Ranking Alexa azhafizah.com June 2015

Ranking Alexa azhafizah.com June 2015 mencapai perubahan yang meningkat dari bulan May lepas. Nampak tak warna hijau tu maksudnya ada peningkatan di situ. (*betulkan kalau fiza silap faham). Alhamdulillah berjaya meningkatkan prestasi blog.

Tapi yang tak bestnya bila angka tu susah sangat nak menge…

Syarat Permohonan dan Cara Daftar Pengiklanan Innity

Syarat Permohonan innity bukanlah mudah seperti yang disangka sebab memerlukan kriteria yang diperlukan dan innity agak strict dalam pemilihan blog untuk pengiklanan. Tapi Cara Daftar/mohon pengiklanan Innity mudah je dengan syarat semua syarat² kelayakan dipenuhi.
Terpanggil untuk memohon pengikla…

Pengisian Ramadhan #12 : Menghadiri Majlis Ilmu & Membaca Buku Ilmiah

Nak tambah pahala lagi di bulan Ramadhan dengan mudah, rajinkan diri menghadiri majlis ilmu dan juga membaca buku ilmiah. Menuntut ilmu adalah wajib didalam Islam. Menuntut ilmu adalah sangat penting kerana dengan ilmu, ibadah seseorang akan menjadi lebih sempurna.

Menuntut ilmu pulak biarlah seim…

Auto publish Entry

Bulan puasa ni memang kebanyakkannya Fiza buat entry auto publish je sebab Fiza dah siap² jadualkan entry hampir setiap hari. Ini sebabnya lebih mudah untuk manage masa sebabnya Fiza bukan setiap masa hadap blog walaupun memang hadap dekstop. Selalunya akan guna satu masa untuk siapkan entry untuk…

Radang Gusi Gigi Geraham Bengkak

Dua tiga hari sebelum ni rasa sakit kat belakang sekali gusi gigi geraham bongsu sebelah kiri bawah, Ingatkan cuma ulser je so just ignore je la. Tapi  jumaat lepas tergerak hati nak tengok kat cermin. Ya Allah, seram pulak tengok apa yang terjadi. Gusi berdarah dan ingatkan tampalan gusi pecah. Y…

Pengisian Ramadhan #11 : Solat Berjemaah

Jika solat berjemaah telah menjadi rutin dan kebiasaan akan tetapi jika kurang solat berjemaah atau tidak, di dalam bulan Ramadhan lah merupakan masa yang sesuai untuk kita membiasakan diri dan menjadi rutin untuk solat berjemaah. Seperti yang kita ketahui, jika solat berjemaah pahala akan berlipa…

Pengisian Ramadhan #10 : Berzikir

Bulan Ramadhan bulan yang mulia dan penuh berkat. Oleh sebab tu didalam bulan Ramadhan kita di ingatkan supaya lebih banyak melakukan amal ibadah kerana ganjarannya berlipat ganda dilakukan dalam bulan Ramadhan. Selain mendapat pahala, kita juga dapat meningkatkan iman mendekatkan diri dengan Alla…

101 Resepi Kuih Raya

Awal bulan puasa ramai dah pulun buat kuih raya untuk jualan ataupun untuk stok sendiri. Bagi yang mula nak belajar buat kuih raya mesti nak cari resepi mudah dan menjadi. Boleh dapatkan 101 Resepi Kuih Raya untuk raya kali ni. 

Memang banyak resepi kuih di internet. Nak apa semua boleh google tap…

Pengisian Ramadhan #9 : Menutup Aurat

Hukum menutup aurat dalam Islam adalah WAJIB. Wajib ye. Kalau dah hukumnya wajib, berdosa tak tutup aurat. Memang takde syarat sah berpuasa dengan menutup aurat akan tetapi pahala puasanya tiada. Seolah olah melakukan ibadah yang sia².  Ini kerana ketika dia berpuasa, dia berada dalam keadaan yang …

Air Nabeez Dari Kurma atau Kismis

Hari ni nampak viral post tentang Air Nabeez kat facebook. Nampak macam menarik untuk dicuba. Lagi pulak khasiat dari kurma dan kismis yang memang bagus. Kurang pasti kenapa namanya Air Nabeez. Air nabeez adalah air rendaman (infused water) kurma atau kismis (raisins). Kurma atau kismis di rendam …

Pengisian Ramadhan #8 : Jangan Membazir Di Bulan Ramadhan

Jangan jadikan Bazar Ramadhan menjadi Bazir Ramadhan. Seringkali kita di ingatkan tentang jangan membazir di bulan ramadhan ni. Di Bazar Ramadhan penuh dengan pelbagai jenis makanan yang mampu buat kecur air liur. Itu nak ini nak, sudahnya ke tong sampah sebab tak mampu nak habiskan.
Jangan seseka…

Resepi Ayam Goreng Mamak Style

Siapa yang suka makan kat kedai mamak mesti selalu nampak ayam goreng mamak style tu. Pernah nampak ayam goreng mamak macam goreng berempah tapi tak pernah rasa lagilah sebab kurang makan kat kedai mamak kan. Kebetulan tengok dapur bujang Chef Fendi ada buat ayam goreng mamak style. So apalagi ter…

Pengisian Ramadhan #7 : Berakhlak Baik di Bulan Ramadhan

Dalam kewajipan berpuasa di bulan Ramadhan, kita juga perlu berakhlak baik di bulan Ramadhan. Ini kerana dengan melahirkan kerperibadian yang baik, bermoral, berakhlak mulia serta tertanamnya rasa iman dan taqwa kepada Allah SWT, InshaAllah kita akan mendapat keberkatan dari ibadah puasa yang dila…

Feryal Miracle Rejuv Atasi Masalah Rambut Gugur

Feryal Miracle Rejuv Atasi Masalah Rambut Gugur | Masalah rambut gugur, kelemumur, rambut kusam, rambut rosak, kutu, rambut bercabang, rambut berbau, rambut botak dan pelbagai jenis masalah rambut lagi sangat merisaukan bagi mereka yang mengalaminya.


Masalah rambut yang paling popular adalah masala…

Pengisian Ramadhan #6 : Berdoa di Bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan adalah waktu yang terbaik dalam memperbanyakkan doa. Berdoa di bulan Ramadhan adalah lebih baik, InshaAllah lebih mudah dimakbulkan Allah SWT. Selama di dalam bulan Ramadhan, ada 3 waktu yang mustajab untuk berdoa setiap hari.

1. Sepertiga malam terakhir
Pada hari-hari biasa, seperti…

Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia

Tahun ni bolehlah buat Persiapan Hari Raya bersama Lazada Malaysia pulak. Lebih menjimatkan masa dengan beli online, malah menjimatkan tenaga juga tak perlu bersesak sesak dengan orang ramai untuk membeli persiapan raya. Boleh beli online dengan Lazada Malaysia je.

Apa yang menariknya Lazada Malay…

Pengisian Ramadhan #5 : Bersedekah di Bulan Ramadhan

Pelbagai amalan yang boleh kita lakukan yang memberikan ganjaran berlipat ganda di Bulan ramadhan yang mulia ini. Diantaranya adalah bersedekah di bulan Ramadhan. Bersedekah menjanjikan banyak kelebihan dan ganjaran yang berlipat ganda bagi orang yang suka bersedekah.
1. Sedekah dapat menghapus dos…