Drama Penggali Kubur Dan Miss Sleepwalker

Penggali Kubur Dan Miss Sleepwalker, drama siri original Tonton lakonan Izzue Islam dan Riena Diana disiarkan eksklusif hanya di platform penstriman video Tonton mulai 12 Mac 2023. 

DRAMA PENGGALI KUBUR DAN MISS SLEEPWALKER

Jumlah episod : 10
Mula siaran : 12 Mac 2023
Siaran TV/ Platform Penstriman : Tonton
Penulis skrip : Amin Shakib, Ib Nawawi & Sharina NBJ
Pengarah : Azmi Hatta
Produksi : Orangetree Production Sdn. Bhd.
Genre : Seram, komedi, cinta

penggali kubur dan miss sleepwalker drama siri tonton original

PELAKON DAN WATAK

 • Izzue Islam sebagai Asyraf
 • Riena Diana sebagai Syifa
 • Omar Abdullah sebagai Pak Hamid
 • Anas Ridzuan sebagai Pokman
 • Ameerul Asyraf sebagai Sani
 • Atikah Suhaime sebagai Jasmin
 • Fendy Bakry sebagai Razif
 • Laila Nasir sebagai Puan Lela
 • Sharifah Shahora sebagai Datin Ramlah
 • Ramli Saleh sebagai Encik Salleh
 • Zalfa Zin sebagai Salmah
 • Along Eyzendy sebagai Jaafar
 • Azlee Khairi sebagai Khalid

SINOPSIS DRAMA PENGGALI KUBUR DAN MISS SLEEPWALKER

Mengisahkan tentang kisah Asyraf (dilakonkan oleh Izzue Islam) yang telah selesa dan gembira dengan kehidupannya di bandar.

Namun, bapanya, Pak Hamid (Omar Abdullah) mempunyai hasrat yang berbeza bagi anak terunanya itu. Asyraf telah dipujuk untuk pulang ke kampung dan menetap di situ bagi meneruskan legasi bapanya sebagai penggali kubur.

Tatkala Asyraf teruja untuk melamar buah hatinya, Jasmine (Atikah Suhaime) satu plot telah dirancang oleh Razif (Fendy Bakry), anak kepada bosnya untuk memastikan dia dipecat. Kehilangan pekerjaan serta buah hatinya kepada Razif telah melahirkan rasa kecundang dalam dirinya. Kekecewaannya mendorongnya untuk pulang ke kampung halamannya.

Setibanya di kampung, baru dia mengetahui bahawa bapanya akan pergi melancong ke seluruh negara. Maka, tanggungjawab atas tanah perkuburan jatuh atas bahunya.

Malangnya, dalam perjalan ke destinasinya, kemalangan telah menimpa Pak Hamid. Namun, mayatnya tidak dapat ditemui. Hal ini telah menyebabkan kematiannya tidak dapat dipastikan.

Oleh demikian, Asyraf terpaksa mewarisi pekerjaan bapanya. Dia juga mewarisi penyodok ajaib yang memberikannya kelebihan untuk menggali lubang 10 kali lebih cepat berbanding tenaga lelaki biasa.

Pada ketika perkara ini berlangsung, terdapat seorang gadis yang bernama Syifa (Riena Diana) serta keluarganya yang baru pindah ke kampung. Mereka berharap kehidupan di kampung adalah lebih aman daripada di bandar. Ibu bapa Syifa beranggapan persekitaran kampung adalah lebih selamat buat anak perempuan mereka yang mempunyai tabiat tidur sambil berjalan. Perkara ini tidak diketahui umum.

Tabiat Syifa itu telah menyebabkan orang kampung percaya bahawa terdapat pontianak yang berkeliaran di kampung.

Pada suatu malam, sambil dia berada dalam status tidur, Syifa telah merayau-rayau sehingga ke tanah perkuburan di mana dia bertemu dengan Asyraf. Asyraf berasa yakin bahawa pontianak kampung itu hanyalah seorang gadis cantik yang sesat.

Sewaktu Asyraf cuba memperkenalkan dirinya kepada Syifa sewaktu dia sedar, Syifa tidak dapat mengenali jejaka tersebut kerana dia hilang ingatan apabila dia bangun dari tidurnya.

Khabar angin tentang harta Pak Hamid yang tidak diketahui lokasinya serta tuduhan bahawa Asyraf mengamalkan sihir mula tersebar dengan meluas. Asyraf berada dalam situasi yang sukar.

Selain perlu mencari harta bapanya dan membersihkan namanya, dia juga perlu mencari jalan untuk membantu Syifa dengan masalah tidurnya dan memenangi hati gadis tersebut. 

Mampukah Asyraf melakukan semuanya?

LAGU TEMA (OST) DAN SISIPAN DRAMA PENGGALI KUBUR DAN MISS SLEEPWALKER

Tajuk lagu : Cinta Malam Purnama
Penyanyi : Ziha Salleh

Tajuk lagu : Lafaz
Penyanyi : Syafeek Ikhwan

Tajuk lagu : Cinta Buat Dara
Penyanyi : Yulia Kamelia

No comments

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri.
Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan.
Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan.
Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum. Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.