigi. sesekali akan rasa sakit. Doktor nasihatkan berus gigi sampai belakang kalau tidak memang akan jadi lagi teruk kalau merebak. Kalau teruk boleh sampai kena buat surgeri cabut tulang..Seram pulak kita dengar. Eh doktor ni main ugut² kita pulak.

Yelah memang rajin gosok gigi tu cuma bila masa sakit ni memang gitu² capai kat belakang sebab sakit. Doktor nak buat scaling tapi mesin rosak pulak. Boleh pulak rosak masa ni. So doktor cuma letakkan ubat dan tak sure apa yang dibuat sebenarnya. Yang penting rasa sakit dia main cucukkat tempat sakit tu..Redha je la bila gigiku dipermainkan sebgitu rupa. Selepas beberapa minit settle dan doktor bagi ubat kumur sekali. Harap lepas ni eloklah. Sakit gigi ni antara sakit paling sakit dan boleh buat sakit kepala, stress dan nak marah je. Dugaan berpuasa ni.

Inilah antara impaction gigi geraham bongsu. 
radang-gusi-gigi-geraham-bengkak
Sumber gambar dari google
Kadang kadang rajin gosok gigi pun tak menjamin kebersihan dan kesihatan gigi. Mungkin juga cara penjagaan tu salah. Penting sangat jaga gigi. lepas ni kena rajin pergi scaling dan check selalu.

Fiza pergi klinik kerajaan je. Kalau dulu pernah buat tampalan kat klinik gigi swasta berhabis ratusan pun belum tentu okay hasilnya. Kat klinik kerajaan ni doktor pun friendly sangat (setakat 2 kali Fiza pernah datang) dan memang bayar sikit je. Cuma kena tunggu turnlah sebab ramai. Tapi since doktor gigi ramai, menunggu tu jadi sekejap je la. Takdelah sampai kematu duduk situ. Alhamdulillah hari ni dah beransur okay rasa sakit tu.

Siapa ada pengalaman sakit gigi geraham bongsu meh story sikit cara nak elokkkan rasa sakit tu.


Azhafizah Md Nor
15 Comments
Share :

Pengisian Ramadhan #11 : Solat Berjemaah


Jika solat berjemaah telah menjadi rutin dan kebiasaan akan tetapi jika kurang solat berjemaah atau tidak, di dalam bulan Ramadhan lah merupakan masa yang sesuai untuk kita membiasakan diri dan menjadi rutin untuk solat berjemaah.
Solat Berjemaah
Sumber gambar dari google
Seperti yang kita ketahui, jika solat berjemaah pahala akan berlipat ganda sebanyak 27 kali pahala daripada solat bersendirian. Apatah lagi di bulan Ramadhan yang berkat ni, dah tentu ganjarannya lebih besar. Siapalah yang tak nak pahala kan. Kenalah rajin² solat berjemaah setiap waktu dan setiap hari. 
Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Pengisian Ramadhan #10 : Berzikir


Bulan Ramadhan bulan yang mulia dan penuh berkat. Oleh sebab tu didalam bulan Ramadhan kita di ingatkan supaya lebih banyak melakukan amal ibadah kerana ganjarannya berlipat ganda dilakukan dalam bulan Ramadhan. Selain mendapat pahala, kita juga dapat meningkatkan iman mendekatkan diri dengan Allah SWT.
pengisian-ramadhan-10-berzikir
Sumber gambar dari google
Salah satu kaedah meningkatkan iman dengan berzikir. Dengan zikir dapat memberikan ketenangan dan ketenteraman jiwa. Semakin banyak zikirnya makin kuat imannya kepada Allah SWT.

Amalan zikir kita boleh lakukan pada bila ² masa dalam keadaan berdiri, duduk, atau berbaring. Baik zikir yang dilakukan secara formal atau tidak, di Masjid, surau, rumah, pejabat, atau di jalanan sekalipun. Dan boleh juga dilakukan bersendirian atau berjemaah. Dengan berzikir bererti mengundang rahmat Allah SWT, dan doa para malaikat. 
pengisian-ramadhan-10-berzikir
Sumber gambar dari google

Dan dengan berzikir kepada Allah SWT, maka Allah SWT juga akan selalu bersama orang yang berzikir. Di dalam bulan suci Ramadhan ini merupakan peluang berharga bagi setiap umat Islam untuk memperbanyakkan zikir kepada Allah SWT bagi mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Semoga dengan berzikir, kita dapat jadikan sebagai landasan untuk mencari kebahagiaan hidup di dunia ini dan juga sebagai bekal untuk menghadapi kehidupan akhirat nanti.

Kalau rajin online boleh tengok dalam youtube banyak dikongsikan zikir harian yang boleh diamalkan. Bila dengar sekaligus dapat berzikir sekali. Senang je nak berzikir kan. Selamat beramal.
Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

101 Resepi Kuih Raya


Awal bulan puasa ramai dah pulun buat kuih raya untuk jualan ataupun untuk stok sendiri. Bagi yang mula nak belajar buat kuih raya mesti nak cari resepi mudah dan menjadi. Boleh dapatkan 101 Resepi Kuih Raya untuk raya kali ni. 

101-resepi-kuih-raya

Memang banyak resepi kuih di internet. Nak apa semua boleh google tapi dengan e-book 101 resepi kuih raya ni dah tak perlu nak cari dan terus mencari. E-book 101 berbahasa melayu, ada 101 resepi yang mudah dan sedap. Semuanya ada di dalam 1 buku. 
101-resepi-kuih-raya


Di bawah ni screenshot 70 mukasurat pertama (daripada 123 mukasurat keseluruhan) ebook 101 Resepi Kuih Raya ini.
101-resepi-kuih-raya

Senang nak buat kuih raya dah ada pelbagai resepi macam ni. Pilih je mana yang senang. Rasanya buat 4-5 jenis kuih pun dah puas hati dah. 

Harga cuma RM20 sahaja ada 101 Resepi Kuih Raya untuk 150 pembelian pertama sahaja. Setelah mencapai 150 pelanggan yang membeli harganya akan menjadi RM27. So sebelum harga naik baik rebut peluang ni dapatkan harga murah dengan menjadi 150 pelanggan pertama.






Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Pengisian Ramadhan #9 : Menutup Aurat


Hukum menutup aurat dalam Islam adalah WAJIB. Wajib ye. Kalau dah hukumnya wajib, berdosa tak tutup aurat. Memang takde syarat sah berpuasa dengan menutup aurat akan tetapi pahala puasanya tiada. Seolah olah melakukan ibadah yang sia². 
pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat
Ini kerana ketika dia berpuasa, dia berada dalam keadaan yang tidak menutup aurat (sentiasa berdosa) walaupun melakukan ibadah lain. Pahalanya tak dapat nak cover dosanya yang lebih banyak dari pahala. Walaupun  puasanya sah tetapi tiada pahala berpuasa sekadar menahan lapar dan dahaga seperti tiada gunanya berpuasa. Mesti korang tak nak buat sesuatu yang sia² kan.

Bagaimana dengan ibadah lain pula? Walau siapapun kita sekarang atau kita yang sebelumnya terdapat khilaf dalam diri kita, dalam bulan Ramadhan yang berkat ni kita boleh mulakan azam yang baru dengan menutup aurat, konsisten sampai bila² pun bukan di dalam bulan Ramadhan je.

Alhamdulillah Fiza telah melakukannya. Ku yang dahulu bukanlah yang sekarang. Tanamkan azam dalam diri okay! Baguslah kalau sentap, dengan kesentapan itu akan merubah hidup lebih baik kerana sedar diri.

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat

Pada yang mula nak berubah tu. 

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat

pengisian-ramadhan-8-menutup-aurat
Sumber semua gambar dari google

Selamat memperbaiki diri. Sama samalah kita. Nasihat itu tandanya sayang.

Azhafizah Md Nor
13 Comments
Share :

Air Nabeez Dari Kurma atau Kismis


Hari ni nampak viral post tentang Air Nabeez kat facebook. Nampak macam menarik untuk dicuba. Lagi pulak khasiat dari kurma dan kismis yang memang bagus. Kurang pasti kenapa namanya Air Nabeez.
Air nabeez adalah air rendaman (infused water) kurma atau kismis (raisins). Kurma atau kismis di rendam dalam air masak semalaman (dalam bekas yang bertutup) dan diminum keesokkan paginya.
air-nabeez-dari-kurma-atau-kismis
Sumber gambar dari google
Dari segi kesihatan tubuh badan, kurma telah dibuktikan sebagai :
1. Pemberi & pemulih tenaga (ini antara sebab kita disunatkkan memakan kurma sebaik berbuka puasa)
2. Kandungan Fiber yang tinggi untuk mengelakkan kolestrol degil dari terkumpul di dalam badan. Sangat bagus dalam mengelakkan sembelit (atau meredakan & memulihkan diri dari sembelit)
3. Pemberi zat besi yang sangat bagus.
4. Kaya pottassium : Penting dalam penjagaan jantung & menstabilkan tekanan darah.

Khasiat kismis pula
Antara Khasiatnya ialah
1. Menguatkan daya ingatan
2. Mengubati penyakit lupa
3. Mencerdaskan minda
4. Memutuskan balgham
5. Membersihkan hati
6. Mencerahkan mata

Sebenarnya banyak khasiat lagi kurma dan kismis tapi cukuplah diringkas je. Yang lain boleh cari sendiri ye. Fiza share mana yang umum je. Jom ketahui khasiat Air Nabeez pulak.


Khasiat Air Nabeez
1. Air nabeez adalah minuman berakali  yang mampu membantu membuang asid dari dalam perut dan sistem pencernaan badan. Ia juga membantu badan untuk menyingkirkan bahan² toksin yang terdapat dalam badan yang dinamakan detox.
2. Disebabkan Air Nabeez ni mengandungi kadar fiber yang tinggi, ia mampu membantu proses pencernaan yang baik dan meningkatkan serta menajamkan fikiran. Agar kita tidak mudah lupa.
3. Sangat bagus untuk memulihkan lemah tenaga batin.
4. Juga bagus untuk pesakit Arthritis dan pesakit Gout kerana air nabeez membantu menuetralkan kandungan urik asid di kalangan pesakit Gout.


Cara membuat Air Nabeez
Rendam beberapa butir kurma (seelok²nyer bilangan ganjil) ke dalam air masak dalam jug air atau gelas. Sebaiknya dibuat waktu petang atau malam, dan pastikan jug air atau gelas tu bertutup. Keesokkan paginyer (dalam 8-12 jam selepas direndam), air tu bole diminum dan buah kurma yang telah lembut tu dimakan begitu sahaja.

Air nabeez boleh diminum begitu sahaja atau boleh dikisar sebelum diminum. Kalau nak buat Air Nabeez menggunakan kismis, pun boleh. Caranyer ambil segenggam kismis dan direndam dalam air jugak. Dibiarkan semalaman jugak.

Tips
Kalau nak minum Air Nabeez pagi, siapkan petang atau malam. Kalau nak minum Air Nabeez di waktu malam, rendam kurma atau kismis di waktu pagi.

Pantang larang dalam membuat Air Nabeez
1. Hanya gunakan salah satu daripada buah²an pada satu masa. 
2. Tak boleh campurkan kurma & kismis untuk membuat Air Nabeez. Kalau nak rasa dua dua kena buat dalam bekas yang beransingan. 
3. Air Nabeez cuma boleh bertahan 1-2 hari dan dilarang minum setelah memasuki 2-3 hari. Ini kerana air rendaman kurma atau kismis melebihi 3 hari, proses penapaian (fermentation) telah bermula dan air rendaman sedang dalam proses menjadi arak dan haram diminum.

Oleh sebab itu, lebih baik buat Air Nabeez ni hanya ketika untuk diminum. Bukan untuk disimpan lama. Untuk lagi sedap boleh tambah susu ketika hendak minum. Sesuai sangat untuk dibuat minuman berbuka atau sahur kan? Selamat mencuba!

Azhafizah Md Nor
17 Comments
Share :

Pengisian Ramadhan #8 : Jangan Membazir Di Bulan Ramadhan


Jangan jadikan Bazar Ramadhan menjadi Bazir Ramadhan. Seringkali kita di ingatkan tentang jangan membazir di bulan ramadhan ni. Di Bazar Ramadhan penuh dengan pelbagai jenis makanan yang mampu buat kecur air liur. Itu nak ini nak, sudahnya ke tong sampah sebab tak mampu nak habiskan.

Jangan sesekali jadi macam tu ye. Kena beringat, berjimat dan bersederhana dalam berbelanja untuk juadah untuk berbuka. Nama pun berpuasa, kenalah tahan nafsu. Ye tak? Kesian pada mereka yang kurang mampu nak makan sedap² tu. Ingat balik tujuan kita berpuasa tu kerana apa?
Jangan Membazir Di Bulan Ramadhan
Sumber dari google

Kalau memasak di rumah pun masak biarlah berpada jangan masak macam nak buat kenduri pulak. Kalau nak bersedekah takpe. Apepun bulan Ramadhan kita perlu elakkan pembaziran. Membazir itu kan amalan syaitan. 

Bila kita mengamalkan sikap berjimat cermat dan tidak suka membazir mendatangkan banyak faedah dalam kehidupan kita. Antaranya :

1. Dengan mengamalkan sikap bersederhana dalam berbelanja atau pekerjaan akan mendapat pahala dan keberkatan dari Allah SWT.
2. Sikap berjimat-cermat dan bersederhana dapat menyelamatkan kita daripada muflis akibat hutang yang bertimbun kerana berbelanja secara berlebihan menurut hawa nafsu.
3. Sikap bersederhana membolehkan kita mampu untuk bersedekah pada jalan Allah, lebih-lebih lagi menunaikan zakat yang pastinya melengkapkan lagi penyempurnaan rukun Islam.
4. Kita akan mempunyai simpanan yang dapat menjamin hidup kita di saat menghadapi kesusahan.

Semoga kita sentiasa memastikan diri kita tidak termasuk di kalangan orang yang suka membazir. Selamat beramal.
Azhafizah Md Nor
14 Comments
Share :

Resepi Ayam Goreng Mamak Style


Siapa yang suka makan kat kedai mamak mesti selalu nampak ayam goreng mamak style tu. Pernah nampak ayam goreng mamak macam goreng berempah tapi tak pernah rasa lagilah sebab kurang makan kat kedai mamak kan. Kebetulan tengok dapur bujang Chef Fendi ada buat ayam goreng mamak style. So apalagi terus cuba masak untuk menu berbuka semalam.

Yang suka makan ayam goreng should try this one resepi ayam goreng mamak style ni. Selain mudah disediakan, rasanya memang luar biasa sedap! Macam ayam goreng berempah jugalah tapi bahan² pun tak banyak guna.

resepi-ayam-goreng-mamak-style

Bahan
Ayam yang telah dipotong dan dibasuh bersih.
Garam secukup rasa
Serbuk Cili * ikut citasa. Nak pedas letak banyak sikit
Serbuk kari * ikut citasa
Tepung Gandum 2 sudu besar atau lebih ikut kuantiti ayam
1 tangkai daun kari
1/2 biji bawang besar dipotong²
Minyak masak

Cara-cara
1. Dalam satu bekas,masukkan ayam dan gaulkan bersama garam,serbuk cili dan serbuk kari.
2. Dah sebati baru masukkan tepung gandum dan gaulkan hingga sebati. Perap dalam 5minit.
3. Panaskan minyak dan goreng seperti biasa.
4. Bila hampir masak masukkan daun kari dan bawang.
5. Tunggu dah berbau sikit daun kari tu, dah cukup garing dah boleh angkat. Angkat sekali dengan daun kari dan bawang tu, jangan dibiarkan dalam minyak pulak. Siap untuk dihidang.

Kalau kat kedai mamak tu dia warna merah² menyala sebab letak pewarna. Tak payah pakai pewarna pun boleh. Sama je cuma beza warna je la.

Senang je kan? Thanks Chef Fendi bagi idea memasak yang simple ni. So ni Fiza bagi idea kat korang pulak untuk masak berbuka nanti. Selamat mencuba!
Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

Pengisian Ramadhan #7 : Berakhlak Baik di Bulan Ramadhan


Dalam kewajipan berpuasa di bulan Ramadhan, kita juga perlu berakhlak baik di bulan Ramadhan. Ini kerana dengan melahirkan kerperibadian yang baik, bermoral, berakhlak mulia serta tertanamnya rasa iman dan taqwa kepada Allah SWT, InshaAllah kita akan mendapat keberkatan dari ibadah puasa yang dilakukan.
Sumber dari google

Keberkatan di bulan Ramadhan adalah redha Allah SWT kepada orang orang yang beriman menjalankan ibadah puasa kerana kesedaran diri dan takut akan dosa. Mereka yang menjalankannya dengan niat yang tulus dan mengharap redha Allah SWT akan mendapat balasan pahala yang berlipat ganda

Keberkatan puasa di bulan ramadhan bukan hanya di bulan Ramadhan tetapi akan berterusan di bulan-bulan berikutnya. Oleh sebab itu, kita perlu berakhlak baik sentiasa dengan melakukan perkara² berikut untuk terus mendapat keberkatan dari-Nya.

1. Kejujuran: Puasa mengajar kita tentang kejujuran kerana melaksanakan ibadah puasa perlukan kejujuran. Ibadah puasa merupakan ibadah tersembunyi yang hanya diketahui oleh diri sendiri serta dan Allah SWT. Jangan tipu dengan diri sendiri berkata puasa sedangkan tidak berpuasa.

2. Sikap Prihatin: Sikap prihatin mengajar kita untuk berkongsi rezeki dengan bersedekah kepada mereka yang kurang berkemampuan menikmati juadah berbuka.

3. Bertanggungjawab: Mestilah bertanggungjawab menunaikan ibadah puasa di dalam bulan Ramadhan. Mampu menahan segala nafsu, kuat dan iman yang teguh dan terus berpuasa dalam bulan Ramadhan.

4. Menjaga tutur kata: Bukan sahaja kita kena menahan lapar dan dahaga malah kita juga perlu menahan diri kita dari bercakap perkara yang sia² terutamnya mengumpat dan menabur fitnah.

5. Menjaga peribadi : Selain tutur kata, penampilan peribadi perlu juga di ambil kira dari segi menjaga aurat dan juga sikap.

6. Sabar : Di dalam bulan puasa kita kena banyak bersabar dalam menempuh pelbagai ujian. Walau apapun berlaku kita perlu bersabar supaya iman kita terpelihara. Barulah mencerminkan keperibadian seorang Islam.

Jika kita berakhlak baik di bulan yang mulia ni, makanya kita akan merasa nikmatnya saat berbuka puasa tu kerana kita telah berjaya melawan hawa nafsu dan telah menang menghadapi pelbagai rintangan berpuasa. Dan kita juga akan rasa bersyukur kerana dengan bantuan Allah SWT kita mampu bertahan sehingga habis berpuasa disebabkan niat kita yang Ikhlas.

Notapink : Jaga hati, hiasi peribadi.

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Feryal Miracle Rejuv Atasi Masalah Rambut Gugur




Feryal Miracle Rejuv Atasi Masalah Rambut Gugur | Masalah rambut gugur, kelemumur, rambut kusam, rambut rosak, kutu, rambut bercabang, rambut berbau, rambut botak dan pelbagai jenis masalah rambut lagi sangat merisaukan bagi mereka yang mengalaminya.


Masalah rambut yang paling popular adalah masalah rambut gugur. Perempuan dan rambut gugur macam kawan baik. Setuju tak? Perempuan mana yang tidak pernah alami masalah rambut gugur terutamanya perempuan yang baru lepas bersalin. Ini memang tak dapat dinafikan lagi. 
feryal-miracle-rejuv-atasi-masalah-rambut-gugur

Eh, bukan kaum perempuan je alami masalah rambut gugur ni. Lelaki pun ada mengalami masalah rambut gugur

Mungkin ada juga yang telah mencuba pelbagai jenis ubat rambut gugur, membuat rawatan rambut gugur, menggunakan petua rambut gugur tetapi masih tidak berhasil. Mesti rasa tak senang duduk bila hari hari mengalaminya. Kalau hari hari gugur boleh botak dibuatnya.

Jangan risau ye. Setiap satu masalah kan ada jalan penyelesaiannya. InshaAllah boleh rawat rambut gugur dengan berkesan. Okay Fiza nak share tips elakkan rambut gugur  dan juga penawar rambut gugur ni. Sebelum tu boleh baca antara Punca punca rambut gugur.

1. Faktor Genetik : Jika seorang ibu atau bapa mengalami masalah rambut gugur apabila umurnya meningkat, anak perempuan dan lelakinya juga akan alami masalah yang sama.

2. Perubahan hormon untuk wanita mengandung dan bersalin. Kebanyakkan ibu mengandung dan yang baru melahirkan anak mengalami masalah rambut gugur. Rambut gugur di sebabkan perubahan hormon yang terjadi dan juga disebabkan hormon yang tidak stabil di dalam badan.

3. Penggunaan bahan kimia yang berlebihan. Bagi yang suka mewarnakan rambut dan suka menggunakan bahan kimia untuk meluruskan rambut, penggunaan bahan kimia akan merosakkan rambut sehingga ke akarnya. Kesannya, rambut gugur terjadi.

4. Penggunaan shampoo yang tidak sesuai. Penting untuk kita guna shampoo yang sesuai dengan kulit kepala dan rambut kita. Jika tidak sesuai, mungkin masalah rambut gugur akan jadi lebih teruk.

5. Pemakanan juga salah satu faktor yang menyebabkan rambut gugur. Gaya pemakanan yang tidak terkawal boleh menyebabkan hormon di dalam badan juga dan menjadi penyebab kepada rambut gugur.

6. Rambut gugur juga boleh berlaku jika perempuan/lelaki tersebut mengalami masalah aliran darah tidak lancar. Aliran darah yang tidak lancar di dalam badan boleh menjadi penyebab kepada rambut gugur.

7. Mengikat rambut terlalu kuat. Mengikat rambut atau menarik rambut dengan kuat boleh memberi kesan yang tidak baik pada akar rambut di mana ia akan jadi lemah dan senang untuk tercabut. 

8. Kulit kepala gatal gatal. Ini selalunya terjadi pada mereka yang memakai hijab/tudung disebabkan kulit kepala kurang terdedah kepada udara . Bila kulit kepala tidak bernafas, berpeluh dan akan mula rasa gatal gatal dan berkelemumur. Bila menggaru dalam masa yang sama rambut mudah gugur.


feryal-miracle-rejuv-atasi-masalah-rambut-gugur

Kesemua masalah Masalah rambut gugur, kelemumur, rambut kusam, rambut rosak, kutu, rambut bercabang, rambut berbau, rambut botak atau pelbagai jenis masalah rambut boleh di rawat dengan Feryal Miracle Rejuv. Hanya dengan sebotol Feryal Miracle Rejuv mampu merawat pelbagai jenis masalah rambut tak kira perempuan atau lelaki.
Feryal Miracle Rejuv di formulasikan dengan Kombinasi ARGAN OIL & JOJOBA OIL BERMUTU TINGGI khas untuk membantu masalah rambut dan kulit kepala. Formulasi hebat ini telah diuji dan 100% BEBAS dari bahan kimia yang merbahaya. Kesannya boleh dirasai  dengan hanya SEKALI SPRAY sahaja!
feryal-miracle-rejuv-atasi-masalah-rambut-gugur

Masalah -masalah lain juga boleh di atasi dengan Feryal Miracle Rejuv
✔️ Rambut GUGUR
✔️ Gatal Kepala cam nak kikis
✔️ Rambut Berlopong-Lopong
✔️ Kepala Berlopak
✔️ Kelemumur Berkilo-kilo
✔️ Nipis bahagian dahi dah nak jadi macam huruf (M)

Selain itu, Feryal Miracle rejuv juga mempunyai kelebihan lain seperti :
✔ ️Menyejukkan Kepala & Rambut.
✔️ Menghapuskan Kelemumur.
✔️ Memperbaiki Rambut Bercabang.
✔️ Rambut Berbau Harum 24jam.
✔️ Pertumbuhan rambut Baru.
✔️ Melembutkan Rambut.
✔ ️Melegakan Sakit kepala & Migraien.
✔️ Memberi Kesegaran berpanjangan.

feryal-miracle-rejuv-atasi-masalah-rambut-gugur



Maklumat Produk Feryal Miracle Rejuv
✔️ Lelaki dan perempuan boleh guna.
✔️ Halal & ada KMM No. (NOT140502941K).
✔️ Kesan dalam 1 minggu.
✔️ Boleh pakai solat.
✔️ 1 botol 100ml tahan 80 hari.
✔️ Mudah dibawa bersama ke mana-mana saja.

Cara Penggunaan
Hаnуа ѕрrау dі kulіt kераlа dаn bіаrkаn. Yаng bеst nуа FΕRΥΑL nіе ΤΑΚ ΒΕRΜΙΝΥΑΚ wаlаuрun mеngunаkаn ΑRGΑΝ Oil dan Jojoba Oil ΒΕRΚUΑLΙΤΙ ΤΙΝGGΙ.










Harga
Ηаrgа Αѕаl RΜ130.00 ( 100ΜL )
Jika anda beli hari ini, anda layak dapat DISKAUN + FREE POSTAGE (Jimat RM60) dengan harga RM70. Harga Promo ini akan berakhir pada bila bila masa.

Cara Order
SMS/WhatsApp : Taip "F70" 
hantar ke 013-4941797 

Antara testimoni pelanggan (boleh rujuk gambar bawah) yang telah berjaya dan berpuas hati menggunakan Feryal Miracle Rejuv ubat rambut gugur yang berkesan. Secara tak lansung seperti membuat rawatan rambut gugur. Inilah dia petua rambut gugur yang terbaik. Mereka dah cuba. Anda bila lagi? Jangan biarkan masalah rambut terus berterusan ye. Jom cantikkan rambut.















Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Pengisian Ramadhan #6 : Berdoa di Bulan Ramadhan


Bulan Ramadhan adalah waktu yang terbaik dalam memperbanyakkan doa. Berdoa di bulan Ramadhan adalah lebih baik, InshaAllah lebih mudah dimakbulkan Allah SWT. Selama di dalam bulan Ramadhan, ada 3 waktu yang mustajab untuk berdoa setiap hari.

Berdoa di Bulan Ramadhan

1. Sepertiga malam terakhir
Pada hari-hari biasa, sepertiga malam yang terakhir merupakan waktu mustajab untuk berdoa. Di bulan Ramadhan, berdoa di waktu ini lebih mudah bagi banyak orang kerana umumnya waktu ini adalah waktu sahur.
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
يَنْزِلُ رَبُّنَا تَبَارَكَ وَتَعَالَى كُلَّ لَيْلَةٍ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا حِينَ يَبْقَى ثُلُثُ اللَّيْلِ الآخِرُ يَقُولُ مَنْ يَدْعُونِى فَأَسْتَجِيبَ لَهُ مَنْ يَسْأَلُنِى فَأُعْطِيَهُ مَنْ يَسْتَغْفِرُنِى فَأَغْفِرَ لَهُ
“Rabb kita Tabaraka wa Ta’ala turun ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam terakhir. Lantas Allah berfirman, “Siapa saja yang berdo’a kepadaKu, niscaya akan Aku kabulkan. Siapa yang meminta kepadaKu, niscaya Aku beri. Siapa yang meminta ampunan kepadaKu, niscaya akan Aku ampuni.” (HR. Al Bukhari dan Muslim)
2. Sepanjang waktu puasa
Waktunya adalah dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari. 
Sebagaimana sabda Rasulullah:
ثَلاَثَةٌ لاَ تُرَدُّ دَعْوَتُهُمُ الصَّائِمُ حَتَّى يُفْطِرَ
“Tiga orang yang do’anya tidak tertolak: (pertama) orang yang berpuasa sampai ia berbuka” (HR. Ahmad; shahih lighairihi)
3. Saat berbuka
Dalam waktu ini perbanyakkan  berdoa kerana waktu ini juga waktu mustajab untuk berdoa.
إِنَّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ
“Sesungguhnya do’a orang yang berpuasa ketika berbuka tidaklah tertolak.” (HR. Ibnu Majah; hasan)

Jadi, janganlah kita sia-siakan tiga waktu ini ye. Berdoalah setiap hari selama Ramadhan.

Credit : Sumber
Azhafizah Md Nor
8 Comments
Share :

Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia


Tahun ni bolehlah buat Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia pulak. Lebih menjimatkan masa dengan beli online, malah menjimatkan tenaga juga tak perlu bersesak sesak dengan orang ramai untuk membeli persiapan raya. Boleh beli online dengan Lazada Malaysia je.

Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia

Apa yang menariknya Lazada Malaysia akan mengadakan jualan eksklusif raya selama sebulan bermula 11 June hingga 15 July 2015 dan SPECIAL "Riang Ria Raya - Jualan Terhebat" bermula 24 June hingga 26 June 2015 iaitu 24 hari sebelum perayaan Syawal. Lazada akan menawarkan promosi menarik serta tawaran eksklusif untuk pelbagai kategori selama 3 hari untuk membantu persiapan raya nanti.

Kalau raya mestilah ada baju raya. Bolehlah shopping baju raya online di Lazada Malaysia. Tak perlu risau tentang ukuran baju sebab disediakan ukuran baju. Memandangkan sekarang trend fesyen jubah. Bolehlah dapatkan Jubah yang ekslusif dari pereka fesyen terkenal. Bukan setakat ekslusif tapi limited edition juga.
http://www.azhafizah.com/
Rizman Ruzaini Blooming Lace Mix Jubah 05 Navy
Dah ada baju kena ada handbag raya juga. Antara bag yang menjadi pilihan yang ada set macam ni. Lebih jimat dan boleh guna setiap satu bag untuk raya atau event yang sesuai. Harga berpatutan dan berbaloi membeli.
http://www.azhafizah.com/
Sokano Trendz Elegant Faux Crocodile Leather bags (Set of 3)-Black
Disebabkan baju raya yang meriah dengan lace, labuci dan sebagainya memang susah nak gosok baju. Lagi senang kalau ada Salvac Garment Steamer ni lebih senang kerja menggosok baju. Tiada kerosakan di baju atau tersangkut dengan lace ketika menggosok baju. Bak kata kerja menggosok jadi senang, tambahan pula kalau nak gosok baju raya yang banyak. Jimat masa dan jimat tenaga.
http://www.azhafizah.com/
Salav Garment Steamer GS18 Pink
Bukan sahaja persiapan untuk pakaian raya je, kuih muih perlu juga disediakan. Dalam menyiapkan persiapan raya, kerja membuat kuih raya di rumah lebih mudah kalau ada Oven. Lagi semangat nak buat bermacam macam jenis kuih dan biskut raya
http://www.azhafizah.com/
Butterfly Oven 28L B5226

Persiapan untuk rumah juga perlu. Kalau nak lebih jimat boleh jahit langsir atau baju raya sendiri dengan Mesin Jahit Global Sewing Machine GSM-505. Harga mampu milik dan mudah untuk digunakan. Siap ada pelbagai jenis jahitan yang boleh di jahit. 
http://www.azhafizah.com/
Global Sewing Machine GSM-505
Nak raya mesti sibuk mengemas rumah dan semestinya lantai rumah perlu dibersihkan. Kerja surirumah jadi mudah kalau menggunakan spin mop magic ni. Untuk lantai rumah, dapur, pintu dan untuk kereta pun boleh. Memang magic.
http://www.azhafizah.com/
2015 Spin Mop Magic Mop With Press handle Rotation Dryer Cleaner Bucket
Sebenarnya banyak lagi yang boleh kita shopping di Lazada Malaysia untuk meriahkan raya sementara harga tengah terlajak murah. Boleh mula shopping raya dengan klik Riang Ria Raya 2015 : http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya-2015/

Dapatkan apa yang di inginkan untuk musim perayaan ini, dari telefon bimbit, tablet dan peralatan elektronik hinggalah ke fesyen koleksi raya, barangan rumah untuk dekorasi raya. Meriahkan raya anda dengan Lazada! 

Ini adalah Blogger Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama sayaiday. 6 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah Gopro 4 dan Duit Raya ! Untuk sertai contest ini, sila ke blog sayaiday dengan ke link ini : LINK CONTEST 

Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia
Senarai Hadiah
Tempat Pertama : Gopro 4
Tempat Kedua : Duit Raya Cash RM150
Tempat Ketiga : Duit Raya Cash RM100
3 x Duit Raya Cash RM50

LAZADA MALAYSIA
Online Shopping Terbesar di Malaysia.
Kesenangan Membeli Belah
Cepat dan Diyakini
Jaminan Perlindungan Pelanggan
Khidmat Mesra Pelanggan


Jom Riang Ria Raya 2015 untuk Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia  - Jualan Terhebat
Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Pengisian Ramadhan #5 : Bersedekah di Bulan Ramadhan


Pelbagai amalan yang boleh kita lakukan yang memberikan ganjaran berlipat ganda di Bulan ramadhan yang mulia ini. Diantaranya adalah bersedekah di bulan Ramadhan. Bersedekah menjanjikan banyak kelebihan dan ganjaran yang berlipat ganda bagi orang yang suka bersedekah.

Bersedekah di Bulan Ramadhan
1. Sedekah dapat menghapus dosa.
2. Orang yag bersedekah akan mendapatkan naungan di hari akhir.
3. Sedekah memberi keberkatan pada harta.
4. Allah melipat gandakan pahala orang yang bersedekah.
5. Sedekah dapat membebaskan dari siksa kubur.

Orang yang bersedekah akan merasakan perasaan tenang dan berlapang dada setelah memberikan sedekah kepada orang lain yang lebih memerlukan. Bersedekah tidak menyebabkan seseorang itu miskin bahkan akan lebih dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. Oleh sebab itu, perbanyakkan sedekah di bulan Ramadhan ni.
Notapink : Tangan Yang Memberi Lebih baik dari tangan yang menerima.
Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

Jangan Buang Biji Kurma Selepas Makan


Jangan buang biji kurma selepas makan kerana bijinya juga sangat berkhasiat. Dalam Bulan Ramadhan sudah pastinya buah kurma menjadi pilihan untuk berbuka puasa. Seperti yang kita tahu buah kurma mempunyai pelbagai khasiat 

1. Memberi tenaga
2. Kaya dengan serat potassium
3. Menajamkan peringatan
4. Penawar racun
5. Mengubati penyakit usu mahupun sembelit

jangan-buang-biji-kurma-selepas-makan

Itu yang kita tahu dari makan buah kurma. Bijinya pun ada khasiat jugak. Bijinya boleh dibuat kopi. Kopi biji Kurma.Kopi biji kurma ni kita boleh buat sendiri di rumah kerana proses membuatnya yang sangat mudah.

jangan-buang-biji-kurma-selepas-makan

1. Basuh biji kurma tersebut dan toskan.
2. Ratakan di dalam dulang kemudian jemur seharian di bawah cahaya matahari.
3. Kemudian bila sudah kering, goreng biji kurma tersebut dalam kuali tanpa minyak. Goreng sehingga hangus dan mengeluarkan aroma seperti kopi.
4. Tumbuk atau blender biji kurma berkenaan dan terhasillah serbuk kopi yang sedia dibancuh untuk di minum.

Antara kebaikan dan khasiat kopi biji kurma:
1. Memberi tenaga segera
2. Memulihkan tenaga Syahwat
3. Menyembuhkan kencing manis
4. memberi tenaga kepada lelaki dan wanita
5. Menghilangkan letih dan lesu
6. Menghangatkan badan
7. Mengendorkan saraf yang tegang
8. Menyembuhkan kanser, keputihan, gatal-gatal dan masuk angin
9. Menyembuhkan sakit perut
10. menyegarkan badan/tidak mengantuk
11. Menyembuhkan darah tinggi, kolesterol, strok dan goutt
12. Menyembuhkan sakit kepala/ migrain
13. Melancarkan peredaran darah

jangan-buang-biji-kurma-selepas-makan

Berikut adalah komposisi kimia dan nutrisi dalam biji kurma:
Kelembaban : 7.17 – 9 %
Protein : 1.82 – 5.2 %
Lemak : 6.8 – 9.32 %
Karbohdrat : 65.5%
Serat : 6.4 – 13.6 %
Abu, Sterol & Estrone : 0.89 -1.57 %
Polisakarida Larut Alkali : 0.89 – 1.57 %
Minyak Kuning-hijau : 6 – 8%
Kandungan Asid Lemak Minyak Kuning-hijau : Lauric, 8%; myrictic, 4%; palmitic, 25%; Stearic, 10%;oleic, 45%;
Linoleic, 10%; juga terdapat kandungan asid kaprilik & kaprik.
Asid Oksalat : Julat sehingga 56%

Biji kurma bukan sahaja boleh dibuat kopi tapi boleh jugak di jadikan scrub untuk melembutkan kulit. Caranya dengan mencampurkan serbuk kopi dengan madu kemudian scrubkan ke kulit. Jika ada masalah kulit kepala atau rambut gugur, boleh juga campurkan serbuk kopi biji kurma dengan minyak zaitun dan sapukan ke kepala. Amalkan setiap hari InshaAllah berkesan.

Inilah kehebatan buah kurma dan disebalik biji kurma yang kita tak tahu. So bolehlah cuba buat lepas ni ye.


Credit info : Sumber
Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :
[name=Azhafizah Md Nor] [img=http://3.bp.blogspot.com/-T6929_GEAQE/WEcqCNF17ZI/AAAAAAAAoLo/OLVmtZMyIJMdZ5ZX4D8jyM6lbcxHp97wQCK4B/s1600/about%2Bme%2Bazhafizah.png] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor