Bagaimana anda boleh bermula mencari pekerjaan selepas keluar daripada kolej?


Universiti atau kolej tidak semestinya menyediakan anda untuk kehidupan yang sebenar. Jika anda seorang pelajar sepenuh masa, anda mungkin tidak mempunyai banyak peluang atau masa untuk menyertai sebarang kerja sambilan semasa dalam jadual sibuk anda. Walau bagaimanapun, pinjaman pelajar membuatkan ianya mustahil bagi anda untuk menumpukan perhatian dalam kelas anda kerana hutang yang sebegini semakin menaik dan menjadi lebih tinggi, ini menyebabkan anda menjadi lebih miskin.

Dengan masa tamat pengajian menjadi semakin dekat dan lebih dekat, pelajar biasanya mula panik. Apa sekarang? Apakah yang saya akan buat? Saya berhutang begitu banyak wang, bagaimana saya akan membayar balik pinjaman ini? Menurut satu tinjauan baru-baru ini, hanya 16% daripada graduan kelas 2013 mendapat tawaran kerja pada sebulan sebelum tamat pengajian. Walau bagaimanapun, peratusan ini telah meningkat sekurang-kurangnya sebanyak 8% dalam tempoh dua tahun yang lepas.
Kredit foto:flick rasfanabukassim
Rahsianya merupakan menyelesaikan latihan industri atau co-op dengan cemerlang sebelum menamatkan pengajian. Pada tahun 2013, hampir separuh daripada graduan mendapat pekerjaan disebabkan daripada latihan industri. Oleh itu, kelas 2015 telah menggenggam idea ini disebabkan oleh hakikat bahawa lebih daripada 70% siap menyelesaikan latihan industri, perantisan atau co-op semasa masih berada di dalam universiti atau kolej.
Kredit foto : www.upm.edu.my

Ia adalah benar-benar terpulang kepada pelajar untuk mencari pekerjaan selepas tamat universiti atau kolej. Kerja idaman anda tidak akan muncul dengan ajaib, anda sebenarnya perlu berusaha dan bekerja bersungguh-sungguh untuk mencapainya. Dapatkan ironinya? Anda perlu bekerja keras untuk mendapatkan pekerjaan, terutama yang sebenarnya memenuhi jangkaan anda dan itu adalah dalam bidang pilihan anda. Tetapi masih belum hilang harapan lagi, masih ada sedikit cahaya di hujung terowong.

Janganlah lupa kita adalah generasi milenium, kita sentiasa dikelilingi oleh teknologi.dan peranti yang lebih elektronik daripada kita yang sedia ada. Terdapat banyak agregator pencarian kerja dan papan pekerjaan di web, aplikasi dan blog yang boleh membantu anda dalam carian anda. Kebanyakan daripada mereka juga menyenaraikan semua pekerjaan atau latihan industri di bandar anda.

Anda boleh mula mencari mengikut lokasi, syarikat atau kata kunci. Internet adalah penuh dengan kemungkinan yang belum diterokai! Anda juga boleh melawat pusat kerjaya kolej anda untuk meminta nasihat daripada profesional dan bagaimana untuk mencari pekerjaan. Hanya tahu bahawa anda perlu bersedia untuk apa yang akan datang. Jadi, untuk mendapat keputusan yang sangat baik, anda harus sentiasa mempunyai Resume anda yang mengenai hal, menyediakan pakaian yang sesuai untuk situasi itu, melakukan kajian tentang syarikat sebelum temuduga dan yang paling penting,

3 comments:

  1. betul tu. mcm ain sendiri. grad bulan nov kebanyakan kerja nak tgok sijil diploma tu. sementara tu kena la kerja yang merepek2 dulu. Bukan merepek mcm mna cuma untuk jangka pendek ja. cari duit poket. boleh buat tambah masa sambung bljr nnti

    ReplyDelete
  2. Wahh bagus info ini. Sekarang ramai graduan menganggur sementara nak dapatkan kerja tetap. Kalau ada program / khursus macam ini memang berguna boleh tambah pengalaman

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri.
Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan.
Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan.
Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum. Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.